Sjakksnakk om Magnus før VM 2018


I dag snakker vi om Magnus det Magnus har gjort offentlig i oktober måned
Foto: Photo by Niki Riga  |  https://www.facebook.com/chessclubcup/

 

Magnus har hatt en travel oktober måned og 9. november braker VM-matchen løs. Hver dag frem til VM tenker Sjakkfantomet å piske stemning, gi deg nyttig informasjon og skape en ramme som gjør at akkurat du vet mer enn vennene dine mot Magnus, om Caruana og om VM-matchen 2018. Følg med!

 

Magnus spilte oppvisningsparti mot fotballspiller i Manchester

Den unge Liverpoolstjernen Trent John Alexander-Arnold på 20 år spiller til daglig høyreback for Premier-League klubben og er allerede med på det engelske landslaget. Han yppet tidligere i måneden mot Magnus og fikk sjansen til å spille en oppvisningsmatch mot vår mann på mandag 8. oktober om morgenen. Dagen før hadde han feiret sin 20 års dag i Manchester etter kamp mot Manchester City for Liverpool. Sjakkpartiet mellom Alexander-Arnold og Magnus ble spilt som et handikapparti der Magnus hadde 1 min og Trent hadde 5 minutter og når sant skal sies så ble det ikke mye til sjakkparti. Fotballspilleren viste at han overhodet ikke hadde peiling og det ble rent sagt pinlig for han. Den eneste grunnen til at jeg legger ut partiet er for helhets skyld og for at Magnus fikk til en vakker mattstilling på slutten.

 

Her er oppvisningspartiet i lynsjakk:

 

 

PlayMagnus’ årlige simultan for fjerde gang i Hamburg sammen med Der Spiegel

I løpet av samme dag fløy Magnus over til Hamburg og der spilte han på kvelden en årlig simultanoppvisning mot spillere som hadde kvalifisert seg via PlayMagnus-appen. Simultanoppvisningen var mot totalt 12 motstandere og Magnus sopte gulvet med all motstand og vant overbevisende 12-0. Kanskje hadde et par motstandere noen remissjanser – men i virkeligheten ville disse også tapt sluttspillene sine i det lange løp om de hadde klart å yte mer motstand en stund til. Denne oppvisningssimultanen var arrangert i et samarbeid mellom PlayMagnus og Der Spiegel der Daniel King kommenterte det hele LIVE på sosiale medier som YouTube og Facebook. Etter at Magnus hadde knust all motstand tok han spillerne med tilbake til det som skjedde og forklarte på en pedagogisk god måte hva de hadde gjort feil. Vi tar en titt på et av simultanens mest severdige partier.

 

Her er Magnus sin seier i et av simultanpartiene fra Hamburg:

 

 

Vålerenga sjakklubb med sterk 5.plass i Europacupen for klubblag

Magnus ledet midt i oktober Vålerenga sjakklubb til en finfin 5. plass i Europacupen for klubblag. At Magnus i det hele tatt spilte denne lagturneringen er oppsiktsvekkende i seg selv siden VM-matchen lå under en måned frem i tid. Når skulle han få tid til trening? Svaret er at Magnus hadde en treningsleir før Europacupen og at han har en treningsleir i slutten av oktober og inn i november like i forkant av VM. Magnus imponerte på ingen måte i EM og han var i stor tapsfare mot Ding Liren der han virkelig burde tapt ut fra spill og sjanser. Men kineseren som ikke har tapt noe parti på over 90 oppgjør siden sommeren 2017 – klarte ikke å få ballen i mål. Dermed tok Magnus en seier og frem remis på de 6 rundene han spilte. Totalt gikk han ned 4 elopoeng og prestasjonsratingen var på 2776. Dette førte til at de mest Magnusoptimistiske bookmakerne senket oddsen fra 3.5 på Caruana til 2.5 på Caruana i VM-matchen. I skrivende stund per 30. oktober er det mulig å få 2.8 på Caruana, mens Magnusoddsen på 1.44 definitivt ikke er spillbar. Selv har jeg kjørt inn et lite bett på Caruana til 3.5 i odds. Jeg tror på en spennende, jevn og særdeles interessant VM-match!

