VM i sjakk, parti 2: Temperaturen stiger

Magnus var konsentrert og mener alvor nå
Foto: Arrangøren  |  https://fideworldchampionship.com/

 

The heat is on

Magnus hadde alt før VM-matchen best seg for å sette om varmen og invitere Nepomniachtchi inn i badstuen sin under de første VM-partiene for å utnytte en eventuell nervøsitet og en eventuell svakhet i de første VM-partiene til russeren. Det lyktes Magnus ikke i. For andre gang på rad ofret Magnus en bonde for initiativet. Han fikk da også et absolutt initiativ og spennende spill opp på brettet mot Nepo, men er dette det han egentlig bør prøve å få opp? Ikke vet jeg, men tidligere erfaring fra oppgjørene mellom Magnus Carlsen og Ian Nepomniachtchi tilsier at initiativet er svært viktig og at det ofte kan gå på bekostning av en bonde. Dessuten er Magnus sitt nye alter ego anno 2021 – det som oppsto fra 2018 av etter inspirasjon av Alpha Zero – mer sulten etter aktivitet og initiativ enn deg han var tidligere. Allikevel er det overraskende for meg at Magnus er så angrepshissig mot Nepo i denne matchen. Han sa da også på pressekonferansen noe slikt som at vi får se om matchen nå roer seg ned – det tror jeg den gjør – men sikker er jeg ikke. I øyeblikket er jeg bare sikker på en ting – hvis matchen fortsetter i samme spor har Nepo betydelig større sjanser enn 20% i denne matchen. Allikevel holder jeg meg til det jeg tror – at Magnus vil få matchen inn i sitt spor og jeg gir derfor Nepo 25% sjanse i matchen og Magnus 75% etter 2. matchparti.

 

 

Magnus kom med kvessende kniver til 2. matchparti

Magnus spilte 1. d4 i andre matchparti og ville trolig inn i en Grünfeld med de hvite brikkene. Dette er hovedforsvaret til Nepomniachtchi med svart. Dette overrasket meg litt da jeg trodde på 1.e4 fra Magnus fordi han tradisjonelt er sterkere i VM med kongebondetrekket. Men å røyke ut Nepos åpningsvalg på dronningbonden er aldri en feil av vår mann – en spennende beslutning. Magnus gikk til verket slik Sjakkfantomet håpet på, mot dronninggambit. Han spilte katalansk. Jeg hadde likt å se Magnus spille det litt roligere 3. g3 heller enn 4. g3, eller med slag på d5 senere – for slik det gikk ble det et svært spennende parti med stor ubalanse! En superinteressant åpning fra Magnus sin hånd med andre ord. Spennende parti fordi det vekslet, fordi begge hadde sjanser underveis, fordi ubalansen var stor og fordi komplikasjonene ingen ende ville ta. Interessant fordi partiet var svært originalt og det var mange vanskelige beslutninger underveis. Men at Magnus går i tottene på Nepomniachtchi alt tidlig i partiet kan diskuteres – i dag føltes det nemlig som om Nepo var den som fikk partiet inn i sitt spor. I komplikasjonene og ubalansens landskap der regnekraften og kaoskontrollen hans kunne leke seg i stillingene som oppsto – følte han seg nemlig både konsentrert og vel. Han spilte lett og ledig og var egentlig aldri truet med svart. Tvert om hadde han sjanser.

 

 

Magnus førte an og ofret bonde

Magnus førte an dansen, ved å avvike fra hovedvariantene først, men ble det en feil type dans? Det virket som om partene gikk ut i 100 i en latin-amerikansk dans og den likte Nepo sin rockefot godt! Det gikk fort, det ble hete rytmer og vanskelige beslutninger å ta. Da Magnus spilte 8.Se5, i stedet for 8.a4! – som er main line – så gikk han inn i et landskap med få teoretisk viktige partier. Det var da også meningen. Nepo måtte dermed ut av forberedelsene sine først, for andre gang i matchen av to mulige, og igjen taklet han dette på en storslått måte. Først spilte han 10…f6! og jaget Magnus sin springer tilbake, ved første og beste anledning. Så fulgte han på med den sterke nyheten 11…Dd7! Sterk fordi det var et nytt trekk! I to tidligere partier er 11…b4! spilt, det trekket Stockfish liker best på lave dybder, men på dypere dybder liker Stockfish 11… Dd7! like godt og mener at både b4 og Dd7 gir svart likt spill. 11. Dd7 er da også et godt trekk som både dekker svake hvite felter og holder strukturen intakt, og som altså samtidig har nyhetens slør over seg,  et trekk som  må  trukket Magnus ut av de dypeste forberedelsene sine. De gikk trolig videre inn i labyrinten med 11…b4!. Partiet fortsatte så – og Magnus virket forberedt på selv 11…Dd7 – fantastisk av Magnus sitt team! Han satt nå med en spennende stilling, med bonde under, men der han hadde en klar sentrumsfordel som han utnyttet ved å spille 12. e4. Et godt trekk og Nepo spilte selvfølgelig springeren sin videre til b4, og da Magnus flyttet dronningen til e2 hoppet gampen inn på d3. Først etter dette i trekk 14 begynte Magnus virkelig å tenke, også han var ute av prepp, og vi hadde et rikt og godt sjakkparti foran oss mellom to hjerner – herlig – det er slik sjakk skal være!

