En hyllest til Viktor Korchnoi 1931-2016

Viktor Korchnoi anno 1993 – en strategisk kjempe ved sjakkbrettet
Foto: Stefan64  |  Wikipedia Commons


En overlever i livet og en kjempe i sjakkens rike

Viktor Korchnoi ble født 23. mars 1931 og døde 6. juni 2016, 85 år gammel. Korchnoi ble født i Leningrad i Sovjetunionen før andre verdenskrig og han overlevde beleiringen av Leningrad under krigen. Mange vil ha det til at Korchnoi var usympatisk – men først og fremst så var han nok en mann som gjennomlevde og overlevde mange svært tøffe situasjoner, noe som satte sitt preg på både hans sinn og hans atferd. Han flyktet fra Sovjet i 1976 og søkte asyl i Vesten – først i Nederland og senere i Sveits der han bodde resten av livet sitt.

 

Viktor den grusomme i 1972
Foto: Dutch National Archives, The Hague  |  Wikipedia Commons


Spilte tre store kamper mot Anatoly Karpov

Korchnoi spilte tre store matcher mot Anatoly Karpov som alle kunne gitt han VM-tittelen i sjakk selv om bare de to siste, i 1978 og 1981 er regnet som offisielle VM-kamper. I kandidatfinalen i VM i 1974 spilte nemlig Korchnoi mot nettopp Karpov, og han tapte med så knepte sifre som en vel kan tape med. Resultat ble +3 -2 =19 og hadde Korchnoi vunnet denne matchen ville han trolig blitt verdensmester i sjakk og da ville sjakkhistorien sett helt annerledes ut. Kanskje ville vi ikke fått de legendariske Karpov vs. Kasparov matchene og kanskje ville sågar Fischer ha spilt i 1975. Det skjedde ikke og Korchnoi var altså bare en seier fra det å slå Karpov i en viktig match.


Kampen i 1978 var den største og danner grunnlaget for musikalen Chess

En ny sjanse ble det i Baguio City på Filippinene i 1978 der Karpov braket sammen med Viktor Korchnoi en gang til. Også denne gang ble det hur jevnt som helst. Korchnoi kunne vunnet matchen med en seier til etter at scoren var 5-5 til best av 6! Men i stedet ble det Karpov som feide Korchnoi av brettet i en Pirc i det 32. matchpartiet og dermed beholdt sovjetrusseren sjakkhegemoniet sitt. I 78 matchen åpnet Karpov som en stormvind og ledet 5-2 etter 27 partier. Men etter dette vant Korchnoi tre av de fire neste partiene slik at det altså sto 5-5! I stedet for å stresse ned og la tiden virke for seg, gasset så Korchnoi på med en Pirc som svart og det ble hans bane mot en sterkt spillende Karpov.

Massakren i Merano

Tre år senere, i Merano i 1981, var Korchnoi nok en gang klar for VM-match i sjakk. Etter å ha beseiret Petrosian, Polugaevsky og Hübner i kandidatmatchene ble det en velfortjent ny sjanse mot Karpov for Viktor den grusomme. Her møtte han denne gang en Karpov som hadde lagt flere alen til sin sjakklige vekst og han ble alt annet enn grusom. I det som er kalt massakren i Merano gikk Karpov raskt opp i en 3.5 – 0.5 ledelse etter bare 4 partier og etter 18 partier var det hele over og sifrene talte sitt tydelige språk – 6-2 til Karpov og utklassing! Allikevel er Korchnoi en av de virkelig store i sjakkhistorien og ved å bare være et poeng fra seier mot Karpov i både 1974- og i 78-kampen, så skrev han seg inn i historiebøkene en gang for alle.

