Sjakkfantomets VM-oppladning: Carlsens VM-kamper mot Karjakin og Caruana

Magnus Carlsen er stor favoritt under VM i sjakk mot Ian Nepomniachtchi – Sjakkfantomet skriver 77.5%!
Foto: Anniken Vestby

 

Magnus sine VM-kamper i 2016 og 2018

I forrige spalte sjekket vi ut kampene i VM mellom Magnus og Anand. I de to siste VM-kampene til Magnus, mot Karjakin i 2016 og mot Caruana i 2018, var det mye jevnere og det mest spesielle her var at Magnus kun vant et klassisk parti i disse to kampene. Han måtte ut i tiebreak med redusert tenketid, for å ta opp hansken, og slåss seg til seier! Anand var da også av den eldre garde, og på hell i sjakkarrieren sin da de møttes første gang i 2013. Karjakin var midt i sin beste periode i 2016 og Caruana var fortsatt trolig på vei opp og frem i 2018! Ja, for jeg tror Caruana vil vippe 2830 en gang til i karrieren sin – han vil slå tilbake om han finner en gulltrener som kan gi han den samme input og boost som Rustam Kasimdzhanov ga han. Slike trenere kan du telle på en hånd i denne verden. Uansett skal det bli hardt for Caruana å få en VM-kamp til de nærmeste årene for det står en sjakkjempe i veien for han nå – i neste Kandidatturnering er Alireza Firouzja stor favoritt!

 

 

Vi skriver New York 2016 og matchen mot Karjakin

Det ble en rolig start på VM-kampen mellom Magnus og Karjakin da Magnus valgte Trompovsky med hvit. Jeg tror fremdeles det er en hype at dette hadde noe med Trump å gjøre – grunnen til åpningsvalget var trolig at Karjakin tidligere hadde spilt et mindreverdig trekk 1.d4 Sf6 2. Lg5 e6!? mot Trompvsky – og det ønsket Magnus å møte for å straffe. Når han i stedet fikk det sterkere 2…d5 mot seg, ble det med dette ene forsøket i Trompovsky. Partiet ble nemlig ingen suksess for hvit da begge parter spilte nær feilfri sjakk og remis var et faktum rundt tidskontrollen ved trekk 40. I 2. matchparti med Magnus som svart, ble det spansk åpning. Igjen et feilfritt oppgjør i Anderssenvarianten (6.d3) i spansk, der ingen av partene tok sjanser og der de følte hverandre på tennene. I 3. matchparti servet Magnus med kongebonden og Karjakin valgte et solid og rolig forsvar – nemlig det beryktede Berlinforsvaret. Karjakin fikk en gradvis verre og verre stilling i sluttspillet – og etter å ha gradvis blitt utspilt i en variant som regnes som harmløs for svart – måtte Karjakin storspille på slutten. I trekk 72 kunne likevel Magnus avgjort partiet med 72.Tf7+ i tårnsluttspillet – men det var alt annet enn trivielt å finne dette i sjette spilletime. Partiet endte remis etter 78 trekk og Karjakin hadde bevist sine gode forsvarsevner.

 

 

 

I de tre neste oppgjørene fra 4-6 matchparti ble det remiser

I det 4. partiet ble det over 90 trekk og beinhard kamp hele veien inn. Magnus spilte igjen kongebondespill og fikk spansk mot seg denne gang. Det ble en d3-oppstilling fra hvits side, og et svært interessant parti der Magnus tidlig fikk et overtak etter at Karjakin slo seg inn på h6. Magnus hadde løperparet i et godt sluttspill – og en effektiv merbonde på kongefløyen selv om det altså var materielt likt. At Magnus sto til seier i en rekke trekk er det ingen tvil om – det var ikke et ekte fort – men analysene er vanskelig og Karjakins forsvarsspill var eksepsjonelt godt. Karjakin forsvarte i disse to partiene – to tapte stillinger i parti 3 og 4 – det frustrerte Magnus skikkelig sterkt. I 5. matchparti spilte Magnus hvit i et italiensk parti. Det ble feilfritt forsvar fra Karjakins side, og etter at Magnus tidlig i partiet hadde et lite press, kontret Karjakin og fikk noen sjanser etter hvert. Magnus spilte likevel godt i forsvar og var aldri virkelig truet. Remis. I 6. matchparti ble det nok en spanskmann på Karjakin – som utfordret Magnus i denne klassiske åpninga som Magnus kan så godt! Magnus spilte et perfekt sjakkparti og hadde ingen problemer med å holde remis. Mange av de 6. første partiene i VM-kampen holdt et skyhøyt nivå – så det må ha vært ekstra ergerlig at Magnus hadde to klare målsjanser i første halvdel av kampen!

