Sinquefield Cup R6: Caruana opp i ensom tet

Spillehallen er litt trang i Saint Louis – men publikum kommer til gjengjeld tett på
Foto: Austin Fuller

 

Så er sjette runde av Sinquefield Cup over og Fabiano Caruana har overtatt ledelsen etter at han nedla stakkars Sergey Karjakin etter alle kunstens regler. Caruana spiller sin aggressive sjakk som virker å være en blanding mellom Kasparov og Karpov sin hardtslående sjakk fra 80- og 90-tallet med en dose moderne input. Sjakk som inneholder angrepselementer som Kasparov kan elske og posisjonelle elementer som Karpov kan elske i skjønn forening med moderne åpningsteori og mye dynamikk. Dessuten har mye av sjakken hans en «human touch» som vi setter svært stor pris på – og som gjør sjakkens hans mer uforutsigbar, mer underholdene og mer kreativ enn den sjakken de fleste andre i verdenseliten bedriver.

 


Grischuk nedspilte Magnus i starten – men så sviktet det på dømmekraften hans
Foto: Austin Fuller

 

Caruana imponerer stort!

Caruana leder nå feltet i Saint Louis alene på + 2 og skulle han klarte til +3 tror jeg han vinner turneringen på det. Ellers er dagens store snakkis at Magnus spiller hvit mot Caruana i kveld kl. 20, og da kan faktisk Caruana overta verdensenerposisjonen ved en svartseier. Det skjer neppe – men Magnus er truet og det liker han dårlig. Kanskje gir nettopp det han en push før VM-matchen og ekstra endorfiner til å prestere litt ekstra i kveld.

Caruana spilte igjen katalansk – en åpning som kler han godt – mot Karjakin. Russeren kom som alltid godt skodd i åpningen, men utover i midtspillet fikk han problemer basert på en arbeidsløs dronning nede på a8. 21…e5? så ut som en klar feil da hvit kan svare 22.d5! og etter det presset hvit hard for seier. Allerede 5 trekk senere kom den avgjørende feilen med 27…f6?? og løpet var kjørt. Flott spill av Caruana dette og det er svært imponerende å se han i etteranalysene der han røper hvor mye han ser og imponerer stort med blendene varianter og mye fint spill. Caruana har det siste året blitt en komplett sjakkspiller som kan by opp til dans med alle de fire store åpningstrekkene i sjakk, altså e4, d4, c4 og Sf3. Han har et rikt svartrepertoar der både spansk og russisk samt siciliansk er på menyen og jeg gleder meg som et barn til VM-matchen i november der den dynamiske sjakken til Caruana skal opp mot den noe mer statiske og langsiktige sjakken til Magnus Carlsen.

 

Caruana ble dagens mann og spilte dagens parti i Saint Louis
Foto: Lennart Ootes

 

Magnus ute på tynn is…

Magnus spilte i denne runden et dårlig parti mot Grischuk der han gjorde en grov regnefeil og fikk svi for det slik at han ble stående til tap. Men som vi vet kjemper Magnus alltid og denne gang kjempet han seg inn i partiet igjen og det endte opp med en remis. Åpninga til Magnus var det trolig god kraft i objektivt sett. Mot Grischuk sin kongefianchetto spilte Magnus kongeindisk med c5 som utfordret Grischuk sitt sentrum. Deretter kom d5 som Magnus besvarte med en Benkøidé – altså b5 og a6. Etter dette ble det skarpt og da Magnus fikk inn et ubehagelig Sb4 så det ut som om svart hadde fått opp en høyst uklar stilling på brettet. Maskinene istemte denne vurderingen, men i fortsettelsen gikk Magnus feil. Til Grischuk sa Magnus etter partiet at han regnet varianten: 12… Sc2 (12… Lc2! er uklart) 13. g4 Sxg4 14. e4 Sxa1 15. exf5 Lxc3 16. bxc3 Sf6 17. De2 og nå Ta4 18. Lh6 Sc2 19. Lxf8 Kxf8 og ikke så det vinnende 20. Sb2! fra hvit før det var for sent.

 


Magnus gikk inn i en lang, farlig taktisk variant der han hadde overså noe viktig…
Foto: Spectrum Studios

 

Dermed måtte Magnus dra i nødbremsen når han oppdaget dette – og da var stillingen strengt tatt tapt for svart. Men Grischuk spilte dårlig i fortsettelsen. Først overså han en variant som vant mer materiell med Sb6 – men det var forståelig da den inneholdt en del risiko. Men å spille 21. Lxf6 ble fryktelig og endte altså opp med remis etter det unøyaktige 26. Dd3 – i stedet for 26.Dc2 – på toppen av kransekaka. Seirawan – som aldri har vært noen stor Magnusfan etter at amerikanerne kom på banen med tre menn i verdenstoppen i sjakk – var i fyr og flamme når Grischuk sto til seier og han spurte en rekke av verdensstjernene hvor Grischuk gikk feil og smurte inn at Magnus hadde stått til tap på sendingen. Mamedyarov, Lagrave og flere andre akket seg over det fryktelige 21.Lxf6? som vel strider mot all sunn fornuft – men som baserer seg på konkrete varianter. De variantene ble vel mer konkrete og litt lite korrekte enn det som godt er for den godeste Grischuk. Partiet endte med remis og Magnus slapp med skrekken.

