Sjakksnakk om Caruana før VM 2018


Caruana under sjakk-OL i Batumi 2018 er nå klar for VM-match – hva kan vi vente?
Foto: Anniken Vestby

 

Hvilke åpningstrekk vil de velge og hvorfor?

Mens Magnus har fartet rundt og vært på tilbudsida har Caruana trolig benyttet tiden etter seieren i Sinquefield Cup mer systematisk og mindre lystbetont. Som vi husker delte Aronian, Magnus og Caruana seieren i USA – alle med 5.5 av 9 mulige. Ingen monsterscore – men en svært så grei gjennomkjøring før VM for begge to som ikke rikket nevneverdig med maktbalansen etter at Caruana tross alt klarte å berge remis i tapt stilling mot Magnus. Ser vi på åpningene Caruana spilte med hvit, så vi en kongebondeåpning og fire dronningbondeåpninger. Jeg tror selv at Caruana kommer til å starte med å spille 1.d4 i VM-matchen basert på erfaringene til Anand og Karjakin i tidligere VM-matcher. Ellers er stalltipset mitt at Magnus med hvit vil serve med kongebonden og at Caruana forsvarer seg med russisk. Veldig forutsigbart – men jeg tenker at han kan det russiske forsvaret så godt at han har råd til å starte matchen som en sitting duck, for så å endre taktikk om han får et tidlig tap. Er han tøff spiller han siciliansk med 2…e6 eller 2…Sc6 – vi får se hvor skarp matchstrategi mannen har klekket ut – men Caruana er kjent for å ha både god selvtillit og et skarpt blikk for spillet.

 

Kan Fabiano Caruana slå Magnus Carlsen, 7 mestre svarer på dette spørsmålet:

Caruana imponerte stort i sjakk-OL og er en fleksibel spiller

Etter Sinquefield Cup annonserte Caruana at han trakk seg fra spill i turneringen Isle of Man, som kom for tett opp til VM-matchen, og at han ønsket å bruke tiden på forberedelser i stedet. Et klokt valg spør du meg og siden Caruana også spilte sjakk-OL fikk han topp matching bare en måneds tid før VM-matchen starter den 9. november. Caruana gikk tapsfri gjennom OL og imponerte tidvis stort! Han slo Anand, Gelfand og ikke minst Mamedyarov med de fryktede hvite brikkene. I tillegg slo han bosniske GM Kadric med svarte brikker i en sicilianer. Som svart gjorde Caruana genistreken å spille både Berlinforsvaret i spansk, russisk og siciliansk – slik sysselsetter han Magnus sitt team som må være forberedt på både det ene og det andre. USA tok sølvmedaljene under sjakk-OL – foran Russland, men bak Kina som vant dobbelt gull i sjakk-OL – noe kun Sovjetunionen tidligere har klart. På 1.bord tok Fabiano Caruana et individuelt OL-gull for nest beste spiller etter Ding Liren fra Kina som hadde 2873 mot Caruana sin 2859 i eloprestasjon. En fenomenal gjennomkjøring av Fabiano Caruana som bygde selvtillit og som er klar til å slå til under VM-matchen. Dette blir spennende folkens – får vi se 2900-sjakk og en drømmematch mon tro!?

 

I USA skrives det mye om Caruana for tiden og de har stor tro på sin mann:

 

Ulike opplegg før VM & er noe av Team Caruana er avslørt?

Magnus har to kortere treningsleirer bak seg når VM starter – noe som er vel dokumentert i både sosiale medier og i mainstream media. Vi vet til og med flere navn på sekundantene hans. Caruana har heller ikke holdt kortene tett til brystet – og vi vet at Rustam Kasimdzhanov er hovedsekundant og vi vet i tillegg hvem som var med under kandidatturneringen der Caruana kvalifiserte seg. Det var Rustam i tillegg til GM Leinier Dominguez, GM Christian Chirila og GM Alejandro Ramirez. Så vidt jeg vet bor de to siste stormestrene i Saint Louis og muligens bor også Dominguez der – han er i hvert fall i ferd med å skifte forbund til det amerikanske sies det og han bor nå i USA. Der har Caruana bodd siden sommeren 2015 – i Saint Louis – der pengemaskinen Rex Sinquefield har bygget opp et amerikansk sjakksentrum. Never change a winning team heter det! Så det forundrer meg derfor svært mye om ikke Lenier Dominguez har en sentral rolle i VM-teamet til Caruana. Han er god i siciliansk og i spansk og han er et arbeidsjern akkurat som Caruana selv. I tillegg er kanskje de to andre med denne gang også. Av amerikanere tror jeg ikke Shankland er med – han har et for godt forhold til Magnus etter å ha vært i Magnus sitt team mot Karjakin. Nakamura er definitivt ikke med – han har et for dårlig forhold til Caruana selv og jeg tror heller ikke Wesley So er med. Dermed må vi kanskje ut av USA for å finne de andre sekundantene til Caruana – mer om det når ryktene begynner å gå. Caruana har trolig en lang, sammenhengende treningsleir i etterkant av OL og det er ikke umulig at han akklimatiserer seg i Tyskland der Kasimdzhanov bor, men det er ren spekulasjon.

