Forhåndsomtale av Tata Steel 2020

Magnus Carlsen med sitt 7. trofe fra Wijk aan Zee turneringen Tata Steel
Foto: Den offisielle hjemmesiden | Alina l’Ami

 

En hyllest til turneringen Tata Steel i Wijk aan Zee

Dette blir flott, dette blir rått!; og det er godt at Wijk aan Zee har skjønt hvordan en spiller et helt sjakklig skaperverk gjennom 13 akter med en Bittersweet Sjakksymfoni. La jakten starte! La de unge løvene bli kampklare! La forandringene fryde! La de små krigerne utfordre Magnus! Jeg gleder meg. Ja, for dette er annerledes, dette er bedre og dette er noe vi ser frem til. Jeg tror ikke vi vil få endeløse remiser på rad og rekke. Til det er feltet for ulikt, for mange unge spillere har for mye å bevise, spillestyrken er for ujevn, for mange er for sultne og spillerne kjenner hverandre ikke ut og inn. Dette blir bra! La oss kalle årets Wijk aan Zee Vinterens vakreste eventyr.

 


En yngre utgave av Sjakkfantomet mesker seg med fiffen i Wijk aan Zee 2006
Foto: Thormod Furu

Et spennende konsept mellom gammel og ung

Det som skal skje i dagene mellom 11. og 26. januar er storslåtte saker – og det slår meg at flere slike turneringer ville gjort sjakken godt. Flere turneringer med 13 runder. Flere turneringer med 6 pur unge spillere. Flere turneringer med stort alderssprik. Flere turneringer med god geografisk spredning. Flere turneringer med ulik spillestyrke. På den måten får en kampsjakk og på den måten blir retten som serveres attraktiv på både den ene og andre måten. Anand er feltets nestor, Magnus er blant den eldre halvdelen og kometen Alireza Firouzja som er på alles lepper er bare 16.5 år gammel. Herlig!

 


I Wijk hyller de gamle mestre som Short, Timman, Portisch og Korchnoi
Foto: Thormod Furu

Magnus mot Giri alt i første runde

Vi får et drømmeoppgjør alt i første runde. Ja, for i 2019 knakk Magnus Giri-koden og Giri ble psykologisk rævkjørt etter at Magnus spilte en psykologisk krigføring mot Giri i deres parti i Kroatia der Magnus spilte provokativ angrepssjakk i siciliansk mot en Giri som nok visste at han sto klart best en stund, men som ble feid av brettet i 23 trekk! Magnus fortalte til The Guardian i et nylig intervju om hvordan han spilte på å ta mannen og ikke på å ta brettet i dette partiet – altså på psykologisk spill ala Lasker! Magnus slo Giri to ganger i klassisk sjakk i 2019 og remiserte han to ganger og dermed ble Giri slått 2-1 og Magnus har plutselig en 4-1 score mot Giri i avgjorte partier – pent. La oss håpe at det hjelper Magnus å spille hvite brikker mot Giri på lørdag kl. 13:30 når det braker løs i Wijk aan Zee under Tata Steel 2020 og jeg spør et 1.c4 fra Magnus sin hånd!

 


Magnus var happy i fjor – blir han like glad i år, mon tro? Jeg tror det!
Foto: Den offisielle hjemmesiden | Alina l’Ami

