Magnus vant sitt femte VM-gull – Kasparov har syv
Five down – two to GO! Det var ordene jeg håpet å høre fra Magnus da han vant VM-gullet mot Ian Nepomniachtchi på en suveren måte. Alt blir så lett når du hører stemmen til Torstein Bae som kommentarer Pila – men ting er ikke like lett når man sitter ensom og forlatt foran brettet og langt fra teamet sitt. Når en skal finne alle de rette trekkene selv. Det bør vi ha i bakhånd før vi roper ut bukk, blunder, tabbetrekk, eller det som verre er. At Nepomniachtchi tapte i siste parti var en konsekvens av matchsituasjonen, at han ønsket å gå for seier og ta en sjanse, samt av tapene han hadde i bagasjen og den mentale situasjonen han var i. Alt i alt synes jeg det teamet hans klart å få til var imponerende – han var opp og sto igjen – han prøvde sågar med akkurat den resepten jeg anbefalte her hos Sjakkfantomet – med moderat aggresjon. Kampen fikk da også det utfallet jeg skrev var mest sannsynlig – nemlig at Magnus sto i mot åpningen, kontret og vant partiet og VM-tittelen i det 11. matchpartiet. Ingen stor overraskelse altså – men kudos til Nepo som ikke bare spilte spansk, repeterte trekk fra de tidligere partiene og gikk for en avklaring der remis både fredag og lørdag ha matchtap og ingen seire i VM. I en VM-kamp må en ha guts – en må en prøve! Det blir litt som en gammel tante som får en en haug med lottokupong i julegave – hun kaster dem selvsagt ikke – selv om sjansen for gevinst er forsvinnende liten. Hun sjekker om det kan være et slumpetreff på gang. Nepo måtte prøve ut sin siste promille, og det gjorde han.
Magnus Carlsen ganha pelo quinto ano consecutivo o campeonato mundial de xadrez FIDE.
É um dos maiores jogadores de todos os tempos.
Privilégio total ver este mlq jogar e fazer sua história.Parabéns ao Norueguês!!! pic.twitter.com/cQBxDg7tUv
— ℂ𝕝𝕒𝕪𝕤𝕠𝕟 (@claysonfelizola) December 10, 2021
Fem mesterskapstitler i boks
At Magnus i stedet for å tvitre 5 down, 2 to GO! forstå jeg veldig godt – det er nemlig svært forpliktende og legger en unødvendig byrde på egne skuldre. I stedet fokuserer han på det han faktisk har klart – å vinne uten problemer! Han viser til at store deler av pressen tippet 60-40 til Magnus før matchen og ler av dette i ettertid. I tillegg viser han til forbildet sitt – basketstjernen Kobe Bryant – en av basketsportens mange legender som gikk bort så alt for tidlig. Magnus på sin side har en drøm om å bli tidenes største i sin gren, og dette er hans måte å si det på. Størst i sjakk – overgå legenden Garry Kasparov – og han er nesten der alt nå. To matchseire til og all tvil er borte. En match til – og motstanderen heter Alireza Firzouja – og jobben er gjort! Forresten så visste ikke Magnus hvor genial tweeten hans var om Kobe Bryant, som for gikk bort på tragisk vis for noen år siden, for Bryant har akkurat fem mesterskapstitler i NBA – akkurat slik Magnus i dag fikk det i FIDE. Det visste VG sin reporter Ole Kristian Strøm og han konfronterte Magnus med dette på pressekonferansen – bra Ole Kristian!
People said the championship was 60/40 pic.twitter.com/OZbbh6uhMj
— Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen) December 10, 2021
Ringen er slutten – vil den utvides med nye sirkler?
Dubai har et klima som passer Magnus perfekt. Det var i Dubai han tok sitt siste stormesternapp våren 2004 og han slo til igjen i Dubai i 2014. Da vant han både Hurtigsjakk-VM og Lynsjakk-VM og ble trippelmester for første gang det året! I år fullbyrdet han det hele ved å vinne også langsjakktittelen i Dubai – lykkens land for Magnus. Men er det bare lykke? At han stadig vekk spiller i et land der pengene kommer fra et regime vi ikke vil identifisere oss med? Mange med meg vil nok mene at det er trist for både sjakken og for forbildet Magnus at mesterskapet legges til en slik autoritær stat som bryter menneskerettigheter over en lav sko. Det er et tankekors vi alle må ta med oss på en dag som denne. Jeg skjemmes litt innvendig over å ha blogget så dedikert om VM dette året – og kanskje burde jeg ikke gjort det. For alt er ikke rosenrødt og et VM i nettopp Dubai fremmer tanken om at det regimet gjør er greit – noe det ikke er! Det er til å gremmes over, men pengene rår. Vi får håpe at Magnus sin sirkel i Dubai endte der med VM-tittelen i 2018 og at han nå med støtte av venner og kjente gjør et modent valg i fremtiden angående spillested. New York og London var geniale steder. Hva med Roma, Paris, Oslo eller Buenos Aires for den saks skyld? Bring it on! Når det er sagt må det sies at mesterskapet i Dubai var fantastisk godt organisert og at dette var tidenes VM-kamp i forhold til media, TV og internettdekning.
Capablanca defeated Lasker, in Havana 1921, by the score of +4, without defeat. We are about to see the second such result, in a World Championship, in #Dubai .
— Nigel Short (@nigelshortchess) December 10, 2021
Dagens parti – spennende før den store Bukkene Bruse kom på brua
Dagens parti startet med det jeg trodde Nepo skulle starte matchen med – nemlig italiensk. Det var et godt valg som ga Nepo moderat aggresjon – eneste måte å slå Magnus på er å slå han i åpningsspillet og midtspillet ved å være såpass aggressiv at du får noe ut av de hvite brikkene – påsto jeg før partiet. Nepo spilte den italienske stillingen sin på moderne vis – først unngikk han Magnus sin invitt til å spille prøyssisk, så spilte han det flotte trekket 8.Sa3! – som kommer til å bli spilt mer i fremtiden. Dessverre gikk ikke Nepo etter blod med 9. Sb5! som både ville vært en nyhet og ville gitt stillingen et ukjent og smaksfylt krydder. Synd! I stedet kom partene etter 9. Sc2!? og 10. Le3, raskt inn i en ny teoristilling ved trekkomkastninger. De forlot faktisk all teori først etter 15.Tad1 fra Nepomniachtchi, og det etter at spillerne alt hadde brent mye tid.
