VM i sjakk, parti 5: Latterlig høyt nivå!

Nepo og Magnus slåss videre og verdensherredømme i sjakk – 2.5-2.5!
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Det spilles på et latterlig høyt nivå

Årets VM-kamp spilles for første gang på et latterlig høyt nivå der forberedelsene er helt elleville. De virker å være enda litt høyere enn for Carlsen – Caruana og klart høyere enn Carlsen – Karjakin. Litt av årsaken er nok bruk av AI-systemer som kartlegger svakheter hos spillerne, og som brukes i både åpningsspillet, midtspillet og sluttspillet. Litt av årsaken er ellers at Magnus er så enormt god at motstanderen må innfinne seg med å gripe de få sjansene han får og ellers må han være ekstremt solid i sømmene. Men først og fremst er VM-kampen så langt spilt på et så latterlig høyt nivå som den er fordi Nepomniachtchi har gjort hjemmeleksa si! Han har forberedt seg i over ett halvt år nå, og han har gjort en meget god jobb ser det ut til. Akkurat nå tror jeg ingen andre i sjakkverdenen ville gitt Magnus en så hard fight i de 5 første VM-partiene. Men kan Nepo fortsette med sin edruelighet over brettet i 9 partier til? Jeg vil se det før jeg tror det. Så Magnus bør la kverna male videre. Soliditet med svart og å søke noe langvarig med hvit er gjeldende resept. Men at han bør ta litt risiko med hvitserven er åpenbart.

 

Var Magnus helt i form etter bursdagen sin?

I et videoklipp på Twitter, som historiker og Twitter-konge Urcan la ut fra streamen til FIDE, så er Magnus slett ikke i god form og han rister på hode, gestikulerer og girer seg opp. Var han klar til fighten denne dagen etter bursdagen? Jeg undrer meg over at Magnus har det så hjemmekoselig med mange venner nede i Dubai for tidligere har både Henrik og Magnus sagt at det ikke bare er lett å prestere med venner på spillestedet. Var Magnus virkelig småsliten? Ikke vet jeg – men jeg vet at Magnus virket sliten under og etter partiet på en rekke klipp – og at det ble fanget opp av flere som kommenterte partiet og dette – bare det er litt rart. Allikevel spilte Magnus et parti som var en verdensmester verdig – et parti på skyhøyt nivå fra A til Å. Problemet er bare at spillet til begge parter så langt er på et latterlig høyt nivå – ingen gjør flere klare feiltrekk i samme parti og begge finner det ene optimale trekket etter det andre når stillingen krever det. Det kan ikke fortsette slik helt inn, eller kan det det? Nei, jeg tror ikke dette vil fortsette – klare feil vil komme og muligheter vil dukke opp. Hvem blinker først?

 


Er Magnus sliten – må mye av VM-jobben gjøres under selve VM, tro?
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Nok en anti-Marshall – du hildrande du!

Nepo er tro mot seg selv med hvite brikker og bygger stillingen sin på stengrunn med topp forsvarsspill med de svarte brikker. Han virker nifs så langt med hvit og fortsetter dette er matchen 50% vs. 50% i selve langsjakkdelen spør du meg. Men det kan altså ikke fortsette – vi er alle mennesker og før eller siden kommer feilene. Dermed tenker jeg at innsatsen bygger seg opp, og at hvert nytt parti har større verdi enn det forrige og at spenningen er til å ta og føle på. Denne kampen handler i stor grad om åpningsforberedelser og hvem som klarer å stake ut en kurs som motstanderen ikke har nistudert på kammerset sitt flest ganger. Dette bør gi Magnus en fordel, han har nemlig et mye bredere åpningsrepertoar, og han kan leke katt og mus i mye større grad. Nepo er og bli mer en sitting Duck og det skal koste i det lange løp. Men det er klart at Nepo kjenner sine egne lommer bedre enn det Magnus gjør – og slik sett får han opp en liten fordel i hvitparti etter hvitparti – det må frustrere. I dag servet Nepo for tredje gang med 1. e4 og det ble spansk åpning for tredje gang. Magnus valgte igjen lukket spansk og han inviterte igjen til Marshall-varianten med 7…0-0! Avskrekkingen var nok til å få Nepo over i en anti-Marhall, og igjen var det 8. a4 han trakk opp av hatten. Trekket har da også et godt renommé. I VM-historien var 8. a4 forsøkt i spansk i 5 partiet før Nepo brukte det mot Magnus i 3. matchparti. Det sensasjonelle er at hvit vant alle disse 5 oppgjørene med 8. a4! Tre av partiene ble spilt i matchen mellom Kasparov og Short i 1993. Kasparov spurte før denne matchen Geller om hva han burde spille mot Marshallangrepet – som Geller var en stor spesialist på. Svaret var at han burde unngå det med en anti-Marshall, noe Kasparov gjorde med stor suksess! I tillegg vant både Anand og Leko med trekket i VM-turneringen i 2007 i Mexico – som jo også var en VM-finale – mot Alexander Grischuk. Trekket er altså fullt av sting og Magnus er den første som har motstått dette trekket i VM-sammenheng – til og med to ganger nå etter 5. matchparti som endte remis.

