Sjakkfantomets Romjulsquiz 2021


Sjakknissen og Sjakkfantomet spiller Julesjakk sammen – skal du delta på quiz?
Foto: Anniken Vestby

 

Sjakkfantomets Romjulsquiz

Er du middels opptatt av quiz og sjakkhistorikk? Da er Sjakkfantomets Romjulsquiz noe for deg! Meld deg på ved å løse alle oppgavene og sende dem inn til sjakkfantomet@gmail.com. Spørsmålene er delt inn i 3 ulike kategorier. Berømte partier, kjente spillere og berømte turneringer! Noe for deg? Det er mulig å score 50 poeng! Svarfristen er før 3. januar 2022.

 

Berømte og beryktede partier

1. Jeg tenker på to VM-partier av de sjeldne. Jeg fikk gåsehud da jeg oppdaget dybden i disse to partiene! Det lille tårntrekket mesteren gjorde dette året i det siste av de to partiene – gjør dette partiet helt spesielt for meg. Så originalt var det og resten av partiet er så logisk gjennomført etter dette liksom. Har du sett disse to tårntrekkene som gjorde et evig inntrykk – skjønner du bare at de to forskremte tårnene står der sammentrengt av en grunn. De planlegger nemlig et brudd med baklandets oppblomstring i det fjerne – brikkene får energi – for å si det poetisk. At partiet var virkelig avgjørende for dette årets VM-kamp er også stort. Det andre partiet vi skal frem til er i samme åpning, og med samme fager og ble spilte tidligere i den samme matchen. Det var også stor sjakk og dette andre partiet er mer beryktet enn berømt!? Det satt nemlig en støkk i den regjerende mesteren – det er jeg sikker på! Partiet ble i etterkant analysert opp av stolper, ned av vegger – og dette var altså før maskinene fikk stor makt over analysekunsten. Den frekke springerplasseringen i dette partiet gjorde stort inntrykk på meg og ble helt avgjørende. Hvilke to VM-partier tenker jeg på?

Totalt 4 poeng mulig.

2. Jeg vil igjen frem til to partier. Det første av dem gjorde stort inntrykk på meg året jeg fylte 20 år. En av mine sjakkhelter ble mishandlet på det grusomste av en russisk storspiller med svart belte i angrepskunst – og det på norsk jord! Det var kavaleriet til hvit som gjorde jobben. De to frekkasene hoppet inn på vitale hvite felter og sprengte så opp portene til himmelriket eller borgen til kongen om du vil. Dette partiet brente seg inn i hukommelsen for det var så norsk som det kan forbli – men seierherren var likevel russisk! Så skulle den russiske mesteren med svart belte i sjakkvold 17 år senere oppholde seg på et sted i verden jeg også var på og jeg så han der for første gang! Jeg var der strengt tatt for å se andre storheter. Der møtte han nemlig min nye helt over sjakkbrettet og jammen fikk ikke russeren bank denne gang – i en liten miniatyr! Igjen var det hvits kavaleri som gjorde susen på de hvite feltene. Å du hildrande du for et herlig parti det ble. Kort og rått! Hvilke to partier med mange år mellomrom gjorde så stort inntrykk på deres skribent?

Totalt 4 poeng mulig.

3. Jeg husker min første VM-match – som jeg opplevde semi-LIVE. Den aller første kampen jeg fulgte i pressen fra parti til parti. Vi ringte NTB på sene kvelder – under dramaet på slutten. Så vi fulgte matchen så tett vi kunne – jeg og kompisene mine. To av partiene i matchen gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Det ene på grunn av måten et felt inne i hvits leir ble brukt på – først landet en bonde der, så landet en springer der med dødelig last på slutten av partiet. Fy fela for et parti! Det andre partiet var i samme åpning, men en helt annen variant. Dette var et av historiens største sjakkpartier og en symfoni over hvitfeltsløperens herredømme. Hvilke to partier fra denne VM-matchen tenker jeg på?

Totalt 4 poeng mulig.

4. De kunne virkelig spille sjakk back in the days. Vi skal denne gangen virkelig langt tilbake i tid – til en turnering som lenge var min absolutte favoritturnering, og en av de første jeg studerte et utvalg partier fra. Turneringen jeg tenker på hadde en suveren vinner og et suverent parti av vinneren som det enda går gjetord om. Pussig nok har partiet like mange trekk som årstallet turneringen ble spilt i. Det partiet skal du altså frem til, men også et til annet av vinneren i turneringen. Det første er regnet som et av mesterens beste noensinne. Det andre er kavaleriets triumf. Mot en av sjakkens store posisjonsløver fikk nemlig mesteren jaget kavaleriet sitt inn mot kongen til motstanderen slik at den måtte ut på brettet! Til sammen gjorde kavaleriet 18 uforglemmelige trekk før den siste av dem landet partiet ved å spille et drepende sentraliseringstrekk. Hvilke to partier tenker jeg på?