CAMP CARLSEN WE LIT
👑👑👑👑👑 pic.twitter.com/AhJxBaR8Tw
— MagnusBarstad (@MagnusBarstad) December 10, 2021
Etter en interessant åpning tok partiet lett fyr
I trekk 19 åpent Magnus stillingen i sentrum med 19…d5!, som frigjorde energi hos brikkene hans. Nepo søkte komplikasjoner med 20. d4!?, men Magnus var med på notene og holdt balansen gjennom de sterke trekkene 20…exd4 21. exd5 Te4! 22. Dc2! Tf4!. At Magnus hadde kontroll på variantene, og gjorde en slik delikat og original tårnmanøver, må ha provosert Nepomniachtchi. I hvert fall virker det slik på meg som om han noe skjødesløst spilte 23. g3? – som var en kjempetabbe. Trodde han at det første til remis? Dette trekket er likevel mye mer forståelig i min verden, enn å stenge inne løperen eller å bukke blank bonde i 2 trekk. Nepo ønsket komplikasjoner i dette oppgjøret – nå fikk han det – og så kokte han over og regnet ikke godt nok på det hele, men gikk for komplikasjonene. Det er i hvert fall en plausibel forklaring, men noe grovt har han oversett for Magnus sin seier var overbevisende og Magnus hadde sågar noe bedre enn det han spilte. Stillingen til Nepo gikk etter g3 i oppløsning. Ja for etter 23. g3? ofret Magnus en kvalitet for sterkt angrep og drepende spill. Spørsmålet var likevel dette: Ville verdensmesteren spille det hele hjem under press? Det ble raskt klart at det ville han! Magnus loset det hele inn til et trygt sluttspill med aktivt tårn der han i tillegg hadde en merbonde, som var en gardert frigris i h-linja. Dette var lett for Magnus og han spilte det hele elegant hjem i sluttspillet. Jeg har nok en mistanke om at Magnus også i dette partiet gjorde en klar regnefeil han også – en slik en som blir glemt i historiebøkene. For da han spilte 26…Sf5?! – i stedet for det effektive 26…exf2+! – som dreper partiet direkte – hadde han altså noe bedre. Det Magnus kan ha oversett er varianten: 28… Sf3+ 29. Kf2 Dh2+ 30. Kxf3 Dxc2?? 31. dxc7 i partifortsettelsen – og hvit overlever på mirakuløst sett til en holdbar stilling. Svaret får vi nok vite senere for Magnus er en ærlig mann når det kommer til sjakk og en sannhetssøker over brettet.
Game 11
As the lover of this beautiful game, I am saying «Go, Ian, go!»
Don’t hide your skills anymore!
Let’s have a great and exciting game of chess! ❤Join us on @chess24com coverage 👇https://t.co/R7cz0ZjCLV#CarlsenNepo #FIDEMatch2021 pic.twitter.com/SsAbVU41hk
— Judit Polgar (@GMJuditPolgar) December 10, 2021
En interessant pressekonferanse
Jeg er nok ikke like negativ til pressekonferansene under VM som mange andre skribenter er det. At pressekonferansene ikke bare er for sjakknerder er bra. Jeg synes den siste pressekonferansen ble den beste. Ja, det var selvsagt håpløse journalistspørsmål der også – det er det i alle sportssammenhenger. Men selv da det ble spurt om håpløse ting, så kontret Magnus og Nepomniachtchi fint – og manøvrerte spørsmålene inn i svar de kunne gi. Nepo imponerte mest! Ja, ved å besvare så mye døvt prat når du taper en VM-kamp er imponerende. Men når en får 8 millioner inn på konto – så tenker jeg at en er på tilbudssida når FIDE vil ha noe tilbake via publikumsvennlige pressekonferanser. Magnus sa på pressekonferansen at han var imponert over Alireza Firouzja sin innsats i FIDE Grand Swiss 2021 og i EM for landslag. Magnus sa videre at Alireza Firouzja «motiverer meg mer enn noe annet» – det visste vi vel fra før, men det er godt å høre mesteren si det! Jeg tenker også at to titler til for å nå opp til Kasparov – er en motiverende faktor! La oss håpe at Magnus møter Firouzja i et av de to neste VM i sjakk og vinner! På pressekonferansen kom det også frem at Magnus var syk før matchen og ikke i så god fysisk form som han håpet på. Han innrømmet at det «messed him up a little» og sa at dette var årsaken til at folk i uka før VM kunne se han dunke lynsjakk og bullet på Lichess. Det bygget i hvert fall opp selvtillit og en god følelse når han først måtte holde seg innendørs.
Nepo holdt maska – men bare ved en hårsbredd!
Foto: Arrangøren ved Eric Rosen | https://fideworldchampionship.com/
Hvorfor vant Magnus dette verdensmesterskapet?
