Sjakkfantomets nachspiel – 8. VM-parti


Fabiano Caruana får et hardt blikk av Magnus får 8. matchparti…
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Magnus hang i tauene i åttende matchparti

Så slapp Magnus med skrekken for andre gang – hode og ræva var under vann, men jammen stakk ikke hodet opp igjen og munnen snappet etter luft – fikk luft – og vips så var vikingen Magnus klar for å slåss videre. Det virket nesten som om han overlevde på pur faen. At det står skrevet i stjernene at han er en vinner. At han forblir verdensmester og at han har lykken med seg hva enn han gjør. Nå skal jeg i samme åndedrag jeg sier at Magnus sto til tap – legge til at det er svært sterke datamaskiner som så dette først og det må svært sterke datamaskiner til for å bevise denne påstanden. Men at Caruana sto enormt godt – det var det ingen tvil om. Det er likevel ikke veldig menneskelig å klare å spille hjem denne typen fordel Caruana fikk opp – mot så sterk motstand som Magnus kan gi han. Derfor ble det remis og vi kan puste lettet ut.

 

 

Partiet ble skarpt og meningsfylt

Så ga altså Caruana full gass fra start. Kongebondetrekket til e4 og full pupp. Åpen sicilianer mot Magnus sitt VM-forsvar og deretter spilte Magnus Sveshnikov-varianten som de fleste kommentatorer hadde trod på forhånd. Dette lå i kortene og Sjakkfantomet må være ærlig og innrømme at han ikke trodde Magnus ville være et så ubevegelig mål. Å la Caruana preppe noe mot Sveshnikov må da være livsfarlig tenkte jeg. Da jeg selv spilte postsjakk for 25 år siden – så studerte jeg min Sveshnikov-variant ut og inn til min aller første turnering – som jeg vant. Jeg brukte den som svartforsvar i en mesterklasse i NPSF – men det var ikke takket være Sveshnikovs variant at det gikk bra. Nei, for jeg oppdaget da jeg spilte denne varianten at hvit hadde svært mange valgmuligheter i variantjungelen som førte til en nagende liten fordel – og at det var flere veier enn den klassiske hovedvarianten som ga en viss posisjonell overvekt til hvit. Samtidig oppdaget jeg at det var en kjempebra vinstvåpen på den tiden. Sveshnikov er superinteressant – men også supervanskelig og det er poenget mitt. At Magnus kan spille dette i en VM-match er likevel ikke sensasjonelt. Boris Gelfand benyttet seg av Sveshnikov i VM i 2012 og varianten har vært svært populær helt siden 80-tallet da den russiske stormesteren Evgeny Sveshnikov ga ut en bok om denne varianten. Boka populariserte dette skarpe systemet over hele verden under navnet The Sicilian Pelikan. Etter at den boka kom ut kaller vi varianten bare for Sveshnikov. Hvem var så Pelikan? Jiri Pelikan var en tsjekkisk mester som ble igjen i Argentina etter sjakk-OL i 1939 og som yndet å spille det skarpe 6…d6 og 7…a6 i denne hovedvarianten.

 

Født sånn eller blitt sånn?

 

En myteomspunnet variant

Varianten het altså Lasker/Pelikan før Svehsnikov fant nye ideer i den på et dypere nivå etter trekkene 5…e5!? 6.Sbd5 d6! 7.Lg5 a6 8.Sa3 b5! i hovedvarianten på slutten av 60-tallet og i vår tid kaller vi varianten etter 6…d6! for Sveshnikov selv om det var verdensmester Emanuel Lasker som først spilte 6…d6! i et kjent parti. Han spilte sågar Lasker/Pelikan mot Carl Schleckter i VM matchen i 1910! Men Schleckter var ikke moden for oppgaven og spilte det slappe 6.Sb3?! – så vi får aldri vite 100% sikkert hva Lasker hadde planlagt på 6.Sbd5 – men nesten garantert var det 6…d6! som han spilte samme år i et oppvisningsparti i Montevideo. Det er altså gamle saker Magnus spilte og varianten med 5…e5!? er spilt 3 ganger i VM-historien nå, etter at også Magnus kastet seg på bølgen som oppsto på 80-tallet. Ja, for i 1989 kom Svehnikovs bok ut på engelsk. Russerne hadde allerede kunnet lese den russiske utgaven av boken og varianten var allerede ganske så populær. Men populariteten eksploderte da Sveshnikovs bok «The Sicilian Pelikan» kom ut på Batsford forlag om våren dette året. Før det hadde faktisk Kasparov spilte varianten med svart i en rekke simultanpartier mot stormestermotstand. Men viktigst av alt var det at Evgeny Sveshnikov begynte å spille og å analysere den sammen med sterke spillere i området rundt Chelyabinsk på begynnelsen av 70-tallet. Først prøvde han den ut selv og det skjedde alt i 1967. Etter at Sjakkfantomet fikk satt sine syltelabber i boka til Evgeny Sveshnikov høsten 1990 begynte han selv å spille varianten et halvår senere. Det var krevende! Da var det godt å ha verdensstjerner som Vladimir Kramnik, og senere Alexei Shirov og Peter Leko, som spilte varianten på høyt nivå og enda senere tok jammen Garry Kasparov opp varianten og spilte den i turneringssjakk også. Magnus har spilt denne skarpe varianten i en lang rekke partier i karrieren sin helt tilbake fra barndommen – og jeg har nå hele 21 Magnuspartier i databasen min med Magnus som svart. Sist i VM og så mot Anish Giri i Sinquefield Cup 2015. Så dette kom ikke som en bombe på Fabiano Caruana.

