Sjakkfantomets nachspiel – 7. VM-parti


9 år gamle Shreyas Royal drømmer om å bli verdensmester i sjakk 21 år gammel
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Får smake på motløsheten

Nå kjenner jeg at det er alvor, folkens! Etter helgens tumulter har Caruana utvilsomt styrket sjansene sine i matchen ved å forsvare to svartpartier og jeg klarer ikke helt å la være å tenke at det står et spøkelse der bak neste sving. Ikke bare spiller jævelen godt – han sprudler også av selvtillit på pressekonferansene og etter partiene, slik at du nesten bare går og håper på at Magnus skal hi han inn. Jeg føler frykt før Black Monday – mandag 11. november 2018 der Magnus spiller svarte brikker. Caruana er altså hvit og han har i hvert fall overbevist meg så langt i VM – og nå har han kun tre hvite partier igjen å gjøre det på. Med svarte brikker er fyren bunnsolid – og med hvit får han noe til – selv om han aldri har vært nær ved å bevare fordelen sin fra åpningsspillet inn i selve midtspillet. Uansett blir dette tøft for Magnus mot slutten – det er min spådom. Så får alt annet komme som en positiv overraskelse og jeg tror fortsatt at Magnus er en klar favoritt i et eventuelt omspill, selv om Caruanas sjanser der øker der om han kommer inn i det full av selvtillit etter å ha presset mesteren i de siste partiene.

 


Tusen takk til Anita Marholm som har laget årets VM-poster hos Sjakkfantomet!

 

Magnus får svært lite til med hvite brikker

Magnus sitt team har skjemt seg litt ut ved at de ikke har gitt mesteren noe å spille på med de hvite brikkene så langt. Ettersom partene går inn i hovedvariant etter hovedvariant der Magnus kun får teoretiske fordeler av en type han ikke liker selv – altså av typen der han må videreutvikle fordelen ved skarpt spill – kan en spørre seg om VM-preppen sitter? Magnus får seg nemlig overraskelse på overraskelse – og jeg sitter på Rybka sin gamle åpningsbok og da finner jeg raskt Caruana sitt veivalg der… I say noe more. Det er ikke kryptiske trekk Caruana finner – det er gamle, glemte varianter som er svært lite spilt. Rybka sin åpningsbok var en sensasjon da den kom ut for 10 år siden – men i dag burde den være godt kjent og teamet bør ha noe mot de variantene som er i denne boka. Det er minstekravet. Jeg er slem i dag – slem mot Magnus sitt team for det er vel først og fremst Magnus sin oppgave å forberede seg ved hjelp av teamets hovedvarianter- ikke motsatt?

 


Grafikken viser presisjonsnivået til Kasparov & Kramnik i år 2000 i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

 

Magnus spiller prinsipielle varianter

Uansett – når Magnus Carlsen spiller en prinsipiell variant i dronninggambit i år 2018, må en kunne en bivariant i trekk 10 på fingerspissene. Det er tross alt kun tre varianter i treet akkurat der. Magnus sa da også at han viste at trekket 10…Dd8 eksisterte, men det var det han visste virket det som. I dagens parti spilte altså Caruana det svært sjeldne 10…Dd8!? – som ikke er mer sjeldent enn at det står oppført som 3. alternativ i Rybka sin åpningsbok etter at trekket ble spilt i Kaidanov – Shabalov, FIDEs Knockout-VM 2001. Magnus fulgte trekket saklig opp i starten – men spilte raskt en tam fortsettelse som ga likt spill etter at han ikke våget seg inn i komplikasjoner som var spennende nok, men ganske uklare. Frykten for å tape har blitt større og større for Magnus – men det var trolig et klokt valg ikke å gå inn i komplikasjoner som er for store mot regnesterke Caruana. Magnus bør i stedet få opp posisjonell sjakk med mer manøvreringrom og flere posisjonelle beslutninger og mindre regneintensiv sjakk – det er der han har den største styrken sin.