Totalt 4 poeng mulig.

5. Denne spilleren elsker jeg – sjakkens hans er så logisk, så strømlinjeformet og henger så godt på greip at det er en fryd for både øye, forståelsen og estetikken. I denne oppgaven skal vi frem til to av hans flotte partier. Det første partiet vi skal frem til ble det av historiske årsaker knyttet stor interesse til. Kunne mesteren virkelig vinne igjen? Kunne han med svarte brikker utspille en av eget lands beste sjakkspillere ved sluttspillkunst av høyeste klasse? Ja, det kunne han! Partiet er et prakt eksempel på god hest mot dårlig løper og ble spilt midt i stjernens storhetstid og det er historisk av en grunn. Det andre partiet vi skal frem til er av det voldelige slaget. Det ble spilt i et sjakk-OL mot en motstander som har en navnebror i Tromsø sjakklubbs rekker. Partiet er spilt i en av spillerens spesialåpninger og det er kjent for sitt dronningoffer på slutten som fører rett i matten. Hvilke to partier vil jeg frem til her?

Totalt 4 poeng mulig.

6. Du milde Moses! Jeg trodde aldri jeg skulle skrive disse ordene, men dette er en spiller jeg får mer og mer sans for! Hans storhetstid ble lang – men også kort på et vis. En spiller med store kontraster i både liv og sjakk vil jeg hevde – selv om harmoni ofte knyttes til hans navn. Han hadde nemlig en rikdom på både brettet og i livet sitt og han er et av Kramniks forbilder. Mesteren spilte et vidunderlig parti i sin første store matchen sin, der h-bonden sprang oppover brettet – og aldri ble stoppet før den avgjorde spillet! Partiet inneholdt noe så sjeldent som et skinnoffer av dronningen og var mot hans største rival. Herlig sjakk og atypisk for denne mesterens spill. Det andre partier jeg vil frem til er et lærebokparti i mesterens sanne ånd. Der var a-bondens fremmarsj det som til slutt ble avgjørende. Straks den rykket frem ga nemlig motstanderen opp! Partiet er spilt i en spesielt populær struktur på det høyeste nivået – og de to kombattantene kjempet helt i toppen av storturneringen der partiet ble spilt. Vi skal frem til partier av en spiller som har spilt mange berømte partier – hvilke to partier vil jeg frem til her?

Totalt 4 poeng mulig.

 

Norske sjakkspillere

7. Jeg tenker på en norsk IM i sjakk. Hans navn vil nemlig for alltid være knyttet til to grener av sjakken for han har en annen tittel også. Han er nemlig blant de få mestre som elsket og mestret både den ene og den andre grenen i sjakkens rike. I sin tid spilte han en høyst tvilsom åpning helt opp i Eliteklassen med svarte brikker – men han fikk da også grundig bank i den når motstanden ble sterk nok. Åpningen var dog ikke verre enn at Spassky brukte den i en VM-match med svarte brikker. En annen kjærlighet hos denne internasjonale mesteren – var med hvite brikker å spille en åpning som har sjakken mest fryktinngytende navn! Åpningen passet hans kompromissløse spillestil godt – og flere av partiene hans har havnet i bøker etter hans lille flirt med denne åpningen der han har spilt noen spennende oppgjør. Hvem tenker jeg på?

Totalt 2 poeng mulig.

8. Vi skal frem til en norsk IM i sjakk som hadde en far som også burde blitt sjakk-IM spør du meg. Nevner du denne spillerens navn, tenker jeg på Mark Taimanov – og så tenker jeg et vår IM var mye mer heldig på mange sett og vis, enn det Taimanov var. Ja, for vi snakker om en lidenskapelig IM som i sin ungdom ble trent av en norsk forfatterspire og som aldri fikk blomstret fullt ut over sjakkbrettet. Allikevel har han IM-styrke på rent talent og god vilje. Hvem tenker jeg på?

Totalt 2 poeng mulig.