 

En lyd sjenerte spillerne i dags parti – de kunne høre tydelig prat:

 

Fjernsjakkpartier, Rybka sin åpningsbok eller andre ressurser?

Caruana har spilt endel «dype» åpninger som ikke er hovedvarianter – mot kjente hovedsystemer som Magnus har valgt. Han har også vunnet åpningsdullene med sifrene 6-2. Derfor går det nå ryktene om at han er utstyrt med supermenneskelig kunnskap av ulik slag. Noen snakker om superprogrammer som Leela Chess Zero – noen tenker kanskje supercomputere, men vil jeg tro Magnus også har tilgang til sterke maskiner og Leela. Dette er nemlig et fritt tilgjengelig program. Sesse sin eier har da også røpet at Team Magnus har vært i kontakt med han for å snakke om hvordan de selv kan skape en meget sterk maskin med mange kjerner. Andre snakker om at Caruana studerer fjernsjakkpartier på høyt nivå der menneske og maskin finner interessante idéer sammen. Det er mye mulig – men det vil være rart om ikke Team Magnus følger med i tiden der. Selv har jeg hellet til at de har brukt data-genererte åpningsbøker – kanskje fra fjernsjakkpartier – og lett etter spennende idéer der. Jeg har lagt merke til Caruana sin trekk stort sett har ligget i Rybka sin åpningsbok – men det gjorde ikke hans scoop i parti nr. 8, 12.Ld2!. Det trekket har han nok funnet veien inn i Caruana sin oppmerksomhet via Stockfich 9 som har det som soleklart førstevalg på alle dype dybder jeg har rykket ned i. Ideen bak løpertrekket er å spille a5! uten å bli forstyrret av 13. a5 a6 14.Sa3 Dxa5. Trekket har også andre ideer, nemlig å spille Lb4 i visse strukturer og å fortsette med c4-c5 i en stilling der hvit har tårnkontakt. Så at Magnus kom helt bakpå i åpningen er for meg en gåte som kun kan ha en forklaring – at han selv ikke har jobbet godt nok med denne åpningen. Teamet må nemlig ha gitt han relevante analyser og trolig har han glemt noen av disse underveis eller ikke innstudert dem ordentlig i akkurat denne variantjungelen.

 

Niclas Huschenbeth røpet sin hvitprepp mot Sveshnikov på twitter:

 

