Sjakksnakk med Sven: Sjakkfantomet trener et norsk talent


Sjakkfantomet finner stor glede i å trene opp et stort norsk talent
Foto: Anniken Vestby

 

Et sjakkurs som ble til et lengre treningssamarbeid

Rett etter bursdagen min den 17. januar hadde jeg en hyggelig opplevelse. Jeg holdt et nybegynnerkurs i sjakklubben og blant de rundt 10 deltakerne som troppet opp denne kurskvelden – så var det en lovende 8-åring og hans mor. Kurset var strengt tatt for voksne – men gutten fant seg fort til rette og ble raskt kursets mest ivrige deltaker og han svarte godt for seg. Når kurskvelden var over kom moren bort til meg og fortalte at priste pedagogikken som både hun og hennes sønn hadde lærte masse og av – jeg blir lett smigret av ros – så hun fikk Sjakkfantomet til å gå opp i liminga. Ble rett og slett myk i sømmene. Så da hun spurte om jeg kunne gi privattimer til sønnen hennes i tillegg – svarte jeg i forfjamselsen ja – og la på noen kriterier. Det skulle bli starten på et treningssamarbeid mellom meg og den unge eleven som er i en slik rivende utvikling og som fortsatt den dag i dag trener i hodeskallgrotten hos Sjakkfantomet. Det går med noen få timer i uka til dette prosjektet fra min side – så det har blitt betydelig mindre sjakktid til å pleie bloggen Sjakkfantomet. En vil jo spille litt selv også og sjakktid har vi alle manko på i livene våre.

 


Det var på Svens sjakkskole at det oppsto god kjemi med Evsuld
Foto: Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Tilrettelagt undervisning for en 8-åring er nøkkelen til suksessen

For det er med den samme energien jeg skriver kursopplegg, den samme fandenivoldske innstillinga jeg planlegger hva vi skal gjøre og hva jeg ønsker med det og den samme utholdenheten jeg bruker foran tastaturet – bruker jeg når jeg trener 8 år gamle Evsuld. Det skal nemlig gjøres skikkelig, det skal gjøres fra bunnen av og undervisningsopplegget skal tilrettelegges for hans nivå hele veien. Det er nemlig fascinerende å kunne skrive et slikt unikt tilrettelagt undervisningsmateriell selv til en så ung elev på kun er 8 år. Få han til å forstå sammenhenger i sjakk som jeg i utgangspunktet var skeptisk til om jeg ville klarte å lære bort til en så ung spiller, konsepter som selv voksne sjakkspillere ikke helt får inn under huden.

 


Evsuld trener med Sjakkfantomet i Hodeskallgrotten!
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Bruker knep fra russisk sjakkskole, norsk sjakkskole og mattedidaktikk

Men det går faktisk. I et forrykende tempo også vil jeg si – jeg er forfjamset. Han er nemlig svært lærenem og talentfull og tar tingene så fort at jeg blir både forbløffet og satt ut – han utvikler seg nemlig som spiller hver eneste uke. Men først og fremst har vi det morsomt med sjakk sammen. Sjakk skal være gøy og jeg prøver å kombinere det beste jeg kan fra tre ulike verdener. Den russiske sjakkskole, den norske sjakkskole og norsk mattedidaktikk. Jeg er nemlig egentlig utdannet allmennlærer med fordypningsfag i religion og matematikk og i mattedidaktikken lærte jeg mange undervisningsknep og undervisningsteori som er direkte overførbare til sjakkundervisning – slikt er bra å ha i bagasjen.

 


Sven elsker også backgammon – men sjakk er hans viktigste hobby
Foto: Anniken Vestby

 

Forventningen er motivasjonens mor

Så de siste 10 ukene har 8-åringen Evsuld lært sjakk av Sjakkfantomet noe få timer i uka – og tatt fine sprang fremover. En skal ikke overdrive heller. Livet har mange fasetter og sjakkundervisning er som å gå hos en sangpedagog, en musikklærer eller en ballettinstruktør tenker jeg. Du trenger påfyll, men resten av jobben må du gjøre selv ved å øve, øve og øve. Hos treneren tanker du opp – det handler om å få retning på det du selv jobber med, å få hjelp til selvhjelp, få staket ut en kurs, få et treningsprogram og å få input på helhetsbildet og de vanskelige enkeltkomponentene. Dessuten er det mye god motivasjon i det å ha en privat trener. Det ligger jo en forventning om at noe godt skal skje når du trener med en proff instruktør. Da jeg studerte pedagogikk og fikk A på mine avsluttende eksamener sa jeg på muntligeksamen fritt etter Piaget: «Forventningen er motivasjonens mor. Den kommer først – forventningen om å bli bedre kommer først, motivasjonen kommer etterpå». Forventning om å mestre noe kommer nemlig av en årsak – og så kommer den indre driven og motivasjonen til å gjøre jobben som trengs for å gjøre det hele mulig nesten av seg selv etterpå. Ja, for sjakk er vanskelig og når du først innser det – så skjønner du også at det må øves på egenhånd for å bli bedre også.

