Sjakkfantomets nachspiel – 10. VM-parti

Skuespiller Tom Hollander – kjent fra Pirates of the Caribbean – gjør første trekk
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Matchen lever

Denne VM-matchen lever noe så innmari – men likevel slår det meg at Magnus virker å være rystet og psykologien i matchen er nå den viktigste faktoren når to partier gjenstår. Caruana er faktisk den som har vært nærmest en ledelse matchen sett under ett fordi han har vært nær seier i hele tre partier – mens Magnus bare har hatt to klare scoringssjanse. Stockfish 9 analyser, som er nøytrale og 100% automatiserte på dybde 50, viser også at Caruana har spilt noe bedre sjakk og fort kunne ledet matchen på dette tidspunktet før 11. matchparti. Men det er svært jevnt! I 9. matchparti skred Magnus til verket med en fandenivoldsk innstilling og GM Susan Polgar beskrev det hele som om Magnus enten spilte som en gal mann eller som ett geni. Han prøvde med svarte brikker å knocke VM-preppen til Caruana out of water – og det er imponerende modig! Om enn så lite pragmatisk som det kunne forblitt. Jeg undret meg også underveis på hva som egentlig forgår i denne VM-matchen sett fra Magnus sin side og hans VM-forberedelser? Hva er hans rasjonale til å spille så sylskarp sjakk med de svarte brikker når styrken hans ligger i posisjonsspillet? Hvorfor er han ikke et bevegelig og uforutsigbart mål med hvit? Når han sier på pressekonferansen at innsatsen i hvert parti i en VM-match på 12 partier blir for høy – at han skulle ønske seg flere partier i VM – så er det pussig at han jazzer opp innsatsen selv når 6-6 i matchen gir et klart fordelaktig omspill og flere partier å gjøre det på. Noe skurrer i Magnus sine VM-forberedelser selv om denne matchen lever sitt eget liv. Kanskje kjenner Magnus seg selv og sine nerver best –og han vet at han ikke tåler et 12. matchparti som svart mot Caruana? Tanken har slått meg.

 


Tusen takk til Anita Marholm som har laget årets Sjakkfantom-poster

 

Flau norsk selvgodhet

Når Ole Rolfsrud fra NRK sa at «folk sier at dette trolig er tidenes beste VM-match» på direktesending i et intervju med Fabiano Caruana rødmet jeg. Caruana svarte elegant, som alltid, og viste blant annet til at matchen har hatt både svært sterke partier, og ikke særlig sterke partier. Han sa også at matchen er karakterisert av det faktum at ingen av partene har vist seg å være klart best. Jeg kan for egen del legge til at matchen preges av at ingen spillere klarer å score og at Caruana har hatt flest klare scoringssjanser, men at Magnus er den som hadde den aller største målsjansen i parti nr. 1 og det som har villet mest matchen sett under ett. Allikevel vil ikke denne VM-matchen komme inn på mitt topp-6 liste over beste VM-matcher som jeg alt har offentliggjort før VM. Slikt baserer seg selvsagt ikke på lave centipawn-verdier med remisrekker fra helvete. Nei, årets VM-match mangler mye totalt sett. Den mangler litt liv og den mangler den dynamikken en god match skal ha ved at spillerne får ballen i mål og ny dynamikk skapes. Derfor er det noen som ikke har gjort leksa si når de skryter matchen opp i skyene – dette er ikke Fischer – Spassky 1972 eller Karpov – Korchnoi 1978; matcher som hadde det meste.

 

Van Wely tenker at Magnus har godt av en Wake Up Call:

 

Kramnik har tidenes VM-prestasjon som Magnus ikke kan slå i år heller

Det er heller ingen sjanse for at mesteren i denne matchen spiller på den samme ekstremt lave computernivået som Vladimir Kramnik spilte på i år 2000 mot Garry Kasparov! Disse analysene offentliggjorde jeg for lenge siden – men jeg gjør det gjerne igjen. Kramnik spilte mot Kasparov som var ratet 2849 under VM-matchen og rundspilte han fullstendig ved å spille som Caissas utvalgte. Han spilte nemlig på ekstremverdien 7.1 i presisjonsnivå – Magnus har til sammenligning 8.0 etter 10 partier i VM og han hadde 8.4 mot Karjakin sist. Samtidig skal vi huske på at Magnus har muligheten til å følge supercomputeres forslag de første 10-20 trekkene og få lave verdier på å gjøre dette, den muligheten hadde ikke Kramnik i år 2000. Han måtte bruke svake maskiner og hjernens kraft og han gjorde det med glans.