Nepo sa at dette VM ikke handlet om sjakk, men noe annet. Sjakklig påsto han at han var mer enn god nok, slik hørtes det i hvert fall ut når han snakket på pressekonferansen. Han sa videre at han nok hadde jobbet med mer sjakk enn nødvendig før VM, at han kun kunne forberede seg på det psykologiske ved å lese seg opp på gamle matcher, og han antydet dermed at det var mest der skoen trykket. Det er ikke vanskelig å være delvis enig med Nepo i dette – og delvis er jeg uenig. Leser du Sjakkfantomets forhåndsomtale på nytt – i etterpåklokskapens lys – finner du ut at jeg mener Magnus er en mye sterkere sjakkspiller enn russeren, dette klarer du ikke å utligne på et halvt år med prepp, studier, trening og treningspartier. Magnus har et mye større arsenal å spille på. Dette gir tillit og trygghet hos han selv og usikkerhet hos motstanderen. Jeg bommet på Nepo og variantregningene hans – for i VM viste han seg nemlig ikke som likeverdig partner med Magnus i variantregning. Han viste seg mye svakere enn antatt. Dette skyldtes nok flere faktorer, men kanskje særlig to. Den ene er at han var nervøs og litt sjødesløs og sprang fra brett til pauserom i ett sett. Den andre at han tapte det kritiske 6. partiet slik at psyken fikk en knekk og han lå igjen på gulvet som en skinnfell. Ser vi ellers på analyseresultatene i VM spilte Kramnik på et høyere nivå i følge computeranalysen i 2000 mot Kasparov. Dette sier i verste fall bare en halv sannhet, nemlig den at Kramniks nivå var høyt i år 2000. Den sier jo også at Magnus sitt nivå i år. var meget høyt selv om vi sammenligner med tidenes prestasjoner i VM! Tar vi med i det regnestykket at Nepo spilte storslått sjakk i de 5 første partiene – og i rundt 118 trekk i det 6. matchpartiet – så sier det alt om Magnus sitt spill som var formidabelt. Nepo selv knakk sammen som en fyrstikk i trekk 118. eller om du vil teoretisk sett i trekk 130!? – i det avgjørende 6. matchparti. Så konklusjonen er at Nepo lenge var meget farlig, og at dersom han hadde fått ballen i mål først – kunne ting blitt skumle. Matchen viste også at han ikke taklet et tap og at dette tapet forplantet seg ut matchen slik at han tapte VM alt i det 6. matchpartiet. Ja, for når reven fra Bryansk var fanget en gang, så ble den et lett bytte i fortsettelsen. Magnus vant på at Nepos bunnpunkt var så mye lavere enn hans eget på sett og vis.
Magnus Carlsen: «I think game 6 was excellent. Regardless of the quality of all the moves, it was a great fight, and, I guess, it just decided everything.» pic.twitter.com/iNVgipR1bL
— Olimpiu G. Urcan (@olimpiuurcan) December 10, 2021
Komplekse spørsmål krever komplekse svar
Men er det så lett som at Nepo ikke klarte presset og påkjenningen etter tapet i 6. matchparti? Ja, denne gangen var det den viktigste grunnen til Nepomniachtchis fall. Men i bunn og grunn er årsaken mye mer komplisert enn at Magnus og Nepo begge har et høyt toppunkt og at kun Magnus har et høyt bunnpunkt, mens Nepo har et lavt bunnpunkt. Dette er den lettvinte forklaringen, men en mer kompleks forklaring kan være at Magnus rett og slett er en mer helhetlig, variert og solid spiller med et større arsenal, større kunnskaper og bedre ferdigheter enn Nepomniachtchi. At forhåndsanalysen til Sjakkfantomet har noe for seg. At det er en løgn av Nepomniachtchi å fortelle seg selv noe annet på pressekonferansen. At hans livsløgn om at han sjakklig ikke står tilbake for noen hemmer han og endrer han ikke kurs – blir det ingen ny VM-kamp. Ja, for livet er som en fjelltur – du trenger noen oppturer, men bare de færreste når de største toppene og enda færre når en virkelig stor topp to ganger. Nedturene kommer selvsagt de også og er de vanskeligste å håndtere – da er du sliten og da må motivere deg til en ny klatretur igjen. For Nepos del en ny kandidatturnering – det tror jeg ikke går bra. Allikevel sa han mye klokt på siste pressekonferanse om hardt arbeid videre og lærdom av det som har skjedd. Det er beste brygg – klarer han det, blir han kanskje farlig i en kandidatturnering – men ikke mot Magnus i VM. Uansett imponerte han med de to siste dagene av VM. Han var en god sportsmann og han beæret sitt team som seg hør og bør. Han er en meget god ambassadør for spillet og det ble en svært tøff VM-kamp mot Magnus i de seks første partiene der Magnus hadde nok å streve med. Deretter knakk altså Nepo over brettet på slutten av det 6. matchpartiet – og som mange sjakk-kjennere skrev på forhånd – ville han ikke reise seg igjen. Allikevel presterte han gode pressekonferanser og var seg selv tro.
Despite the final result I am proud that I was part of the very nice team! Thanks @lachesisq for this invitation.
Probably there were mistakes in preparation, but only few people know how hard Ian worked before the tournament. Hope he will recover and come back stronger!✊✊✊ pic.twitter.com/dypYpBemnh— Sergey Karjakin (@SergeyKaryakin) December 10, 2021
Sannheten er at Magnus ville reist seg – det viste han mot Karjakin!
Hadde Magnus tapt først er jeg sikker på at han ikke ville blitt knekt – tvert imot tror jeg han ville reist seg og vunnet i den klassiske delen selv med et tap i det kritiske 6. partiet. Det partiet Kasparov mente kunne gått begge veier. Magnus sa på presskonferansen at han gjør svært få feil i enkle stillinger, og han hintet om at dette var den viktigste forklaringen på hvorfor han er så sterk og hvorfor han vant matchen. Det er en kjent sak at i enkle stillinger – og i fordelaktige sluttspill, så utspiller Magnus ofte selv de sterkeste. Han er også sterk når han står dårlig i sluttspill og generelt er han svært sterk i sluttspill – der matcher ingen vår sjakk-konge. Han har også et stort spekter og mange ressurser i spillet sitt. Han har nervene, psykologien og innsikten til Lasker, han har posisjonsspillet til Capablanca, han har Alekhines sitt blikk for det utsøkte, han har Smyslov sin enkelhet og to hendighet, han har Tals evne til å stole på det helhetlige og det intuitive, han har Petrosians forsvarskraft, han har Fischers klarhet i spillet, han har Karpovs sluttspillkunst, Kasparovs fighterspirit, Kramniks evne til forandring og ikke minst Anands universale evner. OK – jeg overdriver litt – men du skjønner tegninga. Han er den mest komplette sjakkspilleren i historien.