9. I denne oppgaven skal vi frem til to markante skikkelser i norsk sjakk. Begge ble store profiler i OSS – der de dunket lynsjakk til den store gullmedaljen i sin tid. Begge har spilt mot Mikael Tal – og den ene har sågar slått mesteren – mens han var verdensmester i lynsjakk – i lynsjakkens rike. Begge disse spillerne har bodd i Finnmark i lengre perioder – men på ulike tidspunkt. De forbindes likevel med sjakkmiljøet i Oslo Schackselskap. Hvem tenker jeg på?

Totalt 4 poeng mulig.

10. Jeg tenker på en meget sterk norsk spiller internasjonalt som aldri ble IM og som i dag kanskje er den mest undervurderte av våre ekte sjakkmestre? Han deltok i flere store mesterskap og slo folk som Bent Larsen, Yrjo Rantanen og Svetozar Gligoric! Hvem tenker jeg på?

Totalt 2 poeng mulig.

11. I denne oppgaven vil jeg frem til en ruvende skikkelse i nordnorsk sjakkliv. Han ble født inn i en sjakkfamilie og dyrket sjakken sammen med sin bror og familie i unge år og han fikk raskt en rival som var vrien å bryne seg på! Han ble raskt bedre enn sin egen bror – ja, men kanskje ikke bedre enn et annet familiemedlem og slett ikke like god som sin store rival. Mannen jeg tenker på ble likevel nordnorsk mester i sjakk ved et par anledninger, og er en angrepsspiller på sin hals. Hans storhet knyttes til den store aktiviteten han har hatt i en mannsalder – og den friske spillestilen han har. Få har vel større spenn på sjakkarrieren sin – enn denne mannen?

Totalt 2 poeng mulig.

12. Jeg vil frem til en verdensmester i denne oppgaven. Han er også en dyktig mesterspiller i sjakk og er meget habil i flere avarter av spillet vårt som han dyrker i store åndedrag – allikevel er det noe helt annet han er verdensmester i opptil flere ganger. Det som kjennetegner denne karen er kampen over brettet og viljen til å vinne. Hvem er den litt ukjente mannen jeg tenker på?

Totalt 2 poeng mulig.

 

 

Berømte sjakkturneringer

13. Om Bill Clinton elsker dette stedet er uvisst, men mange kjendiser elsker det, og det er da også en kjendis som sto bak arrangementet for den store turneringen som ble spilt før min tid. Turneringen er for evig knyttet til tre ting. At den regjerende verdensmesteren bare scoret 50% – at to fremtidige storheter kjempet om seieren helt inn i siste runde og en siste ting som vil gi deg litt for mange ledetråder. Det er jo en ledetråd i seg selv – hvilken turnering tenker jeg på? Det er selvsagt skrevet en bok om denne turneringen også.

Totalt 2 poeng mulig.

14. Det var en av de store turneringene der alle «De tre musketere» deltok! Ingen av dem nådde likevel helt til topps. Der var det nemlig en original – av jødisk avstamning – som gjorde og han tronet på toppen etter å ha vært den eneste som gikk tapsfri gjennom feltet. Turneringen var for en jomfrutur å regne turneringsmessig – og det går fortsatt gjetord om både den og vinneren av den – som også i de kommende årene hadde stor suksess. Noen liker dattera og noen liker mora heter det! Søtt eller salt ville en sagt i vår sammenheng. For turneringa må ha opplevdes som søt for deltakerne premiefondet tatt i betraktning, men salt når det kommer til navnet. Turneringen har for øvrig fått sin velfortjente turneringsbok. Hvilken turnering tenker jeg på?

Totalt 2 poeng mulig.

15. Vi skal til en turnering der en nordmann utmerket seg. Verdensmester ble han aldri – men allikevel skinte han som en sol og gjorde en av sitt livs to største sjakkbragder ved å vinne akkurat denne turneringen som jeg vil frem til. Dette var på den tid skøyter fortsatt var stort i Kongeriket og sjakk fortsatt var en lillebror. Allikevel kom det altså hjem en vinner fra det store utland, som hadde smelt i bordet med en flott seier i siste runde i et Londonsystem og før det hadde han halt i land en storlaks på nærmere 2 meter. Det er forresten mulig å få ekte storlaks på pilk, men vår mann dro den på land i Pirc! Et minne for livet!

Totalt 2 poeng mulig.

16. Stedet er Nord-Norge og etter hvert har det vært arrangert noen flotte turneringen i denne landsdelen. Vi skal litt tilbake i tid og jeg minnes at det var fem ulike nasjoner representert i turneringen jeg tenker på. Det ble tøft for landsdelens deltakere, men en kar fra Nord forfrisket likevel med 50% score. Vinneren var ikke overraskende elofavoritten, men litt lenger ned på resultatlistene finner vi en person som ble langt mer berømt i sjakkens rike – i form av å være nær venn av en virkelig storhet og medforfatter til en av verdens mest kjente sjakkbøker! Hvilken turnering tenker jeg på?

