Sjakkfantomets nachspiel – 1. VM-parti


Stort trykk i de første trekkene av VM der det er lov å filme nært
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Magnus gikk til verket med mord i blikket

Det var en vidunderlig start på sjakk-VM vi var vitne til fredag kveld. Når klodens to største giganter møtes til dyst er det ikke noe bullshit vi blir servert. Det er den deiligste fem-retters middagen en kan får servert med hvitvinsdampet steinbitfilet som hovedrett og en dessert for evigheten i form av et sluttspill vi ble servert. Et sluttspill som hadde akkurat den ubalansen som gjorde det spennende å følge. Det er et parti du husker livet ut hvis du først har sett det helt ut. Magnus gikk nemlig etter knehasene på Caruana alt fra starten av med de svarte brikkene – slik kun en mester gjør det når han lukter blod i krokene. Ved å skape ubalanse, dynamikk og mange muligheter på brettet, med stor posisjonell dybde, og interessante avgjørelser, tidlig. Dermed fikk ikke Caruana, som var lett nervøs i dette førstepartiet slik alle ville vært det med TV-kameraene på seg og fullt trykk, ro i sjelen. Han måtte ut å slåss fra start, og han mestret ikke den oppgaven fullt ut. Etter mye ekstremt sterkt spill fra Magnus fikk verdensmesteren opp en vunnet stilling og datamaskinene danset polka til valsetakt, tok et hallingspark og blinket med juletrebelysning samtidig som de spyttet ut den ene vinstvarianten til Magnus vakrere og mer overbevisende enn den andre. Det måtte da bli seier av slikt?

 

 

Magnus skaper de skjønneste sjakksymfonier

Magnus er på sitt beste når han får spille på alle sine tusen strenger. Når han ikke bare spiller posisjonsspill – men våger å ta på kamphanskene og slåss innimellom alle de tøffe posisjonelle avgjørelsene. Tony Miles sa en gang at Kasparov er et monster med tusen øyne mens Sjakkfantomet sier at Magnus er en komponist med tusen strenger å spille på. Magnus spiller de nydeligste melodier – ja, han kan spille en hel symfoni på en kveld! Når spillet sitter er det bare å nyte for oss som er så heldig å ha denne verdensmester i vår stall. En verdensmester som kan spille sterkere sjakk enn noen spiller har gjort noensinne før han i historien. Kanskje med unntak av Bobby Fischer da han skambanket hele det russiske kostebinderiet rundt 1970. En verdensmester som finner idéer og planer – og som har tanker om sjakk som ligger på et slikt skyhøyt nivå – at det bare er et noen utvalgte sjeler på denne kloden som fullt ut begriper hva han egentlig holder på med. Caissas fremste disipler. Vi er ellers mange røvere som prøver – men bare eliten vet hva som kreves på Magnus sitt nivå og de respekterer han høyt.

 

GM Rune Djurhuus tror at formspilleren Caruana vinner klart over Magnus:


Nesten en moderne rockballade

Derfor var det morsomt at VM startet med et brak fra Magnus sin side – det er slik sjakk vi vil se. Sjakkfantomet har også stor tro på at dette blir en historisk match som blir morsom å se. Det er morsomt at Magnus dro frem sicilianeren igjen – slik Sjakkfantomet er så begeistret for. Morsomt at han fikk opp en klart vunnet stilling. Slik sett var det en rockelåt vi fikk i dag. En Stairway to Heaven vi fikk servert! En låt som bare stiger og stiger og som er så vakker og fengende at når du først har hørt den – så elsker du den. Men mens Stairway to heaven bare stiger i verdi hele veien og bare går opp, opp, opp og ender med et brak av en avslutning og med rock’n roll – så endte Magnus med et mageplask i midtspillets basseng da han ikke sentraliserte dronningen sin i trekk 34. Det var en stor sjanse og flere kom rekende inn. Han overså alle de flotte trekkene som førte frem til seier, men sentraliseringen av damen og kvalitetsofferet på g3, som han la opp en lissepasning til selv for å gjøre, var de største. I stedet tillot Magnus sin motstander å komme inn i partiet på nytt, han tillot Caruana dronningbytte og han tillot dermed Caruana å få en stilling opp på brettet som kunne forsvares. Trist som faen. Allikevel spilte Magnus alt sett under ett – et meget godt parti sjakk på høyt nivå – det må vi ikke glemme. Killer-instinktet er likevel ikke der og dette har vi dessverre sett mye til de siste to årene.

