Fantomvurdering head to head: Magnus Carlsen vs. Fabiano Caruana


Magnus koste seg tirsdag på The Good Knights venneåpning i Oslo
Foto: Bendik Østbye Johannessen

 

Mine tanker om matchstrategiene

Visste du at det jeg er mest stolt over på bloggen Sjakkfantomet er min VM-dekning med Head to Head-vurdering og full pupp under selve mesterskapet? Slik er det og da Anand nylig sa til en norsk avis at han valgte feil matchstrategi i VM i 2013 og 2014 nikket Sjakkfantomet på hodet svært så anerkjennende til mester Anand – og tenkte at Sjakkfantomet selv skrev de ordene Anand nevnte han burde valgt som strategi alt for 5 år siden før VM-startet i 2013. Anand mente også at Karjakins burde hatt mer punch og brukt ulikhetene sine i forhold til Magnus – det mente Sjakkfantomet også alt før VM i 2016 startet. Nå er det VM i 2018 og Sjakkfantomet vil igjen røpe sine tanker om matchen før VM starter. Der tror jeg på Magnusspill fra Magnus – altså mange store og små drypp av dypt posisjonelt trykkspill som plan A. Caruana sin plan A er moderat til medium sterk aggresjon – altså mer av det samme som han leverte i Sinquefield Cup og sjakk-OL og intet Hokus pokus.

 

 

Jeg har laget et estimat over hvem som er favoritt i VM…

Jeg presenterer under en relativt grundig og gjennomtenkt analyse som du likevel ikke bør ta for alvorlig – øvelsen er 100 ganger for komplisert til det! Tanken er at vi skal lære litt om hvordan Sjakkfantomet tenker om denne matchen, at du selv skal tenke noen tanker om hva du tro om matchen og at du får synliggjort noen av elementene som må være på plass før en slik match. Jeg har i år gjort endel forandringer fra tidligere år. Jeg har vektgradert alle punktene. Har et punkt en vektgradering på 3 og spilleren fikk 5 (som er høyeste enkeltscore) – så blir summen spilleren får 5×3=15. Jeg har summert opp alle punktene og ganget med vekttallet og regnet ut hvem som vinner VM etter mitt estimat. Jeg fikk lettere sjokk av å se resultatet selv – så spenn sikkerhetsbeltet på, les deg gjennom analysene og du vil få svaret på hvem Sjakkfantomets VM-favoritt 2018 er. Jeg håper og tror dette er god og lærerik lesning før VM – og husk for all del å legge alvoret bak deg før du starter lesningen og senk skuldrene.

 

Fantomvurdering head to head Carlsen vs. Caruana

Angrepsspill:

Seier 5-3 til Caruana som er en av verdens mest fryktede angrepsspillere med en årvåkenhet som går helt ned i fingerspissene. Posisjonsspillet sitter også, så dette er en formidabel motstander selv om han ikke er i samme angrepsliga som de to Alfaulvene Mamedyarov og Vachier-Lagrave vil jeg si. Allikevel er Caruana så mye mer komplett som sjakkspiller slik at han kan tukte Magnus på mange flere områder enn disse to kan. Et av de mest spennende momentene er hvorvidt Caruana vil gå hardt ut og høyt opp på banen fra start – eller om han vil spille seg inn i matchen med noe tryggere sjakk først. Verdt å nevne er også at Caruana trolig har flere angrepsspillere med i teamet sitt – en av dem er sannsynligvis Leinier Dominguez.

Vektgradering 2

 

Rent forsvarsspill:

Seier 4-3 til Magnus. Magnus har reddet mang en tvilsom stilling opp gjennom karrièren, og han er særlig ressursfull i visse typer sluttspillet. Men Caruana har blitt en hard nøtt å slå – noe de få tapspartiene i 2018 vitner om. Han har mye mer trening i det å forsvare dårlige stillinger enn Magnus, er god på dette med å bryte ut med aggressivt motspill. Problemet er at Magnus ikke lar seg lure – så dersom aktivt motspill IKKE er tingen, straffer Magnus det som regel hardt! Caruana er også flink til å spille passivt forsvar når det trengs – men dette er nok hans største svakhet rent objektivt sett. Han har ikke den store treningen i å svære i benk og i en VM-match med mye tid på klokka mot Magnus kan det ble flere timer i benk – og da er det viktig å være tålmodig og ikke forsøke å klippe seg ut av sekken før en åpning åpenbarer seg!

