VM i sjakk, parti 4: Russisk fra russeren

Magnus spiller e-bonden frem for første gang i matchen på bursdagens sin
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Magnus valgte hovedvarianter på bursdagen sin

Så ble det nok et relativt kjedelig parti – Magnus har dratt ned tempoet i kampen, sluttet å sikte inn på stor ubalanse og han prøver å få spillet inn i sitt spor uten å ha klart det så langt. Men for all del – han gjør mye riktig! Problemet er bare at Ian Nepomniachtchi gjør enda mer riktig, han er først og fremst veldig godt forberedt – og han virker å være i form, ha troen på seg selv og han vet av erfaring hva som kreves mot Magnus så han strutter av selvtillit. En farlig kombinasjon spør du meg. Så for første gang mener jeg at Nepo har mer enn 25% sjanse i matchen – noen få prosenter mer. Magnus på sin side prøvde å få opp en teoretisk fordel ved å spille videre på det samme som Nepo gjør – memorere hovedvarianter, forstå dem dypt og forsøke å sprette champagnen på den måten. Problemet er bare at når begge gjør dette – husker og kjenner de begge de samme stillingene og stillingstypene så langt og er så likt skolert at de kommer til brettet med mye av den samme ballasten og de samme våpnene. Da blir riset bak speilet – remisspøkelse – stort! Dette tjener selvsagt den svakeste part på.

 

Litt mer edruelighet og litt bedre forberedelser kreves

Selv tenker jeg at teamet til Magnus ikke bare kan hoste opp de største teorivariantene og tro at dette er nok og at de gjør en god jobb. De må ut av allfarvei med noen sub-optimale, men subtile trekk. De må skape noe ubalanse og de må gjøre noen «funn» – altså finne gode menneskelige trekk som har utfordringer knytet til seg. Utfordringene er først og fremst å få spillbare stillinger for Magnus, å komme ut av Nepos prepp og få noe der Nepo må tenke selv. Kan Magnus spille ut sluttspill med en liten fordel som hvit – vil det bli krevende for Nepo over tid. I dagens oppgjør spilte Magnus kongebonden frem, for å røyke ut hva Nepo har planlagt mot dette og fordi det er et trekk han har god score med statistisk sett, vil jeg tro – men også for å få en reell fordel, noe han aldri fikk. Så jeg må si det var skuffende å se hva Magnus hadde kostet opp mot Nepo sitt forutsigbare russiske forsvar.

 


Magnus kjempet mot vindmøller

Nepomniachtchi kom rustet til tennene mot 1. e4, der han spilte det samme som Caruana spilte i forrige VM-kamp, nemlig russisk forsvar. Det kom ikke overraskende på Magnus, som vår mann sa til Tania Sachdev etter partiet så spilte Nepo russisk i kandidatturneringen – nærmere bestemt mot Wang Hao. At Magnus dermed ikke satte Nepo på en større utfordring enn å repetere en hovedvariant – uten å ha noe krutt i den – var derfor skuffende. Jeg tenker Magnus var bedre i de 3 første partiene der han har spilt litt sjeldne varianten – uten at de har vært dårlige. Denne gang fulgte Magnus og Nepo teorien til krampa tok dem og partene tok remis. Muligens var den som spilte seg ut av teorien først med sitt 18. Sh4 – men Nepo kjente på dette tidspunktet stillingstypen og hva han ville oppnå videre godt litt for godt. Dermed ble det en blodfattig remis som ingen andre enn Nepo, som spilte svart, kunne være tjent med! Å spille mot Nepos prepp er som å kjempe mot vindmøller!

 


Magnus Carlsen virket sliten og tenkte svært lenge i enkelte stillinger
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Russisk åpning – russisk presisjon

Det ble altså en hovedvarianten i russisk med slag på e5, springeren tilbake til f3 og Ld3. Nepo kunne leksa si, spilte andrevalget 6…Ld6 og partene fortsatte videre med tjukk teori. Etter 12 trekk hadde partene en svært kjent stilling på brettet som blant annet Caruana, Wang Hao, Ivanchuk, Kramnik og Morozevich har spilt med svart før. Av 29 partier i min base vant hvit bare 4 partier og tapte 2 ut fra denne stillingen – resten ble remis. Du skjønner tegninga – Magnus sitt team traff ikke spikeren på hodet. Preppen virket totalt ufarlig teoretisk sett, Nepo var uansett ekstremt godt forberedt og han virket veldig fornøyd og selvsikker under og etter partiet.

 

 

Partiet fortsatte og Magnus gjorde det første nye trekket

Magnus fikk en liten sentrumsfordel ved å slå på c3 med bonden for så å slå på d5. Så spilte Magnus 15. Db5 og etter 15…Dd7! 16. a4 Dxb5 17. axb5 hadde hvit en ørliten fordel. Nepo fortsatte med 17…a5 som er spilt i tre partier tidligere på lavere nivå i følge databasen til Lichess. Dermed hadde Nepo litt krutt i revolveren, og han fyrte løs med 17…a5! som skaper en fribonde. Forunderlig nok slo ikke Magnus en passant, slik alle de tre andre partiene gikk, men prøvde i stedet på det spennende 18. Sh4!?. Dette må ha vært hjemmeprepp – men hvorfor være fornøyd med en stilling med så reduserte ressurser for hvit? Sjakken er rikere enn som så tenker jeg – eller husker disse spillerne virkelig alle sidevarianter? Tror ikke det! Magnus fikk fordel med det sterke posisjonelle valget 19. g4, som hindrer svart i å ta mer terreng. Så fikk Magnus byttet svartfeltsløpere, men på bekostning av svarts tårnaktivitet og avvikling til et sluttspill. I sluttspillet begynte Magnus å leke med to ideer – den første var et race mellom hvits d-bonde og svarts a-bonde. Den andre ideen var å skru sammen et mattnett. Det siste viste seg umulig, så han gikk for racet. Etter 27. d5! a4! hadde likevel Nepo alt motspillet han kunne drømme om med svart, og Magnus klarte aldri å sette han riktig på prøve i dette oppgjøret. Magnus prøvde litt til, blant annet med 29. g5, og han lekte og regnet på begge ideene – lose d-bonden inn, spille på et mattnett eller på en kombinasjon av disse idéene. Problemet var bare at motspillet med a-bonden var alt for sterkt. En mulig, og morsom, avslutning på partiet kunne vært: 30. Tc1!? a2 31. Txf7+! Kxf7 32. Tc7+ Sd7 33. Txd7+ Kf8 34. Sxh7+ Kg8 35. Sf6+ Kf8 36. Sh7+ Ke8 37. Sf6+ Kf8 38. Sh7+ med remis. Hvit kunne kanskje forsøkt 30. h4 – for å få noe som i hvert fall fortsatte partiet – men det ville innebåret å ta sjanser – og selv om maskinen gir 0.15 for dette trekket – så er jeg glad Magnus valgte det sikre fremfor det risikable.

