Kandidatturneringen er klar – Aronian seiler opp!

Levon Aronian seiler opp som den største favoritten til kandidatturneringsserier
Foto: Agon/FIDE GP 2017  |  https://worldchess.com/gp2017/

Så er det klart hvem som skal spille i kandidatturneringen i Berlin 10.-28. mars 2018:

  • Sergey Karjakin (kvalifisert som tapende VM-finalist)
  • Levon Aronian (vinner av World Cup)
  • Ding Liren (World Cup finalist)
  • Shakhriyar Mamedyarov (Grand Prix vinner)
  • Alexander Grischuk (Grand Prix finalist)
  • Fabiano Caruana (høyest FIDE-rating)
  • Wesley So (nest høyest FIDE-rating)
  • Vladimir Kramnik (arrangørens wildcard)

FIDE Grand-Prix er nylig ferdigspilt på Palma De Mallorca – en sjakkhistorisk destinasjon som gir gode vibrasjoner til en virkelig sjakkelsker. Ja, for det var nettopp på Palma De Mallorca Bobby Fischer sin vei til VM-tronen startet. Fischer var egentlig ikke kvalifisert til å delta – men fikk plassen til Paul Benkø og eventyret kunne starte. På Palma De Mallorca knuste han den sovjetrussiske motstanden ved å sprette dem opp som valnøtter sprettes opp på julekvelden. Fischer slo de tre sovjetiske deltakerne Geller, Taimanov og Smyslov 3-0 og vant turneringen suverent med 18.5 av 23 mulige og ble med det en av historiens mest fortjente kandidater til VM. Bent Larsen og Efim Geller ble distansert med hele 3.5 poeng og verden hadde fått sitt forvarsel på det som skulle komme. Vi vet hva som skjedde i forlengelsen av dette. Fischer kruset frem til en VM-match mot Boris Spassky ved å slå Taimanov, Larsen og Petrosian med de knusende sifre. 18.5 – 2.5 – tro det eller ei! Boris Spassky kunne heller ikke stå imot Fischer sin vitale kraft og ble smadret – vi fikk i 1972 tidenes mest suverene verdensmester i sjakk – Bobby Fischer – og det skjedde på en liten øy i Atlanterhavet der Bobby ble kronet som ny sjakk-konge i Reykjavik i 1972 og med en vestlig verdensmester ble sjakken aldri det samme igjen da den nådde nye høyder og ble populær på verdensbasis.

Årets FIDE-GP på Palma De Mallorca kunne selvsagt ikke måle seg med turneringen i 1970, til det var den alt for remispreget. Mens Fischer knapt viste hva remis var – så fosset Jakovenko og Aronian frem til 7 remiser og 2 seire og det holdt faktisk til 1. og 2. plass i turneringen. Sterke spillere som Nakamura, Liren, Svidler, Harikrishna og Tomashevsky gikk også tapsfri gjennom feltet og sammen med Radjabov og Rapport endte disse på 5 av 9 mulige. Allikevel føler jeg ikke det er mye å skrive hjem om fra denne turneringen da de to som kvalifiserte seg til FIDE-GP ikke deltok og da de beste ikke spilte så blendende sjakk som jeg drømmer om å se. Tre hederlige unntak var likevel Aronian, Radjabov og Rapport!

Aronian spilte et praktparti mot Anish Giri med himmelsk sus som fikk tankene til å gå tilbake til Café de la Régence og romantikkens kafésjakk. Radjabov hadde gode sjanser underveis til å kvalifisere seg til kandidatturneringen og han ble den eneste som vant hele tre partier. Hans bane ble de to tapene mot Nakamura og mot Tomashevsky i runde fire og seks. Uten disse ville Radjabov kvalifisert seg med bravur – men tap er tap og han forblir for ustabil. Allikevel er det godt å se at Radjabov er tilbake på angrepssporet. At han igjen spiller kongeindisk og siciliansk med svart og at han generelt er mer hissig på grøten. Radja er en fargeklatt og slike må en like.

Steike, hakke, peise for en spiller Aronian er på sitt beste. Når livet leker for armeneren, leker sjakken hans også! Da er livet godt å leve. Aronian kan spille så kreativt og opportunt som bare få kan og han skjemmes ikke over å legge en grådig felle eller to – og ei heller over å spille kafésjakk når sjansen byr seg! Vi husker alle at Aronian vant World Cup og vet at han kvalifiserte seg til VM-kandidaten der – så FIDE-GP ble ren bonus for den sympatiske armeneren. Han blir et meget spennende navn i kandidatturneringen og holder han nervene i sjakk blir han min største favoritt der.

Av VM-kandidatene tror jeg også de farligste utfordrerne vil være Aronian eller Caruana. Caruana fordi han har en forse på sterk, objektiv sunn angrepssjakk med sting i og at han samtidig er sterk i sluttspill og en seig jævel. Aronian fordi han er veldig forskjellig fra Magnus og har styrkene sine på andre områder. Sjakkhistorien har nemlig vist oss at de som vinner som utfordrerne bryter med det bestående. Posisjonsspilleren Kramnik ga Kasparov bank, angrepsspilleren Anand ga Kramnik bank og posisjonsløven Magnus ha Anand bank. Jeg tror altså ikke noe på at en posisjonell utfordrer skal gi Magnus bank på Magnus sin arena – posisjonsspillet. I hvert fall ikke i 2018. Aronian er en sterk angrepsspiller og en begavelse taktisk. Når Magnus sitter med frykt i blikket og klager over at han snart overser noe taktisk når han spiller mot Play Magnus-appen – så vil han også få griller i hodet mot Aronian om det går i nedoverbakke i en VM-match. Allikevel tror jeg ikke det vil skje. Jeg tror Magnus fremdeles er for sterk i 2018 og at han vil beholde tittelen sin. VM-matchen spilles trolig i november 2018 og ryktet hevder at London eller en storby i Asia skal ligge godt an i løypa.

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Her er praktpartiet til Aronian mot Anish Giri fra 4. runde i Palma-turneringen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.