Vektgradering 2

 

Posisjonsspill:

5-3 til Magnus. Her blir det en klar seier til Magnus, som nok liker seg aller best som en klassisk skolert posisjonsspiller som bygger sten på sten med stor tålmodighet uten å gå inn i noe taktisk tull. Caruana har ikke den samme stillingsforståelsen i et stort utvalg stillinger og derfor er et av de interessante spørsmålene i matchen – hvem vil få overtaket i åpningsspillet og dermed få matchen inn i sitt spor?

Vektgradering 3

 

Strategi:

Seier 5-4 til Magnus. De er begge store strateger! Magnus har mer erfaring som strateg i mange ulike stillingstyper, men Caruana har fine, dype ideer som oftere enn Magnus sine ideer er kreative og uortodokse. Caruana har alltid hatt en smalere åpningsrepertoar – som han dog kjenner veldig godt. Magnus elsker å trekke de lange linjene, men er flink til å samtidig å tenke kun idéer og ikke nødvendigvis de lange linjene som ofte ikke finnes der. Caruana er mer dynamisk av seg i stilen og liker godt å finne angrepsidéer å spille på, mens Magnus kan spille mer statiske bondestrukturer på en god veldig måte.

Vektgradering 2

 

Taktikk:

Seier til Caruana 5-3. Caruana har et meget sterkt taktisk blikk og meget gode regneferdigheter. Han har også en alertness som for eksempel Karjakin ikke har. Gjør Magnus en blemme skal jeg banne på at Caruana spotter den raskt. Han er en mester til dette og lar seg ikke bløffe.

Vektgradering 5

 


Åpningsspill/forberedelser:

Even Steven – 5-5. Begge er mesterlige i åpningsspillet. Magnus forbereder seg bredt og tenker bredt. Caruana forbereder et repertoar og han gjør stien smal og lang – ofte med farlige fallgruver Magnus kan falle i! Magnus sin strategi vil være å få opp hvitstillinger med press i – og dette er han god på. Dersom Caruana ikke er dynamisk og aggressiv nok er faren at han får en stilling som Magnus kan temme og klemme i – da er Magnus på sitt beste! Åpningsspillet er en av tre momenter i matchen jeg er mest spent på! Tror nemlig dette blir en Hauk-over-hauk-situasjon der den som får matchen inn i sitt spor – vinner. Hvem klarer det, mon tro

Vektgradering 3

 

Midtspill:

Uavgjort mellom de to 5-5. Magnus er den mest kreative, dynamiske og mest posisjonelle av de to. Caruana blir mer avhengig av at regnemusklene som skal sitte – men han er stabil for tiden og de har sittet som et skudd lenge. Verdensrankingen lyver ikke.

Vektgradering 3

 

Sluttspill:

Klar seier 5-3 til Magnus som har sin beste fase akkurat i sluttspillet. Caruana har helt sikkert jobbet mye med sluttspill det siste halvåret da en stor del av VM-matchen kan bli lange sluttspill. Allikevel er det langt opp til Magnus sitt nivå og da tenker jeg på evnen til å realisere små fordeler over tid. Trykkspill med skvis til sitronen er tom for saft!

Vektgradering 3

 

Evne til dynamikk:

Her er det jevnere enn de fleste tror, men seier til Caruana 5-4. Magnus var minst like god i sin glanstid før han startet opp med trykkspill som fremste våpen – da hadde han mye dynamikk i spillet sitt i åpninger som Sveshnikov, Grünfeld, dragen og Arkhangelsk. Men Caruana har beholdt sin aggressivitet, sin evne til dynamikk, altså til å få bønder og brikker til å forandre karakteren av stillingen og å få nok bevegelighet inn i offiserskorpset til at mulighetene blir mange! Her er Caruana et hakk kvassere på sitt aller beste. I praksis blir det likevel et åpent spørsmål om Magnus klarer å få spillet inn i sin mer solide bane – da særlig med hvit der han elsker en Ulf Andersson-tilnærming med profylakse og temme-klemme-spill. Derfor vil Caruana styre spillet inn mot et mer aggressivt og dynamisk terreng der muligheter plutselig kan oppstå, mens Magnus vil føre en manøvreringskrig der det bygges sten på sten med tålmodig trykkspill. Dette er i hvert fall mitt tips før VM starter.

