Magnus Carlsen verdensmester i lynsjakk – del 2


Magnus og Co på podiet etter seieren i lynsjakk-VM!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Magnus i tet med 10/12 etter første dag

Etter første dag ledet altså Magnus showet alene med 10 av 12 mulige etter særs god uttelling! På siste dag ble det spilt totalt 9 partier og spillemessig hadde Magnus sin beste dag av lynsjakken her. Han er ofte best når det gjelder og han presterer alltid under press. På VM i lynsjakks andre dag plukket Magnus poeng jevnt og trutt uten å få seg en eneste karamell. Det ble en flott da som endte på en publikumsmessig perfekt måte!

 

Magnus Carlsen sitt jubelår med 2900+prestasjon året sett under ett!
Foto: VM i lynsjakk: FIDE.com

 

 

VM i lynsjakk, 13. runde: Magnus rider videre

Den russiske stormesteren Maxim Matlakov (2720) var den eneste på 9.5 av 12 og han jaget dermed bare 1/2 poenget bak Magnus og var i sin livs form under VM i lynsjakk! Kunne han utfordre Magnus med sin skolerte spillestil fra den russiske sjakkskole? Magnus hostet opp et slavisk forsvar i dronninggambit mot Matlakovs dronningbonde spill. Det ble snart Cambridge Springs som Magnus ikke spilte på noen god måte. Du vet denne halvkorrekte åpningen som Kasparov valgte mot Magnus i deres hurtigsjakkduell på Island i 2004. Dengang ble det remis for den unge Magnus med hvit mot Kasparov – denne gang spilte Magnus selv svart i Cambridge Springs. Han vant bonden på a2, men måtte gi bonden på e4 og dermed ble det en fordelaktig byttehandel for hvit som satt igjen med sentrum. Da Magnus sin stilling så passe råtten ut spilte han 12…Df5! og fikk partiet over i sin favorittgren – sluttspillet! Der presset Matlakov lenge og vel, men Magnus er Magnus – og så også i dette sluttspillet der Magnus så seg nødt til å gi en kvalitet. Rundt trekk 26 begynte feilene å komme fra hvit også, og til slutt tok Magnus hjem en meget viktig sluttspillseier med de svarte brikkene! Herlig!

Maxim Matlakov (2720) vs. Magnus Carlsen

Svart har her 1…Sc3! som vinner materiell på grunn av a-bondens styrke!

 

VM i lynsjakk, 14. runde: Magnus får hard motstand av Nepo

Ian Nepomniachtchi (2826) er en kar som har de helt store høydene inne, men også kan knekke som en kvist. Mot Magnus spilte han derimot meget sterkt med svart i Grünfeld-forsvaret. Magnus valgte hovedvarianten der han spilte Alphazero-trekket 10.h4!?. Han fikk stor fordel underveis, men partiet svingte og Nepo var nok nærmest å få til noe i dette saklige oppgjøret som endte med remis. Nepomniachtchi er forøvrig kvalifisert til kandidatturneringen og han trakk seg nylig fra årets Tata Steel-turnering fordi han var sliten etter et langt sjakkår og ønsket hvile og trening før kandidatturneringen.

Magnus Carlsen vs. Ian Nepomniachtchi (2826)

Sluttstillingen mellom Magnus og Nepo med hvit i trekket der de tok remis

 

VM i lynsjakk, 15. runde: Møte med en god venn og sekundant

Mot Vachier-Lagrave lekte Magnus med flammene ved å spille skandinavisk åpning. Dette er også en halvkorrekt åpning som du ikke taper med om du spiller pinlig korrekt, men en åpning som hvit får opp en uomtvistelig fordel mot. Fordelen består i større sentrumskontroll og terreng. Men på den annen side inviterer Magnus motstanderne med inn i en labyrint han selv kjenner og de ikke kjenner så godt – når han spiller sine provokative forsvar som han elsker så høyt. Lagrave gikk raskt feil, fikk ingen fordel og da Magnus kom til trekk 14 – hadde han allerede en klar fordel på brettet. Det enkle er ofte det beste – så også i sjakk. Magnus spilte subtil sjakk i stillingen under og ga fianchettoløperen sin mot en springer – men han kunne forenklet og fått liv i brikkene sine i dette partiet som ebbet ut i remis.