 


Legg merke til Kramnik sitt vidunderlige snitt med to seire mot Kasparov!

 

Caruana så fresh ut og klar for et nytt parti

Etter at gladiatorkampen var over så Caruana fresh ut og klar for nye erobringer. Magnus så ut som han nettopp hadde ramlet over målstreken i London Maraton! Han må ha hatt det virkelig vondt etter partiet for han var alt annet enn fresh. Han sa da også at kroppen hadde vært i «helspenn under hele partiet» til pressen etter partiet. Caruana var tryggheten selv og stort sett hadde kontroll på variantene. Han sa ting som at remisvinduet alltid var stort på slutten i sluttspillet, og at han var i føringen og at han trolig sto mye bedre i midtspillet – men at han ikke ville ta for store sjanser – faren var alltid at han kunne gå matt. Det virket på meg som om Magnus spilte mer på intuisjonen sin og at han var mer usikker på stillingsvurderingene. Stemmer dette – at Magnus virkelig var helt utkjørt etter partiet, der han bukket en bonde på slutten i et dobbelt tårnsluttspill uten at Caruana kunne gjøre stort med merbonden, så må det være livsfarlig for Magnus å spille så skarp sjakk i dag med de svarte brikkene! Uansett – publikum gleder seg over at Magnus ikke sitter rolig i båten og at han virkelig bjudar på og vil slå Caruana i denne matchen. Kudos for det.

 

Magnus tenkte litt før han gikk inn i siciliansk – var det en kunstpause?
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Matchens mest kompliserte parti

Dette var utvilsomt matchens mest kompliserte parti der Magnus hadde farlige angrepssjanser og Caruana hadde en farlig langsiktig fordel. Midt inne i dette latterlig kompliserte partiet ble Vishy Anand spurt på sendingene fra Saint Louis om hvilken farge han ville hatt – han svarte da hvite brikker fordi svart hadde noe å bevise og fordi svart teknisk sett bare angrep med dronningen sin og han så ingen mulighet for å få løperparet med i angrepet. På det tidspunktet syntes jeg angrepet virket uhyre farlig fra Magnus sin side – men Caruana forsvarte seg iskaldt og med stor presisjon og go’desperadoen til Magnus 21…b5!?, som satte Caruana på prøve, ble nok en gang møtt med stoisk ro. Sjakknerden Caruana besto eksamen nok en gang og han klarte å finne de aller beste trekkene skulle det vise seg og vinstsjanser skulle hans vei. Ja, for Sesse viste en fordel for Caruana på over 1.3 underveis, noe tilsvarende det var Magnus aldri i nærheten av å ha. I tillegg overså Magnus som nevnt en viktig ressurs på slutten av partiet – Caruana sitt sterke 45.Tb5! kunne faktisk kostet Magnus partiet om det var litt mere materiell igjen på brettet. Det var det ikke – og dermed ble det en grei remis.

Har Magnus hentet inspirasjon fra Alekhine når han skjerper spillet nå?

 

Partiet ble sylskarpt fra start og Caruana hadde preppet

Magnus spilte altså nok en gang siciliansk med svart, som ble besvart med åpen sicilianer der Caruana spilte 7.Sd5!?. Magnus kjenner sin Sveshnikov, men selv den gjennomgår store forandringer i vår computertid. Garry Kasparov forklarte på sendingen fra Saint Louis at Alpha Zero foretrekker 7.Sd5(!) og at den kunstige intelligensen ikke liker å oppgi løperparet i hovedvarianten med 7.Lg5. Dette har utvilsomt begge teamene snappet opp og begge teamene kom godt forberedt til kampen i dag. Allikevel tok Caruana første stikk – han unngikk varianten med 12. Bd2! f5 13. a5 a6 14. Na3 -. en variant vi kommer til å få se på toppsjakknivå, men da trolig med forbedringsforslaget 14…f4! i stedet for Magnus sitt 14…e4!?. Jeg tror altså at det var dette svarttrekket Magnus har preppet og vi kan få se det i et fremtiden parti allerede under VM. Caruana spilte i stedet 12.b4!? og det overrasket utvilsomt Magnus som rynket på nesa og ristet på hodet over at Caruana nok en gang trakk det lengste strået på prepp. Deretter spilte Magnus meget prinsipielt – men kanskje litt naivt med 13…a5!?, som er et svært forpliktende trekk siden Caruana får åpnet linjer på dronningfløya på kjent måte med 14.bxa5 fulgt av 15.Sc4! og 16.Le3 og 17.a5!? og brikkene peker mot det svake b5-feltet. Tematikken er godt kjent fra kongeindisk og særlig fra bajonett-angrepet som Ivan Sokolov, Loek Van Wely og ikke minst Vladimir Kramnik utviklet tidlig på 90-tallet. Dette er et sylskarpt system som satte kongeindisk tilbake i 10 år og som den dag i dag er det skarpeste og mest lovende du kan spille mot kongeindisk om du kjenner teorien godt.