Svehnikov spilt for tredje gang i VM-historien

Det var altså tredje gang vi så Sveshnikov i VM-historien og Caruana sitt 7.Sd5 kom garantert ikke som en bombe på Magnus. Det var et klokt valg som har fått mye oppmerksomhet lenge. Tvert i mot sa Magnus at han gikk til brettet i hele forrige uke og ventet på dette slik jeg forsto han på pressekonferansen. På den samme pressekonferansen sa han at i dag var han ikke klar for å spille varianten, at han ikke husket variantene ordentlig og… Det forsto vi. Magnus fikk nemlig Stockfish 9 sitt førstevalg på dype dybder, 9.a4! mot seg. Han fikk Stockfish 9 sitt dype valg i trekk 12. mot seg, men først etter det klare førstevalget til Stockfish 9 – 13.a5! begynte han å tenke ordentlig. Men så tenkte, og tenkte og tenkte han. Dessverre var det lovlig sent å starte å tenke ordentlig der om han glemte analysene helt før dette. Simen Agdestein har sagt at Magnus ofte bløffer med et intuitivt trekk når han blir utsatt for en nyhet – dette sa Simen under en VGTV-sending i VM 2016 – og det er en betraktning jeg tror på. Altså at Magnus bruker intuisjonen alt i åpningsspillet og ikke vil signalisere at han er på bar bakke og at han er ute av sin prepp. Det har nemlig gått galt noen ganger for Magnus tidlig, men slett ikke ofte! Dette er noe han trolig profilerer på mot sterke spillere som ikke våger å gå inn i hoved-varianter når de ser Magnus spille åpningen fort og selvsikkert selv om de innerst inne vet de må ha overrasket han i veivalg og at han trolig bløffer. Caruana callet bløffen og så Magnus i kortene.

 

GM Salomon rangerer de sicilianske variantene etter de han mener er best:

 

Svart magi på sjakkbrettet

I fortsettelsen spilte dermed Magnus på egenhånd – uten egne analyser – mot en svært godt forberedt Caruana som ikke virkelig begynte å tenke før i trekk 21!! Der tenkte han til gjengjeld lenge! Ja, for Magnus spilte i tråd med stillingens krav opp til trekk 20. Det vet vi uten å måtte analysere fordi Niclas Huschenbeth la ut sine egne stormesteranalyser frem til og med 18.Lxf3 – analyser som viste at han hadde analysert 3 svartrekk på dette, men at Magnus fant et fjerde veivalg. Nemlig det skarpeste – Tal-trekket. Det var tydelig at Magnus var desperat etter motspill på dette tidspunktet og det skjønner jeg godt – for et trekk som 18…g5? er svært krevende og objektivt sett taper det trolig helt forsert mot en maskin. Men en trenger litt Black magic – som jeg liker å kalle det i sjakk – for å spille sjakk på det ypperste nivået! Litt Tal-inspirert heksekunst når kniven står på strupen og datamaskinen viser +1.5. Da må en av og til smelle til – sette stillingen i brann – la alle dører stå åpne for så å rømme til remisriket ved å banke på portene til de åpner seg. Tal kunne kunsten å sette en støkk i motstanderen – og Magnus prøvde seg på heksekunst ala Tal i dette partiet da han lirte frem det svært svekkende ved å spille 18.g5!? Trekket som får interessant om det lykkes og spørsmålstegn om en taper av kommentatorer verden over. Etter mitt skjønn fortjener ikke trekket blankt spørretegn – for magi er magi og noen ganger funker slikt. Kanskje 18…!?? er rett tegnsetting her?

 

I kvinnenes verdensmesterskap spiller Ju Wenjun mot Katerina Lagno:

 

Caruana var ekstremt godt forberedt

Caruana sine analyser gikk lenger enn Huschenbeths. Caruana hadde g5 inne på radaren og spilte raskt c4! og Lc3! Raskt og datamaskinen blinket med disko-lyset og koste seg. Sesse viste verdier i +2 landskapet og det virket helt tapt for Magnus for de som satt fjetret til denne maskinen – men jeg skjønte likevel at dette ville bli vanskelig for Caruana… og for Magnus! For de menneskelige valgene som Caruana måtte ta var mange og mulighetene til å trå feil var store. Og feilen kom omsider. Etter at han brukte 33 minutter på det råsterke 21. c5!, brukte han 6 minutter på det svært svake 24.h3? som forærer svart muligheten De8-g6 med motspill! Dette svake trekket er nemlig ikke bare et tempotap – som mange kommentatorer skriver. Det er også et trekk som ikke gjør opprør mot at dronningen skal komme i spill. Det forærer svart en direkte angrepsplan med g5-g4! – noe som kan være helvete på jord i visse stillinger når ting åpnes opp. Så Magnus sin Black magic – hans 18…g5!? – ble til interessant spill når Caruana ga det han ga i svingene –da fikk Magnus det han ville ha. Maskinen finner seier til hvit etter 24.Sc4! – men også det menneskelige svært naturlige 24. Dh5! vinner for hvit. Etter 24…Lf7 25. Dh3! Tf7 26. Tfe1 er det er klart vunnet viser maskinen om du styrer den så langt. Magnus hadde regnet på dette, men bare sett på 25. Dh6!? Tf7 26. Sc4 Lf8 27. Qh3 og svart har trolig forsvar med 27…Dd7!. Å spille dama til h4 straks er mye sterkere og etter dette vinner hvit. Caruana sitt trekk 24.h3? var alt for slapt og Magnus kom av kroken og i fortsettelsen klarte han remis selv om han var ørlite presset. Ett trekk kan nulle ut 24 gode trekk – det er lærdommen etter dette partiet.