Today’s #CarlsenNepo @lichess eval graph is a microcosm of the whole match. pic.twitter.com/jhzcNuOLik
— Ben Johnson (@Bennyficial1) December 10, 2021
Den kreative kunstneren Magnus
Magnus er tilsynelatende ingen kreativ kunstner – han er en ekstrem håndverker. Han har lært noe av alt og alle og gjør et utsøkt håndverk av høyeste klasse, med en dash kreativitet og kunstnerisk innsikt som trolig ligger for høyt for både Gud og Hvermannsen – i hvert fall Hvermannsen – til å forstå over et sjakkbrett. Dette henter han fra seg selv og fra Alpha Zero vil jeg tro. Så Magnus er kreativ vil jeg tro – det er bare på et hinsides nivå. Han er det nærmeste en kommer en komplett sjakkspiller i historien. Taper han tittelen før han er 40 år, tror jeg hans bane blir han selv og hans valg eller at han blir for komplett og at en spiller (tenk Alireza Firouzja) møter han med knyttet nevne og slår han til bakken fordi han har en ekstrem biceps på høyre arm, som han får brukt! Samtidig som Magnus ikke får brukt hele sin helhet. Det er nok derfor Magnus vil ha mer enn 14 partier i VM – og gjerne mindre tenketid. Ja, for verdensmesterskap i sjakk skal være forutinntatt på den måten at den beste spilleren faktisk vinner – det er han som skal ha et så stort fortrinn at han faktisk blir mester og fortrinnet skal eliminere tilfeldigheter i spillet. Så vanskelig og så enkel er det. Magnus sine innlegg i debatten om VM er derfor helt på sin plass, og han lytter gjerne på gode forslag om noen har et forslag som en kan vri VM i en bedre retning. Ja, Magnus sa på pressekonferansen at han lytter til innspill. Vi har altså en nær komplett norsk verdensmester i sjakk – som riktignok gjør menneskelige feil – men som er på et nivå verken du eller jeg helt forstå omrisset av – men vi vet at vi er med på historie for historiebøkene at norsk idrett aldri før har hatt maken!
Congratulations @MagnusCarlsen #carlsennepo 📸 for @chesscom ❤️ pic.twitter.com/5cdven6XfY
— Maria Emelianova (@photochess) December 10, 2021
Godgutten Magnus
Jeg har gitt Magnus slakk i forhold til Dubai, betting og andre ting jeg selv ikke liker at forbilder promoterer. Han er nemlig en godgutt på bunnen og en dag håper jeg han ser en annen og alternativ vei. Dessuten er det ikke mitt bord å slå ned på alt jeg ikke liker – sjakkens forbilde er forbrødring og det å være en store familie og det viste Magnus blant annet ved å ha et team med Dubov i… I say no more! Når tiden går – er det to som består i norsk idrett. Magnus Carlsen og Erling Braut Haaland – det er mitt tipps. De er Norges to største idrettsprofiler gjennom tidene om 10 år. Det er min, og manges spådom, og jeg både håper og tror at det norske folk får øyene helt opp for Magnus og hans prestasjoner under VM i 2023!
Magnus var i sitt ess ved brettet siste spilledag!
Foto: Arrangøren ved Eric Rosen | https://fideworldchampionship.com/
Tenk deg VM 2023 med Magnus mot Firouzja i Paris!
Ja, for hvis dette VM spilles i Paris med Alireza Firouzja som motstander er det det største som har skjedd sjakken siden Fischer – Spassky 1972 i min bok. Det vil være enormt – sjakken har kommet hjem. Hjem til sine persiske årer og hjem til de gater og steder der den utviklet seg til storhet på 1800-tallet. Hjem til Paris der Café de la Régence lå, hjem til Paris der Morphy spilte sitt berømte parti i operaen og hjem til det nye hjemlandet til Alireza Firouzja – som inspirerer Magnus så mye og som Magnus ønsker å møte! Ja, for det tar jeg for gitt – Magnus vil vise at han klarer det Kasparov ikke klarte – nemlig å slå den beste i den neste generasjon. Kasparov tapte mot 12 år yngre Kramnik i år 2000 – vil Magnus holde 12 år yngre Alireza bak seg i noen år til. Jeg våger ikke å spå – men det blir spennende! At Magnus er en godgutt viste han på den siste pressekonferanse og på Twitter i etterkant. Han berømmet teamet sitt og navnga alle og la ut en herlig video der det kommer frem mye spennende. Han kalte Peter Heine for den voksne og klokeste i teamet, han kalte Fressinet den viktigste og en humørspreder, han kalte Dubov en kreativ kraft som fant viktige sjakklige ressurser og berømmet Jan Gustafsson for hans innsikt i kongebondespill og særlig kunnskapen hans i Marshall. Dessuten fikk Jorden van Foreest passet sitt påskrevet – en god punchingball! – sa Magnus med glimt i øyet. Se videoen under. Dubov snakker også der og sier at i Magnus sitt team er en god atmosfære viktig. Det visste vi jo!
Now @MagnusCarlsen reveals his team! @PHChess «the adult in the room», @FressinetL «I wanted someone French & MVL & Bacrot were not available», @GMJanGustafsson «the go-to guy for medium & low-culture references», @jordenvforeest, «the new guy» & ideas man Dubov! #CarlsenNepo pic.twitter.com/I45fFzLPn2
— chess24.com (@chess24com) December 10, 2021
Er Magnus nå tidenes største?
Magnus har nå utvilsomt passert Bobby Fischer på alle lister over den beste gjennom alle tider – selv om Bobby for fansen hans alltid vil være den største. Størst i betydning best i sin samtid i et tre-års spenn, størst i betydning av hvem som har gitt spillet blest og popularitet, størst i betydning å ha gjort den mest menneskelig krevende oppgaven – nemlig å nedlegge hele det Sovjetiske kostebinderiet. Allikevel er Magnus en bedre, mer komplett sjakkspiller med større prestasjoner på brettet over tid. Bare Kasparov kan altså måle seg med Magnus nå. Kasparov var verdensener mer eller mindre sammenhengende i 20 år! Han var verdensmester i 15 år og han vant 7 verdensmesterskap. I vår tid spilles det mye mer sjakk, av mange flere er på et enda høyere nivå enn tidligere – dette mener jeg ikke diskvalifiserer Kasparovs prestasjoner. Kasparov er i min bok enn så lenge den største – men skulle Magnus slå Firouzja i deres første VM-kamp – er Magnus plutselig størst i kraft av å ha slått lederen for generasjonen under seg. Noe av Magnus sin storhet viste han også under pressekonferansen, da sa han at det ikke var opp til han å dømme hvem som er tidenes største sjakkspiller – og at han selv mente det enda var et lite stykke igjen for han selv. Han la fort til at karrieren langt fra var over – godt er det! Nepo hadde for øvrig 4-0 på Magnus før dette mesterskapet – nå står det 5-4 til Magnus. Det betyr at ingen toppspillere har plusscore på Magnus i denne verden – herlig, herlig! La oss håpe at han sprenger nye grenser og beholder den fine motivasjonen sin.