 

Karpov mot Korchnoi i Merano 1981
Foto: Isabella Hund  |  Wikipedia Commons

Korchnoi var som en Norgesvenn å regne

Garry Kaspsarov har kun gitt en spiller en æresplass på permen av My Great Predecessors, det er Viktor som får stå sammen med de fra Kongerekka der. Korchnoi var en rekke ganger i Norge – som oftest i Oslo. Første gang var under Student verdensmesterskapet i 1954 da han tok 4.5 av 7 mulige på førstebord for Sovjetunionen som den gang tok sølv bak Tsjekkoslovakia. I 1978 spilte han før VM-matchen oppvisningssjakk i Norge. Sjakkhistoriker Øystein Brekke opplyser på Facebook at Korchnoi spilte tre oppvisninger i Norge i 1978 – to i Oslo og en i Sandefjord – og han tapte to partier hver gang. I tillegg husker nok alle at Korchnoi var i Oslo i 1982 og spilte den berømte radiolandskampen mot Leif Øgaard der Øgaard vant et meget severdig og godt parti. Korchnoi var tilbake i Norge og nå i Drammen i 2004/05 der han blant annet spilte mot Magnus Carlsen i et parti Korchnoi vant på tid. Agdestein har forøvrig tre tap mot Korchnoi fra slutten av 80-tallet, mens Tisdall slo kjempen i Haifa 1989, Kjetil A. Lie slo han i Drammen i 2005 mens Leif Erlend Johannessen slo Korchnoi i EM for lag i 2005. Jeg vil i denne sammenheng legge til at Korchnoi slo hele 9 verdensmestre i sjakk – en rekord som han blant de som aldri ble verdensmestrene – holder sammen med Paul Keres og Alexander Beliavsky. Journalist og forfatter Carl Keilhau slo forøvrig Viktor den grusomme under en simultanoppvisning som Korchnoi holdt i Oslo i 1956 i en Evansgambit som svart. André Bjerke forteller om dette i boka si «Spillet i mitt liv» der partiet også står på trykk. Til tross for mange dikt og forfatterskap regnet Keilhau dette som et av hans høydepunkt i livet. Korchnoi vant 31 spill, spilte 4 remis og tapte ett. Sin lidenskap for sjakk delte Keilhau og André Bjerke og de to spilte både radio- og telefonsjakk sammen.

En rufsete spillestil og en kjempe på sjakkbrettet

Viktor den grusomme hadde en rufsete spillestil over sjakkbrettet og karakteristisk nok ble kjennetegnet av store fighteregenskaper, en stor idérikdom, søken etter det kompliserte, sterk som kontringsspiller og han hadde en sterk evne til å regne konkrete varianter. Han må også betegnes som en stor strateg og en meget sterk spiller i sluttspillet der han var berømt for sin håndtering av spesielt tårnsluttspill. Kampånden hans – viljen til å vinne for enhver pris – er legendarisk i sjakkhistorisk sammenheng og kanskje er det bare Fischer og Kasparov som hadde en enda mer velutviklet kampånd over sjakkbrettet. Korchnoi selv har sagt at han var en etterkommer av den andre verdensmester i sjakk, Emanuel Lasker, og det kan jeg skrive under på! Lasker var sterk psykologisk, sterk i motangrep, sterk i sluttspill, og en kjøter til å fighte. God på variantregning og ekstra sterk i sluttspillet – akkurat som Viktor den grusomme! Med rette regnes Viktor Korchnoi som en av sjakkhistoriens aller største spillere. Helt på høyde med en Rubinstein og Keres som begge også var meget gode, men som ble snytt for VM-matcher av henholdsvis 1. verdenskrig og 2. verdenskrig. På mitt høyst uoffisielle sjakkbarometer står Korchnoi oppført blant de 20 beste gjennom tidene. Slått av de i Kongerekka, Rubinstein og Keres – men foran en størrelse som Topalov.