 


Caruana var meget konsentrert etter at han havnet i benk og måtte forsvare seg!
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

 

Spøkte komiker Woody Harrelson?

Partiet åpnet som forventet ved at kongebonden til Caruana ble spilt to steg frem. Det var komikeren Woody Harrelson, kjent fra blant annet den amerikanske Sit Up komedien Cheers, som spilte trekket på tredje forsøk. På første forsøk veltet han konge, på andre forsøk spilte han 1.d4 og så på tredje forsøk ble det 1.e4. Han sa etterpå at han hadde planlagt hele «scenen» på forhånd til VG – «It was a joke», sa han. Tro det den som kan – selv er jeg ikke 100% overbevist. Uansett så Caruana og Magnus rart på hverandre og smilte skjelmsks av seansen og Caruana var nok mest redd for at han måtte spille med et trekk som han ikke ønsket. Når bonden endelig sto støtt på e4 svarte Magnus litt overraskende, men veldig hyggelig, med siciliansk! Det mest rocka sjakktrekket mot e4 og det som gir vinstsjanser fra start ved å skape ubalanse og motspill. Magnus spilte det klassiske valget i siciliansk fra gammelt av 2…Sc6 – i nyere tid er 2…d6 mer populært, mens 2…e6 er omtrent like populært som 2…Sc6. Kasparov, Kramnik og Carlsen selv har spilte 2…Sc6 ved en rekke anledninger og trekket kan være en innledning til klassisk siciliansk, til Sveshnikov og til akselerert drage. Jeg vil ikke røpe hva jeg tror Magnus ville spilt om det hadde blitt åpen siciliansk – men jeg har en klar mening om akkurat det. Allikevel tenker jeg at det ville vært et spennende veivalg fra Caruana å spille nettopp 3.d4! og la det stå til. Kanskje får vi se det trekket senere i matchen.

 


Woody spøker og flytter frem d-bonden og Caruana føler seg beklemt
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Alle forsto ikke «spøken»:

 

Chebanenko-siciliansk innenfor Rossolimo-konglomeratet

I stedet spilte Caruana Rossolimo-varianten med 3.Lb5!? – et trekk Magnus har popularisert i nyere tid og som mang en sterk posisjonsspiller har gjort levebrød av. Jeg vet for eksempel at Maxim Turov har gjort levebrød av åpningen og det før Magnus sin tid. Caruana spilte så Chebanenko-siciliansk innenfor Rossolimo-konglomeratet – det betyr at han spilte et tidlig Lxc6 uten å fremprovosere a6 slik Rossolimos idé opprinnelig var. Den sovjetisk-moldovske stormesteren som fant opp a6-varianten i slavisk og som fant ut at det kunne være klokt å slå på c6 før svart spilte a6 i siciliansk!? Tanken er at dersom du slår – må svart forholde seg til avslaget og slå tilbake med en av bøndene – på den måten får hvit informasjon om hvilket veivalg svart spiller og han stiller seg opp etter denne informasjonen. Caruana er i dag verdens ledende ekspert på 4.Lxc6!? og Magnus kom rustet til tennene med teori. Han spilte det gamle og mest statiske alternativet med 4…dxc6 – i vår tid er 4…bxc6 mer populært på toppnivå. Magnus fikk så opp en stilling som han likte godt og da han fikk inn den fine planen Sf8 fulgt av h6 med ideen g5 og Sg6 hadde han en klar spillplan å fortsette med.