Magnus Carlsen on being the greatest of all time – «I don’t think it’s up to me to judge… I think there’s still some way to go, but I’m not done with my chess career yet!» Final report:https://t.co/i0QWNq3you #CarlsenNepo #c24live pic.twitter.com/vz3yJ8sIKl
— chess24.com (@chess24com) December 11, 2021
Speil speil på veggen der, hvem er neste verdensmester på kloden her?
Det er vanskelig å spå om talenter og deres utvikling. For en ting er utviklingsgrafen, retningen og tiden de utvikler seg på. Men hvor fort det går, hvor tidlig de når målene sine og hvor raskt de når verdenseliten betyr ikke alt. De siste 10 årene har det etter mitt skjønn vært 3-4 talenter som kan hevde seg i VM-sammenheng mot Magnus. Talenter av svært høy klasse. Allikevel vet vi ikke om noen av de har nådd sin peak enda, og ei heller om noen av de kunne nådd enda høyere ved ideelle forhold. Det unike med Magnus er at han i stor grad har langt til rette for seg selv. Allikevel skal vi huske at mye ble lagt til rette for han av familie og andre. Han har fått påfyll fra pappa Henrik, Torbjørn Ringdal Hansen og Simen Agdestein i unge år fra han var da han 8-18 år. Kasparov var en svært viktig brikke da han var 18 år og senere Peter Heine Nielsen. Disse har betydd enormt for Magnus, men først og fremst har han vært sin egen herre, sin egen trener og sin egen lykkes smed. Det samme kan en si om mange andre i VM-historien – men ikke alle.
De siste 10 år har særlig Wei Yi og Wesley So vært kometer som kunne utfordret Magnus ved at de rette stegene ble mulig til rett tid – tenker jeg. Wei Yi er fortsatt den yngste som krysset 2700 i elorating – 15 år gammel – men han fikk ikke anledning til å spille nok sterke turneringer i vesten til å utvikle seg videre i kritiske år. Det fikk Magnus. Wesley er det nest yngste i historien som har krysset 2600, og han var sin egen lykkes smed og flyttet til USA der han fikk en adoptivmor og han fikk til og med penger mellom hendene da han vant en storturnering i Las Vegas høsten 2014. Mulighetsrommet åpnet seg. Kort fortalt spilte Wesley seg opp til 2822 i elorating i 2017 og var best i verden rundt den tiden i en periode selv om han holdt andreplassen i verden på elorating. Med treneren Vladimir Tukmakov i ryggen så det lyst ut! Det samarbeidet sprakk, Wesley sprakk – og etter det har han aldri mer vært nr. 2.
— Peter Heine Nielsen (@PHChess) December 10, 2021
Hvem er så den nye kronprinsen av sjakk?
Den nye kronprisen av sjakk er allerede nr. 2 i verden med 2804 i elo. Han heter Alireza Firouzja – han er drevet av en enrom appetitt på sjakk! Han har ekstrem arbeidskapasitet og han har talentet helt utenom det vanlige. Trolig et mist like stort talent som So og Wei Yi – fordi hans talent består av både mot, arbeidskapasitet og sjakklige ferdigheter + mye, mye mer. Dessuten tror jeg at franskmennene legger sin elsk på Firouzja etter at han storspilte for nasjonen i EM for landslag. Uansett – han er villig til å gjøre mye for å nå sine drømmer. Det viste han da han forlot Iran med sin far og flyttet til Frankrike. Han viser mot når han spiller mot Magnus, alltid – og han viser så mye ferdighet og kunnskap om spillet i ung alder at det er en fryd å se på. Dessuten vil han ikke som de tidligere generasjonene avstumpe spillet sitt til å være posisjonelt og lite kreativt. Han vil ikke satse på å kopiere mest mulig fra Magnus slik at han blir en god håndverker. Han vil være Firouzja! Han er kreativt, han vokser opp med kunstig intelligens og Alpha Zero som setter noen gamle sannheter på prøve. Derfor er han ekstra farlig for Magnus – for Sjakkfantomet har lenge sagt at den mannen som slår Magnus – gjør det ikke med rolig posisjonsspill og lange sluttspill, men med hissig angrepsspill. Du må tilføre spillet noe nytt for å bli mester og du kan ikke tråkke mesteren på tærne på hans eget domene. Alireza har muskler andre steder på kroppen enn Magnus – og det viser han!
Alireza Firouzja, número dos del mundo a los 18 años, se hartó de que le obligasen a perder por incomparecencia contra los israelíes, así que abandonó Irán y se ha nacionalizado en Francia https://t.co/90xGWcKEc4
— EL PAÍS (@el_pais) December 10, 2021
Vil kronprinsen bli konge en dag?
