Forhåndsomtale av Tata Steel 2019

   Magnus Carlsen virker å være i praktslag for tiden og selvtilliten er det lite å si på!
Foto: Tata Steel Chess Tournament | © 2018 Tata Steel

 

14 turneringer i Wijk aan Zee siden 2004 for Magnus

I år er det 15. gang Magnus Carlsen deltar i Wijk aan Zee – bare i VM-året 2014 hoppet han bukk over denne tradisjonsrike turneringen som han har spilt siden han som 13-åring vant C-gruppen i Wijk aan Zee i 2004. 10.5 av 13 der sier alt – resten er historie. Magnus har vunnet denne turneringen mer enn noen andre spillere i sjakkhistorien. Hele 6 ganger har han hevet trofeet over hodet i triumf i Nederland og i fjor ble det hakket vanskeligere å vinne der for det har blitt tiebreak som avgjør vinneren ved poenglikhet. Dette var det ikke før – så det skal bli svett å ta igjen Magnus på statistikken. Magnus måtte slå rivalen og hjemmehåpet Anish Giri i et omspill i fjor og det gikk etter litt om og med. Med sifrene 1.5 – 0.5 endte omspillet i Magnus sin favør i 2018. Bra!

Magnus med 6 seire i Wijk aan Zee

I Wijk aan Zee har alle de store spilt etter krigen bortsett fra Bobby Fischer. Botvinnik, Smyslov, Tal, Petrosian, Spassky, Karpov, Kasparov, Kramnik, Anand og Carlsen. Det er kongene som ofte vinner i Wijk aan Zee – og noen prinser som aldri blir konge. Men gode er de! Anand har 5 seire totalt, Euwe, Korchnoi, Portisch og Aronian har 4 mens Magnus altså troner på topp med 6 totalt. Tar han sin 7 turnering i år? Jeg tror det! Magnus virker å være i kjempeform og det faktum at Fabiano Caruana ikke er til stedet gir bare vind i seilene til vikingen fra nord.

 


Her er spillelokalet i Wijk aan Zee der det også går en turnering for folket!
Foto: Tata Steel Chess Tournament | © 2018 Tata Steel

 

Det er et medium-sterkt felt

Feltet mangler profiler som Fabiano Caruana, Vachier-Lagrave, Wesley So, Levon Aronian og Aleksander Grischuk – men har det meste av det andre vi liker. At de samme spillerne spiller mot hverandre år inn og år ut er en uting og Wijk aan Zee er verdens beste turnering – sann mine ord. Det er ikke tilfeldig at Magnus spiller her hvert eneste år – dette er Super Bowl, dette er FA-cup finalen og dette svinger det av. Hvem andre har 13 runder i sin turnering? Hvem andre plukker ut spillerne med både hjernen og hjertet og ikke bare med briller mot elosystemet? Hvem andre har med både hjemmehåp, unge håp, asiater og juniorer? Ingen! Kun Wijk aan Zee har med denne herlige miksen og la oss ikke hykle – la oss kalle det et uoffisielt verdensmesterskap i turneringssjakk. For publikum kan det ikke bli bedre og selv savner jeg bare Fabiano Caruana – men shit au – selv et Sjakkfantomet kan ikke få både i pose og sekk.

Hvilke unge spillere!

Ja, her får vi et gjensyn med Teimour Radjabov. Hva har han gjort siden sist? Jazzet opp skotsken? Laget noe juicy stoff i kongeindisk? Eller blir han for lett igjen mot de beste og må slå fra seg nedover i feltet? Vi får se! Hva med Duda som utfordret Magnus på så flott vis i lynsjakk-VM – får vi se han? Jepp! Mens Halvdan Sivertsen synger «Ingen er så god som Duda» skal polakken spille på storskjerm i Sjakkfantomets stue og vi skal hylle Magnus når han setter skapet på plass. Richard Rapport er også på plass – denne rappe ungareren som spiller slik en vidunderlig publikumssjakk der han er tilbøyelig til å ta opp både en sicilianer og en kongeindisk av hatten og er han riktig frekk – ja, så blir det en kongegambit på han. Hjemmehåpet Jorden van Foreet (2612) er nederlendernes Aryan Tari. I Nederland har de forstått at en tar vare på sine egne diamanter når en først får noen og en må selvsagt foredle dem selv – hvem andre vil ellers gjøre det? Så Jorden har plass i Wijk aan Zee – så får vi se om han biter fra seg eller om han går ned i flammer i mange fine partier slik Loek van Wely gjorde det som hjemmehåp tidvis for 10-20 års tid siden. Vidit Santosh Gujrathi fra India på 24 år er også med – en hissig kar som vet å slå fra seg og som er en spennende spiller på sjakkbrettet. Ellers har endelig Samuel Shankland (2725) fått anledning til å spille blant de største ulvene etter at han vant omtrent rubbel og bit våren 2018 – inklusive det amerikanske mesterskapet foran Caruana! Han raste opp i rating og nå får vi se om ulvene spiser den eller ei.

