Magnus Carlsen dominerer mot Ding Liren

Magnus Carlsen spiller match mot Ding Liren i disse dager og gjør det sterkt!
Foto: Lennart Ootes

Første parti på dag 2 i matchen mellom Magnus Carlsen og Ding Liren ble et Nimzoindisk oppgjør der Magnus spilte hvit og kom meget godt ut av åpningsspillet. Han fikk en betydelig fordel som kulminerte i at han vant en kvalitet for ikke fullgod kompensasjon, men da han spilte 21.Lf3?! fikk kineseren utlignet spillet ved aktivt motspill der den sterke c-bonden spilte en viktig rolle. Mye sterkere ville 21.Lxc4 Se5 22.Db3! vært og hvit har stor fordel. Partiet ebbet ut i remis etter at Ding fikk kvaliteten tilbake og det ble dermed et udramatisk oppgjør på 36 trekk. Du finner partiet med Stockfishanalyser og stillingsgraf her.

Andre matchparti ble en ny Nimzoinder – nå med Magnus som svart. Det ble et virkelig praktparti rent posisjonelt sett fra Magnus sin side der han feide kineseren av brettet i et langt parti over 67 trekk. Magnus festet grepet rundt trekk 40, og så seg aldri tilbake. En meget god springer mot en dårlig løper ble Magnus sitt vinstvåpen, og denne svartseieren smakte nok ekstra godt fordi den var så ren og pen. Magnus ser ut til å ha toppformen inne og imponerer i USA. Du kan se hele partiet med Stockfishanalyser her.

Tredje matchparti ble så feilfritt et 20 minutters parti kan forbli og med Magnus tilbake bak de hvite brikkene ble det 1.e4 og italiensk som Magnus startet å spille seriøst og mye under VM-matchen mot Karjakin i fjor. Partene følte hverandre på tennene, skyggebokset litt og byttet brikker slik at det hele ebbet ut i en fredfylt remis som var helt udramatisk og veldig kjedelig i grunn. Du kan se partiet på 44 trekk med Stockfishanalyser her.

I fjerde parti eksploderte matchen og vi fikk se et herlig parti der Magnus spilte svart og der han knuste kineserens forsvar etter alle kunstens regler. Jeg gledet meg og det håper jeg du også gjør når du ser dette oppgjøret. Magnus spiller voldssjakk der han får virkelig fart på brikkene og invaderer den hvite stillingen på eksemplarisk vis. Dette ble interessant, spennende og veldig morsomt parti der Magnus vant i den helt store stilen. Du kan se partiet med Stockfishanalyser her.

I femte parti ble det lukket spansk med 6.d3 og Magnus spilte hvit i dette partiet som også var over 20 minutter uten tillegg i tiden. Magnus presset på posisjonelt og fikk opp en interessant stilling der han til slutt fikk et avgjørende gjennombrudd i sentrum med 28.e5! fulgt av 29.d6! og winning. Bra spill igjen av Magnus, men her virket det som om Ding Liren har mistet litt av troen – og den normalt høye moralen hans er nå i matchen mer eller mindre pulverisert av Magnus. Usikkerheten brer seg og Magnus vant dette spillet suveren. Du finner partiet med Stockfish-analyser her.

Dagens siste oppgjør var det sjette partiet med 20 minutters tenketid, og det 10. matchpartiet totalt. Ding Liren var hvit og han samlet seg, spilte solid og lot Magnus aldri komme inn i spillet. Dette ble et svært velspilt, svært kjedelig og svært lite interessant parti som var en transportetappe til dag 3 av denne matchen som spilles mandag kveld. Der skal Magnus spille hele 8 oppgjør mot Ding Liren med 10 minutter hver før det hele avgjøres på tirsdag med 12 partier ren lynsjakk med 5 minutter per spiller per parti. Vi har altså fortsatt mye god sjakk foran oss i denne matchen og klarer en mørbanket Liren å samle seg kan i hvert fall lynsjakken med 5 minutter bli spennende – han har vært verdensener i den disiplinen. Du finner partiet med Stockfish-analyser her.

Her er det fjerde kamppartiet mellom de to kombattantene:

5 tanker om “Magnus Carlsen dominerer mot Ding Liren

 1. Hei Sven, og velkommen tilbake! Du er virkelig en ildsjel!

  Flott layout og kommentarer av godt gammelt Sjakkfantomet- merke.

  Nå har det seg slik at da jeg skulle spille gjennom partiet ovenfor fikk jeg problemer. Jeg bruker en iPad med siste versjon av operativsystemet. Til å begynne med fungerer alt som normalt, men så begynner teksten i kommentarvinduet å hoppe opp og ned for annethvert trekk. Det blir slitsomt å tilbakestille vinduet hele tiden, så jeg håper det lar seg ordne. Jeg går ut fra at dette ikke er spesielt for min iPad, derfor denne lille kommentaren.

  Håper på mer flott Magnusstoff fra deg framover!

  Hilsen
  Jan

 2. Vel tilbake, Sven!
  Stilig layout.

  Det er godt å se Carlsen fjerne all tvil om hvem som bestemmer hvor skapet skal stå. Alltid greit å lage varige arr i selvtilliten til mulige utfordrere.

 3. Tilbaketråkk: joasol – Sjakkfantomet er tilbake!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.