 

Maxime Vachier-Lagrave (2768) – Magnus Carlsen

Svart trekker og får sentrumsspill

Rett her er 14…Sxe4 13.Sxe4 c5!

 

VM i lynsjakk, 16. runde: Møte med sin egen sekundant

VM-sekundant Daniil Dubov (2736) sto på menyen i 16. runde og selvsagt ble det Tarraschvarianten i dronninggambit og den såkalte Dubovvarianten med 8…c5 mot g3-systemet til Rubinstein. Riktignok spilte allerede Georg Salwe Dubovs trekk i 1911 og mange med han som Frank Marshall og Karl Schlechter. Dette var i Tarrschvariantens storhetstid, men senere gikk trekket av mote og det ble sett på som annenrangs inntil Dubov tok det opp igjen og fant forbedringer og børstet støv. Magnus visste selvsagt hvordan han skulle spille mot dette systemet, men det gjorde Dubov også – duell! Magnus vant åpningsduellen når han vant en bonde i midtspillet da Dubov så seg nødt til å ofre en bondeslamp. Allikevel hadde russeren mye kompensasjon når vi kom til denne stillingen der han dreit seg ut.

 

Magnus Carlsen vs. Daniil Dubov (2736)

Svart trekker og gjør seg bort

Dubov spilte 1…hxg3?? 2.fxe4 og svart fikk ikke den kompensasjonen i angrep som han trodde lå i stillingen.

 

VM i lynsjakk, 17. runde: Ingen er så god som Duda…

Under fjorårets VM i lynsjakk ble Magnus jaget hele veien til målsnøret av polakken Jan-Krzysztof Duda (2796) – ingen var så god som Duda, bortsett fra Magnus! I år var ikke Duda like het selv om han til slutt endte opp på en fin 10. plass med 13.5 av 21 og en eloprestasjon på eget ratingnivå. Mot Magnus spilte Duda kongebonden frem, og Magnus svarte med å la han smake på Sveshnikovvarianten! Sjakkfantomet var tidlig ute med å anbefale Magnus å spille mer Sveshikov – en åpning som har vært med Magnus gjennom nesten hele karrieren, og som nå er førsteforsvaret hans mot 1. e4. Duda spilte det sterke 13.h4! og fikk en viss fordel, som ebbet ut i remis etter at Magnus valgte avbyttestrategi og et litt vanskeligere sluttspill. Ikke noe stort parti – men greit nok.

Jan-Krzysztof Duda (2796) vs. Magnus Carlsen

Hvit trekker og får opp en teoretisk fordel i Sveshnikov

 

VM i lynsjakk, 18. runde:

18. runde og etter tre remis på de fire siste partiene burde Magnus legge bredsiden til i møtet med Vladimir Kramnik (2753) og han gjør det! Kramnik får smake pisken i Londonsystemet og det er snert i piskeslagene han får av Magnus. Dette ble det første partiet på VMs andre dag der det ble spill mot ett mål og totalslakt. Magnus utspilte Kramnik etter alle kunstens regler og det var nesten vondt å se Kramnik være så preget som han ble da han gikk ned i flammer. Storspill av Magnus – morsomt!

 

Her er avslutningen mot Kramnik i et flott parti:

 

VM i lynsjakk, 19. runde: Det spisser seg til med tøff motstand

Alireza Firouzja (2723) fra Iran var en snakkis alt før mesterskapene i hurtig- og lynsjakk. Delvis fordi han har vært helt nifs helt opp til det høyeste nivået i nettsjakk bare 16.5 år gammel. Delvis fordi han ligger litt foran Magnus i utvikling på samme tid og mye fordi han skiftet forbund fra Iran til å spille under FIDE-flagg i VM. Grunnen var at det iranske forbundet krevde at han la seg mot israelske spillere og med mulige motstandere som Gelfand, Postny og Smirin var det ikke aktuelt. En tøff beslutning av 16-åringen som flyttet med sin far til Paris i sommer og som ønsker å bli fransk sjakkspiller. Problemet er trolig at det franske sjakkforbundet ikke har råd til å betale de 50.000 (!) euroene FIDE krever for å skifte forbund umiddelbart og at Reza heller ikke er en bemidlet mann. Allikevel tror jeg dette vil ordne seg. En sponsor kommer til å hoste opp midler når verden forstår talentet til Alireza fullt ut. Jeg er selv sikker på at Alireza Firouzja er The Real Deal og at han vil passere 2800, så får vi se om det er han som skal utfordre Magnus i fremtiden.