 

Magnus var tydelig ukomfortabel etter dagens parti
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

En svært spennende midtspillstilling

Når Magnus raskt fant det sterke 18…De8! og Caruana fant det logiske, men computerforhatte 19.Ta3?! ble spillet usedvanlig skarpt, usedvanlig spennende for et VM-parti å være og usedvanlig interessant spill fra begge parter. Rike partier elsker vi og publikum satt fjetret til skjermene verden over. Magnus ble mer og mer svett og brukte mer og mer tid. 19.Te1! ville trolig gitt hvit en varig fordel, mens Caruana sitt tårntrekk til tredjeraden ga varig kaos. Kasparov sa at ingen av spillerne egentlig likte kaos. Magnus likte sine posisjonelle stillinger og Caruana likte stillinger han kunne regne til bunns i – Anand mente tydeligvis at Magnus regnet godt, men at Caruana nok trivdes bedre i slikt kaos selv om det ikke var lett å si. Selv tror jeg Caruana har en større muskel i slike stillingstyper og jeg skjønner rett og slett ikke Team Magnus sin svartstrategi i dette VM fullt ut. Caruana sin VM-strategi er derimot genial og vinner han ikke VM – er det fordi Magnus er en mer komplett sjakkspiller. Trolig ønsker Team Magnus rike stillinger med mange vanskelige valg der de store talls lover vil gjelde, de ønsker at Magnus selv med svart skal utfordre Caruana sitt initiativ og tenker at det er viktig at Caruana ikke får satt et klassisk hvitpress på Magnus. Allikevel er dette en farlig strategi som fort slår tilbake på mesteren selv for Caruana er god med de hvite brikkene og får fordel gang på gang.

 

Djurhuus hadde liten tro på remis nr. 10 underveis:

 

Magnus med trekk fra himmelen

Magnus satte virkelig Caruana på prøve i dette partiet og fant et gudebenådet 21…b5!? som er vanskelig å møte for en menneskelig spiller, men som Caruana håndterte som en kommende mester. Teamet med b5 i slike stillinger er igjen godt kjent fra kongeindisk og ideen er å fordrive Sc4 ved å brenne kongefløyen og så gi f* i det som skjer der og gå all inn på kongefløyen. Dette var da også Magnus sin gameplan A og han spilte den godt! Allikevel kunne Caruana gjennom 24. Lxb5 fått stor fordel, men variantene er svært kompliserte og det er ikke fullt ut menneskelig å ta slike testamentebønder, for så å overleve. Svart har nemlig sterkt angrep etter 24…Tf6! men ingen av spillerne hadde sett kraften i 25. Te1! for etter 25.Tg6 26. Lf1 Lf5 27. a6 f3 28. g3 Dh5 29. Le3! har hvit akkurat et smalt og langt forsvar: 29…Lh3 30. Ta4! Lg5 31. Lxg5 Lxf1 32. Txf1 Dh3 33. Tg1 Txg5 34. Txe4 Th5 35. Th4 Txh4 36. gxh4 Txa6 37. Dd4 og hvit har fått stor fordel og vinstsjanser. Det finnes andre viktige varianter – men det er forståelig at Caruana ikke våget seg inn på dette selv om det var godt for han.