 

Magnus Carlsen har lenge vært best i verden – men er han det anno 2018?
Foto: Lennart Ootes

 

Remiser over resten av fjøla

De tre andre partiene endte med remiser. Hikarua Nakamura har fått tilbake den gode konsentrasjonen og han ville mye i de to siste rundene. Mot Aronian kom han svært nær en seier, men det dobbelte tårnsluttspillet var uhyre komplisert og bød på varianter fra himmelen som ingen levende eller død holder helt orden på. Det ble rett og slett for komplisert med sammenhengende fribønder i fri dressur. I følge Sesse hadde Aronian vinst i tre trekk underveis – dette fanget ingen av de standardiserte maskinene på Chessbomb og Chess 23 eller i studio hos Maurice Ashley opp… Men Aronian gjorde det faktisk selv. Han spurte Ashley i intervjusituasjonen om han ikke selv sto svært godt på et tidspunkt – anga tidspunktet – og ganske riktig sto han til vinst da. Men Ashley – som stoler blindt på Stockfish 9 på lave dybder – svarte at det hele veien hadde vært Nakamura som sto godt på det tidspunktet de snakket om – og at hvit hadde Magnus muligheter til seier der. Blant annet et feberaktig 52.Ta3! og 51.Th8!?. Også 51.Tg8 vinner – men da må en være svært subtil. I varianten: 51. Th8! Tf2+ 52. Kc3 Th2 53. Tag8?? (Nå er det remis 53. Thg8! vinner) h4 54. b4 g2 55. b5?? (Kc4 leder til remis) Th3+! 56. Kc4 Rg3! er det forøvrig svart vinner. Denne varianten viser noen av utfordringene til hvit ved vinstføringen i dette sluttspillet som Aronian hadde svært god kontroll over. Han klarte å lure Nakamura og holdt remis! Er det et sluttspill fra Saint Louis du skal studere – så er det ellers dette.

 


Hikaru Nakamura hadde lenge et klart vunnet sluttspill, men det glapp for han!
Foto: Spectrum Studios

 

Anand spilte den samme dronninggambitvarianten for tredje gang

Wesley So spilte dronninggambit mot Anands dronningbondeforsvar og det ble nok en moderne variant med 5.Lf4. Anand spilte samme variant som han remiserte Nakamura og Aronian med og holdt partiet til remis uten å forta seg. Allikevel var det Wesley So som satt i førersetet i dette partiet og han spilte tidvis god sjakk underveis. Allikevel har amerikaneren altså -1 på tabellen – det er harde bud i Saint Louis. Mamedyarov spilte opp en liten fordel i Grunfeld mot MVL, men han fikk ikke mye ut av det, og da han spilte nonchalant tok MVL over og ved å spille det sterke 30… a5! 31. Txb6 Txd4 32. Txd4 Txd4 33.f3 (33.Sf6+ Lxf6 34.exf6 Kh7!) Td1+ 34. Kf2 Ta1! med utmerkede vinstsjanser i sluttspillet. Dette så ikke en Vachier-Lagrave på steroider – han spilte fortere en fy – og dermed endte det hele remis her også og det skal virkelig Mamedyarov være glad for. Dermed leder nå Caruana for en kvartett med Aronian, Magnus, Grischuk og Aronian. Caruana skal opp mot Magnus med svart i neste runde og vinner han dette oppgjøret tar han altså også over posisjonen som verdensener i sjakk.

 


Wesley So spilte mye teori og da gikk det mot et resultat – nemlig remis
Foto: Spectrum Studios

 

Kasparov vender tilbake til Saint Louis

Ellers er den store snakkisen at det spiller Fischersjakkmatcher i USA over 20 partier (6 med hurtigsjakk, 14 med lyn) fra 11. til 14. september. Garry Kasparov skal der blant annet spille sin match mot Topalov – mens Hikaru Nakamura møter Peter Svidler, Wesley So møter Anish Giri, Samuel Shankland møter Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian møter Leinier Dominguez. En morsom happening selv om jeg hadde likt å se Kasparov få enda hardere motstand. Da gleder jeg meg til Magnus mot Caruana i kveld og god helg folkens!

Sjekk lenke for Showdown i Saint Louis med Garry Kasparov her

 

Her er Caruana sin viktige seier over Karjakin:

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.