 

 

Magnus var ute av prepp og på egen hånd og dette var på Nepos premisser

Ja, Magnus var ute av preppen før sitt 14. e5 etter alle solemerker – men Nepo fortsatte å spille godt, og da han spilte 14… Lb7, var dette et av flere ulike veivalg som var godt i stillingen. Magnus fant ut at han måtte gjøre noe aktivt før svart lukket kongefløyen med f5! – så han slo helt korrekt på f6 – og spilte Se4. På dette tidspunktet hadde Magnus full kompensasjon for bonden og en ørliten fordel i tillegg å jobbe videre på ifølge Stockfish – men ingenting å snakke om egentlig. Maskinen gir nemlig hvit en fordel på noe over 0.3, som er nada i en så komplisert stilling der det eneste som er sikkert – er at spillerne ikke fullt ut vil forstå stillingen – og at de vil gjøre noen klare feil. Feilene kom da også. Første klare feil – en 0.8 feil – som forandret vurderinga fra ørliten hvit fordel til klar svart fordel var trekket 17. Se5?! fra Magnus. Nepo hadde resepten klar med 17. Lxe5! 18. dxe5 Sac5! og sentralisering og revitalisering av styrkene og en grusom trussel om både avbytter og om Sb3! med materiell over. Nå måtte Magnus gi kvalitet – for etter flere avbytter – sitter svart igjen med en vinnende bondemasse på dronningfløyen og hvit har ikke materiell til å få dynamiske muligheter med lenger etter Magnus sitt innledende offerspill.

 

 

Ulvetider på brettet

I de neste trekkene var det ufred og lovløse tilstander på brettet – begge spillerne kjempet som bikkjer og gjorde det de måtte gjøre for å overleve. Det ble fightet i et herlig sjakkparti! Magnus fant riktignok ikke 20. Le3! – da Nepo hoppet inn på b3 og vant kvalitet – men han spilte alternativet Tb1?!. Trolig mente Magnus at springeren på d3 var bedre enn springeren på c1 – men i fortsettelsen av partiet ville hvits sjanser til angrep på kongefløyen vært styrket om han hadde løperparet og beholdt svartfeltsløperen også. Det som betyr noe i sjakk – er det som blir igjen på brettet – ikke det som forlater brettet. Når Nepo fant det fantastiske forsvarstrekket 22.Tab8! – var Magnus under sterkt press, for svart fordel med mye materiell over var stor. Kvalitet og bonde er nesten alltid vunnet i sjakk – men her hadde Magnus aktive brikker og muligheter til angrep mot kongen til russeren. Nepo er smått genial – og så at han kunne gi noe av materiellet tilbake – og likevel vinne klokkerent på dronningfløyen. Magnus fortjener også skryt for sitt herlige 19. Sd6! – som altså ga mer materiell i stedet for å bli skrellet av i et sluttspill. Det var to superfantastiske stormestre som kjempet mot hverandre denne ettermiddagen. Magnus sto klart i underkant på dette tidspunktet av partiet og ble av mange kommentatorer videre kritisert for å gjøre det naturlige trekket 23.Td1. Årsaken til det var nok mer at Stockfish på lave dybder ikke liker Td1, enn at trekket er dårlig. Trolig var 23. Le4 et mer nøyaktig trekk – men store forskjellen tror jeg ikke det var. Magnus hadde trolig ikke enda krysset linjen for å stå til tap – og han holdt hodet over vannet etter begge disse trekkene i følge mine analyser. 23. Dg4 er et tredje interessant trekk i stilling som også fortjente oppmerksomhet og var meget skarp. Som du skjønner var partiet vanskelig å spille. Nå burde Nepo tviholdt på materiellet – fått dronninga bort fra d-linja – og spilt 23. De7! om han skulle beholdt hele fordelen sin. Men 23. La8!? som han spilte, var også interessant, sier dypanalysen. I den påfølgende stillingen hadde Magnus to veivalg – han kunne begynne å ta materiell tilbake med 24. Sxb5 eller søke lykken mot svarts kongestilling med 24. Le4! Igjen søkte Magnus det mest aktive trekket i stillingen – det var nemlig ulvetider på brettet – og de begge kjøterne var ute etter blod!