Vektgradering 3

 

Lukkede strukturer:

Uavgjort 3-3. Magnus er det mest tålmodige av de to over sjakkbrettet, men i lukkede spill trives han likevel ikke like godt som i semi-lukkede spill og semi-åpne spill – der han har styrken sin. Caruana liker jo å slå fra seg og hans store styrke er de åpne spillene, men også i semi-lukkede strukturer spiller han meget bra om de dynamiske sjansene er der slik at han får brukt regnemusklene sine. I helt lukkede strukturer som kongeindisk føler jeg at ingen av spillerne har sin preferanse – og jeg tror ikke vi får se slike spill. Caruana trives med mer dynamikk over hele brettet og Magnus liker ikke all in-situasjoner i kongeindisk der han satser alt på en fløy og brenner den andre – selv om han mestrer dette også.

Vektgradering 1

 

Nigel Short er på plass i London og er aktiv på twitter:

Teknikk:

Seier 5-4 til Magnus som har en fortreffelig teknikk når det kommer til det å vinne et vunnet spill – og som er enda bedre på å presse med små fordeler gjennom stryk og fossefall.

Vektgradering 3

 

Åpningspunch med hvit:

Uavgjort 4-4 mellom to sterke hvitspillere! Caruana har et VM-team i ryggen som jeg tror har forberedt både e4 og d4 til denne VM-matchen og med Kasimdzhanov i teamet kan det fort dukke opp en kjempe-prepp om Magnus ikke er årvåken. Mye av spenningsmomentet blir utvilsomt hvilke førstetrekk som spilles og hvem som vinner tvekampen i åpningene. Tiden vil vise.

Vektgradering 2

 

Åpningspunch med svart:

Knepen seier til Caruana 5-4. Magnus har et rikt svartrepertoar med mange muligheter og begge er fightere med svart som både kan spille dynamisk og mer utjevningsorientert. Caruana er nok likevel hakket mer solid med svart i selve åpningsfasen, selv om hans underlegenhet i sluttspill mer enn veier opp for dette. Caruana sin fordel er at han kjenner sitt svartrepertoar som sin egen bukselomme og at det er svært gjennomarbeidet.

Vektgradering 2

 

Variantregning:

Klar seier til Caruana 5-3, som er meget skolert og som regner meget dypt når han er i form. Er altså meget regnesterk og har en god psyke der det nesten er umulig å sette han ut. På en god dag fungerer regnemaskinen han utmerket og selv på en dårlig dag fungerer den svært så tilfredsstillende. Magnus er god på å regne bredt og på å se mye – men styrken og kraften hans er helheten, intuisjonen og regneferdigheter med få brikker i sluttspillet. Der er han suveren!

Vektgradering 5

 

Posisjonell intuisjon:

Klar seier 5-3 til Magnus Carlsen som har verdens beste sjakkintuisjon! Caruana er en mer konkret sjakkspiller med masse konkrete kunnskaper, referansestillinger, regneferdigheter o.s.v. som han bruker som sitt kompass over sjakkbrettet. Hos Magnus er den gode intuisjonen og den naturlige sjakkforståelsen av hvor brikker og bønder skal – en ledestjerne han har hatt med seg fra barnsben av og intuisjonen stoler han på.

Vektgradering 3

 

Taktisk intuisjon:

5-4 til Caruana. Caruana har en sjelden evne til å se akkurat når frukten er moden og slå til når fienden venter det minst. Hans årvåkenhet er stor og hans evne til å la alarmklokken ringe nå noe skjer gjør han livsfarlig. Han ser taktikk til frokost, lunsj, middag og kvelds.

Vektgradering 3

 

Torstein Bae er NRK sin ekspertkommentator og han skriver mye på twitter:

 

Alder / Rutine:

Knepen seier til Magnus 5-4. Spillerne er jevngamle, Caruana er to år yngre enn Magnus, men kom 5 år senere enn Magnus inn i den ypperste verdenseliten i sjakk. Magnus har mye mer erfaring på det høyeste nivået takket være lengre fartstid og mange VM-matcher og vinner denne delkåringen på det. Caruana utjevner trolig noe av dette med mer pågangsmot, større kampånd og gode erfaringer fra tidligere i år – men dette måles et annet sted. Caruanas største utfordring kommer i begynnelsen av matchen der nervene må sitte i de første matchpartiene – sitter ikke de er det kjørt og Magnus var selv som et løvtre i de to første partiene mot Anand i 2013.