 


GM Torbjørn Ringdal Hansen viser en variant på puben The Good Knight i Oslo
Foto: The Good Knights egne Facebooksider

 

En må være sin egen lykkes smed

Det er viktig å være sin egen lykkes smed – noe svært mange gode sjakkspillere ikke riktig forstår i disse computertider. De tenker på det å spille på lavest mulig verdier i forhold til Stockfish 9 sitt førstevalg og er livredd for å skape noen rosa – eller gud forby! – røde trekk. Det må sjakkspillere våge av og til. For å være et uberegnelig geni i sjakk – må du våge å være en «idiot» i enkelttrekk! Er stillingen kritisk nok – slik den var det for Magnus mot Ding Liren når maskinen viste +3 – så har du ikke mer taulengde igjen enn at du må forsøke et siste spell! Lar du motstanderen trekk den siste stumpen inn, vil du uansett tape kampen og få tapet gnidd inn. Gjør det da med stil i stedet. Dette vet Magnus – derfor setter han opp menneskelige utfordringer og gjør det dermed vanskelig for motstanderen som får den ene fallgruven etter den andre som han kan falle i. Caruana falt i dag fordi han ble skremt av Magnus sin pågang med g4 – noe som var en direkte konsekvens av det frekke 18…g5!? Også i fortsettelsen må en våge og det fine for matchen er at begge spillere vet dette! Caruana spilte nemlig det flotte Sh3!! to ganger i første matchparti. Som et menneskelige Houdini-nummer brøt han ut av tvangstrøya som Magnus var i ferd med å tvinge på han. Jeg spår at vi i fortsettelsen får flere skarpe oppgjør og mye god sjakk før VM er avgjort og kanskje vil vi få et Houdini-nummer, eller to, til.

 

Bae-humor på NRK – It doesn’t matter if your black or white!?

 

Caruana har blod på tann

Caruana har fått blod på tann av de siste partiene han har spilt med hvit – der han to ganger har fått opp vinnende spill – men to ganger har den smale veien frem til seier vært for smal for han å finne. Dette tro jeg han tar fint. Kramnik ville irritert seg, Kasparov ville eksplodert – men Caruana er som skjæra på tunet – kald og rolig og gjør sin greie. Derfor tror jeg at Caruana fortsatt har psykologien med seg i matchen – for selv er han bunnsolid bakover på banen og nå har han begynt å presse fremover. Riktignok har Magnus en fordel av et fordelaktig omspill – men før den tid skal Caruana serve to ganger – og husk folkens, i 12. matchparti blir det ikke bare sjakk – det blir først og fremst en nervekamp. Hvem knekker først? Dessverre er jeg redd for at det blir Magnus – i så fall trenger Magnus en seier på brettet før den tid og det kan han fort få!

 

Feltet i Wijk aan Zee er nesten helt klart – Magnus er med:


Herren gir og herren tar

For fruen gir og fruen tar. Først skjenket Caissa Magnus en prepp fra himmelen i første runde der Caruana var nervøs og burde gått ned, så tok hun seieren fra han da han spilte for slapt og senere har det vært både tatt og gitt og spillet har bølget med mye god sjakk og sterkt spill som en slags gjennomgangsmelodi. Magnus var utrolig lettet etter å ha sluppet unna med svart for andre gang – men der var en tankevekker og noe som sved for både Magnus og team Magnus. Nå må de ta et prinsipielt valg: Skal vi fortsette med plan A som svart? Spille mer siciliansk og la Caruana få opp disse regnekrevende stillingene og lange preppene der vi vet han er god? Stole på at våre analyser holder om vi tetter et par hull? Eller skal vi skifte til plan B eller C? Plan B er kanskje å spille en kongebondeåpning, mens plan C kan være å variere fra parti til parti. Dette er i hver fall tenkelige scenarier. Så det blir spennende i parti 10 der Caruana igjen er hvit – å se hva Magnus da har å by på! Ja, for hvit han nok en gang taper åpningsduellen vil det bli meget farlig for han, for nå har Caruana virkelig blod på tann.