 

 

Nepo spiller bort all fordel i en smell

Mange kommentatorer mente at de ikke slett ikke forsto hvorfor Nepo bare ga bonden tilbake, at det er helt uforståelig at en sterk spiller gjorde noe slikt, og at det var en merkelig «blunder». Tull! Nepo og Magnus spilte sjakk på det høyeste nivået i dette partiet! Dataanalysene lyser opp mot oss og sier: «strålende spill» & «strålende parti». De av oss som jobber med sjakk hver dag året rundt vet følgende: Magnus vs. Nepo 2021 startet med et brak og fortsatte med et smell! Dette har vært strålende sjakk og hallelujastemning! At Nepo gjorde en klar feil er en ting – men dette er høyst menneskelig! Han spilte altså det svake 24…c3, og ga materiell tilbake med et bondeoffer som obstruerer hvits brikker og åpner b-linja for svart. Grunnen han oppga på pressekonferansen var at han ikke ville gå matt på kongefløya! En av de kritiske variantene han må ha regnet på var: 25. bxc3 bxa4 26. Td4?? c5! 27. Kxh7+ Kxh7 28. Dh5+ Kg8 29. Th4 og matter svart – om ikke 29…Tb1+! matt var lovlig. En annen variant var 25. Td4?? cxb2 26. Lxh7+ Kxh7 27. Dh5+ Kg8 28. Th4 b1=D+! 29. Kg2 c5+ og svart vinner i angrep. Så Nepo sitt c3 ga menneskelig mening i mange varianter – men allikevel var det ikke den best måten å spille stillingen på. Ved å ikke gi bonden kunne han nemlig spilt på seier – for det meste av svarts fordel forsvant etter dette trekket. Men at Nepo ønsker å være solid med svart i denne VM-kampen, er ikke merkelig eller uforståelig – det er meget klokt!

 

 

Magnus spiller seg inn i partiet

Magnus valgte 25. Dc2?! i stedet for å ta bonden på c3, et valg som ikke var dårlig, men som trolig var tvilsomt da det å ta tilbake bonden ville gitt materiell tilbake og likt spill/uklart spill i en fortsatt svært ubalansert stilling. Også Magnus sitt 26. bxc3?! var tvilsomt etter Nepos sterke 25…g6!. For etter dette fikk Nepomniachtchi igjen klar fordel, og han hadde et lystig valg mellom det menneskelige 26…Dg7 med stor fordel – og 26…a5! med trolig enda større fordel. I stedet kom det en klar feil fra Nepo, og dette var han siste reelle feil i partiet. Han lot Magnus ta over føringen med 26…bxa4 – som jo var ideen hans, for så å ha Tb1-ressurser i en rekke stillinger. Magnus svarte med å ta igjen på a4 og Nepo skal ha ros for sitt aktive 28…c5! videre, som sikrer remisen og Magnus for 29.Dc4! som forsøker å få noe ut av stillingen til hvit helt til det siste. Etter dette ble solid spill fra begge parter og remis. Magnus ville i et mer kritisk parti spilt hardere og ikke tillatt Nepo å ofre kvalitet på den sterke springerens sin for å fremtvinge remis i et tårnsluttspill med bonde under. Men her lot mesteren det skje, for han var fornøyd med remis i dette parti der han stadig ble tatt på sengen av skarpe muligheter fra Nepo. Remis etter 58 trekk.