 

 

I de neste oppgjørene skjer det ting – Karjakin skjønner tegninga

Fargefordelingen snus midtveis og Karjakin spiller hvit igjen i 7. matchparti der han server med 1. d4 mot Magnus. Magnus spiller et klokt valg til svar – Chebanenko-varianten i slavisk – som både kommer overraskende på Karjakin og som er et solid valg. Det ender dermed i nok en tannløs remis. I 8. matchparti spiller Magnus en slags Colle-oppstilling med hvit – smart nok – der han ikke spiller c3, men b3 i stedet – den moderne Colle! Han fikk egentlig helt greit spill her med hvit, før han frivillig komprimerte sin bondestruktur med 24.bxc4?!. Karjakin tar over etter dette, og får etter hvert opp en klart vunnet stilling som Magnus smetter ut av og kommer inn i remisterritorium igjen. Nok en gang får Karjakin en sjanse til å vinne med det flotte trekket 51…h5! . og her finner han trekket – og vinner partiet. Karjakin er i ledelsen av matchen og vi har fått en ny dynamikk inn i en VM-kamp med Magnus. Magnus ligger under for første gang i VM-sammenheng, og må ta sjanser! Magnus forsvarer seg igjen med kongebondespill når Karjakin går for spansk i det 9. partiet. Denne gang får Karjakin los på kneskålene til Magnus! Kan vår helt forsvare seg? Det blir ubalansert materiell, det blir bonde under for Magnus som er presset – men han holder så vidt hodet over vannet, og klarer remis ved et nødskrik! Er det Caissa som trer frem fra sjakkriket sitt? Gir Magnus oppdrift og berger hans tittel? Ja, en skulle nesten tro hun ga tilbake etter at seirene glapp i 3. og 4. matchparti. Det står 1-0 i antall seire etter de første 9 partiene – Magnus har nerver – hva vil skje videre?

 

 

 

The Comeback Kid strikes back

I det 10. matchpartiet slipper Magnus ulvene løs. Med hvit spiller han sitt kjære spanske trekk 3. Lb5! – og når Karjakin svarer med en Berlinervals, danser Magnus videre med en d3-oppstilling kombinert med Lg5. Raskt får han opp en god stilling som han posisjonelt spiller briljant opp, og presser videre i. Han utspiller rett og slett Sergey Karjakin i dette viktige oppgjøret og vinner partiet – sterkt! I det 11. partiet spilte Karjakin hvit og spilte igjen kongebonden frem og det ble spansk parti. Magnus var rock solid, som han er i både Breyer, Berlinforsvaret, Marshall og d3-oppstillingene fra hvit i spansk. Ga ikke en inch og partiet endte remis. Det 12. partiet der Magnus var hvit drepte han bare i et spanskparti der Karjakin forsvarte seg med Berlinforsvaret nok en gang. Det ble en relativt rask remis i 30 trekk der offiserene forsvant fra brettet som løvet faller av trærne om høsten. Magnus var dermed klar for omspill i raskere disipliner der han jo var stor favoritt – og der han vant så klart som 3-1. Norge var fortsatt verdensmesteren i sjakk – men dette var nære på. Hadde ikke Magnus spilt så sterkt i 10. matchparti hadde matchen trolig fått et annet utfall. Vi kan lære mye av kampen mot Karjakin. Først og fremst at en får få sjanser i moderne VM-kamper – så det blir desto viktigere å ta vare på de klare sjansene en får. At det å slå hodet inn i veggen i en åpning slik Karjakin gjorde ved å spille 1. e4 – og ikke ha noe bra mot spansk – ikke er veien å gå! I en VM-kamp er variasjon viktig i moderne kamper der begge har tilgang på computerhjelp. Overraskelsesmomentet må en aldri kimse av. Dessuten kan en lære at enkelte gjør nødvendige forandringer inn mot en VM-kamp som kan forandre hele dynamikken i matchen. Man får ikke det man forventer som verdensmester – og det man er forberedt på inn mot VM! Det kommer noe noe helt annet. Som med Kramnik som tok Berlineren i bruk mot Kasparov – bombe! Som Leko som valgte 1. d4 mot Kramnik i 2004 – bombe! Som Anand som i 2008 i Bonn valgte å ofre bonde i åpningsspillet med svarte brikker og spille hardt på svartseire – bombe! Eller som Karjakin som spilte bunn solid forsvarssjakk mot Magnus og utfordret mesterens tålmodighet – den så ikke Magnus komme…