 

 

Magnus valgte en suboptimal fortsettelse og kom litt bakpå

Magnus ønsket utvilsomt å komme ut av forrige svartsparti så raskt som mulig og han spilte derfor 8…Tb8!? – et helt kurant trekk tenker jeg, men teoretisk sett ikke like sterkt som hovedtrekkene 8…Lb7 som Magnus spilte i 3. matchparti og 8…b4. Magnus sitt trekk ble besvart med en hovedvariant der Nepo riktignok spilte 10.h3 i stedet for 10. c3 – men det er bare snakk om en trekkomkastning. Videre spilte begge partier på gode planer og opp til trekk 15 for svart var partiet lytefritt – Top Notch med andre ord. Kramnik var litt skeptisk til Magnus sitt 15…Ld6 som er litt passivt. Han likte bedre 15…Lc5 som er en mer aktiv fortsettelse, og etter 15…Lc5 16. Dc2 De7 osv. ser vi forskjellen. Trolig har den store posisjonsmester Big Vlad rett i at dette er mer aktivt – men noen stor sak er det neppe, da også Lc5 byr på sine problemer da springeren på c6 ikke får et godt felt på e7 og så g6 – den må ned i kjelleren på d8-feltet etter 17.Ld5! Hvit står bedre i denne varianten også. 17…Se7?! var dog kimen til noen små problemer for Magnus, og han likte seg ikke helt etter det sterke 18. Sg3 Sg6 19. Le3! Hva nå, Magnus? Nepo satt på mange muligheter og svart måtte finne et fleksibelt forsvar som fanget opp alle disse mulighetene. Td1, Sf5, c4-c5 var de mest nærliggende mulighetene til hvit, og det Magnus var mest redd for vil jeg tro var et kongeangrep med Sf5 – det måtte motvirkes! Det var nok derfor Magnus valgte det sterkt menneskelige og gode trekket 19…De8!? i stedet for maskinvalget 9…De7! som tillater Sf5!, men som har noen subtile poenger. Magnus sitt valg var altså det menneskelige, med poenget at 20. Sf5? besvares med 20…Sxe4! og taktikken er med svart!

 


Nepo forspiller en sjanse til klar fordel

At Nepo så i trekk 20 ikke finner 20. c4 synes jeg ikke er så rart. Det er et trekk Magnus fryktet, det er et trekk som maskinen gir +0.8, men det er også et trekk som krever en sterk posisjonell spiller for å spille. Nepo er av natur mer en angrepsspiller som søker aktivitet og angrepssjanser. Han søkte dermed sjansene sine på et kongeangrep eller på å få aktive brikker og det skjønner jeg godt. Dermed valgte han 20.Ted1?! – i en stilling der tårnet alt sto godt på e1 på grunn av et senere taktisk Sf5. Det rimte dårlig – og også andre trekk enn 20. c4 var mye bedre, som 20.Sd2!?. Allikevel vet vi at det dype posisjonsspillet er Magnus sin arena og jeg vil si at Nepo imponerte i dag til tross for at han ikke vant c4! Etter 20. Ted1?! fikk Magnus spilt 20…Le6 og byttet løpere – bra! Nepo holdt hodet kalt og selv om han nå kun hadde en ørliten fordel, så var det noe å tvinne videre på. I fortsettelsen ble det en likvidering ned til et sluttspill og hvit beholdt en liten posisjonell fordel som baserte seg på bedre lette offiserer. Kanskje kunne Nepo spilte h4, før han spilte g4, for å true med h5 og fiksere kongefløybøndene uten å selv ha spilt g4. Fordelen med dette er at hvit etterpå kan spille på f4-bruddet og ta igjen med en bonde på g3 på f4. Det er veldig mikro – men en mulighet det er verdt å nevne. Anish Giri kom opp med denne muligheten, men jeg har ikke helt troen på at det ville truet en sterkt-spillende Magnus i sluttspillet. Partiet endte nemlig remis etter 43 trekk og godt forsvarsspill fra Magnus.