Vektgradering 1

 

Sult/kampånd:

Seier til Caruana 5-4. Hvorfor? For Magnus er det nesten en årlig affære å spille VM-match – han er blasert. For Caruana kan det være denne gangen i livet han har sjansen – og kanskje kommer den altså ikke igjen. Han har vært gira inn mot matchen helt siden han vant kandidatturneringen og han er klar som et egg når VM begynner. Faren er at Caruana vil for mye, har for stor tenning og overspiller stillinger slik vi så i analyse-2 av Magnus sin seire mot Caruana her på bloggen. Han lukter duften av gull og han ønsker bare å sette tennene i kjøttstykkene til Magnus Carlsen og bite løs nå. Magnus på sin side er ikke like sulten selv om han skjønner alvoret og ønsker å vise verden hvem som er best. Han smiler, går på bar, koser seg med sport og kommer rolig og uthvilt til VM med sol i sekken og et korps av sekundantvenner til VM – sekundanter som kanskje er for mye venn og for lite objektive? Det er en tanke – tiden vil vise om det kan bli en faktor. Samtidig har Magnus fighteregenskaper som få andre i sjakkhistorien – og han innehar et uttalt ønske om å bli den første som gjør det bedre enn Garry Kasparov i VM-sammenheng med minst 7-titeler. Magnus går med andre ord for gull! Så begge er topp motivert!

Vektgradering 3

 

Luckfactor:

Hadde jeg bare visst dette skulle jeg virkelig slått meg løs hos bookmakerne og ikke bare ha satset noen få laken. Denne uberegnelige faktoren vi kaller å være i flytsonen, som av mange omtales som hell eller lykke, er og blir alle sjakkspilleres venn og fiende. Enkelte sjakkspillere benekter til og med at den eksisterer, men til syvende og sist avgjøres det hele ofte av ørsmå faktorer som ligger utenfor menneskets eget styrings-område. Den blir større og større dess jevnere det er mot slutten fordi en liten tue da kan velte et stort lass. Lykken står som kjent den kjekke bi! Her handler det altså også om å være tro mot sine venner og sine åpninger. Om å treffe spikeren på hodet med den første åpningsoverraskelsen f.eks. Caissa liker slikt. Psykologien i dette spillet skal en ikke kimse av. Et annet vist hodet har sagt at lykken følger den som er best forberedt. Det er fortsatt et åpent spørsmål som jeg bare kan berøre med spekulasjon, så jeg velger å avstå fra det. I stedet for å spekulere lar vi denne faktoren ligge død – uavgjort her i forkant av mesterskapet!

 

X-Faktor:

Begge har X-faktor i bøtter og spann – 5-5! Jeg klarer i hvert fall ikke å skille. Det sto «skrevet i stjernene» at Magnus skulle bli verdensmester – det samme kan en ikke si om arbeidsjernet Caruana. Han har jobbet seg til seier gjennom selvstudium og studier med sjakkstjerner fra Østblokken. Med trenden går Caruana sin vei, han har årets X-faktor sammen med Ding Liren. De to eier i år det lille ekstra som gjør at de har en bedre utvikling og en bedre seiersrekke enn de fleste andre.

Vektgradering 2

 

Omspill-faktoren:

5-1 til Magnus. Han er suveren i hurtigsjakk – elsker utfordringer og vil virkelig kose seg i et eventuelt omspill. Caruana vet dette, og vil være mer usikker enn Magnus dess lenger matchen skrider frem.

Vektgradering 2

 

Formkurve:

5-3 til Caruana. Pila peker rett til himmels og Caruana kommer fra seier i Sinquefield Cup og et kjemperesultat i sjakk-OL der han tok individuelt sølv bak Ding Liren. Ratingen er nå kun 3 poeng bak Magnus og han kommer med stor selvtillit og trolig kjempeform. Magnus sin formutvikling er mindre klar. Han gjorde det bra i Sinquefield Cup – men han sviktet litt med mange remiser i Europacupen for klubblag. Er Magnus i form og vi kan skrive 5-5 her – noe jeg ikke gjør – så vinner Magnus VM.

Vektgradering 5

 

Torstein Bae tror på et VM med mye 1.e4 – det samme gjør Sjakkfantomet:

 

Psyke:

4-3 til Magnus. Både Magnus og Caruana har meget god psyke og også under avgjørende press leverer de varene – så jeg vet oppriktig ikke hvem av de to som knekker først av presset først. Jeg tror fort det er et svært jevnt løp. Magnus har mest varmt blod bak fasaden og blir mest påvirket av et tap av de to, men dette mer enn oppveies av at Caruana er fersk i starten av matchen og vil ha prestasjonsangst på VM-nivå og han vil føle presset da mer enn Magnus. I tillegg vil Caruana måtte uroe seg mer for en omkamp enn det Magnus må – og det påvirker psyken negativt.