På Vålerengas lag i EM spilte altså Magnus Carlsen (3.5 av 6), David Howell (3.5 av 6), Nils Grandelis (3.5 av 6), Aryan Tari (2.5 av 6), Borki Predojevic (4 av 6), Evgeny Romanov (4.5 av 7), Johan-Sebastian Christiansen (2/2) og Kjetil A Lie 2.5 av 3. Personlig har jeg lite til overs for å hyre inn folk som ikke har noe med norsk sjakk å gjøre som David Howell og Borki Predojevic. Joda, Borki spiller i Eliteserien og David Howell er venn av Nils Grandelius og Magnus Carlsen, men so what? Skal de unge norske talentene som Aryan Tari, Johan-Sebastian Christiansen med flere sitter på benken i en rekke runder i stedet for å spille, lære og utvikle seg? Da kunne de like gjerne spilt for en annen klubb tenker jeg. Vålerenga tok en fin 5.plass – men siden de ledet alene før sisterunden var de likevel svært skuffet og det med god grunn. Med en Magnus i form ville de fort tatt kaka. I år heiet jeg heller på Nordstrand! De scoret 9 lagpoeng og tok en svært sterk 12. plass – hele 10 plasser over forventet lagrangering. Den store spilleren på laget ble GM Rune Djurhuus (2439) som tok 5½ poeng av 7 og han hadde en pen ratingprestajon på hele 2662.

 

Her er det sjelsettende partiet mot Ding Liren i EM for klubblag:

 


NRK med podcasten Sjakksnakk der de intervjuer Magnus Carlsen

NRK har ellers laget en meget flott podcast med Magnus som anbefales varmt. Det er radarparet Askild Bryn og Odin Vea Blikra som står bak prosjektet og de har laget en podcast med Simen Agdestein også. Her kommer det frem at Magnus frykter det å tape VM-matchen. Jeg skal ikke røpe mer – for også du fortjener å høre denne podcasten der Magnus virkelig åpner seg. Du finner podcasten Sjakksnakk hos NRK.

 

Magnus sine VM-forberedelser

Ellers har Magnus lagt ut en teaser på sosiale medier der noen av sekundantene hans avsløres og der vi får ett innblikk i noe av det sosiale som foregår før VM for Magnus. Vi viste alt om Peter Heine Nielsen og Laurent Fressinet – men i tillegg sees to spillere til – vet du hvem dette er? Magnus viser i videoen at de spiller dataspill, spiser pizza koser seg og har det finfint. Du kan se videoen her via twitter.

 

 

Bullet på LiChess en fredagskveld før VM

Magnus spilte bullet på LiChess sist fredag. Der startet han ikke opp så veldig bra og etter en times tid hadde han fått flere stygge tap – og da særlig mot GM Daniel Naroditsky – en spiller som hadde godt tak på Magnus fra før. Magnus fikk også opp endel stillinger der han slet, så det ut til at påfunnet med avkobling i bullet kanskje ikke var så lurt? Men så kom Magnus sin fandenivoldske innstilling frem! Han startet å vinne lange streaks og ga veldig lite ved dørene. Til slutt var verdensmesteren helt suveren suveren. Han vant med 135 poeng foran 18 år gamle GM Andrew Tang 109 poeng og IM Vincent Rothuis med 103 poeng. Men de store stjernene bortsett fra Magnus gjorde andre ting denne kvelden og det spørs om det ikke blir andre boller under en VM-match. Du kan se hele herligheten her.

 

19 tanker om “Sjakksnakk om Magnus før VM 2018

 1. Bra tiltak med daglig blogging for å piske opp stemningen før VM-kampen. Magnus spilte også på lichess og vant fredagens bullet-turnering i overlegen stil. Jeg tror Magnus er i bra rute og vil vise muskler under VM-kampen. Stalltipset mitt er 3-1 til Magnus og at matchen er over etter 11 partier.
  Her kan man observere fredagens bullet med Magnus.
  https://www.youtube.com/watch?v=H2KAGA69_fU

  • Takk for flott innspill Joachim – jeg la på lenken du ga samt skrev en liten snutt om bullet’en som jeg faktisk så på. Skal huske stalltipset ditt – selv er jeg ikke like optimistisk – husk det!

 2. Jeg gleder meg til kampen, Sven. Jeg tror det vil bli vist mye god sjakk. Jeg håper på mye god spenning på brettet i London. Magnus har et bra tak på Caruana, men det behøver ikke å bli avgjørende. Vi husker for eksempel at Fischer ikke hadde slått Spasskij før VM-kampen i Reykjavik. Jeg tror Magnus`rutine og sluttspillsferdigheter vil gjøre utslaget denne gangen. Det jeg eventuelt ser kan bli en fare er at Caruana tar ledelsen i kampen. Da tror jeg fort dette kan bli tøft, men jeg satser på at så ikke skjer. Med Magnus på tronen har vi en mester som er best i alle disipliner, fra bullet til langsjakk og Fischer-random.

