Daniil Dubov – en stigende stjerne i sjakkens rike!


Daniil Dubov fikk sjansen i Wijk aan Zee 2020 og kom på en sterk 5. plass!
Foto: Stefan64  |  Wikipedia Commons

 

Utdannet i sjakk ved Moskvas pionerpalass

Daniil Dubov startet sin sjakkarriere som så mange andre unge sjakkspirer i Russland ved å lære sjakk i egen familie i en alder av 5 år. Hans bestefar var den kjente russiske sjakkdommer Eduard Dubov (1938-2018) som var både matematiker av utdanning og sjakkmester av pasjon. Dubov vokste opp i Moskva der han tidlig ble del av Moskvas pionerpalass der han lærte sjakk av slike størrelser som GM Igor Zaitsev, GM Yuri Razuvaev, GM Valery Chekhov og GM Sergey Dolmatov – altså de beste trenerne Russland har å oppvise. Som personlig trener fikk han etter hvert stormester Sergei Shipov – en virkelig størrelse også internasjonalt. Dubov ble dermed tidlig skolert i den russiske sjakkskole og hans teknikk og sluttspillforståelse den dag i dag bærer preg av dette.

Viste seg frem i ung alder med storslåtte resultater

Daniil Dubov var suksessrik i yngre år og hans første internasjonale bedrift var bronse i Europamesterskapet for Ungdom i 2006 under 10 år. Han tok sølv to år senere i 2008 i Europamesterskapet under 12 år. Som 13-åring vant han i den russiske byen Kirishi den kjente turneringen «World Youth Under-16 Chess Olympiad» sammen med Russlands lag under 16 år som han ledet fra 1. bord. Daniil Dubov ble Internasjonal mester som 13-åring og da han var 14 år og 11 måneder gammel ble han stormester i sjakk i 2011. Som 15-åring kvalifiserte han seg til superfinalen i det russiske mesterskapet for første gang der han i finalen tok 4 av 9 mulige poeng. Dubov var et av Russlands store sjakkhåp det var knyttet store forventninger til.

 


Daniil Dubov ble IM 13 år gammel og han ble GM 14 år og 11 måneder gammel
Foto: Stefan64  |  Wikipedia Commons

Fikk ikke like stor sjanser internasjonalt som Magnus Carlsen

Selv om Dubov var ett av Russlands store håp internasjonalt sto ikke invitasjonene til de store turneringene i kø. Ratingen hans var ikke all verden i en tid der rating er alfa og omega. I januar 2013 hadde Daniil Dubov passert 2600 i elorating 16 år gammel – noe han alt gjorde i september, og han fikk delta i Wijk aan Zee-turneringens B-klasse. Der var han rangert som nr. 9 blant 14 deltakere og til slutt ble han nr. 5 med 7.5 av 13 og en eloprestasjon på 2679. I World Cup i Tromsø samme år kom han til tredje runde etter å ha slått ut både GM Sergey Fedorchuk og tidligere FIDE-verdensmester Ruslan Ponomariov i de innledende rundene. Han gikk så ned mot Anton Korbov i tredje runde. 2013 var et stort år for Daniil Dubov etter at han alt i september 2012 passerte 2600 i elorating. Men selv om han ble nr. 2 i den store åpne turneringen Aeroflot Open i Moskva i 2015 etter Ian Nepomniachtchi så steg ikke Dubovs stjerne i sjakkverdenen nevneverdig og invitasjonene sto fortsatt ikke i kø. Dubov klarte nemlig ikke å bryte 2650-grensen før han var fylt 19 år i mai 2015 og utviklingen gikk ikke like fort som de russiske trenerne håpet på.