Vektgradering 3

 

Sekundantteam:

Her vet vi for lite om begge sitt Team til å si noe fullt ut kvalifisert. Vi vet at Magnus har medhjelpere med seg fra hele verden og at han har flere unge folk i teamet sitt! Vi vet også at han ikke har Hammer med denne gang fordi Hammer er med på VG-TV sine sendinger slik han var det i 2016 under Karjakin-matchen. At Peter Heine Nielsen fungerer som sjefssekundant er kjent også at franske Laurent Fressinet er med i teamet – i tillegg har Magnus minst tre sekundanter til og noen av disse er unge sier han selv i en video. Jeg skal ikke gjette mye – men jeg tipper at David Howell er med. I tillegg sier Magnus at det er noen overraskelser ute og går – det betyr trolig at han har et par verdensstjerner i teamet sitt…

Caruana er godt og en toppspiller som Kramnik har åpent sagt at han tror på Caruana sine sjanser i matchen. Kramnik er nok litt lei av at Magnus har gått forbi han selv på Adelskalenderen i sjakk og han vil gjerne at Magnus går av før han har sittet like lenge som Kramnik satt selv – Kramnik satt i 7 år, Magnus har sittet i 5. Kramnik kan derfor være rådgiver for Team Caruana – tanken har i hvert fall slått meg for Kramnik har mye erfaring som VM-sekundant. Heldigvis har ikke Caruana like gode kontakter i den russisk-språklige sjakkverdenen som Karjakin hadde – og han vil derfor ikke kunne stable et like sterkt team på bena. Mange kokker gir mye søl – og det tror jeg i hvert fall at Caruana vet. Under kandidatmatchene hadde Caruana så vidt jeg vet GM Rustam Kasimdzhanov, GM Leinier Dominguez, GM Christian Chirila og GM Alejandro Ramirez som sekundanter og jeg tipper at tre av disse er med i årets team. Det betyr at jeg tror GM Rustam Kasimdzhanov og GM Leinier Dominguez er på plass i VM-teamet og den av de to siste som var mest på hugget sist. I tillegg kan Kramnik være en slags støttespiller og kanskje har Caruana et toppnavn vi ikke kjenner til – dette blir spennende!

 

Innbyrdes oppgjør:

Magnus vinner 5-3 her. Det er seier til Magnus med 10-5 i den klassiske sjakken. Vi bør også legge merke til at partene kun har 18 remispartier! Det betyr at det kan bli en rekke avgjorte partier i VM-matchen. Statistikken er dog litt biased her – den er slett ikke lineær. De siste 3 årene har nemlig remiser vært regel og avgjorte partier unntaket! Legg merke til det. Med ti remiser og kun to Magnus-seire på siste tolv partier – gir dette oss et bilde om en match som kan bli jevn – der og der ingen gir noe ved dørene. Det er vel verdt å merke seg at Magnus kun har to seire over Caruana de siste tre årene – men at Caruana ikke har en eneste seier mot Magnus i samme periode.

Vektgradering 2

 

Tidshåndtering/tidspress:

Seier til Magnus 4-3. Begge spillerne har hatt litt problemer med å håndtere tiden i år – slik de i alle år har vært mestre til å håndtere egen tid. Skulle det bli tie-break er Magnus min soleklare favoritt, men her snakker vi om langsjakkdelen og der har Caruana slitt mindre med å håndtere tida si godt.

Vektgradering 2

 

Styrkeforhold i år:

5-5 og Even Steven. Magnus har riktignok + 1 i innbyrdes oppgjør, men Caruana har klart høyest ratingprestasjon etter Wijk aan Zee og frem til VM-matchen. Han har vunnet mye av psyken inn i matchen mentalt er på hans side. Det vil si at gamle resultater fort ikke betyr så mye – de blir som spor i sanden som er visket ut når VM-starter. Da skal Caruana være nullstilt…

Vektgradering 2

 

Oliver Roeder skriver meget gode sjakkartikler for Fivethirtyeight:

 

 

Matchstyrke:

Seier til Magnus 5-3. Magnus har mer erfaring enn Caruana i det å spille VM-matcher for et stort publikum. Han har kjent det på kroppen selv to ganger før – det har aldri Caruana. Allikevel skal vi ikke overvurdere denne fordelen for Magnus, da Caruana får hjelp av folk som har vært ute en vinterdag før – jeg tenker da på FIDE-verdensmester Kasimdzhnov som har vært Anand sin sekundant i mange VM-matcher! Dessuten frykter jeg altså at Kramnik er med i kulissene – han og Caruana kommer godt overens.