 

GM Rune Djurhuus er ikke imponert over Magnus sin hvitserve:


Dronninggambit uten smell i

Magnus spilte altså 1. d4 og Caruana besvarte dette med den indiske åpningen 1…Sf6 – men raskt kom partene inn i dronninggambit (1.d4 d5 2. c4 e6) via trekkomkastninger. Magnus fortsatte å spille det moderne 5.Lf4 – men igjen var det altså Caruana som overrasket først med svarte brikker da han spilte det nevne 10…Dd8 og da Magnus spilte det noe spesielle 13.Lg5 i stedet for det sterkere 13.Td1! er det mitt syn at all fordel forsvant ut av vinduet. Riktignok kom Magnus ut av Caruana sine forberedelser med 13.Lg5 – Caruana tok derfor en ekstremt lang tenkepause etter dette trekket – men når hvit ikke har noe, har han ikke noe. I det 15. trekket innså Magnus at han hadde nada å spille på – han rokerte kort og innfant seg med et kjedelig partiforløp.

 


Magnus tar en High Fine med Shreyas Royal før det 7. matchpartiet i London
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana nevnte spennende muligheter på pressekonferansen

Caruana nevnte i stedet den svært spennende varianten: 15.Sce4 Ld7! 16.Dc3 Sxe4 17.Sxe4 f6 18.Dxe5! fxg5 19.Lxc4 Tac8 20.Lb3 h6 21.0-0 på pressekonferansen og innrømmet at han ikke var helt sikker på evalueringen her. Magnus mente da at løperparet til svart var farlig – og det stemmer i en variant som 21…Lc7! og svart får fordel i følge Stockfish 9 – tross sin svake struktur. Long analyses – wrong analyses, sa en vis mann for 100 år siden og dette står seg den dag i dag. Men varianten til Caruana er svært spennende og selv om begge spillere kan forbedre den – så ville hvit trolig kunnet forbedre den først gjennom 20.b3 og da står hvit trolig ørlite bedre. Magnus valgte i stedet pragmatisme og risikoreduksjon – og det kan jeg forstå selv om det er synd for sjakken og kanskje ikke helt heldig for selvtilliten – å stadig bakke ut slik, og unngå de kritiske forsøkene i frykt for forberedelser eller regnestyrke fra Caruana. I fortsettelsen spilte Caruana på bytteleken og alle offiserer ble byttet bort – bortsett fra en løper for svart og en springer for hvit. Dermed oppsto det et sluttspill som var estetisk bedre for hvit – men i praksis kliss remis. Det var vanskelig å tro at noen kunne finne gull i denne stillingen – og selv om Magnus lette etter noe som glitret – fant han det ikke. Remis.

 


Grafikken viser presisjonsnivået til Anand & Kramnik i år 2008 i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

 

Little Black Monday – gjentar historien seg?

Det er alvor nå. Magnus har brent to hvitpartier – men han er til gjengjeld sterk med svarte brikker. Riset bak speilet for Magnus må er at Caruana kan få en seier på slutten som kan bety tapt match. Caruana har hvit i siste matchparti – og der vil han spille prinsipiell sjakk tror jeg – og han vil ri en hvitfordel hardt og forsøke alt. Riset bak speilet for Caruana er Magnus sin store spillestyrke i omspill – der kan Magnus bli ram. Men før det må altså Magnus unngå at Caruana vinner og samtidig prøve å få til noe selv slik at han ikke blir for passiv. Det er også et stort poeng at Magnus skal slipper å svette og få nerver i 12. matchparti med svart. Jeg døper derfor mandag 19. november for little Black Monday – dagen der bomben kan falle. Dessverre ser jeg nemlig en klar risiko for det. Sjakkspillere er ofte tallmagikere også – de tror sånn halvveis på tøvete sammenhenger med tall, slik Kasparov ofte ga uttrykk for. Magnus ville f.eks ikke skrive navnetrekket sitt i en Tal-bok i Chennai i 2013 da han ble verdensmester med begrunnelsen at han var 23 år da han vant VM-tittelen i sjakk – akkurat det samme som Mikhail Tal var da han ble verdensmester i 1960. Rrgo ville han ikke utfordre skjebnen ved å signere en Tal bok – for Tal tapte jo tittelen etter kun et år på tronen!? Når Magnus tenker på slikt – tenker han garantert også på at vi går mot slutten av VM-matchen nå, at han tapte det 8. partiet mot Karjakin og at vi nå skal inn i det 8. partiet mot Caruana. Demoner vil trolig hjemsøke vår mann og vi får håpe han ikke blir for passiv i iveren etter ikke å ta noe risiko. Alt i livet innebærer nemlig en risiko. Når er da Black Monday? Det er neste mandag! Da spilles det siste klassiske partiet med Magnus som svart – den dagen blir svart for en av årets VM-deltakere som begge har spilt så fabelaktig god sjakk til nå.