 

Daniil Dubov anno 2013 gjorde store fremsteg i sjakk
Foto: Przemyslaw Jahr  |  Wikipedia Commons

 

En kommende stjerne stiger på sjakkstjernehimmelen i årene 2016-2020

Selv om det gikk gikk så det suste i langsjakk bygget Dubov seg opp et renomme som en sterk lynsjakkmester. I Doha i 2016 vant han bronsemedalje i VM i lynsjakk og i desember 2018 vant Dubov VM i hurtigsjakk foran Magnus Carlsen, Shakhriyar Mamedyarov og Hikaru Nakamura i VM i lyn- og hurtigsjakk i Saint Petersburg. I September 2019 som 23-åring passerte Dubov 2700 i elorating og invitasjonene begynte å komme. Først ut var FIDE Grand Prix 2019 der han fikk to sjanser til å spise kirsebær med de store etter å ha blitt attt ut av orginisasjonskomiteen som deltaker i Moskva – den første av fire turneringer i 2019s Grand Prix-syklus. Dette var en 16-spillers Cup-turnering der Dubov laget furore. ved å slå ut den sterkeste spilleren Anish Giri alt i første runde. Dubov ble så slått ut av Hikaru Nakamura med 2.5-1.5 i kvartfinalen. I november fikk Dubov en ny sjanse i FIDE Grand Prix i Hamburg. Igjen var han den lavest rangerte spilleren, men også denne gang smelte han til ved å lage furore. Han slo nemlig ut Teimour Radjabov i første runde og i kvartfinalen slo han Peter Svidler! Dermed ble det en svært spennende semifinale mot Jan-Krzysztof Duda. Etter at de to partiene med ordinær tid ble remis, så vant Dubov det første hurtigsjakkpartiet og var i posisjon! Dessverre for russeren tapte han det som publikum trodde var et remissluttspill i andre hurtigsjakkparti og matchen ble dermed avgjort i rask hurtigsjakk med 10 minutters tenketid og 10 sekunders tillegg. Her klarte Duda å remisere med svarte brikker og vinne med hvite brikker over Dubov og russerens eventyr endte dermed med tap i semifinalen. Allikevel viste Dubov styrke i FIDE GP 2019 og det betyr nye, viktige invitasjoner. Alt i Wijk aan Zee 2020 var Daniil Dubov igjen på startstreken – denne gang i sitt livs første Superelite-turnering med Magnus Carlsen! I Wijk aan Zee 2020 tapte Dubov kun to partier – mot vinneren Caruana og mot Jorden van Foreest. Når han så smelte til med 3 flotte seire ble det 7 av 13 mulige på det store talentet som spilte hjem en en 5.plass i det 14 manns store feltet med en 2774-prestasjon. Dubov er på kartet.

 


Daniil Dubov anno 2018 ble verdensmester i hurtigsjakk

Foto: Etery Kublashvili  |  Wikipedia Commons

 

Magnus sin viktige sekundant og en kreativ åpningsanalytiker

At Daniil Dubov er en kreativ, original og spennende spiller er det ingen tvil om. Han har egne idéer og han elsker å bruke de nye AI-systemene til å utvikle nye idéer i sjakk – altså å lære av Alpha Zero sitt spill og å analysere med Leela0. Dubov var Magnus Carlsen sin betrodde sekundant, sammen med flere andre, under VM i 2018 der Magnus spilte mot Fabiano Caruana. Dubov hadde stor innvirkning på verdensmesterens spill og da særlig i Sveshnikov-varianten der Dubov er blant de verdensledende på varianten. Vi må også anta at Dubov hadde stor innvirkning på at Magnus spilte så varierte hvitåpninger og at han der alternerte mellom engelsk, dronningbondeåpning og kongebondeåpning med hvit. Dubov liker selv engelsk åpning godt og er en ekspert også på dette. Ellers er en av hans store oppdagelser at Tarraschvarianten lar seg spille med svart på det høyeste nivået i en moderne tid ved å slå på d4, spille Lc5 og å ofre en bonde på d5 i mange varianter. Denne revolusjonerende innsikten har blant annet fått Magnus til å spille noen partier med Tarraschvarianten i lynsjakk og Dubov selv er også glad i varianten. Ofte er det slik at Stockfish ikke går helt god for Dubovs originale idéer – men at Leela0 er mer positiv. Dubov spiller det meste med både hvit og svart. Han ga Magnus et klart råd om ikke å spille «e4-tullet» mot Nakamura og han er klar i hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Han spiller selv gjerne 1800-talls åpninger som Wienerparti med hvit og Phillidors åpning med svart og han fornyer slike åpninger med friske idéer. En spennende spiller med andre ord med fremtiden foran seg.