 

Magnus fikk et blåttøye under fotballkampen på fridagen og spøkte på Instagram:

 

Vi gleder oss til 9. matchparti på onsdag

På onsdag har Magnus igjen hvite brikker og etter å ha hatt store problemer med svart tror jeg han vil satse hardt. Etter å ha fått et overlevelsesboost og etter å ha kjent på nervene vil han ha ro i kroppen før avslutningen – så jeg tror at han virkelig vil gi jernet med hvit om han får sjanser til å gjøre det. Premisset er at han får noe å spille på, noe som kan gi Caruana litt å tygge på. Teamet har så langt gitt Magnus hovedvarianter og skarpe partiopplegg, det forundrer meg mye. Mon tro om det er en tid for sidevarianter som kongeindisk i forhånd mot russisk eller rett og slett 1.Sf3! for å gå inn i engelsk uten for mye krøll? At svart kan spille siciliansk i forhånd og slikt. Jeg synes det høres spennende ut – altså å variere serven i stedet for å knalle til med nok en dronninggambit som Caruana nok forventer seg og er forberedt på? Det ville jo vært ulogisk av Bjørn Borg i sin tid å knalle til med serven når han var god på lange ballvekslinger. Det ville også vært dumt av John McEnroe å ikke knalle til og forsøke å bruke sine angrepsferdigheter i tennis ved å følge opp serven tett til nettet. Derfor undrer jeg meg litt etter åtte matchpartier på om teamet har funnet den optimale matchplanen for Magnus i år. De har overrasket, ja! De har kjempet ild med motild, ja! Magnus kjemper om initiativet fra start og er villig til å gå i skarpe stillinger for å få det – men der har han ikke våget spille kortene sine ut når de har ligget på bordet i frykt for analyser. Når han først våget med 18…g5 å spille skarpt – var det nærmest desperasjon og ikke særlig heldig. Så Team Magnus har hodebry på fridagen – hva gjør vi nå videre? Ellers var det godt at Magnus fikk brent et av sine svartpartier av – dermed økte sjansene hans. De er nå ca. 54% i matchen – men vil svinge voldsomt ved første seier til en spiller. Spenningen er altså til å ta og føle på! VM står nå 4-4!

 

 

Takk til de som har støttet dette VM-prosjektet – typisk beløp er 10 – 30 euro.

 

VM målt i presisjonsnivå der lavere tall er bedre spill i følge Stockfish 9: 

Grafikken viser presisjonsnivået i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

 

Åttende VM-parti grafisk fremstilt:

 

Åttende VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

Her er det svært spennende 8. matchparti:

 

 

Aktuelle lenker:

 

15 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 8. VM-parti

 1. Gode analyser i dag, men skal jeg være litt kritisk så synes jeg du godt kunne komme med litt mer kritikk av Caruana. Nå har han spilt seg opp til flere gode stillinger, men klarer ikke å fullføre. Ser vi en svakhet når han kommer ut av forberedelsene? For å vinne må en fullføre disse gode stillingene, der har han sviktet. Kan vi risikere at han i noen av de siste ordinære partiene får opp en god stilling og vet at han «må» vinne for å unngå forlenging for så å ta en sjanse, istedet for å safe som til nå viss han blir usikker på den beste fortsettelsen? Og derav kanskje feile. Det vil ikke forundre meg om Magnus vinner matchen på noe sånt. Jeg så forresten en analyse som viste at i de partiene Caruana har tapt (generellt,ikke bare mot Magnus) har ikke dronningene forsvunnet tidlig fra brettet. Uten dronning er han med andre ord mye vanskeligere å få opp en fordel mot. Om dette stemmer skal ikke jeg ha sagt, men i første partiet stemte det i alle fall.

  • Skal ærlig innrømme at jeg ikke klarer å være kritisk til en spiller som presser Magnus så hardt som han faktisk gjør og som har teoretiske vinststillinger som intet menneske i historien trolig ville vunnet mot beste motspill – og som møter en semitrailer på kongefløya med Magnus i førersetet….

   Caruana spilte for pragmatisk, ja – men i en VM-match har en gjort det siden tidenes morgen… Det nye er at vi nå kan se blemmer – som før ikke var blemmer – på grunn av 50, 60 trekks dype analyser. Det er ellevilt at så mange roper ut etter at Sesse kommer med et funn – vi er tross alt bare mennesker og det er Caruana og Carlsen også.

