Magnus vs. Caruana ble akkurat den højdaren vi håpet på!


Det ble en fin dag i Saint Louis da Magnus utfordret Caruana
Foto: Austin Fuller

 

Så er den dramatiske syvenderunden over – og hvilket parti det ble mellom Magnus og Caruana! Til tross for 5 remiser ble det dermed en god runde etter mitt skjønn, etter et kjempeparti der Magnus sto til klar vinst mot Caruana, der både Mamedyarov og Karjakin hadde sine sjanser underveis – Karjakin de klart største av dem – og der Aronian spilte et interessant oppgjør mot Wesley So i tillegg. Men alt dreide seg altså om titanoppgjøret mellom Magnus og Caruana. Magnus var skikkelig nervøs under oppgjøret og da han tok en Northug underveis og gikk inn i skrifteboksen og ikke sa et ord – men gjorde en gimmick i stedet. Han holdt en finger for munnen og viste tegn – dette for å si: «Shut up you haters, look I’m winning now», eller noe slikt. Han gjorde altså dette med sin gest som flere idrettsutøvere har gjort før han – og som ikke falt heldig ut for Magnus selv da han ikke vant… Han skalv også skikkelig på hånda inne i boksen og var tydelig preget da han kom med dette stuntet og det var ingen tvil om at Magnus var nervøs underveis i partiet også – noe han også innrømmet under pressekonferansen etterpå – der han også sa at han var helt sikker på å vinne da han gjorde stuntet sitt.


Magnus Carlsen i skrifterommet…
Skjermdump fra den offisielle sendingen

 

En duell i russisk – Caruana sitt hovedforsvar

Eksperter hadde på forhånd en formening om at vi ville få en duell der spillerne unngikk mainline-teori fra åpningsrepertoaret sitt slik at all VM-prepp ble holdt skjult. Det fikk vi ikke. I stedet spilte Caruana det som er ventet å være førsteforsvaret hans i en VM-match mot 1.e4 – nemlig russisk forsvar. Magnus spilte på sin side det som er hans hoved-variant mot russisk – nemlig den moderne varianten med 5.Sc3!?. Magnus valgt å gå ut av hoved-varianten først – med det svært uvanlige 8.Lc4!? og Caruana fikk da noe å tenke på. Amerikaneren møtte ikke Magnus sitt oppsett på beste vis og Magnus nøt en viss fordel i midtspillet selv om Caruana bare gjorde «naturlige trekk». Da dronningene ble byttet av ved trekk 22 fortsatte Magnus sitt kongeangrep ufortrødent videre og da han fikk brutt med g5! var Caruana i en vanskelig forsvarsposisjon helt uten motspill.

 

Magnus mot Caruana – et titanoppgjør innen sjakk mellom de to ubestridt beste
Foto: Austin Fuller

 

Magnus fikk opp vinnende spill

Han feilet raskt med 24…Se7? – men det var vanskelig å bedømme om en skulle spille 27.f5! eller 27.Sg4!? for å komme videre med hvit og Magnus sitt veivalg ble gjort på bakgrunn av intuisjon ifølge seg selv. Caruana – som regnet varianter som best han kunne – hadde sett at han sto til tap, men prøvde å putte en kjepp i navet til Magnus sitt angrep. Det lyktes han med da han fikk spilt det sterke Kh8 fulgt av Sg8! – og gravd seg ned i en skyttergrav. Trekket 27.f6! var ellers fullstendig vinnende for Magnus – som ikke hadde sett at 27…Sf5? tapte for svart – et trekk som taper til både 28.Tg5! og 28.Sf3!. I stedet var 27…Sd5! det viktige forsvarstrekket her – men hvit vinner i varianten  27… Sd5 28. Sg4 g6 29. c4 Sb6 30. hxg6 fxg6 31. Sh6+ Lxh6 32. Txg6+ Kf7 33. Tgxh6 Txh6 34. Txh6 Tf8 35. Th7+ Kxf6 36. Txc7 med et vunnet sluttspill. Dette var på ingen måte lett å se – og Magnus hadde trolig en i praktisk spill vunnet stilling også etter 27.Sg4!?. Men nå var han avhengig av å finne noe sterkt i fortsettelsen og i trekk 29 ble det vanskelig igjen. Der tenkte han seg ned til kun to minutter igjen på klokka på 12 trekk! Det var tid for å spille praktisk sjakk. På dette tidspunktet satt Magnus fjetret til brettet nærmest paralysert og jeg trodde oppriktig at han kunne tape på tid før han brøt forbannelsen som var over han. Han innså at han ikke ville kunne regne seg til bunns her – gjorde et praktisk valg med 29.fxg7, som forenkler spillet til hvit videre med en viss fordel. Men både 29.Lg5! og ikke minst 29.h6 var svært sterke trekk her – og jeg tror at Magnus ville vunnet i en av disse to variantene da svart blir svært passiv her.

