Magnus Carlsen tok første stikk mot Ding Liren

Magnus Carlsen leder matchen sin mot Ding Liren i Saint Louis
Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen spiller i disse dager i Saint Louis i USA. Turneringsformen er matcher med redusert betenkningstid og da snakker vi om hurtigsjakk og lynsjakk. Magnus valgte Ding Liren som konkurrent og får en lang oppvisningsmatch mot den talentfulle, unge kinesiske motstanderen over hele 30 partier på fire dager. De startet lørdags kveld norsk tid og er ferdig tirsdags kveld. Tilsammen blir det altså oppgjør med fire ulike tidskontroller Først blir det 4 partier med 30 minutter per spiller, så blir det 6 partier med 20 minutter per spiller, så blir det 8 partier med 10 minutter per spiller, og til slutt spilles det 12 partier med 5 minutter per spiller. Merk dere at det ikke er noen tilleggstid på noen måte og dermed blir det vonde og vanskelige tidsnødsdueller og mye moro i Saint Louis!

Magnus startet på første dag med å spille svart i et spansk parti der kineseren spilte kjempesterkt – Magnus ble regelrett presset fra skanse til skanse helt til han var nedspilt og sto til tap rundt trekk 45. Da sviktet Ding Liren og Magnus kunne smette unna til remis. Du kan se partiet med Stockfish 8-analyser her. Det andre partiet ble ikke fulgt så dramatisk selv om det ble et maratonparti over 85 trekk før remisen var klar. Magnus kom nærmest noe på slutten, mens Ding Liren var nærmest noe i midtspillet – men når alt kokte bort i kålen og begge spilte forbløffende sterkt – var det ikke mye å hente her. Du kan se partiet med Stockfish 9-analyser her. I parti tre satte Magnus seg i førersetet fra start i en ny spansk duell med Magnus som hvit. Det ble lenge et praktparti fra Magnus sin hånd – men når det ble taktisk sterkt ladet og Magnus skulle kassere det inn – sviktet det. Han overså det sterke 50. Sxb6 i en lett kaotisk stilling og dermed var det gjort – denne gang var det Ding Liren som berget seg. Du kan se partiet her.

Så skulle det skje i fjerde matchparti. Magnus skulle få opp en Magnusstilling i en katalansk åpning med svart – og det var et sluttspill etter Magnus sin smak. Et tårn og løpersluttspill som ble så praktfullt spilt av vår mann at det luktet svidd da Ding Liren omsider måtte kaste inn håndkleet. Et imponerende parti som fikk tankene til å gå tilbake til Rubinstein og Capablanca som jo var så strålende sterke i ulike sluttspill der tårnene spilte en sentral rolle. Magnus er djevelgod og det virker som han spiller bedre sjakk enn på lenge – analyseresultatene fra Stockfish viser i hvert fall en solid trend – og den er positiv for Magnus. Han spiller på lave feilverdier – altså med få feil – og han spiller kreativitet og søker de rette stillingene for seg og sin sjakk igjen. Dermed blir det hur spennende som helst å følge Magnus i London i klassisk sjakk i slutten av måneden. Vi gleder oss!

Her er det flotte fjerdepartiet i matchen mot Ding Liren:

2 tanker om “Magnus Carlsen tok første stikk mot Ding Liren

  1. Takk for nye, gode innlegg, Sven. Gleder meg over at Sjakkfantomet 2 nå er en realitet. Har savnet din spalte. Ønsker deg lykke til med ny satsing!

    Med sjakktuell hilsen
    Hans-Henrik

  2. Tillykke med din nye hjemmeside og tak for de gode og entusiastiske indlæg. Glæder mig til at se din dækning af 10-minutters matchen mod Ding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.