 

 

Oppsummering:

Dette var et parti spilt på et latterlig høyt nivå om vi tar kompleksitetsgraden i betraktning. I siste VM-kamp spilte Caruana på 8.25 cp-loss og Magnus på 8.42 cp-loss. Dette er tall der Kasparov lå på ca. 13-14 i noen av sine matcher. Magnus – Caruana regnes som ekstremt velspilt akkurat som Kasparov – Kramnik år 2000 var det. Så 8.25 på Caruana var enormt sterkt! Men kompleksitetsgraden var stor og ikke enormt stor slik den var det i dette enkeltpartiet mellom Magnus og Nepo. Så å spille på dette nivået er enormt imponerende, og de to første partiene av VM-matchen har virkelig imponert meg! Magnus har kjempet knallhardt om initiativet – han har prøvd å bruke den første VM-helga til å vinne mot en smånervøs Nepo, mens Nepo har overrasket ved å aldri å være virkelig nervøs – som vi trodde han skulle bli. Men mest av alt har Nepo imponert i forsvar – han har fremdeles ikke implodert – det psykiske trykket innenfra er holdt i sjakk og det har ikke skjedd en eneste katastrofe på sjakkbrettet. Han spiller bunnsolid både i forsvar og i sluttspill så langt i matchen – dette kan virkelig bli en god VM-kamp!

 

 

Veien videre:

Ingen av partene har trolig stått til tap så langt i matchen selv om jeg må gå helt inn i dybden av 23… bxa4! og 23…De7 for Nepo for å konkludere på om Magnus i dag hadde en holdbar stilling hele veien. Dette var det kritiske øyeblikket i matchen. Når det er sagt kommer dessverre ikke de aller dypeste analysene til Sjakkfantomet å komme her på Sjakkfantombloggen i år – og dessverre har jeg ikke sett slikt på nett andre steder heller. Jeg har brukt 3-4 timer på denne partianalysen – men måtte brukt det dobbelte for å få virkelig god oversikt. Ingen vil betale for slike analyse og sannheten er at jeg da ikke gidder – så det blir litt harelabb.

 


Det er mange kamera i rommet spillerne sitter i
Foto: Arrangøren  |  https://fideworldchampionship.com/

 

Hva med det matchstrategiske?

Matchstrategisk er matchen nå inne i en svært spennende periode. Jeg tenker at Nepo sine sjanser er litt styrket i løpet av helga. Han har kommet gjennom starten av en VM-kamp der han var litt nervøs, og han har kortet ned matchen litt – fra 14 til 12 partier. Det vil være en fordel for Nepo dess kortere matchen blir en stund til – for dess kortere den blir, desto mer betyr et lucky shoot! Strategisk er matchen også på Nepomniachtchi banehalvdel der han får brukt sine styrker som sjakkspiller. Vi snakker som aktivitet, dynamikk, kalkulere angrepsspill, regneferdigheter, ubalanse og komplikasjoner. Jeg er derfor litt overrasket over at Magnus har vært så hissig på grøten så langt, og jeg er spent på fortsettelsen. Sjakkelskeren i meg vil ha mer, mer og mer! Magnusfansen i meg vil ha mer edruelighet, mer Magnus-sjakk, mer soliditet, mer strategi, mindre taktikk og lengre sluttspill. Så vil fortsettelsen av matchen vise oss hvordan matchen lever videre. Magnus sa på pressekonferansen at vi får se om matchen blir roligere nå, og det betyr nok at matchen blir roligere. God lesning videre og god VM-match, folkens!

 


Tegning av Magnor Pettersen

 

Her er det 2. matchpartiet ukommentert:

 

Lichess-analyse finner du her

 

Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!

 

 


Aktuelle lenker:

8 tanker om “VM i sjakk, parti 2: Temperaturen stiger

  1. Takk, det gjorde godt å lese en saklig og innsiktsfull analyse. Nettavisene har en tendens til å fokusere på feilene som blir gjort, i stedet for å framheve alt det fantastiske spillet.

    • Takk for det Anders – helt enig – og nettavisene baserer seg ofte på spillernes egne vurderinger rett etter partiet der Nepo f.eks. kan si mye dumt om han nettopp har spilte bort en betydelig fordel.

  2. Herlig å lese dype sjakklige kommentarer fra en som virkelig forstår sjakk.

    Det stikker i sjakkhjertet å lese de tabloide overskriftene blant annet fra NRK om grove bukker, for dette var et meget spennende sjakkparti på høyt nivå.

  3. Ja, mange har brukt ord som grove bukker på et parti som aldri hadde en sving over 1.0 i forskjell og på et parti som ble spilt på under 10 i centipawnloss totalt. To vidt forskjellige indikatorer som viser at partiet ble spilt på svært høyt nivå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.