   • Jeg tillegger ikke Sesse sin evaluering i siste parti så stor vekt, selv om den skulle være korrekt, fordi andre (svakere) computere hadde helt andre vurderinger. Og Caruana er igjen på ett nivå under disse. Men h3 ødelagte hele fordelen, jeg tror ikke det var så mange kommentatorer som hadde tippet det trekket. Og ja du kritiserte det trekket, det skal du ha, men jeg ser det mer som symptomatisk for hans spill så langt i matchen.Akkurat som i et anna parti der Caruana tillot Ta8 fra Magnus som med det utlignet . Så her er vi nok uenige.

 2. Vi ved at Magnus hader at tabe (hvem gør ikke det) og at han er god til at mobilisere sig (the come back kid, som du kalder ham). Magnus er helt klar over at han slap med skrækken og som sådan nærmest kan betragte spillet som et tabt parti (selvom det blev remis!). I dette lys tror jeg meget på Magnus i aften. Han føler sig forpligtet til at vise, at han kan vinde fra start til slut af et parti. I Fischer Random ville Caruana ikke have en chance.

 3. Om vi legger Stockfish til grunn, spilles det på et svært høyt nivå. Magnus er nok best å spille ved bordet, men Caruana er best forberedt selv om hans ekstreme regneferdigheter også bidrar sterkt. Meget spent på om Team Carlsen greier å hoste opp en ordentlig hvitserve og om de fortsetter med siciliansk.

  • Vanskelig å si hvem som er best ved bordet… Ikke åpenbart at det er Magnus i hvert fall. Magnus er svært hardt presset i denne matchen – og hvis jeg ikke har evnet å få det frem – har jeg misset stygt!

 4. Hehehe….her har sjakkfantomet tatt et dypdykk i Lake Euforia og det kan man saktens trenge etter nok en nær-døden-opplevelse. Som jeg sa til Fantomet på telefonen hindagen, så må det da snike seg inn en følelse hos Caruana om Magnus sin mulige udødelighet? Joda, jeg er fortsatt svært skeptisk til flere av vår verdensmesters partiopplegg og jeg er langtfra sikker på at det er gjort nødvendig gode forberedelser. Men når man kan tillate seg 18…g5(!!?) og tilsynelatende overleve enkelt, da må jo også dette snart prege Caruna?

  Jeg får assosiasjoner til den største nordnorske skrønehistoria fra krigens dager, nemlig den om Jan Baalsrud. Hans flukt fra tyskerne i 1943 var selvsagt fantastisk nok. Men det var først da regissør Jack Fjeldstad puttet inn hundrevis av tyske soldater, ledet av alltid like dedikerte Gestapo, at flukten ble det til helteeposet «Ni liv» som til sist ga Fjeldstad en Oscar-nominasjon i 1957. Fantastisk spennende, like fullt ikke helt i tråd med realitetene.

  Har Magnus ni liv? Antagelig ikke. Matchtrenden går i mot han og jeg tror det første tapet er rett rundt hjørnet om han ikke tar grep og kontroll i partiene. Da kan det fort være at dagens parti med hvit er den beste sjansen han får.

  Dagens quiz blir følgelig: Hva er en fellesnevner for legendariske matcher som Zukertort-Steinitz (1886), Steinitz-Chigorin (1889), Lasker-Steinitz (1994), Lasker-Janovskij (1910), Aljekhin-Bogoljubov (1934), Aljekhin-Euwe (1935), Smyslov-Botvinnik (1954), Botvinnik-Tal (1960), Botvinnik-Tal (1961), Karpov-Kortsnoj (1981), Karpov-Kasparov (1984), Kasparov-Short (1993), Anand-Kasparov (1995) Karpov-Kamsky (1996), Topalov-Kramnik (2006) og Carlsen-Anand (2013)?

  Jo, de har alle hatt tildels fantastiske og avgjorte partier i nettopp runde 9. Hvem kan glemme Smyslovs episke dronningoffer i 1954 eller Karpovs 47 Sg2! mot Kasparov i 1984 som gjorde partiet til en klassiker. Det og Karpovs tålmodige jakt på sorts svake bonde på d5 (45 trekk). Partiet som speilvendt på et tidspunkt nesten er identisk med Saidy-Fischer fra 1964.