Tok alderdommen med stil selv om han endte opp i rullestol

Er Viktor Korchnoi enda større mon tro? Kanskje det! Gjør vi et sprang og spør oss hvem som er de beste i sjakkhistorien over et 20-års mellomrom får vi disse tallene som er delvis laget ut fra Jeff Sonas sin Chessmetrics:

De beste spillerne i sjakkhistorien sett i lys av et 20-års spenn:

1. Garry Kasparov 2856
2. Anataoly Karpov 2818
3. Emanuell Lasker 2809
4. Alexander Alekhine
5. Vishy Anand
6. Viktor Korchnoi(!)

Dette forteller oss at Korchnoi var en stayer av de sjeldne over sjakkbrettet. Strekker vi tidsspennet enda lenger er det bare igjen Emanuel Lasker som matcher Korchnoi aldersmessig. Av spillere over 70 år gamle er Korchnoi i en egen kategori – han spilte blant annet inn en kjempesterk andreplass bak Karpov i Najdorf Memorial 2001 70 år gammel. Elo-prestasjonen den gang var på hele 2713! Du kan se resultatlisten som er lagt ut av Mark Crowther her. Et av de mest minneverdige partiene til Korchnoi er oppgjøret mot 18 år gamle Fabiano Caruana i Gibraltar 2011. Caruana hadde da et ratingtall på hele 2721, men han ble fullstendig nedspilt av Korchnoi i et brutalt kongeangrep som du kan se kommentert i denne spalten. At dette ble spilt like før Korchnoi fylte 80 år sier alt om den gamle kjempe. Vi savner han allerde – for en kjempe!

 


Korchnoi i 2011 80 år gammel – samme år han slo Fabiano Caruana
Foto:  Andreas Kontokanis  |  Wikipedia Commons

 

Her er simultanpartiet der Carl Keilhaus slår Viktor Korchnoi i 1956:

 

Det berømte svartpartiet mot Caruana da Korchnoi var nær 80 år gammel:

 

Denne spalten er et gjensyn med en spalte om Korchnoi fra 2016 – noen dager etter at kjempen døde.

Aktuelle lenker:

25 tanker om “En hyllest til Viktor Korchnoi 1931-2016

 1. Husker han var Guest of Honor første gang London Chess Classic ble holdt. Han har nok en større stjerne i Vesten enn i Øst-Europa, kanskje på grunn av avhoppet. Uansett utrolig å holde koken så lenge som han gjorde!

  • Korchnoi var stor og særlig på det lange perspektivet, ja. Men du har utvilsomt rett i at stjernen hans er større i Vesten enn hos resten.

   Ellers anbefaler jeg alle mine sjakkvenner om å få med seg dramaet i BBC sin Closing Gambit der sjakk og kald krig er tema fra 2018.

 2. Korchnoi var en ekte sjakkspiller, med alle sider fra den grusomme til den geniale. Jeg var så heldig bli godt kjent med ham etter mange timers samtaler, når han var i Norge under Smartfish Masters i Drammen. Hans lidenskap til sjakk var helt enorm.

  Møtte ham siste gang under simultanen i London Chess Classic 2010. Man kunne se både konkurranseinstinktet og lidenskapen hans så tydelig. Da var han nesten 80 år og kjempet med å gå rundt i sirkel 2-3 timer under simultanen. Men allikevel spilte han fremragende sjakk. Husker fortsatt hvordan han veldig enkelt stoppet to fribønder med en springer.

 3. Veldig god spalte her, Sven.Kan slutte meg til mye av det som skrives her.Samtidig kan nevnes at Viktor var respektert i Romania hvor han blant annet vant turneringen i Bucuresti i 1954.Den dyktige GM og sjakkbokforfatter Mihail Marin vier et kapitell i sin bok Learn from the legends til Viktor.Sammen med flere verdensmestre.Det viser hans status i sjakkretser.Viktor nøt stor popularitet i Usbekistan etter sitt besøk der på 1950-tallet.Men hans popularitet i vestlige land som USA, England, Holland, Norge og Sveits var nok større.