 


For en fight mellom de to sterke spillerne!

Det ble kongebonden to steg frem, det ble spansk åpning og denne gangen fikk vi det utsatte Steinitzforsvaret mot spansk. At Magnus går i Steinitz sine fotspor er ikke noe nytt og det gjorde forresten Fischer også. Steinitz var jo den første posisjonelle spilleren og mannen bak det systematiske forsvarsspillet i sjakk. I nyere tid har Magnus blant annet tatt opp temaet med å utsette egen rokade for å kunne rokere til begge fløyer og la motstanderen leve i uvissheten! Det var Steinitz først ute med. Mot Firouzja bølget spillet og Magnus spilte Steinitz sin g6-ide i spansk. Firouzja fikk opp klar fordel, men partiet svingte i Magnus sin favør da iraneren under FIDE-flagg slo på e6 og lot Magnus komme til på kongefløyen. På et tidspunkt sto nok også Magnus til vinst, men så ble han utspilt på utsøkt vis. Alireza fikk så opp et klart vunnet sluttspill som han aldri klarte å drepe helt. Tross tre bønder under var det ikke lett å si om Magnus kunne holde stand med sine ulikfargede løpere eller ei. I sterk tidsnød for begge parter og med kun en ensom løper for Magnus og løper og tre bønder for Alireza velter så iraneren kongen sin – han må ta den opp på egen tid og da han slår klokka – går tiden ut! Alireza har tapt på tid! Siden det er teoretisk mulig å lage en selvmatt i disse stillingene – så vinner Magnus hele poeng, noe Alireza, som er vant med andre regler fra flere nettsider, finner utrolig. Han klager til dommeren og får ikke medhold og det blir vist til FIDE sine regler som er tydelige på dette. Deretter klager Alireza på at Magnus bannet og laget oppstuss under partiets gang! Var det ikke det ene han fikk rett på – så prøvde han det andre! Appellkomiteen skjønte heldigvis at det må være lov å stønne ut et ukvemsord under kampens hete når alt står på spill og Magnus fikk ingen straff. Hvis det skulle skjedd måtte jo Alireza klagd der og da og fått medhold om f.eks. tidsstraff for Magnus av dommeren. Uansett – Magnus vant dette partiet og Alireza dummet seg ut. Det er ikke så farlig når du er 16 år og har livet foran deg. Vi gjør alle feil. Det dumme er selvsagt at Teamet hans burde hjulpet han ut av situasjonen og ikke snakket han inn i den! De gjorde en dårlig jobb og jeg håper ikke det er et utrygg for kompetansenivået deres. Alireza trenger nemlig gode råd i fortsettelsen!

 

Sluttstillingen i Alireza Firouzja (2723) vs. Magnus Carlsen

Hvit tapte på tid i denne stillingen

 

VM i lynsjakk, 20. runde: Stille før stormen

Magnus Carlsen sverget til sitt kjøre åpningstrekk d4 på VMs siste dag. Et trekk som kler verdensmesteren med stil. Alexander Grischuk (2777) besvarte dette med kongeindisk og her mener jeg at Magnus er god i g3-systemet. I stedet valgte han avbyttevarianten i klassisk kongeindisk, en trygg måte å få en mikrofordel på. Magnus utviklet fordelen til noe mer med taktikk i midtspillet og i trekk 19 hadde han en fordel på hele 1.4 – altså på grensen til klart vunnet. Torstein Bae har forøvrig sine egne tanker om Stockfish sine verdier og hva de betyr på TV-sendingene til NRK – men en fordel på 0.7 som han kaller vunnet – er nok i virkelighetens verden remis normalt sett. Scoren på stormesternivå med 0.7 vil være ca. 64% i Stockfish sin målestokk statistisk om jeg ikke tar mye feil. Greit å vite.

 


Pallen i VM i hurtigsjakk 2019: Alireza ble nr. 2 bak Magnus, men foran Nakamura
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Grischuk forsvarer seg godt!