Totalt 2 poeng mulig.

17. Vi skal til den sterkeste av sjakkturneringene jeg selv deltok i min tid. Jeg sugde opp inntrykk – og følte meg som en liten konge da jeg kom hjem til Tromsø igjen etter å ha vært borte fra alt normalt liv i godt over en uke. Sjakk sto nemlig i høysetet og en kommende verdensstjerne deltok i samme turnering – og jeg sto ofte bred vid hans analysebrett og fulgte med mens han forklarte varianter i slavisk og siciliansk som om alt det han gjorde var hverdagskost – til sine slaktofre! Ja, for selvsagt vant han turneringen – men det var da med et nødskrik!? Kjempen som vant tok to poeng mer enn meg og var tydelig misfornøyd med turneringen selv om han verken var GM eller IM i sjakk selv! Jeg forfrisket i denne internasjonale turnering med 50% score. Jeg bodde forresten på rom med en som tok IM-napp – og vi spilte bordtennis sammen og diskuterte Brødrene Karamasov – og jeg følte alltid at jeg ble et nummer for liten i diskusjonen. Da var det godt med hjemreisen der jeg og min romkompis spilte blindsjakk – for der var jeg best! Hvilken turnering tenker jeg på her?

Totalt 2 poeng mulig.

18. I dette året kom sjakken hjem – i hvert fall nesten! Ja – for sjakkens bosted er vel der sjakken er mest populær? Dette året – da det ble spilt et fiktivt verdensmesterskap i sjakk – ble det spilt en virkelig storturnering i dette landet som riktignok ikke var selvstendig enda. Det lille landet er overrepresentert med både stormestre og småmestre og de har sin egen verdensmester som er gravlagt i hovedstaden. Han knuste all motstand i turneringen jeg tenker på – der han blant annet møtte en annen stormester som var født i samme by som han selv – over 50 år tidligere. Det kuriøse var at disse to aldri hadde møttes i en turnering før! Mannen vant denne storturneringen ved å gå tapsfri gjennom feltet og det beste av alt var at han slo toeren. Selvsagt er det skrevet bok om turneringen. Hvilken turnering tenker jeg på?

Totalt 2 poeng mulig.

 

 

Bokpremie på 300 kroner og mye ære og berømmelse til mesteren loves!

Å vinne hos Sjakkfantomet er først og fremst en ære. Men det er en bok i premie til beste besvarelse hos Sjakkbutikken som er valgfri til 300 kr. Det er mulig å score 50 poeng. Dersom to spillere, eller flere får full pott, skjer det en trekning der venner av meg deltar for å få den fair. Dersom to står likt og ikke har full pott – vil kvaliteten på de besvarte svarene først vurderes – er det fortsatt jevnt – skjer det også her en trekning.

Svar sendes til sjakkfantomet@gmail.com
Svarfristen er før 3. januar 2022.

7 tanker om “Sjakkfantomets Romjulsquiz 2021

  • Dere var alle så enormt sterke i fjor! Derfor la jeg lista meget høyt i år – prøvd deg Simon – særlig om du tror du klarer 50% – det er et sterkt svar på denne quizen!

    • Stemmer det Simon!

     Uansett tror jeg at du klarer svært mange spørsmål på denne quizen hvis du husker min alder (hva er mest relevant for en 52-åring) – når hadde han sin glanstid.) Og du tar innover deg at det er mange hint om hvert ledd – ledesnorene kan være alt fra Clinton til saltet.
     Så stå på!

 1. Abdusattorov, altså! For en fyr. Spillet er en ting, men innstillingen! Slår Caruana, Aronian og Carlsen, og oppfører seg etterpå som om det var han som var favoritten i partiene. Her har vi den klart mest spennende tenåringen i sjakkverdenen, og kanskje neste verdensmester? Vi får se hvordan det går i de to siste rundene.

 2. Ja – for en verdensmester vi har fått! 17 år, kompromissløs og posisjonelt uhyre sterk med en selvtillit du skal lete lenge etter. Rått! Han imponerte på så mange plan at det er vanskelig å ikke ta litt av. Han slo Magnus og vant et omspill mot Nepo – Herre Gemini for en kar vi snakker om!

 3. Tilbaketråkk: Løsningen på Romjulsquizen 2021 | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.