Sjakkfantomet kårer de beste partiene i 2018


Her ser du Magnus mot Korbov i VM – begge har partier på lista til Sjakkfantomet
Foto: Maria Emelianova  |  FIDE

 

1. Stockfish 8 vs. Alpha Zero, London 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Førsteplassen går til et vidunderlig parti jeg ble oppmerksom på via YouTube der Matthew Sadler kommenterer det på fantastisk vis. Dette partiet tar virkelig pusten fra deg. Spill, motspill, taktikk, strategi, angrep og motangrep – alt på en skyhøyt nivå. Du føler Tal og Fischer har stått på fra de døde og spiller opp på storskjerm for en hel verden. Dette er sjakk utenom det vanlige – dette er sjakk slik sjakk skal spilles. Svart viser i dette partiet at Leningradvarianten i hollandsk er like giftig som Malaniuk og Kramnik alltid har tenkt. Det er en sann nytelse å se fra A til Å. Nyt det kjære leser.

 

Det beste partiet i 2018 spilt av Stockfish og Alpha Zero – it takes two to tango!

 

2. David Parvyan vs. Saveliy Golubev, Korchnoi Memorial 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Dette partiet fra Korchnois minneturnering i St. Petersburg i august tok meg med storm! For en instant classic! I den rolige russiske åpningen ofrer plutselig hvis testamentebonden på b2 på klassisk vis og får opp et tårn på tredjeraden. Så kommer springeren i angrep via g5 og brettet tar plutselig fyr! I fyrverkeriet som oppstå i offerkavalkaden som følger prøve hvis energisk å ofre alt og partiet når sitt klimaks med 23.g4!! – kan det gjøres bedre? Strålende sjakk!

 

Dette flotte angrepsparti er vel verdt din tid!

 

3. Tiger Hillarp Persson vs. Tomas Laurušas sjakk-OL 2018:

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

En god kandidat til årets parti som virkelig er en lekkerbisken – men først og fremst på grunn av avslutningen som er feiende flott og som får tankene til å gå tilbake til Short – Timman, 1991. Kongevandringen er like vakker i 2018 og tidløs. Allikevel krever Sjakkfantomet enda mer for å gå helt til topps. Noe grensesprengende og mind boggling som slår deg ut og som får deg til å forstå – at du slett ikke forstår. Det har årets vinner som er suveren selv om Tigers spill er hillarious!

 

A Stairway to heaven!

 

4. Anton Korobov vs. Parham Maghsoodloo, Aeroflot Open 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Jeg døper Anton Korobovs perle mot den iranske juniorverdensmesteren anno 2018 for årets Mona Lisa. Det er mystisk, det er vakkert og det gir en indre refleksjon! Hvordan er det mulig å ha kontroll over et så fenomenalt hvitfeltsspill? Hvordan kan en ofre med så hard hånd og likevel lande med begge bena på jorda? Hvordan kan en spille en slik perle uten å få røde trekk? Ikke vet jeg og kanskje vet ikke Korobov det selv heller. Ja, for dette er inspirert sjakk på høyeste nivå. Et absolutt must!

 

Når Anton Korobov slår på stortromma – høres den helt til Hodeskallegrotten!

 

5. Vladimir Kramnik vs. Fabiano Caruana, Kandidatturneringen i Berlin 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Joda – jeg var begeistret for Kramnik og Caruana for den eventyrlige kampen de utkjempet i kandidatturneringen. Partiet som satte skapet på plass! Partiet som startet en bølge for Caruana – en bølge han survet fra Berlin til London på! For en spiller denne Fabiano er! For noen partier han har spilt i 2018! Selvsagt skal han med på listen – har er fabelfenomenal og dette var et kampparti det lyktet svidd av!

 

Når Caurana først fikk los, slapp han helvetes bikkjer løs:

 

6. Fabiano Caruana vs. Magnus Carlsen, VM (10) i London 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

En virkelig sjakkekspert kan ikke komme utenom et av Magnus sine fenomenale partier. Ikke like spektakulære som de beste i 2018 – men du verden hvor korrekte! Du verden for en kampånd dette partiet har og for en kamp det ble. Det 10. matchpartiet ble matchens høydepunkt sammen med det 6. matchpartiet for meg. Disse to partiene var virkelig snasne og slik kamp liker vi. Magnus bød opp til dans og Caruana valset med – kan det bli stort bedre?