 

Daniel King gjør klar til pressekonferanse der Caruana imponerte meg
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Magnus mistet grepet

Med 30…Ld8 mistet Magnus litt av grepet i dag – å avblåse alt angrep med 30…Tfc8! ville vært bedre med en liten svart fordel. Før tidskontrollen inn mot trekk 40 byttet Magnus ned til et svært interessant sluttspill der han sto litt bedre på grunn av den beste kongen og den beste strukturen. Men Caruana hadde gode tårn og en meget sterk frigris på b6 – så vår mann fikk intet ut av det hele. Likevel prøvde han og det står det respekt av – Magnus er en stayer og en formidabel sjakkspiller selv i motgang. Da Magnus spilte 44…Kd4?! så han umiddelbart at det var noe galt med trekket for på pressekonferansen innrømmet han at han ikke så det sterke 45.Tb5! før det var for sent. Allikevel har svart forsvar etter dette og Magnus fant det selvsagt. I tårnsluttspill er han best i verden vil jeg tro. Caruana ønsket ikke å spille tårnsluttspillet med bonde over helt ut – Magnus forsvarer slikt i blinde – så det ble med remis i et parti begge spillere kunne vunnet med feil fra motstanderen – men der Magnus trolig tok størst risiko og vært nærmest tap underveis. Dette støtter jeg opp under av uttalelser på pressekonferansen der Magnus virket sliten, mens Caruana virket fresh. Det går mot en spennende avslutning på VM.

 

Mange kommentatorer fant en flott felle Magnus la for Caruana:

 

Speil speil på veggen der, hvem blir verdensmester i verden her?

Det er vanskelig å si – det er fryktelig jevnt nå og det siste mannen som knekker – vinner VM. Magnus får nå en dag å hente seg inn på og så har han de hvite brikkene og han har et tiebreak der han er rundt 65 favoritt? Jeg har nemlig nedjustert prosenten etter at Magnus virker fryktelig sliten nå på slutten – mye mer sliten enn jeg forventet. Da øker sjansene for at han knekker først. Han virket også frustrert over at han ikke får ballen i mål og over at åpningene sitter ikke. Det siste betyr lite i et omspill – han har andre åpningsideer – og der spilles alt ut og tung teori er ikke like viktig. Caruana virker uansett sterk og for første gang i matchen tror jeg han er favoritt sett fra en nøytral observatørs ståsted før 11. matchparti. Selv om jeg heier på Magnus vil det ikke være noen stor sorg om Caruana vinner for meg. Jeg tro det vil skjerpe Magnus sitt spill, hans innsats og at han er tilbake i 2020 større og sterkere enn noen gang. Er det da vi skal få en VM-match som virkelig går inn i historiebøkene som rik, interessant og publikumsvennlig, mon tro? Selv om jeg nå tror på Caruana er ikke troen sterkere enn 51% – 49% – dette blir fortsatt tøft og spennende.

 

Lars Bo Hansen tror vi får en ny VM-kamp mellom Carlsen og Caruana:


Hva skjer i de to siste klassiske partiene

Jeg tror at kampsjakken fortsetter i det 11. matchpartiet. Magnus vil forsøke å få til noe med hvite brikker og får han noe å spille på blir det trykkspill og hallelujastemning i heimen. Blir det remis så vil Caruana serve hardt i siste matchparti og jeg håper at han gir jernet der og at alt kanskje skje. Da skal vi sitte på første rad foran skjermen og ha det fett. Det skal være hæla i taket, go’stemning med spenning til å ta og føle på. Det står altså 5-5 i matchen nå og den lever alt sitt eget liv – alt kan fortsatt skje. Jeg tipper at Magnus server med 1.c4, eller subsidiært 1.Sf3, i 11. matchparti og minner deg om at fredag er fridag og at 11. runde spilles lørdag og at søndag så er fridag igjen. 12. parti spilles på mandag. Dette blir spennende folkens – og jeg håper Magnus får godt med søvn før den tid! Fortsatt godt VM!

 

 

VM målt i presisjonsnivå der lavere tall er bedre spill i følge Stockfish 9:

Grafikken viser presisjonsnivået i centipawnloss
(C) Sjakkfantomet

 

Tiende VM-parti grafisk fremstilt:

Tiende VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

Har du likt reisen så langt?