Mye tyder på det og jeg tror det innen la oss si 12 år senest – sannsynligvis mye før. Ved 18-19 års alder så vi Fischer stige inn i den ypperste verdenseliten i sjakk. Det samme skjedde med Kasparov – for ikke å snakke om Kramnik. Denne alderen sier mye mer enn alderen 16-17 år historisk sett. Forsking viser også at læringsmessig er det noe som skjer med hjernens utvikling og elastisitet i denne alderen på slutten av tenårene. Alireza spratt nå opp på 2800+, som den første i verden gjennom historien, som 18-åring. Det er stort og det tyder på at toppunktet hans er høyere enn for både Caruana, Ding Liren, Aronian og Wesley So som har prøvd å krabbe seg opp i ryggen på Magnus elomessig før. Alireza er noe helt spesielt – allikevel er det for tidlig å være sikker på at han blir verdensmester. For først skal han vinne en vanskelig kandidatturnering, så skal ikke noe rakne i livet hans og så skal han slå det ultimate hinderet Magnus Carlsen! Og den kampen vil jeg se! De kampene kommer til å bli enorme tror jeg! Jeg både håper og tror at de finner sted – at Magnus finner kreftene, motivasjonen og mot til å ta opp kampen og by opp til dans den yngre generasjonen slik Lasker, Botvinnik og Kasparov gjorde! Ja, for først da vil vi finne ut om Alireza Fiouzja blir konge i Magnus sin æra eller ei.
Congratulations to Magnus Carlsen for winning the World Chess Championship for the 5th time! #chess #sjakk #magnuscarlsen #norwaychess pic.twitter.com/77nsuVAscg
— Norway Chess (@NorwayChess) December 10, 2021
En hyllest til Magnus
Vi kaller han Magnus – for vi er selvsagt på fornavn med helten vår! Å vinne en slik kamp som dette er mye større en folk flest tror. De fem første kampene kunne sikkert tatt nattesøvnen fra noen og enhver – men ikke fra Magnus. Han sto han av – som vi sier nordpå. Han kom til det 6. matchpartiet med hvit med nytt pågangsmot. Han fikk da også ballen i mål – men ikke før det var spilt 136 trekk og kjempet så lenge at klokken hadde snudd ved midnatt i Dubai! Magnus er alt den nest største i historien og han trenger ikke passet sitt påskrevet. Allikevel skal vi ta innover oss alt han har vunnet ved siden av VM-titlene sine i sjakk. Tvitreren og sjakkjournalisten Tarjei Joten Svensen har laget en oversikt som du kan se under. Den viser blant annet tre VM-gull i hurtigsjakk, fem gull langsjakk, fem gull lynsjakk, samt to seire i Grand Swiss Tour. I tillegg har Magnus 7 seire i den mest prestisjetunge turneringen – Wijk aan Zee og en urgrøde med andre seire i Eliteturneringer. Vi hyller Magnus på en dag som dette – og håper at måten VM-gullet kom på, motiverer og inspirerer verdensmesteren til mer VM-sjakk!
Carlsen until now:
WC matches 🏆🏆🏆🏆🏆
World Rapid Ch 🏆🏆🏆
World Blitz Ch 🏆🏆🏆🏆🏆Tata Steel🥇🥇🥇🥇🥇🥇🥇
Norway Chess 🥇🥇🥇🥇
London Chess 🥇🥇🥇🥇
Shamkir🥇🥇🥇🥇
Sinquefield Cup 🥇🥇
Grenke 🥇🥇
Tal Mem🥇🥇
Nanjing 🥇🥇Grand Chess Tour 🏆🏆
— Tarjei J. Svensen (@TarjeiJS) December 10, 2021
Likte du denne analysen og følger VM hos Sjakkfantomet? Støtt bloggen!
Lichess analysen finner du her
Her er det 11. VM-partiet i sjakk med seier for Magnus:
Takk til Jan S. Berglund aka Sjakknissen for design av grafikk under VM
Aktuelle lenker:
Takk for en innholdsrik oppsummering med mange interessante betraktninger. Selv synes jeg denne VM-matchen har vært super, med mye godt spill, dramatikk og ett utrolig fantastisk kampparti som jeg aldri kommer til å glemme.
Det var en interessant VM-kamp på mange vis – og et av partiene går inn i VM-historien som et av de store partiene. Delvis på grunn av kampen i dette partiet, delvis fordi det er historiens lengste VM-parti og delvis fordi det ble helt definerende for matchens utfall. Hyggelig at du likte siste nr. av Sjakkfantomet – takk!
En meget gjennomført og grundig rapport og analyse av matchen som helhet, så denne gangen kan jeg bare pirke på noe helt utenomsjakklig: Hvis du mener at Kobe Bryant er den største legenden i basketball, er du en meget stor fan av Kobe Bryant. Det kan bli litt som å si at Kramnik er den største legenden i sjakk; en av de riktig store, og helt klart en av de som har spilt spillet best rent objektivt, men likevel langt unna de aller største legendene. Her er Bill Russell, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Larry Bird, Magic Johnson og Michael Jordan alle klart større legender enn Kobe Bryant, og da holder jeg fortsatt LeBron James og andre aktive spillere utenfor diskusjonen.
Forresten holder jeg fortsatt Caruana som den største favoritten til neste VM-utfordrer skal bestemmes. Han er den med et toppnivå som kan matche hvem som helst i langsjakk, han er den som har vist at han kan herje vilt i et felt med snittrating nærmere 2800 enn 2700, og han slo også Firouzja i innbyrdes oppgjør da de kvalifiserte seg.
Jeg må innrømme at jeg tok en pokersjanse på at Kobe Bryant muligens er den største etter å ha lest meg opp på en nettside. Siden jeg følger minimalt med – så tar jeg dine ord for fakta og fikser på dette straks.
Alireza Firouzja sin pil peker i taket – Caruana sin peker nedover – I say no more.
Neste kandidatturnering blir uansett veldig spennende å følge med på. Radjabov, Duda, Karjakin, Firouzja, Caruana, Nepomniachtchi – hvem blir de to siste? Her er det mange, mange verdige kandidater blant de som står på Wikipedia-siden til FIDE Grand Prix 2022, så det blir hard kamp om plassene. Kan Nepomniachtchi reise seg etter knockouten slik Anand gjorde i 2014? Kan Karjakin og Caruana gjenskape suksess? Eller blir det en av de fremadstormende unge i form av Duda eller Firouzja? Jeg er egentlig mest spent på om Radjabov klarer å unngå en reprise av 2013.
Ja – vi har mange godbiter i rask rekkefølge nå. Kanskje jeg skal la Sjakkfantomet leve litt til.