 


Grafikken viser presisjonsnivået til Carlsen og Karjakin i år 2016 i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

 

Det er sterkt svartspill som preger denne matchen

Scoopet i denne VM-matchen så langt er begge sitt flotte svartspill – la oss håpe at det fortsetter. Vi skal nemlig ikke glemme at Caruana fullstendig har tettet igjen med svarte brikker i denne VM-matchen og at Magnus sågar har fått fordel med svart i enkeltpartier der Caruana har mistet hvitfordelen han oppnådde fra start av. Dette skaper trygghet for begge spillerne med svarte brikker. Så hva består forskjellen i matchpsykologi i øyeblikket? Hvem har momentum og hvorfor? Jeg føler – basert på analyser av situasjonen fortløpende, pressekonferansene, det begge spillerne har sagt underveis og den informasjonen vi har om deres historikk – at Caruana sitter med momentum rent psykologisk nå. Jeg mener også at Caruana har den hardeste hvitserven i matchen og at Carlsen er stor favoritt i et omspill. Allikevel har jeg etter helgens hendelser nedjustert favorittstempelet til Magnus i omspillet med noen prosent. Han vil ikke spille opp mot sitt beste der om Caruana har en psykologisk boost inn i omspillet – og føler seg uslåelig i sjakk – og han selv føler at Caruana spiller som en gud. Objektivt sett er matchen så jevn at det som foregår i hodene av ikke sjakklig karakter også spiller inn. Den er nemlig svært, svært åpen og akkurat så jevn som jeg trodde den ville bli i forhåndsomtalen min. Nesten alt kan skje.

 


9 år gamle Shreyas Royal fra India har allerede godt over 2000 i elorating
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Hvorfor er Mangnus likevel kanskje 51% favoritt hos Sjakkfantomet i øyeblikket – matchen lever!

51% er ingen fordel å snakke høyt om. Det er kun en følelsesmessig overvekt som baserer seg på håpet om at Magnus er klart sterkest i et omspill. Sannsynligvis er matchen helt, helt åpen sett ut fra kjente parametere og jeg får selvsagt ulike resultater opp i mine estimater og simuleringer av denne VM-kampen dess mindre sjanse jeg gir Magnus i omspillet – og dess større sjanse jeg gir Caruana i parti 12. Jeg er i øyeblikket tilbøyelig til å gi Magnus rundt 70% sjanse i omspillet, men det kan fort snu slik at han får mer – om han går inn i det med go’følelsen intakt. Da kan han være større favoritt – men er han rystet etter en dårlig reise, så… Uansett – Magnus er slik jeg ser det den løse kanonen på dekk i de neste rundene. Han er mest emosjonelt berørt av de to akkurat nå i denne matchen, men han er samtidig trolig den av de to som fortsatt kan heve spillet sitt mest. Dersom teamet hans får inn noe med hvit – vil mye snu!