  Eller hvem husker ikke Anands nydelige posisjonelle nedspilling av Kasparov i New York i 1995. Det første avgjorte partiet i den matchen, dessverre og det siste til Anands fordel. Partiet som også viser at Carlsen-Caruana ikke har satt rekord i antall remiser i åpninga på en VM-match som også flere norske kommentatorer irriterende nok har hevdet.

  Av mange flotte partier er likevel niende matchparti i 2013 mellom Carlsen og Anand det mest minneverdige for meg. Partiet hvor Magnus ikke rørte dronninga på d8 i løpet av hele partiet og spilte på sin utenomjordiske intuisjon hele veien og slett ikke ble matt som nesten et samlet ekspertkorps hevdet at han ville bli. Partiet som langt på vei gjorde han til verdensmester. For oss hobbynumerologer må det selvsagt også nevnes at dette skjedde nøyaktig på dagen for fem år siden.

  Eller avgjøres matchen på Karpovs berømte niende rad? Altså en plass i skjæringspunktet mellom matchsituasjon, psykologi, nervekontroll og sjakkferdigheter? Jeg tror vi får et avgjort parti i dag og det står vel skrevet at det er vår mann som vinner.

 5. Magnus spilte flere svake trekk i dette partiet. Det virker som om han ikke har talent for skarpe stillinger. Vi så det samme i parti 1. Så snart stillingen krevde djerve dåd sviktet han. Men det gjorde heldigvis Caruana også. 24. h3 var utrolig slapt; jeg trodde ikke mine øyne da jeg så det. Skikkelig puddingtrekk. Slikt er ikke en verdensmester verdig. Nei, Caruana er simpelthen for svak til å bli verdensmester. Hans store styrke er forberedelsene, men det er jo mer computerens og teamets fortjeneste. Hva computeren enn sier så har svart dog forsvarsressurser i stillingen etter 23. -, Ld6. 24. Sc4 kan besvares med 24. -, Dd7 25. Dh5, Le7 26. d6, Ld8 27. Se5, De8 28. Dh6, Lf6 og det er ikke lett for hvit å bryte gjennom. 24. Dh5 kan møtes med 24. -, Le7 og det er ikke lett for hvit å komme videre.

 6. Håper du får rett angående vår mann, men som du er inne på er han hardt presset i matchen nå og han må våge før fanden står på døren hans og banker på den med øks. Sist slapp han unna med 18…g5!??, men det skjer nok ikke igjen.

  Ellers et flott sjakkhistorisk dypdykk om 9. matchparti – la oss håpe Magnus minnes Anandseieren og får inspirasjon!

  • Her er du nok på ville veier. 24…Le7?? besvares med 25.d6 og vinner – det var dette bondefremstøtet Caruana prøvde å få til å fungere i stedet for Tad1…

   • Hæ? Har jeg oversett noe? 24. Dh5, Le7 25. d6, Lf6 Hva nå? 26. Sd5, Lxc3 27. Se7+, Kh8 28. bxc3. Jeg er enig i at det ser stygt ut. Min opprinnelige tanke var 24. Dh5, De8 25. Dxg5+, Dg6 26. Dxg6+, hxg6 27. Sc4, Tbd8 28. Sxd6, Txd6 29. Le5, Td7 30. Lxf4 og svart ligger bonde under men det er ulikefarvede løpere og kan muligens holdes.

    • Jeg kommer ikke til å godkjenne flere variantanalyser, Henrik. Det må være et visst nivå på analyser publisert i kommentarfeltet og dette er med respekt å melde ikke gangbar mynt…

 7. Sven skriver: «Teamet har så langt gitt Magnus hovedvarianter og skarpe partiopplegg, det forundrer meg mye. Mon tro om det er en tid for sidevarianter som kongeindisk i forhånd mot russisk eller rett og slett 1.Sf3! for å gå inn i engelsk uten for mye krøll?»

  Enig. Teamet legger opp til teoretiske fordeler for Magnus som han likevel ikke spiller videre på fordi han frykter en prep eller noe. Du fortsetter deretter fint med tennisanalogiene! Fantastisk arbeid du nedlegger under VM Sven!

  • Herlig å se Twilight Zone tilbake i manesjen – få føler vel like godt når Sjakkfantomet er i sonen eller ei 😉

   Så takk for kommentar – her er vi helt på linje. Magnus må snart få opp noen lange sluttspill og ikke bare skarpe midtspill.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.