  • Takk for et kunnskapsrikt innspill, Joachim. Jeg tror at vi begge liker Korchnoi og hans partier – mitt første møte med han var i boka Stormestre spiller sjakk av Sigurd Heiestad der Fischers seier mot Korchnoi med hvit i Curacao i 1962. Senere studerte jeg boka til Bent Larsen og matchen mellom Karpov og Korchnoi i 1978 og fikk virkelig øyene opp for Viktor! Herlig spiller 🙂

   • Er det for sent å saksøke Heiestad, Sven? Fischer slo ikke Korchnoi med hvit i Curaçao i 1962, men en gang med sort. Tvertimot hadde Korchnoi to pene seire med sort mot Fischer. Fine partier og godt gjort.

    • Ser du har rett, Thomas. Hukommelsen spilte meg et puss. Det er nok for sent å gjøre noe med den annet enn å sjekke minner som er så gamle bedre. Korchnoi vant i en Pirc med svart i partiet jeg hadde minner fra.

     • Og det er jo også et nydelig parti! Det er jo nesten uhørt at Fischer fikk bank med hvit i samme turnering i siciliansk. Viktor den grusomme (og nådeløse).

 4. Takk for spalten. Ingen tvil om at Korchnoi var en meget sterk spiller, selv om han nok allerede har sunket til 7.plass for beste 20-årsperiode siden Carlsen tross alt var aktiv i 2000, dog uten å hevde seg ennå.

  En ting er jeg litt undrende til, spekulasjonen i at Fischer ville spilt mot Korchnoi i 1975. Hvorfor tror du det? Korchnoi var ikke akkurat kjent for kompromissvilje. Karpov strakk seg svært langt for å få istand matchen mot Fischer og gikk med på krav de færreste ville ha akseptert, det eneste han ikke kunne godta var at han måtte vinne med to poeng. Jeg tviler på at Korchnoi hadde svelget alt Karpov svelget og dette i tillegg. Og jeg tror ikke han ville fått bedre betingelser. Fischer ønsket rett og slett ikke å spille sjakk, det var ikke motstanderen som var avgjørende.

  • Dette bygger på en lang tankerekke og kun løse spekulasjoner, Markus – så skal ikke gå dypere ned i den materien her annet enn å si at jeg tror Fischer vært nært å spille i 75.

   Hyggelig at du leste og likte spalten.

 5. Et apropos: I en av simultane Korchnoi gav i Oslo i 1978 har vi også en sjakkspiller fra Tromsø som gjorde seg sterkt bemerket. Per Falck var – i likhet med broren Paul – meget aktive i Tromsø sjakklubb på førti- og femtitallet. Men så sluttet de begge å spille aktivt i klubb – helt til Per dukket opp i en simultan mot Korchnoi. Og det gikk ikke verre enn at han holdt kjempen til remis! Bøckman (som jo selv var aktiv i Tromsø sjakklubb samtidig med brødrene Falck) kommenterte i sin spalte i Morgenbladet at:

  «Hverken Eikrem eller jeg våget efterpå å fortelle VM-utfordreren at mannen han måtte gi remis, ikke har spilt i klubb på mer enn tyve år.»

 6. Hærlig å lese om en av mine helter fra ungdommen. Jeg vokste opp i Hammerfest, og hadde en god sjakkvenn i Børge Svanholm – noen år eldre enn meg. Han var en stor fan av Korchnoi, og sammen fulgte vi utrolig godt med på hans bravader på slutten av 70-tallet. Børge skrev sjakkpalta i Finnmark Dagblad på denne tiden, og vi hadde tilgang til telex-nyhetene som kom inn i redaksjonen på Finnmark Dagblad. Dermed fikk vi resultater og partier fra VM-kampene før Dagbladet publiserte dem to dager senere i Støres sjakkspalte.

  Så fint at du holder liv i Sjakkfantomet med slike fine og opplysende sjakkportrett. De satte fart i gode sjakkminner når vi satt hjemme hos Børge og gikk gjennom partiene! Uten datamaskiner som kunne fortelle oss noe ekstra enn bare trekkene fra telexmaskinen! Tusen takk!