Vektgradering 3

 

Toppnivå:

Seier 5-4 til Magnus. Magnus har et toppnivå ingen andre spillere i verden har… bortsett fra Fabiano Caruana! Derfor har jeg flere ganger skrevet at dersom Magnus virkelig er i form – vinner han VM! Dette er allikevel ikke åpenbart for Caruana har altså et like høyt toppnivå som han viste da han startet med 7/7 i Sinquefield Cup 2014. Allikevel regner jeg det som en sjeldenhet at to spillere har det absolutte toppnivået inne samtidig og det vil ikke skje under årets VM.

Vektgradering 2

 

Bunnivå:

Uavgjort 5-5. Objektivt sett har Caruana et større bunnivå enn Magnus og han har det oftere enn Magnus. Men på grunn av utviklingen siste året og inngangen begge har til VM-matchen gir jeg dem en Even Steven her. Ingen av dem kommer inn i matchen nær bunnen – begge har vært seriøse.

Vektgradering 1

 

Evne til å styre kompleksitetsgraden i matchen:

Jeg dømmer 4-4. Den som får spillet inn i sin bane vil ha nådd et viktig mål i denne matchen. Her møter vi nemlig to ulike spillestiler som søker to ulike terreng å føre kampen inn i. Magnus ønsker å få partiet inn i roligere baner enn det Caruana ønsker. Caruana har nemlig større regnemuskler og vil søke mer aktivt offisersspill enn det Magnus ønsker. Hans kaoskontroll er også større tror jeg. Et poeng her er også at større vilkårlighet vil utjevne styrkeforholdet i posisjonsspill – noe som altså vil gå Caruana sin vei. Magnus ønsker å spille på kontroll, gjøre minst feil og han ønsker en temme-klemme-sjakk. I matchene mot Anand var det Magnus som var best på det å få partiene inn i sin bane og spillet over på Anands banehalvdel. Jeg er veldig usikker på om Magnus er best på dette også mot Caruana og gir de like score her.

Vektgradering 3

 

Fysikk og utholdenhet:

Seier til Magnus med 5-3 – han har alltid verdsatt det fysiske høyt. Allikevel er Caruana like ung, han trener regelmessig og har mye mentalenergi og er vant med å jobbe 12-timers skift om det må til.

Vektgradering 2

 

Evne til å nullstille seg sjakklig og mentalt underveis:

5-4 til Caruana. Dette er en viktig faktor og her tror jeg det er jevnt, men jeg holder kanskje en knapp på Caruana, kanskje ikke. For å være helt ærlig tror jeg vi har for lite informasjon med kun 28 partier over mange år mellom disse to. Men ser vi partier og kamper mot andre, så er begge to svært tilpasningsdyktig og flink til å få matchen eller partiet inn i sitt spor. Den som vinner denne disiplinen med å være best til å omstille seg – blir fort vinneren om vi skal tro Kasparovs tese.

Vektgradering 5

 

Fargetrekning:

5-4 til Magnus. Magnus startet ballet med svart i første matchparti, dette er med på å dra opp prosenten hans da han får to hvite midt i matchen og kanskje – bare kanskje vinner han før Caruana får brukt sitt siste hvitparti i parti 12.

Vektgradering 2

 

 

Oppsummering:

Jeg trodde det ville bli jevnt når jeg satte meg ned for å gjøre denne analysen – men så jevnt som det ble så jeg ikke for meg! Det bikket fra at jeg emosjonelt tenkte at Caruana var favoritt i matchen til at jeg endte opp med Magnus som vinner i denne Heads Up-situasjonen med 365 mot 350 poeng i avgjorte bedømmelser.

Magnus er en bedre sjakkspiller med tanke på erfaring og har en hardere generell punch enn Caruana – så om han er i meget god form under VM vinner han denne VM-matchen. Han har en naturlig posisjonell begavelse som Caruana ikke kan matche på en god måte – og et trykkspill og et sluttspill som kan bli helt drepende for matchen om Magnus får den inn i sitt spor. Et stort og viktig poeng er også at Carlsen har best score de siste 3 årene dem imellom og ikke har tapt noe parti i denne perioden – han har rett og slett et godt tak på Caruana dem i mellom og slik sett lyver den jevne ratingen litt i forhold til deres duell. Magnus sin store styrke har alltid vært de små detaljene i spillet, og jeg føler at det er mange små og store ting som går Magnus sin vei i denne analysen slik at Caruana skal være meget godt forberedt – og samtidig være i meget god form om han skal kunne vinne. Magnus kommer til VM med et friskt hode, en trent kropp og en sinn som er klar til kamp. Allikevel er det dette den VM-matchen som jeg har vært mest bekymret for i forkant av mesterskapet – siden Anand – Kramnik i Bonn. Der tippet jeg rett vinner – men også der var jeg i sterk tvil.