Da har du sjansen til å støtte prosjektet Sjakkfantomet:

 

 

Her er det ekstremt spennende partiet fra 10. runde:

 

Aktuelle lenker:

 

Juga ga ut ny musikk den 22/11-2018:

 

26 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 10. VM-parti

 1. Takk for det du skriver! Interessante og gode analyser. Og godt å lese din rangering av VM-matcher. Et stykke opp til VM-matchen mellom Fischer og Spasskij i 1972 er det, og likeså 1978-matchen. Ellers er det nydelig musikk i mine ører å høre Magnus si at han ønsker seg lengre matcher i framtiden. Håper derfor på tidenes VM-match om noen år over 16 eller 18 partier, med Magnus i hovedrollen. Alt dette sagt så er jeg evig takknemlig for den sjakken Magnus gir oss her og nå, måten han kjemper på og måten han prøven å få ballen i mål på. Han er sliten, men han er ikke ferdig! Og så trøster jeg meg med at Karpov var helt på felgen etter 31. matchparti i 1978 mot Kortchnoj, men brukte fridagen på å se på basketkamp, fikk samla litt krefter, og vant til slutt. Store mestre er kanskje nettopp det fordi de gir det lille ekstra når det er alvor. Og skulle Magnus vinne det hele i London, så er i alle fall denne prestasjonen større enn Norges seier over Brasil i 1998!

 2. Selv ikke en Prest i NRK studioet på Marienlyst i Oslo kunne med foldede hender få Magnus til å vinne parti 10.
  Men Presten reiste til India etter 4 remiser i den første VM matchen. Og i det femte partiet vant Magnus. Nå reiser Presten til England og etter 10 remiser får vi se om det er makt i de foldede hender. En Magnus seier håper og ber også Postmannen om fy Fabiano.

  • Det er makt i de fjollede hender. Håper at Magnus ikke bruker den makten til å gjøre noe dumt. Tror ingenting på at Caruana brytes i gulvet i langsjakkdelen dessverre – mulig jeg har blitt pessimist på Magnus sine vegne. Lover å skamme meg om dette går bra 😉

 3. Visst virka Magnus sliten og trøtt etter partiet, men det var nok også Caruana. Magnus generellt virket ofte sur , tverr og lei når han ikke vinner. Det er ikke noe nytt. Caruana er mer pokerfjes, men ser en etter under partiet så er han ofte oppe i ansiktet med en hånd , faktisk mye mer enn Magnus . Så joda også han er nervøs, noe han også bekrefta i går. Under pressekonferansene, også under andre turneringer, så sier Magnus ofte «I don’t know, eller «I mean» , han gir sjeldent skråsikre kommentarer. Det er bare sånn han er. Søk på » Magnus Carlsen parodi» på YouTube så finner du noen som tar han på kornet.

 4. Vi snakker åpenbart om nervøsitet på to ulike sider av skalaen her. Caruana var heller ikke mer sliten og tverr enn at han ga svært relevante varianter og beskrivelser. Forøvrig virker kommentarene dine i overkant farget av sjåvinisme. Det jeg prøver er å beskrive det vi har noe kunnskap om. Ikke det vi håper skal skje.

  • Vel det er synd viss du mener det,men det er greitt nok. Nå skal jeg ikke kommentere mer. I alle fall ikke før matchen er over.

   • Det ville vært trist og jeg beklager virkelig om jeg tråkket på noen tær.

    Mente bare at det er hyggelig om folk ikke hakker på det jeg gjør, men i stedet fronter eget syn. Setter stor pris på dine relevante kommentarer Praktiker og også at du er uenig med meg! Din interesse for denne VM-matchen er genuin, så Sjakkfantomet strekker ut en utstrakt hånd.

    • Takk for det ☺️! Har alltid satt pris på dine kommentarer! Ingen gir så fyldige og grundige artikler som deg! Men som du sikkert skjønner så tolker vi kanskje ikke alt helt likt i denne matchen. Faktisk trodde jeg på forhånd at Caruana kom til å vinne. Med bakgrunn i hans spill de siste par årene. Men for å konvertere en metafor fra langrenn over til sjakkspråket » match er match».

     • Der alle tenker likt – tenker ingen i det hele tatt. Så fint med uenighet. Jeg synes altså at matchen har gått meget godt for Caruana. Men Magnus er Magnus og han kan hente seg inn slik Karpov-ekspert Gunnar Berg Hanssen er inne på. Magnus er en ekstrem vinnerskalle og det store spørsmålet nå er hvorvidt han får sove ordentlig i dette presset…

 5. Du burde vært engasjert av NRK eller VG med disse spaltene. Som klubbspiller litt under 1700 skjønner jeg lite av Svidlers halvtimes ordgyteri der det meste er uforklarte og gjerne uforståelige varianter, men her henger jeg faktisk litt mer med. Tusen takk! Tror vi skal huske at Carlsen møter en spiller nær hans nivå for første gang i en VM-finale, og at kanskje Caruana har en stil som passer i en match mer enn de aller fleste andre. Jeg har følelsen av at Mamedyarov på et tidspunkt hadde gått lei og begynt med kamikazesjakk.