 

Jose Raul Capablanca ble født for 130 år siden:


Det er vanskelig å si hvor mye omspillet er verdt i per i dag

Omspillsfordelen til Carlsen er en verdi som det er svært vanskelig å forvalte i de neste partiene. Det siste er viktig. Teamet til Magnus må i de tre siste rundene – om strategien hans er å sitte veldig rolig i båten og spille på risikoreduksjon – ta hensyn til at Caruana spiller hvit i to av de tre siste partiene! Det kan fort bli farlig for Magnus. De må ta hensyn til at Caruana der kan knocke Magnus ned fra VM-tronen og at Magnus da har et svært lite handlingsrom til å slå tilbake på i slike scenarier på slutten. De kan heller ikke beregne dette ved enkel matematikk eller ved enkle simuleringer for de to vanskeligste variablene er umulig å beregne på forhånd fordi de inneholder for mye ukjent psykologi. Hva er Caruana sin sjanse er til å vinne sisterundepartiet? Ingen vet hvor hardt han vil spille og hvor stort remisvinduet blir der!? Hva er Magnus sine omspillsjanser etter at matchens er slutt? Den kan variere ut fra flere faktorer. Dette er to litt åpne variabler som fort lever sitt eget liv på grunn av psykologien i matchen og spillernes sinnstilstand og deres valg.

 

Hvit har over 30% score i VM-matchene historisk sett:

 

Magnus virker mer åpen, mer usikker og mer preget enn på lenge

Under VM i New York nektet Magnus å gi noen intervjuer og det var det riktige å gjøre for han. Han trengte å fyre seg selv om, han trente å snu den negative trenden og han trengte å bruke all energi inn mot neste matchparti. Jeg savner litt attityde i London. Under VM i London er han omgjengelig, svarer på nesten alt – kanskje litt for mye faktisk – og han virker i intervjuene litt usikker på egne evner til å snu trenden i matchen – som er mange remiser og økt selvtillit til Caruana. Magnus virker litt tannløs Magnus – at han ikke vil risikerer noe. Caruana virker mye mer på hugget. Han sier at remisene ikke plager han, at han ikke har fått noen reelle sjanser så langt bortsett fra i 6. matchparti – og at det da er umulig å vinne – og at han kommer til å slå til når de reelle sjansene kommer. Magnus er mer rosende av sin konkurrent og sa sist at Caruana er en «excellent player» og berømmer sin motstander for spillet så langt. Det overrasker meg litt.

 

Shreyas Royal i studio hos Judit Polgar og Anna Rudolf – to flotte damer!
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Den som vinner noe – får motstanderen sin til å tape noe

Når skal den psykologiske kampen begynne? Hvem tjener på den? Er Magnus virkelig i VM-bobla si? Ikke vet jeg, men sjakk er et nullsumspill der den som vinner noe får motstanderen sin til å tape tilsvarende. Det gjelder også på det psykologiske delen. Psykologisk står matchen nå og pendler – jeg føler at Caruana har en liten fordel i rent momentum i matchen – mens Magnus har riset bak speilet: Et kommende omspill som kan oppstå. Caruana sitter likevel på et flushdrag – for å bruke en pokerterminologi – der han på river kan få flush. Turn er i verd med å bli snudd – Caruana sitter på beste hånd – mens Magnus har så mange kombinasjonsmuligheter på bordet at han er 51% favoritt i data-analysen vi følger pokerbordet med. Men hva med psykologien i det hele? Vil Magnus spille hånda si perfekt videre? Vil han se egne muligheter i bordet? Vil han være med videre for full musikk eller er flushdraget skremmende? Djevelen ligger begravet i detaljene. Det kan vise seg at det kun er 1% som skiller dem til slutt – og da teller hver beslutning. Så til slutt vil jeg minne om Garry Kasparov sine kunnskapsrike ord fra filmen Closing Gambit. Der sa han at de to viktigste faktorene i en VM-match er nervene og evnen til å omstille seg etter motstanderens spill og forandre seg. Det ene kommer gjerne før det andre. Klarer en å omstille seg, finne nye muligheter med hvit der det før var umulig å finne noe – blir effekten av nervene ofte nevneverdig mindre viktig. Går en på den samme veggen om og om igjen, slik Kasparov gjorde det i år 2000, så kommer gjerne frustrasjonen. Da er alt tapt.