 


Det spilles også i andre byer enn Wijk aan Zee i år – slik som her i fjor
Foto: Tata Steel Chess Tournament | © 2018 Tata Steel

 

Alphahannene i feltet

La oss si at det er 3 Alphahanner i feltet, tre fullvoksne ulver som vet å bite fra seg og 2 Wannabes. Magnus Carlsen (2835), Shakh Mamedyarov (2817), Ding Liren (2813) er Alpha hannene med 2800+ og med formen inne over tid. Det er mellom disse tre seieren trolig vil stå. Anish Giri (2783), Vladimir Kramnik (2777) og Vishy Anand (2773) utgjør et naturlig sjikt under de tre øverste plasseringene og alle tre snuser på medalje og kan gå helt til topps om formen sitter 100%. Allikevel ser jeg ikke lenger for meg Anand er som en topp-3 kar i dette feltet – han faller fra nå tenker jeg. Motivasjonen er på hell og spillet er preget av det. Allikevel må han trolig kjempe mot alle de unge spillerne og kjempe er han god til når han må. Personlig tror jeg det vil stå mellom Magnus og Mamedyarov – de sanker nok seire til å kjempe i toppen. Kramnik kan vinne – men da må han holde eget mål rent og det tviler jeg på at kjempen klarer ved dette korsveien. Ding Liren er solid – men kanskje litt for solid og det vil i så fall felle han for da blir det fort for mange remiser. De to WannaBe’ene er Ian Nepomniachtchi (2763) og Teimour Radjabov (2757) vil så gjerne vinne begge to – men de ser ut til aldri å riktig blomstre 100% som sjakkspillere og da går det jo ikke å vinne et slikt felt.

 


Anish Giri er hjemmehåp og en sterk kandidat til en topplassering i Tata Steel
Foto: Tata Steel Chess Tournament | © 2018 Tata Steel

 

Lørdag er de i gang!

Allerede lørdag er festen i gang. Da skal vi se Magnus spille opp til dans, vi skal se Mamedyarov svinge pisken og Duda ta opp seksløperen. Samuel Shankland kommer i Cowboyhatt med geværet ladet og så bryter spetakkelet løs. Ingen i dette feltet vil nemlig tape noe parti – men mange vil vinne! Derfor er det et spennende felt fordi noen våger. Fordi noen ønsker å vinne og fordi feltet er så brokete og uvanlig vidt. Dessverre er Giri og Ding Liren med. Spillere som i 2018 spilte rundt 80% remiser hver i den klassiske sjakken – trist å se de på startstreken – men slik er det. La oss håpe at i hvert fall Ding Liren åpner opp og våger litt. At han spiller på seier og ikke på trygghet – men jeg har mine tvil. Det spilles forøvrig helt frem til den 27. januar – så er festlighetene over.

 


Ser vi bort fra Magnus Carlsen banker mitt hjerte noen ekstra slag for Kramnik!
Foto: Tata Steel Chess Tournament | © 2018 Tata Steel

Challengergruppen

Det spilles også en Challengergruppe under der GM Anton Korobov (2699) er høyest rangert. Her spiller også den regjerende iranske juniorverdensmesteren Parham Maghsoodloo, den indiske stormesteren på 13 år GM Rameshbabu Praggnanandhaa og ikke minst tyske IM Vincent Keymer (2500) på 14 år som jakter sitt siste og avgjørende GM-napp. Dessverre er det ingen nordiske spillere med i Challangergruppen i år. Spillere som Grandelius, Hammer, Tari og Mads Andersen er funnet for lett – synd siden Tari er et stort talent og vi gjerne skulle hatt han med. I stedet får vi finne våre favoritter og mine to blir iranske Maghsoodloo som jeg håper vinner – han spiller en eventyrlig sjakk og det rekker for meg. Vincent Keymer håper jeg tar stormesternappet sitt og det er festlig å se han svinge seg når han er på sitt beste. Dessverre er jeg redd at for mye trening med Leko gjør han overskolert – men det er en annen historie. Turneringen sendes på TV2 Sportskanalen og første runde starter kl. 13.30 lørdag 12/1.

 

Vi tar en titt på Magnus sitt parti mot Hou Yifan fra fjorårets turnering:

 

Aktuelle lenker:
Hjemmesidene til Tata Steel 2019
Wikipedia sin Tata Steel-side
Chess24 sin forhåndsomtale
Chess.com sin forhåndsomtale

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.