I fortsettelsen spilte Magnus praktisk sjakk og han tok en trekkgjentakelse like før trekk 40 – der mye av fordelen var borte og like etter trekk 40 tok partene remis ved trekkgjentakelse. Her valgte Caruana å ikke kreve remis tross tre trekkgjentakelser – han så ikke at det var den tredje gjentakelsen i trekk 41 –  siden de like stillingene på brettet kom fra ulike stillinger i trekkene før. I stedet ble det Magnus som forlangte remisen.

 

Magnus var oppgitt etter partiet – hvor var vinsten min spør han Caruana?
Foto: Lennart Ootes

 

Mer enn en halv seier for Magnus som presset

Dette var likevel mer enn en halv seier for Magnus som igjen viste at han kan tukte Caruana, at han med hvit får opp vinststillinger nærmest på bestilling og at han har et absolutt overtak de to imellom i innbyrdes oppgjør til tross for at Caruana for tiden virker sterkere generelt sett. Caruana klarte likevel å overleve en tapt stilling og det setter han nok pris på – men kanskje fikk han den nødvendige informasjonen om at russisk ikke er noen dans på roser da den gir sjanser for Magnus til å spille Magnussjakk. Jeg tenker at noe skarpere vil være riktig i en VM-match – men jeg tror likevel at det blir russisk om Magnus velger e4 i VM.

En oppgitt Magnus oppgav alle vinstforsøk ved tidskontrollen ved trekk 40
Foto: Lennart Ootes

 

Alekhines visdomsord gjelder den dag i dag

Den 4. verdensmester i sjakk, Alexander Alekhine, sa i sin tid at en sjakkmester burde være en kombinasjon av et rovdyr, en som ba sin bønn og en munk. Rovdyret er som vi vet nådeløst i angrep og river sitt bytte i stykker. Den som ber sin bønn, håper at gode ting vil skje og søker mot det og munken er vel noe av det mest tålmodige en kan få og venter og venter og venter. Det ligger noe der og Magnus har optimismen til den som ber, han har tålmodigheten til en munk – men han mangler angrepsgenet til rovdyret. I dag ville Caruana vunnet partiet mot Magnus med motsatte farger – det er jeg sikker på. Han ville revet ned forsvaret med pur kalkulasjon og ikke gitt intuisjonen skylden for at det gikk galt slik Magnus gjorde på pressekonferansen der han sa at intuisjonen flere ganger hadde sviktet han i Saint Louis. Det farlige for Magnus i en VM-match er nettopp denne forskjelligheten mellom han og Caruana – ubalansen i kunnskap som gjør at Caruana kan endel knep og ting som Magnus ikke kan like godt. Dette kan faktisk gjøre matchen svært spennende – mer spennende enn de fleste av oss liker å tro.

 

Alt dreide seg om Magnus og Caruana i denne runden – Grischuk tar en titt også
Foto: Austin Fuller

 

Hauk over Hauk-situasjon

Akkurat som Kasparov var god på Kasaprovsjakk er Magnus altså god på Magnussjakk – en særegen spillemåte som fokuserer på visse elementer i spillet og som fokuserer på dette. Det er tålmodig oppbygning av stillingen, frata motstanderen alt motspill og så presse og presse til frukten er moden og klar for å høstes i sluttspillet. Men en sjakkspiller må kunne gå med flere hatter på hodet – ellers blir han både forutsigbar og lett å unngå kraften til. Vi husker at Kasparovsjakk var blytung teori, kraftige midtspill og heftige angrep uten to øyne for sluttspillet. Han fikk som kjent smake pisken av en kar som kledde på seg andre hatter enn de Kasparov likte å se på hodet til motstanderne sine. Nemlig av Kramnik som jo hadde Petrosianhatten og Smyslovhatten på (unngå skarp åpningsteori, spille godt forsvar og sterke sluttspill) – dette var resepten til Kramnik i 2000 i London og den holdt helt til Vladivostok. Caruana går slik jeg ser det med Kasparovhatten og Karpovhatten på (åpningsspill, angrepsspill og posisjonsspill hånd i hånd), men utvilsomt mangler han noe på trykkspill i forhold til det å møte Magnus, men alt kan ingen ha. Så kunsten for Caruana i en VM-match blir å få matchen over i sitt spor. Klarer han det tror jeg han vinner VM. VM-matchen blir rett og slett en kamp om idéer, en kamp om det å diktere matchen og få den inn i sitt spor. I den kampen vil det foregå en høytflygende hauk over hauk-situasjon der begge ser hverandre i kortene og vil prøve å overby hverandre i åpningsspillet ved å forsøke å være smartere enn den andre. Hvem vil så vinne? Det får vi se i november!