 


Evsuld deltok i sin første barnesjakkturnering bare 6 år gammel
Foto: Anniken Vestby

Evsuld er sin egen lykkes smed og sin egen beste trener

Derfor skal Evsuld ha fortjenesten for sin egen fremgang selv – han drar vedlasset i denne sammenhengen. Som jeg bruker å si: Evsuld er sin egen beste trener! Men vi jobbet jo også sammen og han har lært mye om å få brikkene til å koordinere, til å bygge opp stillingen før angrepet setter inn, til å forstå sentrumets betydning, til å vente på feil fra motstander til å lære hvordan en da kan slå til, men først når sjansen byr seg. Alt dette og mer til begynner unge Evsuld å få en teft for – og det er så morsomt å se. Midt i mars spilte han sine første viktige turneringer under Sjakkfantomets vinger. Jeg var spent som bare fy da han skulle spille rundt 70 lynsjakkpartier som var FIDE-ratet i løpet av noen få dager – men det gikk så det suste – alle mine forventninger ble gruset av den lille tassen som slengte den ene brikker opp i angrep etter den andre som en dreven mester – for jeg var der å så noen av partiene hans ved selvsyn – og han imponerte stort. Suste opp i rating – vi snakker om størrelsesorden +200 elorating – i løpet av en langhelg. Utrolig!

 

Evsulds elorating har eksplodert de siste par månedene i lynsjakk…

Jeg er altså rett og slett søkk-imponert over treningsiveren og fremgangen hans over brettet, men samtidig passer vi på at vi ikke legger et forventningspress på den unge spillerens skuldrene – han synes først og fremst at det er morsomt og han vet at jeg skriver på nett og jeg fikk lov med et smil om munnen å skrive om at vi trener sammen. Ja, for det viktige å ta barn på alvor og med på råd. Det tenker jeg. Også er det viktig og riktig å ha det artig sammen selv om en gjør vanskelige ting. At han mestrer det han gjør og får en god opplevelse ut av det er essensen i det hele. Han lærer rett og slett en lekse om at øvelse gjør mester og det tenker jeg er overførbart til viktigere ting i livet enn sjakk. Der kommer Magnus inn og den norske sjakkskole. God trening og øvelse kan også være en lek – husk det når du trener noen i sjakk.

 


Litt bekymret her for utviklingen – men stort sett går det så det ryker for Evsuld
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Vant Norges Grand Prix-gruppe under Rallarsjakken med 5 av 5 mulige!

Sist helg var Evsuld så i i Narvik og spilte en Norges Grand Prix-turnering og i C-klassen for spillere under 1400 i elorating – og der gikk han helt til topps! Ja, den unge pjokken vant hele Rallarsjakkens C-gruppe med scoren 5/5 og en skyhøy ratingprestasjon til å være 8 år. Men det fenomenale for meg var partikvaliteten hans som gledet en gammel røver i faget. Han vant nemlig flere flotte partier og brikkene koordinerte som bare fy. Kun i ett eneste parti ble han villedet av å gå på tidlig rov med få brikker – ellers var det flott strategi, et herlig samarbeid mellom brikkene og mye sjakkforståelse ute og gikk. Da blir en trener så glad på elevens vegne og ikke så rent så lite stolt heller over at akkurat han får lov å trene dette unge talentet. Morsomt. Tror at Evsuld kan bli virkelig god etter hvert om interessen og viljen vedvarer. Han har det viktigste – et stort talent og en familie som bryr seg og som utgjør en forskjell. Da er de første brikkene allerede på plass. Hvordan resten av puslespillet blir skal en ikke spekulere i – men følge med når det pusles sammen av livets gang.

 


Mor og sønn er det beste teamet og god oppfølging er alfa og omega
Foto: Ved Uranbaatar Erdenebileg

 

Legg merke til det flotte brikkesamarbeidet i Evsulds parti fra Narvik:

 


Sven og Evsuld – et bra team som trives sammen
Foto: Foto: Uranbaatar Erdenebileg

3 tanker om “Sjakksnakk med Sven: Sjakkfantomet trener et norsk talent

  1. Ingenting er finere enn når noen gir kunnskapen sin videre! Lykke til til dere begge.

    Så merker vi oss at Carlsen har begynt å få sving på brikkene. På vei ut av den mørke dalen?

    • Magnus er ute i et spennende terreng. Han har først og fremst forbedret spillet der skoen trykket mest. Åpningsspillet er nå mer spennende enn på lang tida og VM-preppene lever han fortsatt på.

      Kanskje er det på tide å hoste opp en ny treningsleir for Team Magnus?

  2. Tilbaketråkk: Runde 6, og litt Fischer-sjakk | Lillestrøm sjakklubb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.