 

 

Oppsummering

Nepomniachtchi spilte altså en anti-Marshall mot Magnus sin kongebondeforsvar. Nepo gjorde videre som Kasparov valgte det mot Short i 1993 – å spille 8.a4. Partene fulgte et parti mellom Balashov (2565) og Janoscha (2330) fra 1992 til svarts trekk 13, der Magnus avvek med det nye trekket 13…d5!?. Anand sa han likte hvits stilling etter dette trekket og Kramnik i stemte på sin gjennomgang sammen med Peter Svidler, og sa at hvit hadde en farlig fordel. Allikevel la vi merke til at Magnus igjen avvek teorien først med sitt moderne d5. Nepo var likevel den som virket å være best forberedt, og han kunne fremdeles mer. Hvits store fordel etter trekk 19 på ca. 0.8 – skyldtes at han hadde vesentlig bedre lette offiserer, lå foran i utvikling, og hadde sjansen til å spille c4-c5 med mer terreng. Når Nepo lot denne posisjonelt sterke planen forsvinne med badevannet, var ikke Magnus vond å be. Han byttet brikker, styrte partiet kontrollert inn i et sluttspill og holdt remis. Sterkt av Magnus – sterkt av Nepo – et parti på et skyhøyt nivå nok en gang!

 

 

Veien videre

Etter 5 innledende remiser, der 4 av dem har vært svært kontrollerte og en har vært spennende, dynamisk, ubalansert og vill, så forventer jeg meg mer av det samme. Torsdag er det fridag og Magnus server igjen på fredag. Det er ikke fargebytte midtveis, slik vi er godt vandt med fra tidligere VM-turneringer. Jeg tror at Magnus innser at hans beste sjanse til å beholde VM-tittelen – ligger i å vinne en kontrollert seier i langsjakkdelen. Allikevel er det ikke noen skam om det blir omspill. Derfor tror jeg han kommer til å serve med 1. c4 på fredag, og jeg tror han vil ta ut sitt beste kort der mot Nepo sitt valgte forsvar. Magnus kommer virkelig til å prøve hardt på fredag – om han får opp noe, som det er realistisk å spille videre på. Magnus har imponert meg over brettet og selv om jeg ser noen som mener han ikke er i form – tviler jeg på det. Magnus er i bra form – men kanskje ikke i maks form. Ja, for han virker rett og slett litt sliten i flere partier – som om programmet i det siste har vært for tøft – og det har det nok også. Håper bare det er noe jeg innbiller meg at han stadig blir mer lei og sliten. Uansett er det fortsatt langt igjen av langsjakken og alt for tidlig å rope ulv, ulv om mange remiser.

 

 

Svakt VM-format

Du skal være en ganske stor tullebukk i sjakk om du ikke forstår tegninga nå – nemlig at Nepo overpresterer! Litt av årsaken er at VM-formatet er modent for skraphaugen. Bare 12, eller nå 14, partier i et VM er alt for lite. 24 partiers matcher er ikke pop i vår tid, så da må betenkningstiden ned. En kan tenke seg flere ulike formater, Magnus sin favoritt er det formatet som blant annet Meltwater spilles etter. Jeg selv mener at et godt format kan være 24 partier lang hurtigsjakk. Timespartier eller noe slikt. To partier per dag, ett svart ett hvitt. Uansett synes jeg FIDE bør sondere terrenget og finne noe nytt system som prøves ut i en World Cup finale eller noe. Blir også denne VM-matchen en katastrofe med alt for mange remiser, er det på tide med noe nytt. De siste to VM-kampene har dessverre vært en eneste stort antiklimaks for Gud og Hermanssen. Vi vil se blod, og når partiene har vært så anemiske at selv spillerne blir frustrert, så er noe galt. Noe må altså gjøres snart og det nærliggende da er flere partier og kortere tid.