  For sjakken vil det ikke være negativt med Caruana som verdensmester, men det er viktig for sjakken i Norge at MC finner nye utfordringer over brettet. Nytt team? Altså ny hovedsekundant? Enten han vinner eller ei, tror jeg han bør stille seg selv noen alvorlige og grunnleggende spørsmål. Han er en annen person som 28 enn som 20-åring, og trenger kanskje andre omgivelser for å yte maksimalt? Uansett er det ekstremt at han har toppet så lenge og så suverent i en tid hvor sjakken er bedre enn noensinne og der flere enn noengang kan satse i verdenstoppen. Jeg er ekstremt imponert over nivået, men han har ikke nødvendigvis oppfylt sitt ekstreme potensial.

  • Godt å høre at du har troa på meg, Ole P. Jeg har alltid drømt å skrive for et større publikum i en avis. Men å få innpass er vel umulig for en Tromsø-basert skribent.

   Eller er det trist at Nettavisen har sluttet å skrive så mye som de engang gjorde om sjakk og at Norge ikke har noen daglig avisspalte med sjakk på nett.

   Enig med deg – forandring fryder – også for Magnus.

  • Hei,

   Jeg tror Magnus i år har et spennende sammensatt team, i alle fall hvis ryktene stemmer. Her tenkes det nytt.

   Men team Caruana er også sterkt, og jeg liker sjakkfantomets sammenligning med Kramnik Kasparov matchen. Her tenkes det klassisk. Tror Tansel Turgut bidrar, men hvem vet.

   Blir spennende å se hvem som lykkes, nervepirrende er det.

   • Magnus har selv sagt at de har unge krefter i Teamet – det kan bety en kineser…

    Enig i at spenningen nå er til å ta og føle på – bare å glede seg til avslutningen.

 6. I et historisk perspektiv kommer denne VM-kampen langt ned på de fleste lister. Det skyldes for mange remiser, for lite intriger og en utfordrer som er sympatisk og imponerende, men totalt mangler karisma. Ingen norske medier har klart å lage engasjerende saker om Caruana, slik man faktisk klarte om Karjakin. Men den objektive kvaliteten på trekkene er skyhøy (jeg regner med at det var det Rolfsrud siktet til) – og da særlig i det 10. partiet. Kasparov-Kramnik hadde ingen slike partier i 2000, der begge kunne vinne på hver sin fløy. Sutovskij, Eljanov og uavhengige nettsteder som chess-news.ru mener det er klasseforskjell på denne VM-kampen og tidligere VM-kamper med Carlsen og Karpov-Kasparov. Det er særlig interessant siden Eljanov var i Carlsens team ved to anledninger.

  • Men alle partiene har ikke vært like gode, Atle og Kramnik spilte også på et ekstremnivå som jeg er inne på i denne saken. Å si at det 10. partiet i matchen er historiens beste VM-parti kjøper jeg eller ikke. En maskin kan måle mye i 2018 – men det er mye den ikke kan måle. Dette har jeg forresten skrevet mye og langt om før, så det trenger ikke å gjentas.

   Enig med deg at denne VM-kampen kommer langt ned – så håper vi at antall VM-partier utvides og at Magnus Carlsen vs. Caruana II blir gull 😉

