Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 7

Disse 10 stormestrene i sjakk utgjorde feltet i Amsterdam 1956 – en kandidatturnering i sjakk
Foto: Wikipedia Commons

 

Amsterdam 1956 en kandidatturnering som fortjener mer oppmerksomhet

Kandidatturneringen i 1956 var svært sterk med hele tre kommende verdensmestre på plass og i tillegg kjemper som Paul Keres, David Bronstein og Efim Geller. De tre kommende verdensmestrene var Smyslov, Spassky og Petrosian og disse 6 russerne dominerte feltet og ble bare splittet av en sterk Laszlo Szabo fra Ungarn. Ingen gikk tapsfri gjennom feltet, men Smyslov og Keres fikk kun ett tap hver, Smyslov mot unge Boris Spassky på 19 år, mens Keres gikk ned mot Dr. Miroslav Filip. Helt på bunnen av tabellen finner vi de to argentinske spillerne Oscar Panno og Hermann Pilnik som ventet, sovjeterne dominerte. Smyslov sin dominans i turneringen skyltes hans evne til å ut spille svakere motstand og mot de 5 svakeste vant han alle mini-matchene over 2 partier mot. Han slo Bronstein 1.5 – 0.5 og Geller hele 2-0. Vinneren av turneringen fikk som kjent en VM-match mot Botvinnik og i den VM-matchen trakk Smyslov det lengste strået. Grunnen til at turneringen har gått litt i glemmeboka kan være at den overskygges av Zurich 1953 eller at det ikke var noen vestlige håp som slo til.

 


Paul Keres var en stor stjerne i hjemlandet Estland og ble nr. 2 i turneringen
Foto: Wikipedia Commons

Vasily Smyslov på sitt aller beste

I disse årene mellom 1954-57 var Smyslov på sitt aller, aller beste. Resultatene hans var meget gode og han vant både to kandidatturneringer og en VM-match! Smyslov er den fintfølende posisjonsspilleren som har stor sans for sluttspill og harmoni i sjakk. Det er ikke rart at han også var en dyktig sanger – han var et talent som med letthet så harmonien i ting. Han ble kalt tohendig over sjakkbrettet i hjemlandet – de mente han spilte 1.d4 og 1.e4 med samme styrke. Smyslov likte riktignok klarhet og ikke komplikasjoner, stor ubalanse eller disharmoni mislikte han og mot de fleste var han flink til å styre partiet inn i sin gate. Smyslov er en av Vinterkongene i sjakk – en av to spillere i VM-historien som overvintret med VM-tittelen i lomma. Den andre er Mikhail Tal. Smyslov er også kjent for å være svært sterk i høy alder og 62 år gammel spilte han kandidatfinale om retten til å møte Anatoly Karpov i VM mot Garry Kasparov etter blant annet å ha slått ut Robert Hübner. 70 år gammel var Smyslov fremdeles inne i Topp-100 i verden på rankingen til FIDE. En virkelig storspiller som også var kjent som en gentleman.

 


(C) Design av Jan S. Berglund aka Sjakknissen 

 

Den viktige seieren til Smyslov og Bronstein med hvite brikker i Amsterdam 1956:


Vasily Smyslov mottar førstepremien og gratulasjoner i Amsterdam 1956
Foto: Wikipedia Commons

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomets Julekalender 2020: Luke 7

  1. Dette var jo kjempegøy, litt av en overraskelse! Mange, mange år siden jeg fikk noen lagde julekalender til meg, så denne var kjærkommen! Skal åpne og lese alle «lukene»!

  2. Takk for nok en flott julekalender, Sjakkfantomet! Morsomt å lese om disse fordums storturneringene igjen! Etter jobben i dag skal jeg ta en titt på BH Woods bok om denne turneringen og spille gjennom noen av partiene 🙂

    • Ja, dette er en turnering vel verdt å huske. Spill gjerne gjennom flere av Smyslovs partier fra Amsterdam 1956 – det var dette året han ble Vinterkonge!

      Hyggelig at du er med på nerding her hos Sjakkfantomet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.