Flere fine oppgjør i Wijk i 1. runde

Det blir en spennende førsterunde i Wijk aan Zee der vi får en krig mellom to av USAs representanter, Fabiano Caruana og Wesley So – vil Caruana markere seg fra start, tro? Vi får et oppgjør mellom sedate Vishy Anand på 50 år og vitale Vladislav Mikhailovich Artemiev som er en dynamisk, ung spiller på 21 år som vant den store, åpne turneringen på Gibraltar for et år siden. Det blir fort en hard kamp om Artemiev kommer ut av boka til Anand, slik at ex-verdensmesteren ikke bare kan resitere teori og lire av seg kjente saker, men må spille selv. Jeg håper på kamp på dette brettet og gleder meg til å se Artemiev i aksjon. Juniorverdensmesteren anno 2016, amerikanske Jeffery Xiong, skal opp med hvite brikker mot kreative, Alpha Zero inspirerte og dynamiske Daniil Dubov som kanskje kan sees på som Magnus sin sjefsarkitekt med svarte brikker i siste VM-match. Kinesiske Yu Yangyi er djevelgod og har fått få sjanser i vesten – nå bys han opp til dans og han skal spille svarte brikker mot den nettopp avgåtte junioren og hjemmehåpet Jorden van Foreest på 20 år. Van Forresten er vokst opp i sjakkbyen Groningen som har mange kjente turneringer bak seg og som er en by med sjakkhistorisk sus over seg. Den sterke russiske maskinen Nikita Vitiugov er for en veteran å regne i dette unge selskapet med sine 32 år, men han har bare møtt Magnus en gang tidligere – da ble det remis. Det forteller først og fremst en historie om hvor syk sjakkverdenen er – de samme hestene bites til krybben er tom for kreativitet, uforutsigbarhet og gode saker. Vitiugov skal opp mot polakken Jan-Krzysztof Duda, en spiller jeg forventer meg mye av i fremtiden og en kreativ kraft!

 


Anand var med i A-klassen i 2006 som den eneste av de i årets turnering
Foto: Thormod Furu

For en resa med Alireza det skal bli!

Er det rart jeg elsker Alireza Firouzja? Står opp mot Irans regime som en bauta. Har Bobby Fischers sjakk som sjakklig forbilde. Spiller den d4-sjakken Fischer aldri gjorde – og det med stor innlevelse. Elopila hans peker popover, og popover -The only way is up! Per januar 2020 har Alireza 2723 i elorating 16 år og 7 måneder gammel. Magnus hadde da han var 16 år og 7 måneder gammel den 1. juli 2006 2675. Reza er 50 poeng foran Magnus i utvikling. På den annen side var det i juli 2006 Topalov som var på topp med 2813 slik at Magnus «kun» hadde 138 poeng opp til verdenseneren i sjakk – i år er det Magnus som topper listene med 2872 og Alireza har således har 149 elopoeng opp til verdeneneren. Men Magnus hadde i 2006 104 poeng opp til toer Anand, mens Alireza har nå «kun» 99 poeng opp til toeren. Så konklusjonen må bli at Reza ligger litt foran, men at fremtiden er uviss. Hvorfor uviss? Fordi ingen kan spå fremtiden i noe så komplisert som sjakk, fordi Alireza har tatt steg etter steg og at det på et eller annet nivå vil inntreffe stagnasjon og det er da du får vite hva han er laget av og fordi Magnus hadde et ekstremt toppunkt. Dessuten ble Magnus fuelet av Kasparov – får Alireza det samme kunnskapen av en virkelig mester, mon tro – som Kramnik f.eks.? Tiden vil vise.

 


Jussa og Sjakkfantomet tester ut at alt er i orden med stoler og brett i Wijk 😉
Foto: Thormod Furu

