VM i sjakk, parti 3: Perfeksjon til fingerspissene

Nepo åpnet det 3. matchpartiet med favorittrekket sitt 1. e4 – best by test!
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

Duellen i spansk fortsatte

Jeg føler at 3. matchparti i VM ble en slags transportetappe til fridag og så et nytt parti der Magnus spiller hvit. En av Nepomniachtchis svakheter i VM-kampen er at han har et mindre register å spille på en Magnus. Ja, for Magnus kan spilte alt – han kan velge mellom minst fire førstetrekk 1. c4, 1. d4, 1. e4, 1. Sf3 – i denne VM-kampen og håpe på en liten fordel der. Han kan variere strukturer og oppstillinger i stor grad og forståelsen er der hele veien. Nepo er betydelig snevrere i valg av åpninger og arenaer der han ønsker å møte Magnus. Derfor blir det kongebonden han bruker i parti etter parti, og lange ganske forserende varianter. Men ikke mer forserende enn at Magnus har et vidt spekter av muligheter å ty til i sitt spill. I dagens oppgjør var det Nepomniachtchi som først avvek fra det 1. partiet i matchen. Nepo spilte nemlig 8. a4 – et trekk som scorer godt i databasen og er hovedalternativet til 8. c3 som er en absolutt historisk hovedvariant her. Dessverre tillater denne varianten med 8.c3 Marshallvarianten, noe mange ikke liker i vår tid fordi variantene der er ganske  gjennomanalysert. «Chess is the art of analysis», sa Botvinnik om sjakk på det høyeste nivået og det er da også ni tidkrevende studier, og enorm forståelse av ulike strukturer og stillingstyper, som må til for å lykkes i toppsjakken. Magnus besvarte Nepo sitt 8. a4 med 8…Lb7 og første avvik fra hovedtrekkene kom så i trekk 10, der svart har mange ulike valgmuligheter, og der Magnus sitt valg 10…Te8 er et topp-3-valg . Kanskje det mest nøyaktige i stillingen – kanskje ikke – variasjonene er så små mellom de tre, fire beste trekkene i denne stillingen at ingen er riktig sikker. Det viktige er at en forstår stillingstypene som oppstår videre, og hva idéene en spiller på handler om, og hva en bør spille på i lengden. Ingen skjønner spansk bedre enn Magnus, med både hvite og svarte brikker, vil jeg påstå. Så dette var et godt åpningsvalg av Magnus og selv om partene hadde en spennende stillingstype foran seg – så hadde Magnus kontroll hele veien.

 

 

Nepo fikk en liten fordel ut av åpningen

10…Sa5 er mer normalt enn 10… Te8, men også mer forserende. 10…Sd7 ble for øvrig spilt av Nigel Short mot Kasparov i 1993-matchen deres – så dette var relativt tjukk teori. Magnus ville ha et rolig oppgjør og det fikk han selv om stillingene som oppsto her var strategisk dype, og ubalanserte rent strukturmessig. Magnus fant det fine 13…Se7, og forbedret posisjonene til de lette offiserene sine tidlig i midtspillet med manøvrering, som han jo er så god på. Nepo prøvde å spille aktivt – noe som er hans beste kort i en VM-kamp – og han slo til med 14. c4 som rett og slett er et godt sjakktrekk. Dette er også maskinens førstevalg og utvilsomt en hjemmeprepp da det er spilt før. Partene hadde spilt raskt frem til trekk 15, men begynte nå å tenke en del. Det er da også bare ett trekk i min database med Nepo sitt 15. trekk – GM Arakhamia-Grant som spilte mot en 1900 spiller ved navn Yildiz i et parti der hvit ofret offiser etter 15…Tb8?! med 16. Scxe5! dxe5 17. Sxe5 og hvit står klart best da svart må gi offiseren tilbake med 17…Sed5, og etter dette har hvit en bekvem fordel i følge analysemotoren. Denne varianten viser allikevel hvor skarp stillingen er, og forklarer Magnus sitt valg 15…Sc6 – som må ha vært hjemmeprepp. Hvits fordel etter dette er ikke stor, og etter noen naturlige og gode trekk fra begge sider – forserte Nepo i sentrum med 16. d4. Det naturligste trekket i verden spør du meg. Analysemotorene liker trekket og det gir hvit en fordel på ca. 0.3 – altså har svart ikke løst alle problemene sine enda. Allikevel snakket Nepo om at kanskje en roligere måte å spille stillingen på som at 18. h3 eller 18. Se3 var bedre. Jeg tviler dog på at et trekk som 18. h3 – da det gir svart tid til å mobilisere.