 

Jonathan Tisdall holder et skyhøyt nivå – det er verdt å sjekke ut det han skriver:

Caruana kommer til VM i kjempeform

Problemet er at Caruana nettopp er i kjempeform, og det tror jeg ikke Magnus kommer til å være i denne VM-matchen. Det ligger til grunn for deler av dette analyseresultatet. Magnus har aldri tapt en VM-match og det vil sette uutslettelige spor i han om han taper mot Caruana nå. Han er under et sterkt psykologisk press som han vil merke om demonene våkner og Magnus forteller allerede at han kjenner på følelsen av et nederlag til media – det er et dårlig tegn. Om han da vil reise seg om han taper gjenstår å se, men ett er rimelig sikkert. At taper Magnus VM-matchen mot Caruana – taper han også verdensener-posisjonen! Det er ikke så farlig i mine øyne – men Magnus har et annet syn på den saken og da øker presset…

Det farligste matchscenariet er at Caruana tar en tidlig ledelse og viser at han kan ri på den – da vil nervene melde seg hos Magnus og demonene hans vil ri han. La oss håpe at det aldri skjer. Blir det derimot mange remiser, svært jevnt og det står 5-5 når to partier gjenstår – se da er min følelse for Magnus seier stor! Magnus er nemlig såpass mye som 75-25% favoritt i et omspill slik jeg ser det. Der vil Caruana slite tungt, og det er en viktig årsak til at jeg tror på Magnus som knepen favoritt i denne matchen og står inne for analyseresultatet. Fabiano Caruana scorer tungt på form, evne til å omstille seg mentalt og på taktikk og variantregning. Er han kvass nok på disse områdene – er mye gjort. Jeg tror uansett at VM-matchen i år blir en thriller!

 

Magnus starter med svarte brikker og spiller svart på tre mandager i VM:

 

Totalscore:

Magnus Carlsen 365 – Fabiano Caruana 350

Magnus har 52% sjanse til å vinne denne VM-matchen

 

Magnus er knepen favoritt!

Jeg kårer herved, høyst uhøytidelig, Magnus Carlsen til 52% favoritt i årets VM-match. Dette er det laveste favorittstempelet Sjakkfantomet har operert med noensinne. Jeg har forøvrig vært på ballen og tippet riktig vinner i alle de 7 VM-kampene siden oppstarten av bloggen i 2007! Dette er forøvrig den 9. VM-kampen jeg dekker på en eller annen måte. I 2007 ble VM spilt blant åtte spillere i Mexico City og Anand vant – og også dette var tippet av Sjakkfantomet. Måtte lykken stå den kjekke bi også i 2018! Nå gleder vi oss bare til det braker løs på fredag – altså den 09. november 2018 og VM-kvelden tar du her hos Sjakkfantomet som arrangerer VM-nachspiel!

 

Likte du denne analysen og skal følge VM hos Sjakkfantomet – støtt bloggen!

 

 

Aktuelle lenker:

16 tanker om “Fantomvurdering head to head: Magnus Carlsen vs. Fabiano Caruana

 1. Her har du lagt ned mye arbeid! Spennende å lese. Holder også MC som knepen favoritt. Magnus så ut til å trives på pressekonferansen, og det er kanskje et tegn på at formen sitter. Ellers spiller vel Magnus mer teoretisk sjakk i VM-kamper enn i turneringer. Gleder meg som en unge!

  • Det er i hvert fall et tegn på at han føler seg som One million dollars og på at treningsleiren har gått godt. Det er også et tegn på at han har troen selv og at psyken sitter inn i matchen.

   Men hva det sier om de harde realiteter gjenstår å se – et lyst sinn endrer ikke mye på dem. Sitter ikke spillet og formen – er det kjørt.

 2. Kæmpe kudos til dig Sven. Jeg er sikker på at chess.com eller andre ville elske at kunne publicere dine objektive og dybtgående artikler.
  Personligt er jeg primært opmuntret af Magnus’ gejst. Han virker selvsikker og jeg tror han vil spille mere driftsikkert end i turneringspartiet.

  • Jeg ble også oppmuntret av Magnus sin pressekonferanse. Veldig hyggelig med dine flott tilbakemeldinger Nils, de varmer!

   Jeg skal ellers innrømme at jeg for en uke siden – før analysene startet – tenkte at jeg hadde Caruana var tett på å være favoritt i år. Det sa nemlig magefølelsen – men vi skal ha med en rasjonell analyse også før kandidat skal plukkes og da så jeg at Magnus fortsatt har utrolig mye å by på. Så dette blir spennende.