Magnus fikk altså opp en fordel på 1.4 uten å forta seg, men etter dette bet Grischuk tennene sammen, ga ikke en inch mer og remis ble resultatet. Dette var utvilsomt et parti Magnus ønsket å spille trygt for før runden ledet han med 1/2 poeng på Nakamura og han visste nok alt nå at Nakkis kunne tape terreng og at safety first var beste strategi før siste runde siden det kun var Nakamura han i realiteten knivet med. Så det å utsette slaget og se situasjonen an før siste runde var rett resept.

Magnus Carlsen vs. Alexander Grischuk (2777)

Hvit trekker og setter i gang et desperado-angrep som gir fordel

 

12. Sxe5 Sxe4 13. Sxc6 bxc6 14. Sxe4 Lxb2 15. Tad1 og Magnus hadde fordel!

 

VM i lynsjakk, 21. runde: En transportetappe!

Kinesiske Yuyang Yi har vært en tøff nøtt for Magnus ved flere anledninger i lyn- og hurtigsjakk. Vi husker at kineseren vant omspillet i Saint Luis mot Magnus og i VM i lynsjakks siste runde med svart var det viktig å ikke tape for kineseren. Magnus hadde nemlig fortsatt 1/2 poeng klaring til Nakamura og ved tap ville han kunne tape hele mesterskapet, mens ved remis ville han minst få omkamp mot melkekua si. Det ville være attraktivt nok. Så Magnus besvarte kongebondetrekket med sitt beste forsvar – Sveshnikov! Kineseren fulgte lenge Duda sin oppskrift, men spilte ikke det sterke 13. h4!?, men i stedet 13. a3!?. Etter dette fikk Magnus fint spill og kunne spille hjem remisen uten å forta seg. HAn kunne sågar flere ganger spilt det sterke f5-trekket som ville gitt svart en bedre stilling. Idéen f5 fulgt av Tb7-f7 var god lenge, men når remis er godt nok åpner en ikke kongens borg slik. Grei remis, men Nakamura slo i denne runden Rauf Mamedov og spilte seg dermed opp på siden av Magnus Carlsen – dermed ble det stikkamp om VM-tittelen i lynsjakk 2019!

Yuyang Yi (2807) vs. Magnus Carlsen
Svart trekker og får fordel

1…f5 fulgt av Tb7 med muligheten Tb7-f7 var en god idé her.

 

Nakkekoteletter med tilbehør!

Nakamura – la-o-la – Nakkismura – tra-la-la-la… Jeg elsker duellene mellom Magnus og Nakamura. Delvis fordi amerikaneren med det fonetisk fine navnet er ei melkeku for vår mann, delvis fordi de i startet hadde en rivalisering av de sjeldne og delvis fordi de i dag er verdens to beste lynsjakkspillere. Så hva var ikke bedre enn at de to møttes etter siste runde i VM for en stikkamp over 2 runder med en påfølgende Armageddon om resultatet ikke var satt? Det må ha vært Caissa som lot de to gjøre opp seg imellom i et VM 9 år etter at de spilte en 40 partiers lang match på et hotellrom som unge kamphaner om hvem som var verdens beste lynsjakkspiller i 2010. Riktignok vant Aronian VM det året – men den kjøpte ikke Nakkis og Magnus – de ville spille om heder og ære i matchspill mot hverandre. Magnus vant denne prestisjefylte duellen soleklart og jeg tror det fikk stor betydning for Nakamuras videre løp. Egoet hadde fått seg en knekk.

 


De sagnomsuste oppgjørene i lyn mellom Magnus og Nakamura fikk sin højdare!
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Endelig en superduell mellom Magnus og Nakamura!

At Nakamura mente alvor i omkampen er det liten tvil om. Han trakk e-bonden frem to steg og Magnus valgte å unngå Rossolimovarianten i siciliansk i g6-varianten sin der Nakkis nok fikk opp en betydelig fordel i hurtigsjakken mot akkurat Magnus. I stedet ble den kongebonde spill og spansk åpning. Der varierte Magnus og spilte Berlinforsvaret – et perfekt valg mot Nakamura som besvarte det med 4.d3. Magnus fikk tidlig opp fint spill og utspilte tidvis Nakamura. Dessverre feilet vår mann i et nervøst parti fra begge parter – mye sto på spill! Når Magnus nok en gang kom bakpå fikk plutselig sjansen til å vinne offiser! Men når Nakamura ikke benyttet flere sjanser til å få opp et vinnende spill ved forserte varianter – så ebbet det hele ut i remis. I neste parti skulle Magnus ha hvit – så dette var et godt resultat for vår mann.