 

Det 10. VM-partiet var spennende, interessant, velspilt og severdig:

 

7. Matthias Bluebaum vs. Nikita Vitiugov, Grenke Chess Classic 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Når sjakkpartiet plutselig eksploderer setter jeg med i godstolen med popcornet klart og Pepsi Max i hånd. Bare å njute! Et av partiene jeg virkelig fikk gåsehud av i 2018 var Vitiugov sitt kunstverk mot Bluebaun i fjorårets Grenketurnering. Når han starter offerbølgen må han ha sett enden på slangen som lar hvits dronning spise forbuden frukt og som har en fryktelig staff klar. Etter 25….Ta3 er dronningdiagonalen ned mot kongen for kort å dekke for dronningen og helvetes bikkjer er løs. Her angrepssjakk og kunst på høyt nivå.

La deg imponere over dette kunstverket fra Vitiugov:

 

8. Ding Liren vs. Jan-Krzysztof Duda, sjakk-OL 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Ding Liren må med og hva er vel bedre enn å ta han med sammen med verdens beste junior i 2018? Jan-Krzysztof Duda utfordret selveste Magnus Carlsen helt til døra i lynsjakk-VM – men mot Ding Liren i sjakk-OL fikk han bank så det holdt. Ding Liren laget en serie på 100 partier uten nederlag som først tok slutt i en turnering i Kina i høst da Vachier-Lagrave storspilte. Men mot Duda fikk altså bank i OL og for en bank han fikk. Ding Liren spilte en rekke klassetrekk og hadde det ikke vært for litt svak motstand fra Duda i dette oppgjøret – ville det nådd enda høyere!

Ding Liren gikk gjennom 100 partier uten nederlag – her er en perle han vant:

 

9. Levon Aronian vs. Vladimir Kramnik, Kandidatturneringen i Berlin 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Aronian lekte seg i 2018 med å spille 1.e4. Han hadde innstudert dette førstetrekket spesielt for kandidatturneringen og der fikk han tidlig smake pisken til Kramnik etter at han mikset opp varianter tidlig i en kongebondeåpning som Kramnik hadde ni-studert. Partiet ble pent det – men Aronian storspilte ikke akkurat. Allikevel gleder det et Fantomhjerte å se Kramnik ta på seg Zorro-drakten og gi motstanderen et avgjørende støt!

Se Kramnik nedsable Aronian på flott vis:

 

10. Praggnanandhaa vs. Teja S Ravim Isle of Man Masters 2018

Du finner partiet med graf og centipawnmåling hos Lichess

Vi kaller han bare Pragg. Duden fra India som har Anands navn innbakt i sitt eget, og som ble stormester i 2018 kun 12 år og 10 måneder gammel, er et stortalent av de sjeldne og har spiller en sjakk som er verdt å se. Hans flotte seier i Isle og Man får deg nesten til å bli religiøs. Ja, for Pragg kan nærmest bokstavelig talt gå på vannet i dette partiet – miraklenes tid er ikke over. Når unge Pragg spiller 15.Txf7!! er det så vidunderlig vakkert at Mona Lisa kommer ut av maleriet og smiler! Ja, for først slår altså svart en offiser, så ofret hvit et helt tårn! og så tar svart en bonde og truer matt som hvit må forsvare med å gå hjem med tårnet sitt. Hvem tror vel ikke da at Lazarus har gjenoppstått? Men den gang ei – Pragg viser at han står til klin vinst tross offiser i manko og han spiller hjem seieren på fortryllende vis. Dette partiet må sees!

Steike, hakke peise disse 12-åringene altså. Sjakk kan de spille!

 

Da takker jeg for meg og spør deg:

Hvilket parti fengslet deg mest i 2018 av de Sjakkfantomet har utelatt?

4 tanker om “Sjakkfantomet kårer de beste partiene i 2018

  1. Jeg viser kanskje min uforstand når jeg sier at Aronian-Kramnik troner øverst på min egen liste. Etter tre (og en halv?) spilte runder virket Kramnik utilnærmelig, men han holdt dessverre ikke helt inn. Hvis Kramnik-partiet du valgte som nummer 5 hadde endt på en annen måte, er det godt mulig at VM-matchen hadde blitt mellom de to spillerne som spilte best i London i 2013.

    • Grunnen til at det kritikerroste oppgjøret mellom Aronian og Kramnik ikke når helt opp hos Sjakkfantomet er at Aronian alt i åpningsspillet spiller forferdelig naivt. Han går rett inn i kjent tematikk (g5-g4 etter å ha rokert kort) og det var dermed ikke noe stort overraskelsesmoment i dette oppgjøret.

  2. Av de du har utelatt er det nok ingen tvil om at Carlsen – Nakamura fra Sinquefield Cup var partiet som fengslet meg mest. Jeg så det live, og hadde kanskje mistet troen på at verdensmesteren kunne vinne slike stillinger mot de andre i verdenseliten som i «gamle dager», men den gang ei.

    • Dette partiet mangler mange viktige kriterier for et godt parti tenker jeg. For meg må et sjakkparti være mer spektakulært og dynamisk for å rekke opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.