 

 

 

Caruana finner ikke planen, Bent Larsen kan ikke hjelpe og Caruana sliter

Fabiano Caruana fant ikke den gode planen og flakket rundt som en skygge av den planmessige spilleren han kan være. Dermed fikk Magnus tid til å befeste sentrum, utvikle brikkene sine til gode felter og til å få rokert. Når svart får gjort alt dette i Chebanenko-siciliansk, så står han som regel godt. Grunnen er at hvit i denne åpningen investerer løperparet – som er en langsiktig fordel – i muligheten til å spille opp et initiativ selv. Dette initiativet er normalt a3 fulgt av b4 – slik Caruana spilte mot Magnus i Tata Steel 2015 der amerikaneren fikk opp en vunnet stilling med hvit før han tapte mot et feiende flott motangrep fra Carlsen. Men det er også med f4-bruddet slik mange toppspillere har forsøkt før Caruana. Det var Magnus som først avvek fra oppgjøret i Tata Steel 2015 med 7…Sd7 – et trekk Kasparov husket at han spilte med suksess mot Svidler i 2004 og som Kramnik nøt suksess med før den tid. Intet er nytt under solen og Kasparov sa alt da Magnus spilte 7…Sd7 at han så at Magnus hadde grunn til å være fornøyd med stillingen.

 


Kasparov var full av lovord for starten – men nådeløs mot den løse punchen
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

En lang rekke kroppslag, men aldri noen knockout

Det ble tungvektsboksing etter dette. Magnus fikk inn en rekke slag mot kroppen og stillingen til svart ble bedre og bedre til Caruana spilte 16.Sg4? – da var han alt i deep shit. Magnus hadde i fortsettelsen Caruana i tauene og prøvde å slå en rekke harde slag mot hodet som Caruana unnvek ved oppfinnsomt forsvarsspill. Dermed gikk Magnus for å få han i kanvasen for å ta telling. Det gikk og Caruana ble rystet av Magnus sitt spill som implementerte et bondeoffer som strengt tatt var helt unødvendig. Allikevel fikk Magnus på nytt stor fordel etter at Caruana tok imot og ikke fant det beste i fortsettelsen. I trekk 34 for hvit hadde Caruana hverken tid eller stilling igjen. Jeg vil hevde at det var 99% sannsynlig med Magnus-seier her for 3 år siden! Caruana var likevel ikke rådløs. Han skjønte at han var totalt fortapt, at eneste sjanse var en halvbløff og et trekk som Magnus ikke hadde tenkt på som kunne stabilisere stillingen om Magnus gikk feil. Så Caruana spilte 34.Sh2!! som objektivt sett taper direkte mot 34…De5! – men som setter opp et slags forsvar om svart fortsetter med sin planlagte aksjon på kongefløya.

 

Caruana – Magnus fulgte lenge et parti fra VM for kvinner:

 

Dronninger like å skinne i midten

Magnus spilte trist nok ikke det drepende sentraliseringstrekket 34…De5! som skrek etter å bli spilt – det vil si; Karpov ropte ut trekket fra Moskva så det ljomet hele veien til London. I stedet ville Magnus i fortsettelsen ha både i pose og smekk – i pose fikk han men smekk ble det. På lanken og det slik at det svei. Ja, for Caruana forsvarte seg i fortsettelsen på mesterlig vis, og da han fant det interessante 40.Sh2!? var det meste av jobben gjort da Magnus nok en gang ikke spilte det mest aktive dronningtrekket, som var 40…Dg1! med klar vinststilling for svart. I stedet tillot Magnus at Caruana  fikk inn springeren til g4, fikk forenklet med et dronningbytte og klarte å remisere sluttspillet. Det ble et lang temme, klemme sluttspill – men stein har ikke blod og Magnus kunne ikke trylle mot en annen kunstner i sluttspillet som vet hva han holder på med og som kjenner Magnus sin triks. Dermed vant ikke Magnus dette partiet og slikt vil sette spor i han på mange måter.