  • Ja, Magnus er stor Joachim – men jeg ser noen scenarier som er skumle for vår mann. Ett er at Caruana får inn en upper-cut med taktikk som ryster verdensmesteren slik at det setter i gang usikkerhet i forhold til akkurat dette med det taktiske.

   Ellers tror jeg vi kommer til å få se mye god sjakk og jeg begynner nå å glede meg til matchen som starter på fredag om drøyt en uke!

 3. Naroditsky spilte jeg remis mot i lynsjakken i København 2016. Jeg trykket med bonde over mot ham i 3 2. Han ble tydelig uvel og var i samtale med turneringsleder Sigfred Haubro. Like etter ble undertegnede advart. Trekkene kom vist for raskt og godt, mente han. Han likte tydeligvis ikke at jeg utfordret ham om plassen til finalegruppen til lynsjakken. Dessverre måtte jeg avgi remis og Narodisky kvalifiserte seg. Han kunne dog spart seg å klage til turneringsleder. Dårlig sportsmanship.

 4. Det blir veldig kjekt å følge bloggen frem mot VM-matchen! Dette blir en hard kamp, så det er bare å benke seg. Caruana har blitt en komplett spiller, men han tar også sjanser, noe som, hvis Magnus holder hodet kaldt, kan gi muligheter. Dessuten har Magnus spilt bra mot Caruana i de siste oppgjørene. Håper bare at Magnus spiller sin sjakk, og ikke blir for hissig om han ikke får ballen i mål. Hvem var de to sekundantene på filmen utenom Peter Heine? Det var et kort glimt.

  • Ja, det er bare å glede seg til VM. Jeg vet ikke hvem de to sekundantene eller vennene eller medarbeiderne på bildet er – vet noen andre det så syng ut!

   Caruana har mange strenger å spille på og jeg har allerede spådd at det blir en Hauk over Hauk-situasjon der kampen vil stå om hvem som får matchen inn i sitt sport og hvem som blir rystet først…

 5. Det hagler jo med godsaker her nå. Angrer litt på at jeg ikke rakk polet. Klarer ikke svaret på videogåten, men for meg ser «the mystery man» aka mannen i mintgrønn hettegenser ut som en blanding av Aksel Lund Svindal og Robban.

  Takk for vedvarende VM-feber.
  Et stort grattis også til Tor Fredrik Kaasen og delvis storspill i U16 VM. Tomler opp.

 6. Hei.

  Takk for flott forhåndsoppladning.
  Er ikke 21.Dxf6+Ke822.Df7# i simultanpartiet fra Tyskland litt «overkill»?
  21.exf6 gir matt direkte.

  M.v.h. Knut Andersen

 7. Jeg tror at Magnus skal vogte sig for sit eget temperament. Vi så det mod Karjakin hvor han nærmest i trods spillede videre i en remisstilling for derefter at tabe. Til gengæld vandt han et flot hvit parti selvom det så kritisk ud efter åbningen. Mit råd er, at Magnus skal vogte sig for impuls træk (en tendens han vil forstærke ved at spille for meget lyn skak). Vi behøver vel ikke at nævne g4 trækket mod Ding!

 8. Problemet med denne typen trekk er vel nettopp at en ikke kan vokte seg mot dem – de bare kommer. Er impulsen der – så kommer feilene. Så en må forebygge slikt i forkant ved å se hva som forårsaker det hele… Hva som er roten til ondet.

  Nå må jeg skynde meg å legge til at jeg tenker Magnus har god kontroll på slikt.

 9. Caruana er nok den farligste motstanderen Magnus kan møte, og kan gjøre det utroligste : såg bare hvordan Caruana spilte i den turneringen i USA i ca. 2011 😵 hever ikke Magnus spillet sitt, så mister Norge en verdensmester tror jeg. Caruana kommer til og gi bånn gass 😉

  • Ja, her snakker vi om en spiller, Caruana, som har et toppgir som er høyt og som er relativt stabil. Derfor er det mange ulike scenarier en kan tenke seg at Caruana vinner i. Blir spennende, men vi skal huske på det gode taket Magnus har på Caruana – det kan bety alt for psykologien i matchen og får Magnus en god reise i de første partiene kan mye være gjort.

 10. Magnus har sagt at han vil kjøre på hardt med hvit fra første runde. Det kan fort bli mange nødbremser å trekke i. Men jeg tror Magnus er kald nok til å glede seg over mange remiser, og så knuse motstanderen som forrige gang i omspillet. Mvh Bjonng

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.