Først har vi VM i lyn- og hurtigsjakk i romjula i Polen, så har vi Wijk aan Zee, så FIDE GP. Tidspunktet for Kandidatturneringen er vel ikke satt enda – men det blir mye god sjakk i nær fremtid.
Lenge leve Sjakkfantomet! Men la Sjakkfantomet få en velfortjent hvil etter VM.
Gratulerer Magnus er verdensmester atter en gang som han ville. Et fantastisk og imponerende 6.parti var visstnok alt som skulle til før Nepo sprakk.
Men vi sjakkgale trenger jo ikke å være like gale når det gjelder sportvasking. Vi må
kunne fokusere på hva som er galt og ikke rett utenfor brettet også. Et sjakkfantom må være hard mot de som er onde og kjempe det godes kamp både på og utenfor brettet. Så leve Sjakkfantomet. Det er ikke bare bare å slutte med en gammel kjærlighet til de berømte 64 feltet og de 32 brikkene som lever der. At Magnus ikke tar avstand fra både gambling og sportvasking får vi fans se gjennom fingrene med. Men at selveste presidenten Simen Agdestein ikke synes at vi organiserte sjakkspillere skal bry oss om sportvasking må vi kjempe for å rette opp. Ellers kan vi sitte igjen med skjegget i postkassa.
Ja, Simen kom ikke godt ut av den saken må jeg si. Trist.
Gammel kjærlig ruster ei, husk at Sjakkfantomet skriver om sitt 10. stake VM og har tippet rett vinner i alle mesterskapene. Så leken må fortsette litt til!
Ivan Saric har 1-0 mot mästaren. Det måste finnas någon/några till? För övrigt tror jag mer på Caruana i nästa kandidatturnering. Man blir lurad av hans timida framtoning. Tror att han har högre högsta nivå än Firo? Jag tror att Firo får en rekyl snart. Mvh Nils
Ivan Saric er ingen toppspiller – da snakker vi om Top-20 i verden. Sanan Sjugirov er en annen kar som har 1-0 på Magnus, men regnes ikke i dette selskapet.
Blir veldig spennende å se om Alireza får en rekyl eller i. De fleste får det når de klatrer så raskt som han gjør og vi husker at Magnus selv hadde en lengre stagnasjon på både 2775-høyden og 2800-høyden får raketten tok av.
Det er ikke noe «fem VM» – det er bare én verdensmestertittel, som noen holder, til enhver tid. Én kapring av tittelen, og 4 påfølgende forsvar. 8 år som verdensmester. Vinner av 5 VM-matcher. Hvis det hadde vært snakk om 5 verdensmestertitler, så ville det fornuftig være å starte fra scratch, akkurat som i VM i fotball, hvor tittelholderen ikke går rett til finalen, men må starte som alle andre, i gruppespillet (med den ene, store fordelen at mester er direkte kvalifisert).
Hvis Magnus taper neste match, så kan han bli verdenmester for andre gang, hvis han tar den tilbake i neste syklus. Men vi snakker om antall år som mester, og antall vunnede VM-matcher – ikke antall VM-titler. Det er som i boksing, minus antall forbund med hver sin tittel.
Jeg tenker at både sjakken og språket er i forandring her. For 20 år siden ville det vært uhørt å snakke om antall titler osv. på den måten jeg gjør det – men i dag er det ikke så fjernt lenger. Akkurat som Torstein Bae snakker om titler i sjakk og hest i stedet for springer – så forandres sjakksjargongen, som tidligere bare var forbeholdt menigheten. I dag påvirkes den norske sjakksjargongen av engelsk (anglifisering på grunn av nett og internasjonalisering), av TV-sendingene der et intuitivt og folkelig språk er viktig, av norske sjakkjournalister i media (de er ikke del av menigheten) og av andre ting, og er under stadig utvikling.
Siden VM nå går hvert andre år og Magnus sågar spilte i både 2013 og 2014, samt at matchene er kortere, ikke gir verdensmesteren fortrinnet av å beholde tittelen og at taperen går rett til kandidatturneringen er ting litt annerledes enn før. Dette forsterkes av VM i lynsjakk og VM i hurtigsjakk der det er titler som deles ut hvert eneste år – og der verdensmesteren stiller på lik grunn som alle andre.
Ut fra dette hevder jeg at språket er i forandring og at det du skriver ikke har absolutt gyldighet i 2021. Både Aftenposten, VG og Dagbladet ser jeg opererer med at: «Magnus Carlsen har vunnet sin femte VM-tittel». Det er da også pedagogisk – for da kan en si at han har 5 titler i langsjakk, 3 i lynsjakk og 5 i hurtigsjakk og det er lettere å holde orden.
For øvrig skriver nettstedet Chess24 at «Magnus Carlsen wins 5th World Championship title» og her er anglifiseringen sterk. Ellers tenkte jeg gjennom problemstillingen før jeg valgte å kalle det Magnus sin 5 VM-tittel – og jeg tenkte at noen ville reagere… Men verden går videre og Bae sin hest fungerer utmerket i både folkelig og pedagogisk betydning.
Leser på Twitter at Dubov kan vente seg reaksjoner på at han har vært en del av sekundantteamet til Carlsen. Man kan sikkert mene både det ene og det andre om det, men utviklingen kan bli interessant å følge. Tror du at det blir et symbolsk dask på lanken eller noe mer seriøst? Dubov har som kjent vært en kritiker av systemet i en tid allerede.
Det er en debatt i Russland om dette allerede. Sergei Shipov var raskt ute og mente at Dubov burde ekskluderes fra landslaget – og han fikk både motbør og støtte.
Synes utviklingen er trist, skal ikke spekulere i hva som skjer – men det ligger ute et flott intervju med Dubov på russisk om saken allerede der han på hederlig vis svarer for seg!
Strålende VM-bloggins, Sven!
Jeg synes stormen rundt Dubov er svært interessant, og den sier veldig mye om russernes utfordringer. Dubov pekte i videoen på forskjellene i den europeiske og den russiske mentaliteten: Magnus styrer sitt opplegg med hva han er komfortabel med, mens russerne sentraldirigerer og prakker sammen «the big guns» i samme rom, uten hensyn til «farting and fighting». Jeg tror rett og slett Nepo selv mistet litt kontroll på opplegget.