Dette er den 82. utgaven av Wijk aan Zee

I Wijk aan Zee har alle de store spilt etter krigen bortsett fra Bobby Fischer. Botvinnik, Smyslov, Tal, Petrosian, Spassky, Karpov, Kasparov, Kramnik, Anand og Carlsen. Det er kongene som oftest vinner i Wijk aan Zee – og noen prinser som aldri blir konge. Men gode er de! Anand har 5 seire totalt, Euwe, Korchnoi, Portisch og Aronian har 4 mens Magnus altså troner på topp med 7 seire totalt. Tar han sin 8 turnering i år? Jeg tror det! Jeg var så heldig å være i Wijk i 2006 og da ble jeg en bekjent av Magnus Carlsen etter at jeg fikk sjansen til å prate med han og gjøre et kort intervju. Magnus var ikke videre interessert i å la seg intervjue av denne nordlendingen som spurte så tåpelige spørsmål. 15 år gammel satte han meg på plass da jeg spurte han om musikk, nettsjakk og russisk åpning. Han påpekte at russiske åpning slett ikke var kjedelig slik «alle trodde» (inklusive meg), han påpekte også at sjakk på ICC var «useriøst» og at han ikke egentlig spilte så mye der lenger. Musikksmak hadde han ikke, så det ville han helst ikke snakke om. Dette var i januar 2006 og det var et herlig møte med en åpen, ærlig og glad Magnus som nettopp hadde knust Jan Smeets i et flott angrepsspill med svart i Sveshnikov. Nå gleder vi oss bare til at turneringen settes i gang – god fornøyelse! Magnus var altså heldig med trekningen. Psykologisk får han en god start ved å spille hvite brikker. Han får hvit mot både Xiong, Dubov, Kovalev og Artemiev – fire klare scoringsjanser og i tillegg mot Giri, Caruana og Vitiugov. Det vil si at Magnus i år trakk 7 hvite og 6 svarte – bra!

 


Det var herlig å bivåne Wijk aan Zee 2006 på nært hold i forblåste Wijk aan Zee
Foto: Thormod Furu

 

Her er Magnus sin posisjonelt velspilte seier over Jan-Krzysztof Duda i 2019:

 


Magnus Carlsen anno 2006 spilte B-klassen i Wijk – tar han sitt 8. gull i år?
Foto: Thormod Furu

 

Spilleprogram:

1. runde: lørdag 11. januar:
Carlsen, Magnus – Giri, Anish
Caruana, Fabiano – So, Wesley
Anand, Viswanathan – Artemiev, Vladislav
Xiong, Jeffery – Dubov, Daniil
Van Foreest, Jorden – Yu, Yangyi
Vitiugov, Nikita – Duda, Jan-Krzysztof
Firouzja, Alireza – Kovalev, Vladislav

2. runde: søndag 12. januar:
Dubov, Daniil – Kovalev, Vladislav
Duda, Jan-Krzysztof – Firouzja, Alireza
Artemiev, Vladislav – Vitiugov, Nikita
So, Wesley – Anand, Viswanathan
Giri, Anish – Caruana, Fabiano
Yu, Yangyi – Carlsen, Magnus
Xiong, Jeffery – Van Foreest, Jorden

3. runde: mandag 13. januar:
Van Foreest, Jorden – Dubov, Daniil
Carlsen, Magnus – Xiong, Jeffery
Caruana, Fabiano – Yu, Yangyi
Anand, Viswanathan – Giri, Anish
Vitiugov, Nikita – So, Wesley
Firouzja, Alireza – Artemiev, Vladislav
Kovalev, Vladislav – Duda, Jan-Krzysztof

4. runde: tirsdag 14. januar:
Dubov, Daniil – Duda, Jan-Krzysztof
Artemiev, Vladislav – Kovalev, Vladislav
So, Wesley – Firouzja, Alireza
Giri, Anish – Vitiugov, Nikita
Yu, Yangyi – Anand, Viswanathan
Xiong, Jeffery – Caruana, Fabiano
Van Foreest, Jorden – Carlsen, Magnus

5. runde: torsdag 16. januar (Eindhoven):
Carlsen, Magnus – Dubov, Daniil
Caruana, Fabiano – Van Foreest, Jorden
Anand, Viswanathan – Xiong, Jeffery
Vitiugov, Nikita – Yu, Yangyi
Firouzja, Alireza – Giri, Anish
Kovalev, Vladislav – So, Wesley
Duda, Jan-Krzysztof – Artemiev, Vladislav

6. runde: fredag 17. januar:
Dubov, Daniil – Artemiev, Vladislav
So, Wesley – Duda, Jan-Krzysztof
Giri, Anish – Kovalev, Vladislav
Yu, Yangyi – Firouzja, Alireza
Xiong, Jeffery – Vitiugov, Nikita
Van Foreest, Jorden – Anand, Viswanathan
Carlsen, Magnus – Caruana, Fabiano