   • Jeg er stor fan av Kramnik, det vet alle som kjenner meg. Kramnik anno 2000 kommer foran Kasparov på centipawn-målinger og slikt (dette skriver vi om i Sjakkgeniene også), men likevel vil de fleste av oss mene at Kasparov er større. Når det gjelder det 10. partiet i Caruana-Carlsen, bør det heller sammenliknes med noen av de mest kompliserte Kasparov-Karpov-partiene i spansk. Jeg tror centipawn-analysen vil vise at nivået i komplekse partier er en del høyere i dag. Kramnik spilte en veldig ren sjakk i 2000, byttet dronninger i mottatt dronninggambit og berlinforsvaret osv. Så en computeranalyse gir ikke for meg svaret på om Kramnik spilte «bedre» enn Caruana/Carlsen anno 2018. Kramnik spilte renere og enklere, og dermed muligens uten «computerfeil» av typen 23…Dg5!?/?! i Carlsens parti. I Kasparovs glansdager, før Sesse, ville 23…Dg5 neppe ha vært regnet som en feil i det hele tatt. For øvrig enig i at det har vært 2-3 kjedelige partier i 2018 og at kåringen av historiens beste VM-parti må være subjektiv. Men det er altså ikke bare på norsk TV man har sagt slikt om det 10. partiet; chess-news.ru skrev akkurat det samme. Uansett, nå gjelder det å vinne årets VM-kamp … 🙂

    • Jeg tok deg på ordet og analyserte et av mine absolutte favorittpartier med Kasparov fra VM og på første napp spilte han uhyre lavt på data-analysen.

     Han spilte 2 cp lavere enn Carlsen i siste parti – altså på 10 cp i det berømte 16.matchpartiet fra 86-matchen. Og dette partiet har helt spesielle ingredienser med en skjønnhet med mattbilder til slutt og en avslutning en bare må bøye seg i støvet for.

     • Jo, men poenget er at du også må ta med Karpovs spill i det 16. partiet. Mange vinstpartier i VM-historien er mer imponerende enn det 10. partiet hvis man tar vinnerens perspektiv. Det som gjør det 10. partiet så sterkt, er at begge spillerne leverer på et så høyt nivå i et ekstremt komplisert parti. Når vi skryter en remisduell opp i skyene, er det jo fordi nivået samlet er så høyt.

 7. Har skjønt det Atle – og jeg skrøt jo lenge før det 10. partiet her på bloggen av det samlede nivået på matchen – som er høyt. Men det er også fallende i det nervene nå har satt inn – noe analyser viser. Som i kunstens verden vil jeg alltid ha mer sans for det imperfekte som er ladet av en «human touch» og som nettopp derfor er dypt imponerende da det vakre kommer til overflaten. I sjakken i form av mattnett, kombinasjonsspill, vanskelig posisjonelle og strategiske valg osv.

  Det er andre partier i VM-historien der dette er mer fremtredende som jeg prøvde å påpeke før du gravde deg ned i centipawns på nytt. Du velger også å trekke inn noen russiske sannhetsvitner i stedet for Caruana og Carlsen. Det blir litt underlig i en slik sammenheng. Kanskje lurt å få matchen litt på distanse og adrenalin-nivået ned før en kårer tidenes VM-parti!?

  • Trodde du etterlyste adrenalin og action i kommentatorfeltet ditt 😉 Prøver bare å bidra til litt følelser og entusiasme her og der – slik du også gjør 🙂 Å snakke ned VM-kampen på direkte TV er neppe et sjakktrekk … Etter 10 remiser må man ta de lyspunktene som tross alt er der. Så må heller sjakkverdenen ta en evaluering senere og evt. endre formatet.

   • Misforstå meg rett Atle – det var i denne enkeltsaken jeg ikke helt var på bølgelengde. Det er så mange strålende VM-partier i historien og det bør folk forstå. Partier som har fått en avgjørelse som da Fischer knuste Spassky i 6. matchparti i 1972, spilte på 7 cp, og fikk applaus fra alle.

    Dine bidrag og din entusiasme hylles av hele Norge – du er en ener i kommunikasjon og er flink til å balansere det objektive med det subjektive selv under kampens hete 😉

    Ellers synes jeg forslaget om en ny poengskala for sjakken er genial – selg inn den videre.

 8. Hej Sven
  Har nogen tænkt over det pudsige sammentræf at feltet B5 har haft en stor betydning 4 afgørende partier. I første parti kunne Magnus som bekendt have vundet med B5 i stedet for Le5, med hvis i engelsk skulle han have brudt igennem med b5 og i den anden rossolimo skulle Magnus have spillet b5 i stedet for det løse Kb6. Endelig havde vi b5 på programmet i 10. parti. Blot et lille kuriosum herfra. Håber Magnus har sovet godt i nat!
  Bedste hilsner Niels

 9. 9 i odds på at Caruana vinner med svart på Norsk Tipping i det 11 partiet er vel helt feilsatt. Men for all del man sitter fort med skjegget i postkassa om man satser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.