 


Det farligste med Caruana er at han virker mer psykologisk robust enn Magnus
Foto: Lennart Ootes

 

Karjakin fikk spille sin kjære Najdorf som hvit

Karjakin stilte i dag med større selvtillit enn på lenge etter at han har stoppet blødningen og remisert de siste partiene – han var tross alt hvit i dag. Mamedyarov, som spilte med svart, så likevel på russeren som et mulig offer og han la ikke fingrene imellom – men spilte superskarpt slik han ofte gjør med de svarte brikkene. Han valgt dermed Najdorf-varianten i siciliansk og ikke nok med det han valgte et litt tvilsomt system som Kasparov kokte sammen til hurtigsjakken mot Dominguez i fjor i Saint Louis under comebacket hans den gang. Systemet består i å spille 7…h6, 8…g5 og 10…Se5 og så tviholde på den gode springerplasseringen på e5. Problemet er bare at hvit da får brutt med h4 og åpnet h-linjen og at g5 kan bli en svakhet. Dessuten får hvit om han vil åpnet nye linjer med f4!?. Karjakin spilte hardt på vinst etter det vågale åpningseksperimentet til Mamedyarov, og han unnvek Dominguez sitt passive 15.a3 og spilte 15.f4! i stedet. Dermed fikk han los på kongen til Mamedyarov og spillet sirklet rundt om Karjakin skulle bryte igjennom eller ei. Når han ikke gjorde det – fikk faktisk Mamedyarov inn noen angrepstrekk som satte en Karjakin som var presset på tid på prøve. Men Karjakin besto alle prøver i dette partiet med glans og det var han som satt i førersetet og kunne vunnet. Det klarte han aldri og han sto da neppe til gevinst på noe tidspunkt heller. En helt grei remis, et godt forsøk fra Karjakin – men det er også Mamedyarov som skal roses – for å ha spilt svært frisk sjakk med svarte brikker underveis.

 


Mamedyarov søkte store komplikasjoner og fikk det…
Foto: Lennart Ootes

 

Tre remiser i de tre andre oppgjørene

MVL presset Nakamura med lett massasje underveis i et italiensk parti der han aldri fikk til det helt store med hvit og der han ga et par bønder på slutten for å forsere en remisstilling med ulikfargede løpere. Aronian spilte d4 mot Wesley So og det ble et katalansk oppgjør det Aronian fikk et visst åpningsovertak. Men da han slo på d5 med løperen sin ga han bort den viktigste brikken sin og etter det var det vanskelig å spille på vinst med bare tungt skyts. Allikevel var det Aronian som satt i førersetet med hvit i dette partiet og kanskje kunne han fått til noe mer ved større presisjon i spillet og ved å unnlate å slå på d5. Anand – Grischuk ble et skolesjakkoppgjør i italiensk der spillerne spilte svært symmetrisk, byttet masse brikker og tok remis ved trekkgjentakelse like over trekk 30. Kjedelig.

 

Aronian ga bort den vidunderlige hvitfeltsløperen sin, det virket rart på meg
Foto: Lennart Ootes

 

Caruana leder foran Aronian, Grischuk, Mamedyarov og Magnus

Dermed er det fortsatt Caruana som fører feltet når bare to runder gjenstår. Han har +2 og han er i god form så dette har han et grep om. Magnus får et svært vanskelig parti med svarte brikker i åttende runde før han avslutter med å serve med hvit mot Nakamura i sisterunden. I åttende runde spiller nemlig Shakh Mamedyarov hvit mot Magnus og det er en farlig mann når Magnus søker å vinne partiet som svart. En sterk angrepsspiller, en sterk kontringsspiller og en slu rev. Caruana har Anand med de hvite brikkene i runde 8 og skal så opp mot Wesley So med svart i sisterunden. Det programmet ser litt lettere ut en Magnus sitt – på den annen side er Nakamura en klient for Magnus og der kan avgjørelsen falle. Bare å glede seg til kveldens runde folkens, dette blir spennende!