Den nye sjakkvinen

Dubov er 5.5 år yngre enn Magnus og mye tyder på at han er den nye vinen sammen med spillere som Alireza Firouzja, Jan-Krzysztof Duda, Jefferey Xiong, Vladislav Artemiev og spillere som Nihal Sarin og kanskje Rameshbabu Praggnanandhaa som begge kommer som et skudd. Etterveksten i sjakkens rike er fortsatt god og det er mye spennende som skjer der ute. Betenkningstiden ser ut til å gå ned og sjakken før et mer direkte vesen der spillet blir noe skarpere enn det var da Magnus var på sitt aller beste i 2014 med «Best uten dronning-spill». De unge spillerne har mindre respekt for verdensmesteren og de har bedre våpen å kjempe mot hans dypt posisjonelle stil. Heftig angrepsspill, taktiske bomber og initiativfylt spill er mer hverdagen enn noe annet og vi går derfor en spennende tid i møte der Magnus og er i ferd med å fornye seg. Vi gleder oss til fortsettelsen der en hardtspillende og kreativ Daniil Dubov absolutt er en av stjernene som vil opp og frem.

 
Amerikanske Jeffery Xiong og Daniil Dubov er det knyttet store forventninger til
Foto: Stefan64  |  Wikipedia Commons

 

Dubov med sensajonell seier i Lindores Abbey Rapid Challenge!

I netturneringen Lindores Abbey Rapid Challenge triumferte Daniil Dubov etter en svært sterk og svært spennende finaleseier mot Hikaru Nakamura! I denne turneringen imponerte Dubov mer enn noensinne. Han startet turneringen ved å slå Sergei Karjakin klart i kvartfinalen. Dette kan nesten sees på som et russisk troneskifte for Karjakin har tidligere vært Russlandsener og selv om Ian Nepomniachtchi i dag har denne posisjonen, så har Karjakin vært stjernen i russiske sjakk. Der er ikke Daniil Dubov riktig enda, men han begynner å bli en yndling. Nå er Sergei Karjakin en uttalt Putin-fan, mens Dubov har meningers mot og har uttalt seg sterkt negativt til Putin-regimet i Russland og det både kan og vil koste han på flere vis. Derfor er Dubov populær i vesten slik frisinnede Kramnik og Svidler også er populære. Så en seier over Karjakin i første runde av turneringen Lindores Abbey Rapid Challenge var populær!

Veien videre ble tøff med Ding Liren i semifinale og Nakamura i finale!

At Dubov skulle vinne denne turneringen var mot alle odds. Han måtte i semifinalen slå selveste Ding Liren som er solid som granitt og hardtslående som få på sitt beste. Men Dubov fikk avkledd kineseren og da han slo Ding Liren i et italiensk parti i 1. runde i bare 20 trekk var mye gjort. Moralen gikk ut av Ding og kampånden gikk i samme åndedrag inn i Dubov. Dubov vant soleklart mot Ding Liren og var helt overlegen i denne semifinalen – en strålende bedrift og en sterk sportslig og sjakklig prestasjon. I finalen mot Hikaru Nakamura ble det jevnt. Nakamura hadde slått ut Magnus Carlsen og vant første dags match. Turneringen ble spilt som best av tre matcher med Armageddon i siste parti av hver match om det sto likt. I første match vant Nakamura finalen med 2.5 – 1.5, andre match vant Dubov med 2.5-1.5 og tredje match endte 2-2. Det var såå jevnt at et eneste parti skulle avgjøre hvem som vant det hele – at Armageddon parti! Der gjorde Dubov det samme som han gjorde med Ding Liren – lot Nakamura få smake på 1.e4-pisken! Og den pisket godt skal jeg si – for Nakkis var koteletter alt etter 12. trekk og det var bare å sette poteter og bearnéssaus på bordet og nyte nakkekotelettene i fulle drag. Dubov spilte seg nemlig ikke bort og vant i stor stil. Sterkt! Dette er altså en mann med fremtiden foran seg og nå som han får invitasjoner på løpende bånd er trolig en lys fremtid sikret.

 

 

Her er Dubovs steike flotte parti mot topprangerte Anish Giri i FIDE GP 2019:

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Daniil Dubov – en stigende stjerne i sjakkens rike!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.