 

Tegning: Magnor Pettersen

 

Nepo imponerer

Nepo har virkelig imponert oss alle. Han kommer fresh og gjennomforberedt til VM og han er i form og spiller sin beste sjakk! At han imponerer med de hvite brikkene og legger press på Magnus sitt kongebondespill er ingen overraskelse. Nepo er god med hvit, og han er en spiller som er god i medgang. Det som overrasker og imponerer meg mer – er at han er så rock solid med de svarte brikkene. Najdorfen og Grünfelden er skrotet – og med god grunn! Magnus er rå mot disse skarpe og ubalanserte åpningene der svart gir litt for å få litt. I stedet prøver Nepo å ikke gi en inch. Han spiller kongebondespill og dronninggambit og han spiller det godt! Dessuten viser han i benk at han har trent på både forsvarsspill og sluttspill til den store gullmedaljen. Var han god før – er han knallgod nå. Tallene til verdens beste dataprogram lyver ikke – Nepo spiller svinaktig godt. Så det reiser seg et spørsmål? Kan det fortsette i 9 langsjakkpartier til. Mitt klare svar er altså nei, Nepo vil knekke om Magnus klarer å holde nivået så høyt som han har klart så langt. Det er bare et spørsmål om tid. Men vil Magnus klare dette? Jeg tror det! Fredag spiller Magnus hvit – vi gleder oss. Godt VM videre, folkens!

 


Nepo utstråler en sterk karisma og selvtillit så langt
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!

 


Du finner en Lichess analyse her 

 

Nepomniachtchi imponerte i 5. matchparti og fikk fordel:

 

Stillingen i matchenGrafikk design: Jan S. Berglund

 

Aktuelle lenker:

10 tanker om “VM i sjakk, parti 5: Latterlig høyt nivå!

 1. Har også lurt om, og i tilfelle når, vi får c4 fra MC. Kjenner han alle svarts muligheter her? Kan nepotistene ha lagt noen feller her? MC er god også med c4, men usikker på om han er like trygg som i d4 og e4.

  • Enig i at Magnus ikke er like trygg i c4-komplekset – men å bare spille på safety first mener jeg ikke gavner Magnus sitt prosjekt som bør være å vinne i den klassiske delen – en må til litt risiko.

 2. Jo, men hvorfor ta for mye risiko når man ikke ligger under? c4 er kanskje bare et nødvåpen, i tilfelle han skulle havne under. Risiko betyr også at i tilfelle backfire, så MÅ man vinne for å komme a poeng igjen. Så mye prep det er i denne matchen, tror jeg begge er livredde for å havne under.

 3. Fordi en i sjakk må to noe såkalt risiko for å vinne en VM-match på den ene eller andre måten. Risen bak speilet – tiebreak med redusert tenketid mot en kar som Nepo – innebærer også risiko i seg selv.

 4. Risiko bare i å stille opp til en slik duell – : ) Men altså, det blir spennende å se om c4 dukker opp, i hvilket parti og på hvilken match-stilling. Fra Magnus hånd glemmer jeg aldri da han med c4 moste Radjabov.

  • Enig – og jeg er spent på om Magnus forblir et ubevegelig må i spansk. Hadde håpet på en frisk duell i en annen åpning. Men her tenker jeg det enda ikke er tid for det.

 5. Takk for din gode dekning av VM matchen. Jeg synes du har hatt et nøkternt og realistisk syn på partiene. De andre (norske) mediene får jeg inntrykk av overdramatiserer , kanskje for å få lesere, ved å lokke interessen til folk som ellers ikkje følger sjakk så nøye? Når det gjelder dette med eventuell endring av formatet så skal jeg ikke ha så bastant mening om antall partier,men 16 burde kanskje være et minimum ? I andre sjakkforum ser jeg en del har begynt å ta til orde for å gjeninnføre at ved poenglikhet etter alle klassiske partier så beholder regjerende mester tittelen. At de gikk vekk fra dette har vel ikke ført til flere avgjørende partier? Uansett så kan vi vel ikke regne med at det blir mange avgjørende parti i en VM match med langsjakk i framtida ?

  • Jeg er nok sterk tilhenger av at mesteren må spille seg til seier – og ikke sitte på tronen ved poenglikhet. Men jeg er også tilhenger av å ha omkampen i forkant av matchen for å forandre dynamikken i matchen fra start. Altså at at matchen åpner med en prolog der det spilles om fordelen av å vinne ved poenglikhet. Det hadde vært noe!

 6. Apropos forslaget fra flere her om 1. c4 fra Magnus i morgendagens parti, så er det jo en fornøyelig tanke at sjakkens kanskje største spiller la om og brukte samme trekk i VM-matchen i 1972. Resultatet ble en av de flotteste seire i hele VM-historien. Et parti så estetisk og nydelig at motstanderen Boris Spasskij angivelig skal ha applaudert Fischer etter partiet. Hvilket partinummer? Selvsagt i det sjette matchpartiet. Wink…wink 🙂

  • Fantastisk parti Thomas – hadde det til gjennomgang på kurset mitt på klubben sist onsdag – nydelig er det. Minner også om at Kasparov svor til 1. c4 da han måtte vinne mot Karpov i 1987 i sistepartiet…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.