 

Magnus under Landsturneringen i sjakk i 2018 der han regjerte pratelagsjakken!
Foto: Anniken Vestby

 

Matchen mot Caruana i London ble en virkelig en thriller

London Calling! Det er 2018 og match mellom Magnus og Caruana i britenes hovedstad. Matchen tar av med et brak! Magnus, som konsekvent har forsvart seg med kongebonden mot både Anand og Karjakin, velger i 1. matchparti mot regnesterke Caruana å spille siciliansk! Det virker paradoksalt ved første øyekast, men Magnus sitt team har en god tanke bak valget! For det første har Caruana liten erfaring i å spille mot Sveshnikov – for det andre har Magnus flere muligheter til å spille dynamisk og bredt rent strategisk i siciliansk enn i stillinger etter 1. e4 e5. Teamet til Magnus er nemlig klar på at Caruana er best til å regne lange, kompliserte varianter i stillinger som er likebeint og rett frem. Men der det finnes mange svinger, og en bredde i variantregningen – der en må gjøre strategiske valg underveis – er det Magnus som er klart best med sin intuisjon. Dermed tar Magnus opp en av ungdommens flammer i 1. matchparti når han spiller siciliansk. Det blir et Rossolimo-parti der Caruana kunne fått fordel i åpningsspillet, men der Magnus i det tidlige midtspillet tok mer og mer over. Etter 33 trekk gjør hvit så en blemme som burde kostet han partiet – men Magnus spiller litt overfladisk, og tenker at den trygge sti vinner for han der han måtte ha spilt mer kritisk med f.eks. 34… De5! eller 38…Tg3! for å vinne. Når Magnus ikke tok imot de gyllene sjansene, rant det ut i sanden i et sluttspill med 2 mot 3 bønder der Magnus hadde bonde over i et tårnsluttspill. Alle tårnsluttspill er remis heter det – også dette – dermed ble det remis. Synd for Magnus spilte et kjempeparti og burde helt klart vunnet en fortjent seier! I 2. matchparti servet Magnus med 1. d4 og Caruana valgte dronninggambit som sitt forsvar. Magnus spilte det moderne 5. Lf4 – jeg tenker at både til Kasparov med et tidlig slag på d5 og Katalansk passer Magnus bedre. Partene spilte et perfekt sjakkparti etter alle tenkelige standarder – og remis ble det selvsagt da. I 3. matchparti ble det en ny siciliansk med Magnus som svart. Det ble en ny Rossolimo, og Caruana fikk denne gangen opp en klar fordel med de hvite brikkene, men tapte tid og fant ikke det beste. Etter dette hadde Magnus ingen problemer i partiet og det var han som eventuelt hadde noe å spille på i sluttspillet. En solid remis ble det. Magnus burde altså ledet etter 1. matchparti allerede og at han ikke fikk ballen i mål – fargela nok litt en lett frustrert holdning hos Magnus.