 


De tar hverandre i hendene – men blikket møtes ikke lenge
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Magnus var bunn solid og utlignet nær spillet med et d5-bruddet

Etter hvits d4 slo Magnus på d4 to ganger og spilte 20… Le6! – dermed var han klar til et motstøt i sentrum som ville gi liv til egne brikker som Te8 og Lf8 med 21… d5!. Hvit sto etter dette noe bedre om han fant noe godt som forhindret frigjøringen d5-bruddet. Det gjorde ikke Nepomniachtchi. Han spilte 21. h3?! og partiet forseres videre etter 21…d5 og remisen er farlig nærliggende. Fra et teoretisk synspunkt var i følge analysemotorene: 21. Dd3! d5! 22. exd5 (eller 22. Lxf6) Sxd5 23. Lxa5 Sb4! 24. Dxd8 Taxd8 25. Lxb4 Lxb4 26. Te4 spennende – og hvit har vunnet en bonde – men svært har nær full kompensasjon i løperparet og aktivitet. Disse korte analysene viser faktisk hvor mye teoretisk kunnskap dagens spillere har. For fra erfaring i en åpning som Marshall vet disse to spillerne at slike sluttspill er ufarlige for svart. Magnus besvarte hvits 21.h3 med 21…c6, der også 21…d5 var sterkt. Etter 22. Lc2 spilte han så frigjøringstrekket 22…d5! og hadde nær likt spill.

 

 

Litt skyggeboksing på slutten

Etter Magnus sitt sentrumsbrudd spilte Nepo de sterkeste trekkene og det mest direkte med 23. e5! – uten at det gjorde noen stor forskjell. Stillingen var og ble remis. Allikevel har stillingen en viss ubalanse strukturelt og det finnes fallgroper. Etter en slagveksling med bytte av dronninger, og innslag på g7, fikk Magnus byttet ned til et klart remissluttspill. Teoretisk sto Nepo fremdeles ørlite bedre fordi han nøt fordelen av 3 mot 2 på kongefløya – men Magnus sin konge var aktiv og brikkene gode, så verdensmesteren hadde ingen problemer med å holde remis. Dette innså Nepo og han byttet derfor ut alle fire tårn og gikk for en trekkgjentakelse tidlig. Spillerne orket så å spille 40 trekk – for da har de lov å tilby remis i trekk 41 – noe Nepo gjorde og Magnus tok i mot. Remis nok en gang i tredje matchparti etter latterlig presist spill.

 


Nepo er nok fornøyd med utfallet så langt og er glad hver gang han har hvit
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Oppsummering: Et steike godt og presist sjakkparti

Hvis du ser på centipawnmålinger er dette etter alle solemerker det VM-partiet i historien på over 40 trekkl, som har lavest CP-målinger. To for begge spillere (og på noen målinger med mer tid: 3 2). Et latterlig høyt nivå som viser hvor vanskelig det er å få til noe mot supersolid svartspill. Allikevel mener jeg at Magnus gjorde det eneste riktige. Roet ned tempoet i matchen og spilte mer for seier enn for å tilfredsstille publikum – bra Magnus! Ja, for vi vil ha en norsk verdensmester også etter at denne kampen er over også, håper jeg. Nepo kommer til å bli minst like frustrert som Magnus om remisrekken fortsetter – og særlig om han ikke får målsjanser i det hele tatt. I dette partiet fikk han til lite, selv om partiet var lærerikt, godt og interessant – men særlig spennende var det ikke.

 

Quo Vadis Magnus Carlsen
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Stille før Magnus sitt neste stormløp

Matchstrategisk er det nå litt stille før stormen. Ja – for Magnus vil etter en hviledag prøve ganske hardt med de hvite brikkene tror jeg. Ikke like hardt som i det 2. matchpartiet, men han vil garantert prøve å få opp en stilling som han kan presse i. Magnus burde være fornøyd med 3. matchparti – det burde egentlig Nepo også. Magnus, fordi han klarte remis uten nevneverdige problemer med svart, slik at han kan serve med hvit i neste oppgjør etter en hviledag. Nepo fordi han tross alt fikk opp noen interessante muligheter og at han var den eneste som hadde en ørliten fordel underveis. Også fordi han nå har spilt tre partier mot Magnus på et høyere nivå enn det Caruana spilte på vil jeg hevde og han setter Magnus på små hvitprøver. Dette hadde vel ingen sett for seg før VM startet? At Nepo skulle spille på et så presist nivå? Nepo synes således å være i knallgod sjakkform – kan han virkelig være det hele veien ut dette verdensmesterskapet i sjakk? Jeg tviler.

Magnus har nå rundt 77% sjanse til å vinne matchen etter mine estimater. Han gjør det rette! Først to kamper med risiko, der han prøvde å slå en litt smånervøs Nepomniachtchi innledningsvis, så roe det det hele ned og begynne å kverne. Jeg tror vi får se 1. d4 også i fjerde matchparti – men jeg håper på 1. c4 og vil ikke være forundret om vi får se 1. e4. Magnus har mange ansikt.

 

Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!

 


Tegning av Magnor Petersen

 


 Lichess finner du her

 

Da er tiden moden til å kikke på et steike godt sjakkparti:

 

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.