Runde 8 – 26. august 2018 (kl. 20)

Maxime Vachier-Lagrave vs. Levon Aronian
Hikaru Nakamura vs. Sergey Karjakin
Shakhriyar Mamedyarov vs. Magnus Carlsen
Fabiano Caruana vs. Viswanathan Anand
Alexander Grischuk vs. Wesley So

Runde 9 – 27. august 2018 (kl 20.00)

Levon Aronian vs. Alexander Grischuk
Wesley So vs. Fabiano Caruana
Viswanathan Anand vs. Shakhriyar Mamedyarov
Magnus Carlsen vs. Hikaru Nakamura
Sergey Karjakin vs. Maxime Vachier-Lagrave

 


Fabiano spiller mot Anand med hvite brikker i 8. runde – det blir nok en hard kamp
Foto: Spectrum Studios

 

Sjekk ut Magnus mot Caruana her – et svært spennende parti:

 

Aktuelle lenker:

11 tanker om “Magnus vs. Caruana ble akkurat den højdaren vi håpet på!

 1. Dette var igjen meget bra skrevet, Sven! Og siden vi jo snakket om endel av dette igår, så kan jeg vel neppe være uenig heller…! Nå gjenstår to runder der Caruana nå er klar favoritt til å vinne årets Sinquefield Cup i kraft av sitt halvpoengs forsprang. I tillegg har jo Magnus to meget tøffe partier igjen. Det blir spennende å se om Magnus har klart å nullstille i kveld, eller om han fortsatt ergrer seg over halvpoenget som glapp.

 2. To tøffe runder gjenstår – men det ser lyst ut for Caruana vil jeg hevde. Uansett har Magnus både superkrefter og fighteregenskapene i orden – så mye kan enda skje.

 3. Jeg tror skindet bedrager en smule hvad angår Caruanas såkaldte stærke nerver, Han er mere introvert en Magnus, men har netop vist hvor svært han har det med hurtigskak, endsige lynskak. Magnus på sin side er mere emotionel, hvilket kan være en fordel idet han sværger på revanche når han taber et parti. Men hvorfor ikke spille kongeindisk i forhånden mod russisk? Den har han gode resultater med mod Nakamura.

 4. Hyggelig å se en danske i kommentarfeltet her hos Sjakkfantomet, Niels.

  Dette med nerver er vanskelige saker og det eneste sikre vi kan si – er at begge har nådd meget langt innen sjakken, at de har sterke nerver begge to og at det trolig blir på brettet dette vil avgjøres i størst grad.

  Kongeindisk i forhånd strider mot Magnus sin sjakkforståelse med hvit da svart inviteres til å ta sentrum og terreng som Magnus er så glad i. Vi husker også at da Magnus eksperimenterte med å spille en Løperåpning mot Caruana i 2014 – som også gir svart mange friheter – så fikk han smeis på lanken. Den feilen gjør han ikke en gang til.

  • Ja, det stemmer, men Magnus vant over Caruana i løperåpning i Norway Chess 2018, så det kan vel gå begge veier. Personlig liker jeg bedre når Magnus går løs på russisk med 3.Sxe5.

    • Det stemmer.Er nok best å spille Sxe5 og 5.d4 eller 5.Sc3 mot russisk.Tror russisk mainlines med hvit bør passe Magnus godt.

    • Det vil vi vel alle. Tror Magnus vil variere en del, men 3.Sxe5 mot russisk bør prøves igjen under VM-kampen. 5.d4 er et fint alternativ til 5.Sc3 og gir stillinger der Magnus kan pushe.

     • Blir spennende å se hva Magnus innleder VM-matchen med som førstetrekk. Tror fort det blir 1.e4 og varianter med 5.Sc3. Men kanskje er engelsk veien å gå – ikke vet jeg – men tror det passer Magnus godt.

 5. Du har sikkert ret. Men Magnus var ikke bange for at spille kongeindisk med hvid mod Nakamura i hurtigskak. Anyway. Jeg tror ikke der er meget tvivl om, at Magnus problem med at bruge sin intuation for meget, er et resultat af meget hurtigskak. Man ser lidt det samme hos Nakamura. Pludselig bliver han for impulsiv og lidt utålmodig.

 6. Nei, Magnus velger ut sin ofre for kongeindisk i forhånd med omhu. Nakamura er en kar han har taket på og da våger han å leke litt.

  Interessant tese det. Har ikke tenkt slik på det før – men for mye bullet kan faktisk ødelegge for intuisjonen og langsjakken. Magnus har spilt mye bullet i det siste. Vet du forresten hvem som sa det til meg først? At «For mye lynsjakk ødelegger for langsjakken». Det var Magnus selv! Da jeg for første gang intervjuet han i 2006 som 15-åring spurte jeg om han fortsatt spilte mye lynsjakk på ICC, da svarte han noe slikt. Botvinnik forvektet jo det samme – mens nesten alle i dagens toppsjakk spiller en god del på nett. Jaja, interessant tema som jeg skal berøre i en bloggpost med det første.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.