 

Vi har sett samme mønster to ganger før i år

Magnus sa selv at dette partiet fikk tankene til å gå tilbake til partiet fra Grenke Chess Classic der han ikke klarte å sette ballen i nettet etter å ha stått til vinst nesten hele veien. Magnus spilte nemlig under Grenke et imponerende parti mot Caruana, men fikk aldri den siste avgjørende scoringen og da kunne Caruana utligne gjennom en imponerende forsvars-jobb. Også i Sinquefield Cup hadde Magnus en imponerende stilling som var kliss vunnet – men også der fikk han aldri inn den avgjørende scoringen. Hva skyldes så det? Jeg tror det er en kombinasjon av nerver og manglende selvtillit. Manglende selvtillit på at han kan regne seg frem til et klart svar i kompliserte stillinger.

 

På twitter er folk uenig om hvem som tjente på første parti:

 

Presset er stort og da kommer nervene også for Magnus

Presset på Magnus er også stort og Kasparov sa under første runde at Magnus hadde nerver som ikke gjorde at han ikke så alle scoringssjansene han fikk i fanget. Kasparov selv koste seg med variantene – tilsynelatende uten engine, og fant det ene kølleslaget etter det andre. Magnus på sin side innrømmet til norske journalister etter partiet at han ikke ønsket å gi Caruana noen sjanser og at han ville spille hjem seieren ved å ikke ta noen risiko. Men i sjakk har datamaskinene lært oss flere sannheter – en av dem er at det ikke finnes noe som heter null risiko med mye materiell på brettet. Et menneske ser ikke alt – og har en fått en scoringssjanse må en ta den der og da. Magnus ønsker i stedet – som Karpov i sin tid – å la motstanderens stilling falle fra hverandre av seg selv – og det fungerer brillefint mot 99.99% av alle sjakkspillere – men ikke mot regnebein som Kasparov og Caruana. De vil vri seg ut med motspill alla Sh2! i dag og de vil sette deg på prøve i det du forsøker å tvinge på den tvangstrøya.

 


Caruana brøt ut av tvangsfløya akkurat i det rette øyeblikket
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Genier finner sine egne sannheter

Genier har en tendens til å sette spørsmålstegn ved de helt elementære dogmene og de vedtatte sannhetene. En Einstein satte spørsmålstegn ved kreftene i naturen som Newtons mekanikk hadde funnet frem til og som var opplest og vedtatt. Magnus har satt spørsmålstegn ved om uinntakelige fort egentlig er så vanlige i sjakk som folk mener? Han har også utfordret Steinitz sin gamle tese om at: «Den parten som har en stor fordel må angripe – ellers risikerer han å miste fordelen sin». Magnus har ikke vært redd for bare å pleie fordelen sin og til å plage klienten såpass at han hopper utenfor et stup i stedet for å spille seigt i time etter time. Trolig har Magnus tjent på sin strategi. Problemet med Caruana er som med Karjakin – nemlig både at han tror på de gamle sannheter og at han klarer å vise at det er hold i dem i motsetning til oss vanlige dødelige. Så Magnus sin resept fungerer ikke på klienten Caruana. Magnus trenger ny medisin for å fullføre verket sitt og den medisinen er rett og slett å spille med litt større tau-lengde slik jeg ser det. Litt større risiko og litt større vilje til å drepe partiet når magefølelsen sier at han har los på noe stort. Når elgoksen står der i skogsholtet kan du ikke vente med å skyte – og tro at en bedre sjanse kommer senere. Det er der og da ting skjer.

