Artemiev til topps på Gibraltar

   
Artemiev slo Yu Yangyi i aller siste runde på Gibraltar med svarte brikker
Foto: John Saunders

 

Ung russer til topps på Gibraltar

Etter at Aleksander Alekhine sin regjeringstid var over, og andre verdenskrig var et tilbakelagt stadium, gikk sjakken videre med sovjetisk dominans. Spillere som Botvinnik, Smyslov, Tal, Petrosian, Spassky, Karpov, Kasparov og Kramnik dominerte sjakken frem til 2007 som verdensmestre i sjakk med et kort intermesso der den O’store Bobby Fischer regjerte fra 1972-75. Sovjeterne fikk også opp det ene sjakkgeniet raskere enn det andre og spillere som Paul Keres, Efim Geller, David Bronstein, Viktor Korchnoi, Leonid Stein og Lev Polugaevsky var helt der oppe i verdenstoppen blant topp-10 også. I senere år kom spillere som Valery Salov, Aleksander Grischuk og Aleksander Morozevich opp og flere til – alle inn blant topp-10 i verden. Men – så har det skjedd noe utrolig – de siste 15 årene har russerne hatt store problemer med å få opp topp-10 spillere. Dette speiler seg i resultater for lag der Russland ikke har vunnet sjakk-OL siden 2002 da Kasparov ledet et ungt russisk mannskap ved å ta 7.5 av 9 på førstebordet til Russland som vant dette året. Det har altså gått 16 år uten mesterskap for Russland – hvem hadde trodd det i 2002?

 


Vladislav Artemiev vant Gibraltarturneringen i stor stil!
Foto: John Saunders

 

Russland i fritt fall

De siste 10 årene er stormakten i sjakk Russland i ferd med å bli passert av blant annet Kina som har tatt to OL-gull de siste 5 årene. Russland famler altså i mørket når det gjelder å foredle talentene sine for de er fortsatt suveren på antall stormestre og på antall spillere over 2600. Men de siste 10 årene har kun to spillere slått seg inn i topp-10 i verden av de unge russiske talentene. Det er Sergey Karjakin og Ian Nepomniatchi – men nå er det ting som tyder på at flere unge russere er på vei opp og frem. Kanskje vil noen av dem nå topp-10 og da tenker jeg i første omgang på Daniil Dubov som var Magnus sin sekundant under VM mot Caruana og som ble verdensmester i hurtigsjakk i desember og på Vladislav Artemiev som har vært oppe på den gjeve andreplassen på verdenrankingen i lynsjakk og som er nr. 21 i verden i øyeblikket. To spennende spillere for fremtiden.

 

Vladislav Artemiev til topps på Gibraltar

På Gibraltar i januar gikk Artemiev helt til topps med sterke 8.5 av 10 mulige foran sensasjonsmannen Karthikeyan Murali (2570) fra India med 8 av 10 og Nikita Vitiugov fra Russland på tredjeplass med 7.5. Artemiev slo flere svært sterke spillere og i finalerundene måtte både Hikaru Nakamura, David Navara og Yu Yangyi bite i det sure eple mot en sterktspillende Artemiev som vant en svært fortjent seier på Gibraltar. Han hadde en eventyrlig ratingprestasjon på hele 2941 og gikk opp 27 elopoeng til en 21. plass på verdensrankingen. Pent.

 


At Vachier-Lagrave ikke kom inn blant topp-10 sier alt om styrken på turneringen
Foto: John Saunders

 

Aryan Tari ble beste nordmann

Gibraltarturneringen ble en stor suksess for svenske Nils Grandelis som sopte til seg hele 13 elopoeng med en prestasjonsrating på hele 2771. Grandelius ble nr. 7 i dette sterke selskapet og han spilte seg inn blant topp-50 i verden og er nå nr. 47 i verden og nr. 2 i Norden. Uhyre sterkt! Beste nordmann på Gibraltar ble GM Aryan Tari (2625) som tok 6 1/2 poeng med en ratingprestasjon på 2561. Han var nesten et halvpoeng bak forventet score og kan ikke være fornøyd med resultatet da han er en ung spiller i stadig utvikling. Vi la også merke til at FM Eivind Olav Risting (2281) slo IM Karina Szczepkowska (POL 2426) i siste runde og at han fikk 5 1/2 poeng. Dermed tok Eivind sin andre IM-norm – vi gratulerer!

 


Nakamura måtte nøye seg med en remis mot Nils Grandelius i siste runde
Foto: John Saunders

 

Flere toppspillere i verden kom ikke inn blant topp-10 på Gibraltar

At turneringa var sterk er det ingen tvil om. Det deltok hele 95 stormestre på Gibraltar og en så sterk sjakkspiller som Vassily Ivanchuk klarte ikke å bli blant topp-50 engang. Han endte på 52. plass, gikk ned hele 16 elopoeng og led. Trøsten får være at det var tøft for verdensstjernene også! Wesley So (11), Vachier-Lagrave (13), Hikaru Nakamura (16) og Levon Aronian (24) kom alle utenfor topp-10 – og alle disse tapte elopoeng. Det blåser på toppene. Det er også verdt å merke seg at nest beste kvinne på Gibraltar, Mariya Muzychuk endte opp på plassen foran Aronian med en høyere eloprestasjon enn mesteren fra Armenia! Hvem kunne tenkt seg dette. Ellers er jeg sterk tilhenger av slike åpne turneringer og jeg skulle ønske at verdensmester Magnus Carlsen oftere stilte på startstreken i slike.

 


Levon Aronian tapte mot Magnus sin venn David Howell i siste runde med hvit
Foto: John Saunders

 

Her er Artemiev sin lett dramatiske seier over Nakamura:

 

Du finner partiet med autoanalyser hos Lichess

 


Grafikk av partiets utvikling og presisjonsnivå i centipawnloss

 

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene til Gibraltar International Chess Festival
Turneringsresultatene hos Chess-Results
Bilder på Flicker fra Gibraltar
Bergensjakk sin dekning av Gibraltar

2 tanker om “Artemiev til topps på Gibraltar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.