 

Sergey Karjakins tanker rundt VM-matchen er interessante:

 

Sjakkfantomet VM-analyse viser hvor sterkt spillerne spiller

VM-matchen mellom Kasparov og Kramnik i år 2000 har ord på seg for å være tidenes mest velspilte VM-match. Med det mener jeg at spillet i denne VM-matchen hadde det høyeste presisjonsnivået og at spillet her hadde nær sagt ingen klare bukker. Jeg bruker jo å etterprøve mine påstander om det er mulig – og i dag har jeg laget en større og mer krevende analyse av fire ulike VM-matcher som har betydd mye for meg enn vanlig. Det er de fire mest fascinerende VM-matchene i nyere tid om vi ser bort fra Topalovs kamp med Kramnik i år 2006 og VM i Mexico i 2007. Dette var også ypperlige VM-kamper og det samme var for så vidt Lekos match med Kramnik i 2004. Grafikken under viser at Caruana spiller på helt syke nivåer med svart i årets VM-match. Den viser også at han er på en måte sterkere med svart enn med hvit i objektive avgjørelser og derfor nærmest umulig å bryte i gulvet om noe ikke endrer seg radikalt underveis. Grafikken viser også at Anand vant VM-matchen med sitt svartspill i 2008 – som vi jo visste. Han vant jo 2 svartpartier i den matchen. Videre viser grafikken at Kramniks spill med svart mot Garry Kasparov var sensasjonelt for den tidens forsvarsspill og at Kasparov selv spilte på et mye svakere nivå med svarte brikker.

 


God stemning mellom Daniel King og VM-kombattantene på pressekonferansen
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Hvordan skal vi tolke disse analyseresultatene?

Analyseresultatene under baserer seg på Stockfish 9 sin 50 halvtrekks dype analyse av alle disse VM-partiene der alle hvit og svarts trekk er analyser. Verdiene er målt i centipawnloss – altså i hundredels bondetap per trekk målt etter Stockfish 9 sitt førstevalg. Det er snittet for hele partiet som er det interessante – noe som gir tap i hundredelsbønder per trekk. Scorer en 7 vil det si at en i snitt gir 0.07 per trekk. Det betyr igjen at hvis Stockfish sitt førstevalg er på +0.71 – så spiller du i stedet normalt et trekk som ligger på +0.64 i snitt. Ble dette vanskelig? Ja, jeg skjønte det les likevel videre!

 


Grafikken viser presisjonsnivået til Caruana & Carlsen i år 2018 i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

Tallene viser presisjonsnivået

Ingen fare – du vil likevel ha glede av analyseresultatene. Tenk slik: Dess lavere verdi tallene har – dess høyere er presisjonsnivået til spillerne! Dess lavere verdi snitt differansen (Snitt diff) har – dess mer jevn er spillerne i VM-matchen. Anand fikk en snitt differanse på 5.0 i sin favør – det betyr i klartekst at han vant VM lekende lett. Kramnik fikk en snitt differanse på 1.9 – da vant han VM klart. Mot Karjakin fikk Magnus 0.1 i langsjakkdelen. Matchen var utrolig knepen favoritt, så det var nærmest helt lik og den gikk da også til omspill der Magnus vant. Vi ser at i årets match har Caruana snitt differansen med seg – den er på 0.3 i hans favør – det vil si at Stockfish 9 vurderer spillet hans som ørlite mer presist så langt selv om det ikke har latt seg materialisere.

 

ChessBases Peter Doggers er klar på pressekonferansen
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Mange slutninger en kan dra ut fra disse tallene – men det er mye de ikke forteller!