 

Svært mange så på VM:

 

Caruana fikk en boost av å overleve mot alle odds

Det første partiet endrer noe av psykologien i matchen på godt og vondt for begge spillerne og ga oss noen nye sannheter. Allikevel føler jeg faktisk at den endres mest for Caruana. Caruana har nå kommet inn i matchen, han har spilt godt over 100 sjakktrekk og fått klippet noen nervetråder som sjenerte han. Han er klar for mer kamp, klar for flere lange sluttspill der han vil slite, men der han vet at han har gjort det med suksess tidligere. Suksess avler suksess. Han vet også at han i tre partier mot Magnus i år har smettet ut av dødsriket like før portene ble boltet igjen. Når han ser data-analysen, og forstår 100% hvor ille det egentlig var, vil han fryde seg over Magnus sin svakhet og tenke at dette er hans styrke. Sjakk er en null-sum-spill der den enes død er den andre brød. At mye skal til for at Magnus får ballen i mål er et faktum. Caruana fikk derfor en boost i går – en boost som gjør at han kanskje overlever de to første partiene i VM som på papiret er veldig vanskelig for han siden presset fra media og publikum er størst før en blir vant til det store trykket. Slik sett tjente Caruana mest på gårdagens parti og matchen er åpen. Allikevel må Caruana gjøre noe med time managementet sitt om han skal overleve de neste partiene. Der slet han i første parti.

 

Mye grums en periode – men også veldig mye god sjakk

Magnus viste i dette partiet sjakkmuskler utenom det vanlige. En analyse som vist under viser at Magnus spilte på et uhyre høy nivå – om vi ser bort fra to soleklare feil som er noen av de største feilene Magnus har gjort i VM-sammenheng. Til tross for dette spiller han på uhyre lave verdier på analysen. Litt av grunnen til det er at partiet inneholder et ekstremt langt sluttspill – spilt på et ekstremt høyt nivå. Gjennomsnittet er pent – men enkeltfasen mellom trekk 32 og trekk 54 inneholdt endel grums som vi vet. Allikevel var dette en fantastisk start på VM som fikk tankene til å gå tilbake til tidligere VM-oppgjør som har startet med en bang! Jeg tenker blant annet på Alekhine sin fransk-vinst i første parti mot Capablanca i 1927, på Spassky sin seier mot Fischer i 1972 med Lxh2? fra Fischer, og på Topalov sin seier mot Anand i Sofia i 2010 som er den siste avgjørelsen i et VM i første matchparti. Men så fikk vi ingen avgjørelse i første parti i år – dessverre. Trist for det hadde vært så fortjent da Magnus gjorde alt riktig rent matchstrategisk! Det er forøvrig ikke uvanlig at førstepartiet får en avgjørelse i et VM – vi husker også Kramnik som vant førstepartiet mot Leko i 2004 og også mot Topalov i 2006. Det var tider det.

 

GM Jonathan Tisdall var fornøyd med starten av partiet – og det med god grunn:


Magnus viste fin form og en egen evne til å spille opp vinststillinger

Magnus har altså vist at han er i form rent sjakklig, men han har også vist at verkebyllen som har ridd han mot Caruana i år – at han ikke vinner spill som er vinnende – fortsatt er et problem. Magnus kan likevel ikke tapte VM-matchen om han får opp mange slike gode stillinger og aldri gir Caruana noen sjanser til å score selv. Så det positive er altså at Magnus faktisk får opp gode stillinger, og når han gjør det selv med svarte brikker er det bekymringsfullt for matchen. Men det er alt for tidlig å konkludere med at dette blir trenden i matchen – matchen er slik jeg ser det fortsatt åpen og mye kan skje på både den ene og den andre måten. Jeg håper bare at Magnus ikke irriterte seg for mye over at seieren glapp slik at han ikke har sovet godt. Jeg håper også at han klarer å nullstille seg, men psykologisk er det ikke heldig å ikke vinne en slik stilling. Allikevel tenker jeg at Magnus kommer til å gå på med det samme pågangsmotet med hvite brikker på lørdag – at han kommer til å spille hardt og lenge og at vi får en svært severdig VM-match. Magnus er i form folkens – tror det er den viktigste observasjonen fra første dag!

 

 

PS: Den har ikke vært stor nok interesse for at jeg skulle lage de helt dype analysene i år – slikt koster på flere måter enn en – så her er en automatisert analyse fra LiChess.