  • Alltid så hyggelig å få kommentarer fra deg gode SjakkNisse. Du er så positiv og fin i stilen og berømmer alltid dine venner! Fortsett med det og fortsett å les Sjakkfantomet 🙂

 7. Men hvilken nordnorsk sjakkhøvding, som spilte i Tromsø i ei årrekke, beseiret Korchnoi i en simultan på 80-tallet? Dog ikke på norsk jord.

  • Veldig bra leserquiz dette Robban – vi får se om noen lesere klarer å løse den? 🙂 Vet at spilleren det er snakk om fikk inn to langsjakkserie på meg før jeg fikk min revansje selv om det ikke er noe hint.

   • Ja, vedkommende hadde medvind mot deg, men du tok vel siste stikk ja 😊 Måtte lese din herlige spalte om Korchnoi en gang til i kveld og det å slå han i simultan på 70-tallet, ja det synes jeg er en stor prestasjon. For en kriger Korchnoi var og hvor utrolig mye sjakk han hadde i seg. Tenk å filleriste en ung stjerne som Caruana i en alder av nesten 80. Det er simpelthen ikke til å tro.

    • Husker jeg møtte han da jeg var fersk, så ble for lett i våre første to oppgjør, men så kom jeg jo som et skudd i klubben etter hvert 😉

     Vi får legge inn et par hint om Korchnoidødaren – han slo Ole Christian Moen i lag-NM i sin tid og vant også mot Odd Øyvind Bergstad husker jeg i et lag-NM der han ofte var viktig for oss. I 1996 slo han Ole Christian Moen for andre gang i Lag-NM like etter at Moen hadde vunnet Det Åpne NM og var i form… Hvem snakker vi om?

  • Det må jo være selveste Sverre Karlsen!

   En liten apropos-quiz!
   Han er den eneste personen jeg vet at jeg har noe uoppgjort med!
   Hva er det?

   • SjakkNissen! Dere har fortsatt et bymesterskap å gjøre opp. Dere kom likt og det ble bestemt stikkmatch, men den er fortsatt ikke avviklet 😊 Aldri for sent. Sverre Karlsen er riktig. Eller Sverre Carlsen som vi kalte han da han spilte for TB.

    • Thomas det er riktig! Høsten 1988 kom Sverre og jeg likt i klubbmesterskapet, men fikk dessverre aldri somlet oss til å få avviklet stikkampen. Jaja. det er jo aldri for sent som du sier – kommer Sverre til byen en gang må vi jo få prioritert dette 🙂
     Link til sjakklubbens sider med vinnere i klubb- og bymesterskap:
     http://tromsosjakk.no/omklubben/adelskalenderen/

     • Ganske riktig var det Sverre «Kølla» Karlsen som var 1 av 3 spillere som slo Korchnoi i en simultan en sen vår i Umeå i 1982 der Korchnoi spilte mot 30 motstandere samtidig ifølge det utmerkede bladet «65».

      Husker godt at Sverre slo Moen i både 1990 og i 1996 og at Finn Haug slo Moen i 1989. Men hvem er den «fjerde» som slo Moen – det vet jeg faktisk ikke – men skal være en til fra Tromsø for Moen fikk 4x Tromsøsmeis i lag-NM.

     • I 1995 var unge Robertsen «on fire» og ble Nord Norsk Mester på hjemmebane. På bortebane banket han Ole Kristian Moen i lag NM! Rart hvor ting går i ring! Han er altså den fjerde Moen-dødaren!

     • Ja – han var litt av en angrepsspiller. Shame on me – det partiet burde jeg jo huske! Satt ved siden av Jon Kristian som spilte mot Dannevig og spilte remis mot IM Øgaard i den kampen og ble tidlig ferdig etter å ha stått godt selv. Men kjenner jeg Robban rett var han enda tidligere ferdig med slakten sin 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.