 

 

4-6 matchparti: Solid, trygg og god sjakk

4. matchparti ble en solid sak fra Caruana med svarte brikker i engelsk. Magnus spilte dette via 1. c4, og Caruana svarte 1…e5 og det ble siciliansk i forhånd. Magnus kan disse strukturene veldig godt, han fikk opp en liten fordel og kunne kanskje med 15.b5! har prøvd å få et lite initiativ og noe konkret å spille videre på. Slik det gikk ble det en solid remis og mye god sjakk. I 5. matchparti var Magnus igjen svart og det ble nok en gang en Rossolimo der Caruana denne gang spilte det spennende bondeofferet b4!?. Magnus tok i mot bondeofferet – men ga materiellet raskt tilbake for å demme opp for hvits initiativ – og det ble en kontrollert remis. Magnus hadde ingen verdens problemer i matchen med svarte brikker så langt, men slo hodet i teoretiske tungt landskap han ikke fant ut av med de hvite brikkene. 6. matchparti ble et russisk oppgjør der Caruana spilte svart. Magnus tvang frem et tidlig dronningbytte og stillingen ble tidlig symmetrisk. Allikevel klarte Caruana å utspille Magnus og å få opp et vunnet sluttspill. Vinsten var på ingen måte triviell, og selv sterke stormestre tenkte lenge at Magnus hadde en slags fort – og at stillingen var remis med det begrensete bondeantallet selv om Magnus hadde offiser over. Dette var ikke tilfelle, Caruana hadde en klart vinnende manøver, men når han ikke fant denne, så ebbet det hele ut i remis. Tett, spennende, nervøs og god kamp så langt, der begge spillerne har hatt ett parti de burde vunnet hver, ved maks gli.

 

 

Remisrekken fortsetter – men sjakken blir enda mer spennende

I 7. matchparti spiller Magnus igjen hvit og han gir dronningbonden og dronninggambit med 5. Lf4 en ny sjanse. Caruana får inn den første overraskelsen med 10…Dd8, et trekk Magnus ikke var forberedt på og ting rant for ut i sanden for Magnus. Hvitserven hans var under en hver kritikk  i denne matchen – og han burde nok ha funnet noe annet mot dronninggambit i dette VM. Som Kasparov sa det, de to viktigste tingene i en VM-kamp er å kunne omstille seg, og det å holde nervene i sjakk når det røyner på. Magnus omstilte seg dårlig med hvit brikker og stanget hodet i veggen. Med svart hadde han og teamet gjort et kjempefunn med å velge siciliansk – ville Caruana kunne omstille seg mot denne åpningen? Alt i 8. matchparti fikk vi svaret på det spørsmålet, da Caruana spilte åpen sicilianer for første gang i matchen – han var klar! Magnus svarte med Sveshnikov-varianten som svart – og det var game on! Caruana spilte Alpha Zero-trekket 7.Sd5! og han fikk etter mye godt spill en fullstendig vunnet stilling opp på brettet – med stillingen var og ble komplisert. Alt i trekk 24 spilte Caruana bort fordelen og Magnus kunne med sterkt, presist forsvarsspill holde remis. Det sto nå 2-1 til Caruana i målsjanser og Magnus levde farlig i den avgjørende fasen av matchen. I 9. matchparti ble det engelsk fra Magnus sin hånd på engelsk jord. Magnus fikk opp en betydelig fordel, men da det tettet seg til – klarte Caruana å regne seg frem til avbytter som ledet inn i et remissluttspill. Remis ble det og Caruana virket på hugget før han spilte hvit i 10. matchparti. Han var sulten, nå!

 

 