 

Første VM-parti grafisk fremstilt:

Første VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

 

Her er det første VM-partiet til gjennomspilling:

 

PS: Jeg setter stor pris på støtten noen av dere gir – andre har fortsatt muligheten til å vise at de leser spalten både i kommentarfeltet og ved en donasjon.

 

 

 

Aktuelle lenker:

 

Magnus spiller hvit den 10. november, og så er det fridag søndag:

10 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 1. VM-parti

 1. Vi får se. Begge har både positivt og negativt å ta med seg fra i går. Som du sier er mønsteret kjent fra tidligere i år, og det blir spennende å se om trenden fortsetter i dag, eller om vi får se et annet bilde, på den ene eller den andre måten.

  • Det blir interessant å se hva Magnus får ut av hvitserven spesielt og om han får opp en trykkstilling spesielt. Jeg er også spent på aggresjons-nivået hans, men regner med at det er høyt.

 2. Spennende start! Meget oppløftende at Magnus klarte å spille opp en vinststilling med svart på denne måten.

  Men meget bekymringsfullt at ballen blåses skyhøyt over foran åpent mål. Grischuk og Svidler lefset ut vinstforslagene på løpende bånd uten computere, og det er merkelig at Magnus ikke fant disse.

  Hva er psykologien videre her nå? Håper ikke det forplanter seg en usikkerhet i hodet til Magnus, og at han heller fokuserer på det positive.

  • Svært spennende og berikende for matchen.

   Problemet med å bruke Svidler og Grischuk som sannhetsvitner er at de ikke har noe å tape på å trampe i klaveret – de gikk også inn i håpløse varianter et par ganger vil jeg tro – det har Svidler alltid gjort når jeg har sjekket han i kortene. Magnus ville altså spille det hjem uten risiko for å trampe feil, men den som intet våger….

   Matchstrategien er uendret av dette resultatet:
   Magnus vil forsøke seg hardt med hvite brikker for å utnytte Caruana sitt stressnivå og usikkerhet maksimalt – Caruana vil spille solid, solid, solid. Jeg håper bare Magnus ikke tar munnen for full i dag… Ellers kan det bli svært så hyggelig!

 3. I går foreslo jeg vinstvarianten:

  34. -, De5
  35. Sg4, Db2
  36. Kd2, h5
  37. Sf2, Le5
  38. Dxh5, Lc3+
  39. Ke2, Dxc2+
  40. Kf3, Dd2 Nei! Gjendrives av Df5+
  41. Sg4, Dxd3+
  42. Kg2, Dg3+ Feil!
  43. Kh1, Th8 Gjendrives av Sh6
  44. Df5+, Kb8
  45. Sf2, Tg8
  46. Sg4, Dxh3+ vinner

  Jeg har nå hatt mer tid på meg og foreslår:

  34. -, De5
  35. Sg4, Db2
  36. Kd2, h5
  37. Sf2, Le5
  38. Dxh5, Lc3+
  39. Ke2, Dxc2+
  40. Kf3, Ld2 Istedenfor Dd2
  41. Sg4, Dxd3+
  42. Kg2, Dxe4+ Istedenfor Dg3+
  43. Kg1, f3
  44. Dh4, Le3+
  45. Kh2, Dc2+
  46. Sf2, Tg2+ vinner

 4. VG-TV studio sa nettopp at Caruana bruker Alpha Zero til sine forberedelser . Hvis det er tilfelle , er det lovlig? Jeg tror det var Hammer som sa det.
  Igjen takk for dine gode kommentarer.

  • Jeg tror ikke dette stemmer, men selvsagt er det lovlig. All type hjelp mellom partiene er lov. Men Alpha Zero er et neuralt nettverk som koster skjorta å holde i drift og den kan brukes til mer samfunnsnyttige oppgaver. Jeg tror ikke den blir brukt av noen.

   Tror grunnen til at rykte oppsto for en tid tilbake var at Grischuk fleipet om dette – men det var kun ment som en spøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.