 

Wall Street Journal har fulgt Caruana en hel dag:

 

Får Magnus et forsprang er det fort kjørt…

Når VM begynner tror jeg det er særdeles viktig for Caruana å riste nervene av seg tidlig i matchen. Det vil være et stort pluss for han om han får hvite brikker og litt mere slingringsmonn i første matchparti og jeg tror hans sjanse i matchen ligger i det å ta ledelsen først. Klarer han ikke det ser jeg ikke Caruana som mester selv om han har en svært god psyke i forhold til resultater og selv om han kan slå tilbake mot selv de sterkeste. En annen ting jeg er spent på er selvsagt hvor hardt Caruana kommer til å spille på seier. Jeg er i tillegg spent på om han spiller aktivt i forsvar eller om han forsvarer seg som en russisk stormester og murer seg ned og spiller et Karjakin-spill der han time etter time er villig til å forsvare en litt dårligere stilling. Det siste må du kanskje i en VM-match der tålmodige Magnus venter deg ut og håper at du bryter opp fortet ditt og slipper ulven inn. Er Caruana sitt hus bygget av strå eller solid masse? Jeg håper altså det siste – at han forsvarer seg så seigt som overhodet mulig – da får vi en best mulig match.

 

Caruana har latt seg intervjue før VM av RealSportsHBO:

 

Hauk over hauk-prinsippet – hvem tilriver seg initiativet i matchen?

Caruana sin spillestil er spennende fordi den spenner over så mye. Han kan spille solid posisjonsspill, lange sluttspill, tekniske stilling og rene taktiske kollisjoner. Men best er han i dynamiske stillinger med mange muligheter og med initiativet. Han er ikke den beinharde trykkspilleren som Magnus er – men han har et minst like stort våpenarsenal som både Karjakin og Anand og kan utfordre Magnus på sine våpengrener og på sin slagmark. Får Caruana spillet inn i sitt spor – tror jeg han vinner hele VM. Derfor tror jeg slaget vil stå som en hauk over hauk-situasjon der en fra åpningsfasen prøver å få spillet inn i sitt spor og at den som greier dette best – vinner. Med det mener jeg at det blir en utsøkt psykologi i det hele der den største hauken har de beste triksene og flyr høyest og dermed spiller best. Caruana har utvilsomt noe mer å fare med enn Anand hadde og enn det Karjakin hadde. Anand og Karjakin la seg litt psykologisk bakpå – de lot Magnus tilrive seg initiativet i matchen og Magnus fikk styre disse kampene i store deler av matchen. Mot Caruana kan det bli andre boller – selv om en maks fokusert Magnus i form kommer til å lage hakkebiff av Caruana ved å kverne opp kveget…

 

 

Chess to Impress har egen YouTube Channel og er aktive på nett:

 

Caruana har en egen evne til å spotte de kritiske øyeblikkene i partiet

Dessverre er det ingenting som tyder på at Magnus har 2015-fokuset lenger, og da er det rom for Caruana. Rom til å spille sitt beste spill. Rom til å la punchen slå en knockout! Rom til å få opp en angrepsstilling slik vi husker at kineserne flere ganger har fått opp drepende angrep mot Magnus selv med svarte brikker. Det har selvsagt og Team Caruana sett – og de drømmer om at Caruana sine angrepsmuskler skal spotte en leken angrepsidé og at han skal få inn et slag som ryster mesteren. Det kan komme for Caruana har noen spesialiteter som Magnus mangler litt. Noen superferdigheter innen skarpt spill og en evne til å spotte akkurat det øyeblikket det skal smelle – bruke tid akkurat der og da – rolig slippe bomben… Han er god på det – vi så det flere ganger i kandidatturneringen og det kan fort skjer igjen. Dette blir en spennende VM-match folkens og vi gleder oss.

Spillestedet er Holborn College:

 

Aktuelle lenker:

12 tanker om “Sjakksnakk om Caruana før VM 2018

 1. Sitat fra WSJ: “It would be huge [to win],” Caruana says. “And probably a huge relief after the match is over—just to be done with the pressure.”
  Jeg tror dette kan bli avgjørende. Magnus sin erfaring veier tungt.
  Har forstått det slik at ved remis blir det ingen endring på Live-ratingen; de ligger for likt. Men om Caruana får et fullt pong først så går han forbi Magnus på Live-ratingen. Den som vinner til slutt får både VM-tittel og leder ratingen i desember.
  Spennende uker foran oss.