 

 

Kjør på – men bruk hjelm og sikkehetsbelte!

Magnus bør spille på det lett sikre og ikke ta for store sjanser. Han er den beste spilleren av de to og taper han ingen partier innledningsvis har han fortsatt gode sjanser i et omspill. Dessuten er jeg nesten helt sikker på at Magnus før eller siden får ballen i mål, om han fortsetter å å spille varianter som er litt off-line og suboptimale – som i de 3 første partiene. Det er der skoen skal trykke. Dette hovedvariant-partiet i russisk var dermed et feilskjær, men det oppnådde en effekt. Nemlig å røyke ut russerens russiske forsvar. Så brukte Magnus mye tid på slutten av partiet til å vurdere om han skulle ta sjanser og spille videre eller ei. Det er bra! Magnus må nemlig ta noen sjanser underveis når sjansene byr seg og å tenke over dette er lurt. Men det var også edruelig å sterkt av Magnus å droppe vinstforsøkene akkurat i dag, med en Nepo med mer tid på klokka og godt motspill. Det kommer bedre sjanser som må gripes senere.

 


Nepo virker uforskammet fresh og strutter av selvtillit
Foto: Arrangøren | https://fideworldchampionship.com/

 

Oppsummering

Magnus servet for første gang i matchen med e4 og dro til i russisk med en hovedvariant for hvit. Nepomniachtchi var særdeles godt forberedt og sa i etterkant at han hadde hele partiet inne i forberedelsene sine. Det tror jeg var en overdrivelse for å imponere og skremme. Ingenting av tidsforbruket til Nepo sa at alt var teori, men han kjente utvilsomt det aller meste og alle idéene i partiet. Nepo kunne sin russisk. Magnus kunne forutsett dette og han brente av et hvitparti der alt han fikk tilbake var kunnskap om Nepo sitt valg mot kongebonden. Ikke direkte imponerende. Allikevel har Magnus gjort mye rett så langt, han prøvde hardt i starten, han har roet ned takten i matchen og han søker fordel med hvit og soliditet med svart. Jeg tror fortsatt at dette ikke blir den tøffeste VM-kampen Magnus har hatt – til det var Karjakin matchen for tøff og Caruana-kampen helt hinsides. Biffen skal fortsatt mørnes og holder Magnus humøret opp i teamet, og hos seg selv, vil kverna male videre og Magnus vil få ballen i mål. Nepo hadde null sjanser i dag – Magnus noen få prosent til fordel.

 

 

Veien videre

Veien videre er spennende. Jeg tror vi får se mer av det vi har sett så langt. Magnus vil spille relativt tunge teorivarianter med hvit og lete etter litt dypere og sjeldne suboptimale trekk med svart – som får svart ut av sine forberedelser. Jeg gleder meg fortsatt til fortsettelsen og synes den har innfridd så langt. Vi har fått to svært gode partier og vi har fått mye spennende spill. Begge parter ønsker mest av alt å vinne og legger strategien opp etter det – ikke etter å please publikum. Jeg tror vi får et avgjort parti alt i et av de fire neste oppgjørene. Så etter 8 partier har vi en mann som leder matchen og dynamikken blir en helt annen – som åpner matchen enda mer. Vi gleder oss til fortsettelsen – fortsatt god VM-match, folkens!

 


Tegning: Magnor Pettersen

 

En hyllest til bursdagsbarnet

Det 4. matchpartiet ble spilt på 31-årsdagen til Magnus. Vi hyller verdensmesteren med å gratulere han med vel overstått parti, og en god match så langt! Det er nemlig spilt 4 partier spilt på et himla høyt nivå så langt – begge spillerne imponerer. Magnus med sin greie – å spille himla god sjakk – Nepomniachtchi ved å vise forberedelser som går langt utenpå Magnus, ved å vise ro og ved å vise enorme forsvarsevner og en kjempestor selvtillit. Som dere skjønner kan dette bli farlig for Magnus om Nepo får ballen først i mål – og det er ikke usannsynlig. Allikevel er Magnus så god at sjansen for at han slår tilbake – så mye større enn om det motsatte er sitsene. Magnus har også mye erfaring fra VM som vil komme godt med når matchen nå hetes opp. Ja, for ved hvert parti som slutter remis – vil en seier være mer verdt! Dermed legges det hele tiden ved på bålet, nervene tynnslites og kampene fremover blir tøffere. Vi gleder oss!

 

Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!

 


Stockfishanalyse av partiet på Lichess finner du her

 

Det 4. matchpartiet ble anemisk og grått:

 

Stillingen i matchen:

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.