Disse tallene forteller mer enn du tror! De forteller f.eks. en historie om at Anand reiste seg i båten og spilte et høytflygende psykologisk spill mot Vladimir Kramnik der han fikk mesteren ut av sin vante trall og opp på høye verdier og da særlig med hvite brikker. De forteller en historie om at Magnus og Karjakin spilte med høy kompleksitetsgrad når Magnus var hvit – men mye mer sterilt når Karjakin var hvit. Å fortolke tabellene krever dog mye kunnskap og lang erfaring. Allikevel er det spennende å se at Anand sin strategi om å spille super-aggressivt mot Kramnik i 2008 bar frukter. At Kasparov spilte så svakt relativt sett med svarte brikker i 2000 var også nytt for meg – selv om jeg selvsagt viste at Kramnik vant med +2 scoret med hvite brikker og at han var nærmere +3 enn Kasparov var nært en utligning.

 

Magnus er for myk synes Grischuk – childish preparation!

 

Din tur til å tolke tallene

Nå er det din tur til å lese tallene kjære leser. Jeg har brukt mange timer på å utarbeide dem og de sier altså mest av alt noe om presisjonsnivået i spillet. De sier minst om psykologien i matchen selv om vi kan se hvilke trender som er representative i forhold til kompleksitetsgrad og det å sitte rolig i båten kontra det å reise seg opp – ved å se hvor tallene stiger og synker. Det er som oftest en sammenheng der. Uansett viser tallene at det spilles sjakk på et svært høyt nivå i London, at Magnus har hevet spillet sitt flere hakk fra turneringsspill og at han er nede på utrolige 6.6. Til sammenligning spilte han mye svakere mot Karjakin sist – da var han oppe på 8.4 og ville blitt filleristet av Caruana sitt 6.3. Magnus spilte ellers med 11.2 under Norway Chess i 2016 der han vant hele turneringen på 6 av 9 mulige. Han spilte på hele 14.6 under Norway Chess i 2017 og med 16.3 under årets Biel-turnering. I turneringsspill er ikke forberedelsene så ekstreme, hver spiller han møter er ikke like god og konsentrasjonen er deretter. Dessuten må en redusere risiko for tap i en VM-match over 12 partier.

 

Her er Sjakkfantomets VM-grafikk samlet:


Grafikken viser presisjonsnivået i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

 

Syvende VM-parti grafisk fremstilt:

Syvende VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

Her er det 7. matchpartiet som aldri tok helt av:

 

 

Aktuelle lenker:

 

9 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 7. VM-parti

 1. Meget interessant, men jeg tror ikke computer-presisjon er viktig for å vinne matchen. De spiller jo ikke mot en computer! Dessuten tror jeg ikke kvaliteten i denne matchen er høyere enn tidligere matcher, det er bare det at spillerne mer og mer bruker computere som læremestre og spiller som dem. Det liker computerne men ikke vi mennesker. Jeg syns partiene så langt har vært sorgen. 1. og 6. parti var de eneste spennende, men selv der kunne ingen fullbyrde potensialet i stillingen. Skuffende. Magnus spiller usunt i åpningen (som hvit) og får ingen fordel. Han flytter de samme brikkene utallige ganger. Sg1-f3-d2-b3-d2-c4-d6. Lc1-f4-g5-f4-g3 hvor den blir slått. Dessuten disse halvtomsete trekkene Dc2 og a3. dxc5 innbyr til remis, for hvis svart siden spiller dxc4 (hvilket han gjorde) oppstår en stilling med symmetrisk bondestruktur som vanskelig kan vinnes. Hvis Magnus skal vinne et parti må ha begynne å spille mer aktivt og aggressivt i åpningen.

  • Dette blir for enkelt. Føler du har misset et poeng! Hvis forskjellen i presisjonsnivå overstiger 3cp – taper en partiet om en spiller som seg selv eller som en hund eller som en kenguru eller whatever. Poenget er at dersom en part spiller med stor presisjon – tvinges den andre til å gjøre det samme for ikke å tape.

   Da spiller en nesten mot en computer – så høyt er nivået!

 2. Hei,

  Fin analyse som alltid. Men, du skriver:
  «Verdiene er målt i centipawnloss – altså i tidels bondetap per trekk målt etter Stockfish 9 sitt førstevalg»
  Det er vel hundredeler eller? 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.