 2. Det blir endringer på LIVE-ratingen – der det nå skiller kun 3 poeng – men kun i poeng dem i mellom – de vil altså ikke kunne skifte plass ved 6-6 som du er inne på.

  Ellers vil Magnus sin erfaring trolig være viktigst først i matchen når Caruana ikke riktig har kommet inn i det. Ellers tror jeg unge Caruana er mest sulten og den som vil mest og komboen av alle disse faktorene kan slå begge veier.

  Tror selv at det største presset er på Magnus. Han står i fare for å miste både VM-tittelen og verdensener-posisjonen. Caruana er i underdog og er i utfordrerposisjon – perfekt for han.

 3. Et stort plus for Magnus er hans spilleglæde og mod til at tage risici. Caruana er mere pedantisk og derfor også mere nervøst anlagt. Jeg tror Magnus chancer stiger jo længere matchen skriver frem uden nogen føring.

  • Selv tenker jeg nok litt motsatt. Magnus spilleglede er et stort pluss for han, men Caruana er slik jeg ser det vel så villig til å ta risiko. Det er han som tjener på at kompleksitetsgraden i partiene går opp.

   Jeg tenker også at Caruana skal være fornøyd om det står likt etter 3-4 partier – hans sjanse kan komme og dette er også avhengig av hvem som har hvitt i første parti.

 4. Blir nok mer spennende enn noen av oss liker. Det som ble problemet for Magnus mot Karjakin var at Karjakin klarte å unngå å tape i stillinger hvor Magnus sto best. Så begynte det å bli ubehagelig, og Magnus strakk strikken for langt. Dersom Magnus er tålmodig, spiller på den vante oppskriften, lar matchen renne ut i tie-breaks om nødvendig, så kan dette veldig fort gå godt. Caruana vet at Magnus er overlegen i kortere tidskontroll, så det er han som må vinne. Caruana har vært god det siste året, utrolig god, men ikke mot Magnus. La utfordreren komme for å vinne, mens mesteren venter på den ene feilen som skal til (hvis den kommer). Hvert remis-parti bringer oss nærmere tie-breaks. Håper på 12 remiser og så mos. Værsågod, neste!

  • Dess flere partier som ender med remis i starten – dess mer nerver hos Magnus og dess mer er Caruana akklimatisert på VM-nivå. Men det kommer litt an på fargefordelingen også. Blir spennende å se hvem som trekker hvit i første matchparti.

 5. Et viktig poeng som ikke nevnes er at Carlsen vil være stor favoritt i et omspill om det ender 6-6. Dette vil prege spillet om det står 4-4, 5-5 osv. Caruana vil da være den bekymrede og trolig ta store sjanser for å unngå omspill. Omspillfaktoren avgjorde VMmatchen Anand-Topalov i 2010. Fordelen i et eventuelt omspill gjør at Carlsen for meg går fra å være svak favoritt til klar favoritt.

  • Dette er selvsagt nevnt i en tidligere spalte. Prøver å ikke gjenta meg for mye…

   Enig i at dette er en viktig faktor – men svingen hos meg er nok ikke like stor som hos deg. Grunnen er at jeg tror det blir flere avgjorte partier i denne kampen og at den mye mulig ikke går til 12 partier… Tror det er viktig å ha initiativet i langsjakkdelen og at form vil ha mye å si.

   • Ante meg det var nevnt et annet sted. Det pleier ikke å være mye å legge til på betraktningene dine :). Ellers irritierer det meg litt at heller ikke jeg kjenner igjen de to uidentifiserte i videoen fra Magnus treningsleir. Det er et begrenset antall sjakkspillere som er gode nok til å få være med på den treningsleiren, kanskje 300. Rart at ingen kjenner noen av dem igjen

 6. Blir fargene trukket på torsdag? Tror matchen kan bli litt lik Kramnik vs Kasparov, fordelen her er at hvis Magnus ikke får noe ut av e4 vil han svitsje til d4 eller c4- Kasparov fant ingenting mot Berlinerforsvaret men fortsatte å spille spansk. Magnus er ikke like sta eller dogmatisk. At Caruana klarte å ikke tape i Sinquefield tror jeg ga en han en «boost»- har Magnus mistet litt av «killer- instinktet?

 7. Her er du på ballen Nils-Erik!

  Jeg har også tenkt at matchens på en måte kan komme til å ta lærdom av 2000-matchen ved at Magnus varierer førsteserven for å røyke ut svaralternativene tidlig. I tillegg tror jeg fort matchen kan ligne på Anand-Kramnik 2008 ved at Caruana har et gullkort åpningsteoretisk opp i ermet med svarte brikker. Vi får se.

  Trekningen er under åpningsseremonien på torsdag ettermiddag 🙂 Mener den er viktigst for Caruana!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.