Den gamle sentralstyrte sovjetskolen kunne kanskje fungere for å gi et informasjonsforsprang sa alle big guns ble pisket til å hjelpe Mother Russia, men Dubov og den nye skolen er ikke med på dette.
Det interessante er jo at Dubov måtte vite at det kom til å bli bråk, og det gjør hans valg desto mer spennende. En liten finger til Putin, Karjakin, det russiske sjakkforbundet og foreldet steinaldertekning?
Takk for det, Jussi P.
Ja, det er spennende at Dubov brøt russisk kutyme og var del av Magnus sitt team mot en landsmann. Nasjonalfølelsen står farlig sterkt i Russland og det blir spennende å se utviklingen videre. Siste nytt er at Nepo er ute og han er ikke opprørt i det hele tatt og fleiper med det hele.
Nepo hadde størst sjans i de partiene hvor Dubovs stil var mest fremtredende, fremfor alt parti 2, så vi bør takke ham, sa Nepo. Artig!
Ellers tenker jeg vel at selv om parti 6 hadde vippet i russerens favør, så hadde ikke dette nødvendigvis påført Carlsen et VM-tap. Carlsen lå også under mot Karjakin, men kom tilbake. Det er når man havner i en presset situasjon, at kvalitetene eller tendensene blir synlige. Etter 6. parti ble det tydelig at Nepo fremdeles kan spille dårlig i motgang, i andre halvdel av turneringer, for fort og ukonsentrert. Men, i likhet med de fleste andre, synes jeg synd på ham, at det skulle gå så ille.
Hvem er tidenes største? – vanskelig å si ja. Det er andre regler og en ny dynamikk. Imt Kasparov har Carlsen vunnet lynsjakk- og hurtigsjakk, noe monsteret fra Baku ikke hadde mulighet til. Iallfall ble de ikke holdt på regulær basis, men i ett som faktisk fant sted, i 1988, var det vel en syk og aldrende Tal som drog med hjem tittelen (?) Fra 1990 til 2000 spilte Kasparov kun tre VM-matcher. Han privatiserte i praksis tittelen og holdt den uten å spille fra seieren mot Anand i 1995 til tapet for Kramnik i 2000. Jeg vet ikke om Carlsen verken trenger å vinne 7 VM-matcher eller holde tittelen i 15 år for å være størst i mine øyne. Men en til bør han nesten ha og så veier for meg hurtigdisiplinene opp for den syvende.
Jeg er nok enig i med sjakkfantomet i at Firouzja er en større favoritt enn Caruana, både i kanditaten og VM-match. Nå har Carlsen allerede lært og erfart siden matchen i 2018, og Caruana må virkelig oppfinne seg selv på nytt skal han ha en sjans. Men men, om Firouzja ikke vinner den første kandidatturneringen han stiller opp i, vinner han nok den neste…
Jeg glemte visst å takk for bloggingen, takk Sven! Utrolig interessant å lese, og hyggelig å få legge inn og lese her i kommentarfeltet!!
Trist med denne hvitvaskingen ja. En av grunnene, for ikke å si hovedgrunnen, til at Firouzja ikke lenger spiller for Iran, er prestestyrets føringer for hvem iranere kan spille mot. Det hadde vært så digg om Firouzja hadde holdt frihetsprofilen sin om det skulle bli snakk om VM i et diktatur! For, jeg har sluttet å håpe på Carlsen. Leste faktisk for noen små år siden at Dubov (muligens en annen russer, men tror det var ham) hadde spurt Carlsen om hvorfor han ville spille hurtig- og lynsjakk VM i det Saudi-Arabiske dikataturet, og nordmannen hadde svart at han ikke ville miste muligheten til å vinne tilbake titlene…
Takk for fine bidrag og innspill, Jon.
Håper å komme tilbake med en oppsummering av VM – men vi får se 🙂 Hyggelig med ros og hederlig omtale.
Grischuk vet å formulere seg:
Did Nepomniachtchi have a Plan B? It’s not even about a plan as it’s like in boxing: you can have a plan, but if your head is spinning and your legs give way, then what difference does it make what your plan is? The result is definitely a failure. At the beginning it was an equal struggle, but after the loss it was one-way traffic.
Grischuk er ikke dum.
Ellers la jeg merke til Chessbase India sine intervjuer med de to sjefssekundantene. Bør nytes! Peter Heine sa der mye klokt om det å ikke ha en Plan B – poenget for Nepo var først og fremst å få Plan A til å virke.
Peter Heina sa også en del om at de jobbet ut fra (praktisk) kompensasjon (bondeoffer), og at computerens tredjevalg (Tb8?) er mer enn godt nok om det er godt forberedt. Slik jeg tolket det. Slik fintet de ut Nepo-teamet tror jeg. Ved å ikke spille «det beste», men noe som er godt nok i praktisk spill.
Alt i alt tror jeg Magnus nå er på topp, og at Nepo er den alt i alt suverent svakeste han har møtt. Man blir ikke toppidrettsutøver mentalt og fysisk i en fei. Men Magnus spilte uansett svært sterkt. Og for en innsats!
To korte parti pr dag kunne kanskje vært noe? 1t pr spiller pr parti med 15 sek Inc etter 40 trekk, eller noe sånt?
Om man spiller 15 trekk teori, er nå tiden fram til trekk 40 alt for lang for et publikum der 99,97% har under 1600 i ELO.
Takk for innspill, Kristian.
Det er helt normalt i en VM-kamp å ikke spille hovedvarianter – så Nepo var utvilsomt godt forberedt også på Tb8 også. Uansett er sjakken så rik at forgreiningene skal gjøre at partene bør komme ut av teorien med stillingen enda har potens om de bruker hele spekteret. Det ble ikke gjort i denne VM-kampen dessverre. Der ble f.eks. bare kongebondespill spilt på 1. e4 selv om flere andre åpninger er godt spillbare selv på dette nivået. En av mange ting jeg gleder med til med Alireza Firouzja – om vi er så heldig å få en VM-kamp mellom han og Magnus – er at han kan komme til å variere mer.