7. runde: Lørdag 18. januar:
Round 7 – Saturday the 18th
Caruana, Fabiano – Dubov, Daniil
Anand, Viswanathan – Carlsen, Magnus
Vitiugov, Nikita – Van Foreest, Jorden
Firouzja, Alireza – Xiong, Jeffery
Kovalev, Vladislav – Yu, Yangyi
Duda, Jan-Krzysztof – Giri, Anish
Artemiev, Vladislav – So, Wesley

8. runde: søndag 19. januar:
Dubov, Daniil – So, Wesley
Giri, Anish – Artemiev, Vladislav
Yu, Yangyi – Duda, Jan-Krzysztof
Xiong, Jeffery – Kovalev, Vladislav
Van Foreest, Jorden – Firouzja, Alireza
Carlsen, Magnus – Vitiugov, Nikita
Caruana, Fabiano – Anand, Viswanathan

9. runde: tirsdag 21. januar:
Anand, Viswanathan – Dubov, Daniil
Vitiugov, Nikita – Caruana, Fabiano
Firouzja, Alireza – Carlsen, Magnus
Kovalev, Vladislav – Van Foreest, Jorden
Duda, Jan-Krzysztof – Xiong, Jeffery
Artemiev, Vladislav – Yu, Yangyi
So, Wesley – Giri, Anish

10. runde: onsdag 22. januar:
Dubov, Daniil – Giri, Anish
Yu, Yangyi – So, Wesley
Xiong, Jeffery – Artemiev, Vladislav
Van Foreest, Jorden – Duda, Jan-Krzysztof
Carlsen, Magnus – Kovalev, Vladislav
Caruana, Fabiano – Firouzja, Alireza
Anand, Viswanathan – Vitiugov, Nikita

11. runde: fredag 14. januar:
Vitiugov, Nikita – Dubov, Daniil
Firouzja, Alireza – Anand, Viswanathan
Kovalev, Vladislav – Caruana, Fabiano
Duda, Jan-Krzysztof – Carlsen, Magnus
Artemiev, Vladislav – Van Foreest, Jorden
So, Wesley – Xiong, Jeffery
Giri, Anish – Yu, Yangyi

12. runde: Lørdag 25. januar:
Dubov, Daniil – Yu, Yangyi
Xiong, Jeffery – Giri, Anish
Van Foreest, Jorden – So, Wesley
Carlsen, Magnus – Artemiev, Vladislav
Caruana, Fabiano – Duda, Jan-Krzysztof
Anand, Viswanathan – Kovalev, Vladislav
Vitiugov, Nikita – Firouzja, Alireza

13. runde: søndag 26. januar:
Firouzja, Alireza – Dubov, Daniil
Kovalev, Vladislav – Vitiugov, Nikita
Duda, Jan-Krzysztof – Anand, Viswanathan
Artemiev, Vladislav – Caruana, Fabiano
So, Wesley – Carlsen, Magnus
Giri, Anish – Van Foreest, Jorden
Yu, Yangyi – Xiong, Jeffery

 

Aktuelle lenker:

3 tanker om “Forhåndsomtale av Tata Steel 2020

  1. I hvilken grad tenker du at Caruana og Giri (kanskje de to fremste utfordrerne?) kommer til å bli påvirket av at fokuset ligger et par måneder frem i tid?

    Så håper jeg også at Anand kan sette ungdommen på plass i dette selskapet.

  2. En av de mest interessante tingene er i turneringen er hvordan Anand vil klare seg. Blir dette hans Waterloo – eller holder han stand over vann når han nå skal opp mot enda en generasjon?

    Jeg tror ikke at Giri og Caruana vil være svært påvirket av at de skal ut i kandidatturneringen selv om noen åpninger vil bli skjult. Men dette er en interessant vinkling og vi skal huske på at Nepo trakk seg fra turneringen nettopp på grunn av Kandidatturneringen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.