 

Hikaru Nakamura (2885) – Magnus Carlsen (2865)

Svart trekker og vinner

Etter 44… Kg6! 45. Rc8 Ra7 46.Nd2 Ra2! mener Stockfish at svarts trusler er vinnende

 

Hikaru Nakamura (2885) – Magnus Carlsen (2865)

Hvit trekker og vinner

Her kunne Nakamura fått en kanonstart ved å vinne offiser med Sc2!:

51. Nc2! Ra4 52. Kxc3 Rxf4 53. Rxh5 og hvit har en teknisk vunnet stilling på brettet.

 

Magnus tar siste stikk og blir Verdensmester i lynsjakk 2019

Magnus sverget til Londonsystemet på slutten av lynsjakk-VM og også Nakamura fikk smake den kuren fra Magnus. Etter 6 trekk oppsto en kjent stilling som spillere som Kramnik og Wesley So har hatt på brettet før – men ikke Magnus. Her er Kramnik sitt 6.dxc5 best i følge Stockfish, men Magnus slo i stedet på d6 med løperen og virket lett nervøs. Han gestikulerte som om han hadde gjort en klar feil, og sa etter partiet at han skulle spilt laget på c5 i stedet. Men Magnus sitt trekk gir også fordel og han hadde en praktisk fordel hele veien i dette oppgjøret. I trekk 20 gikk Nakamura i feil retning og ble utspilt i fortsettelsen. Vi tar en titt!

 

Magnus slår Nakamura 1.5 – 0.5 etter denne seieren i andre parti:

Trippel verdensmester i sjakk!

Med dette ble Magnus Carlsen verdensmester i alle de tre prestisjegrenene i sjakk. Sterkt! Han hadde en eventyrlig uke i romjula og han storspilte tidvis – i tillegg vant han den viktige omkampen mot Nakamura og stadfestet at han i virkeligheten er verdens beste lynsjakkspiller. Til helga startet Wijk aan Zee og vi gleder oss spesielt til årets turnering som du får en forhåndsomtale av på lørdag. Dette fordi de unge løvene skal inn til Alpha-hannene i sjakk. Ungløvene som spiller i Wijk er Jan-Krzysztoff Duda, Daniil Dubov, Jeffrey Zhong og ikke minst Alireza Firouzja og Vladislav Artemiev. Et stjernefelt av unge spillere som nå får vist seg frem. Gå å hjem deg Anand! Eller vil du vise de unge muskler? Vi får se!

Kramnik imponerte og tok tredjeplass

Kramnik har rukket å bli 44 år gammel – ingen alder for en gammel traver egentlig – men han har jo pensjonert seg og lagt de profesjonelle brikkene på hylla. Men sjakk spiller han nok for både kos og tidvis ganske så seriøst. Det viser det faktum at han var med i VM. Kramnik har forresten flere bokprosjekter om sjakk på gang, han trener tidvis noen av de nye indiske stjernene og han skal blant annet kommentere Norway Chess sammen med Judit Polgar fra Stavanger. Der deltar våre kort Magnus Carlsen og Aryan Tari og det ser ut som Norway Chess har fått øynene opp og er med på utviklingen som går mot at yngre spillere får plass i store turneringer. De har 4 plasser ledig – mitt klare råd er: Hør med spillere som Duda, Wei Yi, Artemiev, Dudov og Firouzja (hot!) – det vil dere ikke angre på da dette er publikumsspillere. Fabiano Caruana (2822), Liren Ding (2805), Levon Aronian (2773) og Maxime Vachier-Lagrave (2770) er forøvrig klar for årets Norway Chess som spilles i Stavanger i begynnelsen av juni. Tilbake til Kramnik som altså tok 15 av 21 mulige og endte opp 1.5 poeng bak Magnus og Naka. Kramnik raste dermed opp 48 elopoeng har har nå 2797 i lynsjakkrating. Applaus!

 

 

 


Det var stapp fullt rundt Magnus under siste runde mot Yuyang Yi – hva ville skje?
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

 

Aktuelle lenker:

 


Pallen i VM i lynsjakk der Magnus er på topp foran Nakamura og Kramnik
Foto: VM i hurtigsjakk: FIDE.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.