Spenning i mesterskapet helt ut i 12. matchparti

I 10. matchparti var Caruana, for andre gang, klar med de hvite brikkene i en åpen sicilianer som ble til en Sveshnikov. I midtspillet fikk Magnus trommet sammen et meget farlig angrep, men han fant ikke en oppfølger. I stedet valgte å avvikle til et sluttspill. Caruana spilte meget sterkt i sluttspillet, var aldri i tapsfare selv – og spilte remis med bonde over mot en Magnus som kontrollerte det hele. Det var spilt 10 remiser nå – men tre av partiene kunne fått en vinner og de siste to partiene ventet alle mer og mer nervøs og spent på. Det 11. matchpartiet ble ikke så spennende og godt som vi håpet på. Spillerne ga ikke jernet og partiet tok aldri av. Et sjakkparti kan ikke bli riktig godt om det ikke kjempes, og om spillerne legger fingrene imellom – og hele tiden velger det sikre fremfor det sjanserike – blir det remis. Magnus ville ikke vinne med hvit, for han ville allerede ha omspill mentalt sett, så han ga ikke gass og Caruana ville ikke ta sjanser som svart – derfor denne remisen uten kamp. I 12. matchparti var Magnus svart i den tredje Svehsnikoven i denne matchen, og tankene om å få et tiebreak var sterke hos Magnus på dette tidspunktet – han ville bare overlevde. Så da Caruana strakk strikken for langt, og sto til klart tap – fant ikke Magnus de magiske trekkene som ga et vinnende motangrep. Etter blant annet: 25… exf4 26. Lxf4 b5 har svart et vinnende motangrep i følge Stockfish 14.1 – noe som utvilsomt stemmer. Partiet endte dog med remis, Kasparov var blant de som ropte høyest at Magnus burde spilt videre, noe Magnus bare fnøs av. Han ville ikke sette alt over styr på ett parti – når han kunne fordele risiko over mange partier i et omspill. Det ble altså 6-6 i denne svært spennende matchen etter 12 remiser, og et omspill etter at begge kombattanter hadde hatt to klare vinststillinger underveis hver.

 

 

Hva kan vi lære av kampen mot Caruana?

Caruana tapte så det sang i omspillet med 3-0 og verdensmesteren i sjakk var fortsatt norsk – Caissa har hatt en beskyttende hånd over Magnus og hans VM-kamper – var den hånda inn i 5. matchen også? Den mot Nepomniachtchi? Ikke vet jeg – men ett sted vil det hele ende. Mot Caruana lærte vi at Magnus er ursterk i omspill og at han er hissig på å få omspill hvis matchen blir for jevn for nervene på slutten. Vi lærte videre at Magnus sin hvitserve ble totalt nøytralisert med blant annet gode hjemmeforberedelser i dronninggambit og russisk åpning. Videre fikk vi bekreftet at Magnus spilte friskere og mer sjanserik sjakk med de svarte brikkene og fikk sjanser der i flere oppgjør. Magnus fornyet seg til kampen mot Caruana og det ble både velspilt og spennende. I centipawn-målinger fra Lichess spilte Magnus på snittet 8.42, mens Caruana spilte på 8.25 – det var hur jevnt som helst og et svært høyt nivå over matchen.

 

 

 

Hva kan vi lære av VM-kampene til Magnus?

Magnus har i VM-kampene gått gradene fra det kontrollerte og sluttspillorienterte mot Anand i 2013, til det mer midtspillorienterte og rike sjakken mot Caruana i 2018. Han elsker spansk, han er svært god i kongebondespill og motstanderne har i de to siste kampene overrasket han ved å være ekstremt solide og matchene er spilt på et særs høyt nivå. Jeg tror ikke Nepomniachtchi vil klare å holde det høye nivået til Karjakin og Caruana over tid – så her gjelder det å være tålmodig for Magnus. I alle fire matchene så langt for Magnus, så har han fått målsjanser underveis – minst to klare vinststillinger i en match på 12 partier. Jeg tror at i matchen til 14 får Magnus minst 3-4 vinststillinger mot Nepo, og det er nok. Jeg mener også at Magnus bør gå litt tilbake til røttene sine, spille noe mer tålmodige og gå for sluttspill, være best uten dronning og yppe i posisjonsspillet og ikke i angrepsspillet. Så ingen Sveshnikov, men et Berlinforvar, takk. Ellers tenker jeg at Magnus er stor favoritt og etter at det ble klart at Nepomniachtchi har hvit i første parti, så ender jeg opp med å vurdere Magnus sin sjanse til 77.5% i VM-matchen ut fra det vi vet i dag! Det er kjempefavoritt. Trekker Nepomniachtchi opp den første jokeren av hatten – så vil det tallet fort endres. Uansett gleder jeg meg til fredag kl. 13:00 da det braker løs – og jeg tror vi får et 1. e4 parti fra Nepomniachtchi da. Hva tror du? Jeg tenker at Nepo spiller 1. e4 og 1. d4 i de to første hvitpartiene for å røyke ut åpningsvalgene til Magnus tidlig – og så se hvor han vil sette inn trykket. Godt VM kjære leser!

 

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.