 3. Som langtidsleser av bloggen føler jeg at litt skryt er på sin plass. Du skriver tilsynelatende lekende lett og ledig, så til og med sjakkamatører som meg henger greit med, men jeg aner at det ligger mye tung analyse og også mye jobb med språk og form for å få et så høyt nivå på innleggene dine. Jeg gleder meg stort til å lese analysene dine gjennom VM-kampen!

 4. hei, Sven. Flott side! Kommer du til å kommentere matchen live fortløpende så jeg kan følge den her? Og komme med innspill? Gøy med chat eller diskusjonstråd om partiet som spilles.

 5. Hei

  Kommer ikke til å kommentere LIVE – konkurransen er for hard der. Skal i stedet dypdekommentere det som skjer i etterkant i spalten Sjakkfantomets nachspiel som kommer sent hver kveld.

    • Likte oppbyggingen til Magnus med trekkene 13…h6 14 Dd2….g5 etc og tenkte at nå krypen løven ned i gresset, snart kommer det til å smelle i g og -h-linja i beste Magnus-stil. Fikk bakoversveis av å sjekke Sesse, og etter trekk 38 trengte jeg hjertestarter: -7,40
     Hvilket episk førsteparti av Magnus med sort, tross stor sannsynlighetfor remis nå. Rent psykologisk – hvem som er sheriffen i London akkurat nå peker helt klart i èn retning. Et utmattende parti – som fortsatt pågår (har forståelse om du drøyer litt med dagens dybdeanalyse) *Puh*

 6. Det var tilsynelatende hyggelige omstendigheter rundt pressekonferansen dagen før VM-kampen. Carlsen viste Caruana, på sitt eget språk, hvordan man underholder publikum. Med glimt i øyet lokket han frem latter og beundring. Dagen etter, i det startsignalet gikk, tok han låsegrep rundt nakken på Caruana. Han klemte sjakkmuskler, og Caruana gispet etter luft og vrei seg i misnøye. Jeg var ikke forberedt på å være skuffet over poengdeling etter åpningskampen. Carlsen tross alt med sorte brikker.
  Make no mistake. Ikke undervurder det Magnus gjør. Han tvinger Caruana til å spille opp mot max-nivået sitt, noe som viser seg å være av en kvalitet som aldri før har kommet fra menneskehånd. Likevel holder det så vidt. Man må ikke bare overprestere i forhold til sin egen kapasitet, man må også prestere bedre enn kongen. Magnus viser at slottet er i gode hender. Han overtok Prinsesse Caïssa og hele kongeriket i 2013, og aldri før har grensene vært bedre bevoktet. Aldri før har murene vært høyere og Prinsessen tryggere. Den som er heldige nok, til å i det hele tatt ha muligheten, til å trekke herskeretten i tvil, har en tung bevisbyrde å bære. Han blir utfordret til 5-kamp av den sittende regenten, i grenene; Utholdenhet, hurtighet, styrke, visdom og kløkt. Består Caruana denne prøven, er det vel fortjent.

  • Caruana kan utmerket godt bestå denne prøven og på utholdenhet og mye annet matcher han Magnus fint. Det Caruana har størst problemer med er tidsaspektet og det rent sjakkfaglige. Magnus er så sterk sjakklig at han får opp press-stillinger og Caruana sitt håp er klare feil fra mesteren.

 7. Akk så leit. Caruana med tapt stilling og ekstrem tidsnød. Jeg ventet hvert øyeblikk at han skulle gi opp eller tape på tid. Desverre fant ikke Magnus det vinnende trekket i avgjørende øyeblikk. Jeg tror det var i trekk 34 han gikk feil da han spilte h5. Her er mitt forslag til vinstvariant:

  34. -, De5
  35. Sg4, Db2
  36. Kd2, h5
  37. Sf2, Le5
  38. Dxh5, Lc3+
  39. Ke2, Dxc2+
  40. Kf3, Dd2
  41. Sg4, Dxd3+
  42. Kg2, Dg3+
  43. Kh1, Th8
  44. Df5+, Kb8
  45. Sf2, Tg8
  46. Sg4, Dxh3+ vinner

  • Det er ingen problemer å finne vinst i dette partiet – så skoen trykker et annet sted. Problemet til Magnus er at han ikke spiller for å drepe partiet, men for å vinne helt uten risiko – men det er en risiko i alt – så den må vurderes opp mot gevinsten.

   Ellers hyggelig å se ditt engasjement Henrik – det blir en spennende og fin VM-match dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.