En hyllest til Magnus Carlsen på 27-års dagen!

Magnus Carlsen vant både London Chess Classic og Grand Chess Tour i 2015!
Foto: Ray Morris-Hill | www.rmhphoto.eu

Magnus Carlsen – bare navnet gir gode vibrasjoner for en ekte sjakkelsker. For hvem har gledet det store sjakkpublikum mer enn Magnus de siste 10 årene? Hvem har dominert toppsjakken like mye i vår tid? Og hvem heier blo’fansen på når det er store turneringer på gang. Jo, det er Magnus!

I dag fyller han altså 27 år – det er ingen alder for en sjakkspiller. Matematikeren, filosofen og sjakkspilleren Emanuel Lasker var i sin tid 52 år da han abdiserte fra tronen som verdensmester i sjakk i 1921 etter et antiklimaks av en VM-match mot Jose Raul Capablanca. Botvinnik var på sin side 50 år gammel da han gjenvant VM-tittelen fra Mikhail Tal i 1961 – gamle menn har alltid gjort det godt i sjakk – men i vår tid er det først og fremst de unges spill og Magnus har alt i rundt 10-år tid vært en av hoved eksponentene for de unges opportune fremferd i verdenstoppen. Det var Magnus som detroniserte verdensmester Vishy Anand i 2013 og det var Magnus som måtte sette den vitale inderen på plass nok en gang i 2014. Magnus har sågar satt historiens største vidunderbarn på plass. Jevngamle Karjakin ble stormester 12 år og 17 måneder gammel – men mot Magnus ble han for lett i VM-matchen i 2016 etter stor dramatikk og mye spenning. Ja, vi har alt hatt forferdelig mye moro sammen med Magnus – la oss håpe det fortsetter.

Når Magnus nå fyller 27 vil jeg kalle det et skillepunkt i karrieren – ikke et absolutt skille, ting går gradvis i sjakkens rike, men et viktig skillepunkt er det. Hva er det da som er nytt? Jo, Magnus har regjert verdenstoppen i snart en 10 års tid og vært en stor stjerne. Han har vært verdensener i sjakk i nesten 8 år – mer eller mindre sammenhengende. Han har banket løs på den eldre garde og vist at han er best gang på gang. Spillere som Kramnik, Anand, Ivanchuk, Gelfand og Topalov har måttet vike. Han har også satt sine egne på plass gang på gang. Karjakin, Caruana, Giri, Liren, Nakamura og Wesley So har alle fått bank og generasjonen imellom disse to ytterligheter med Aronian og Grischuk i spissen har også fått smake pisken. Hva mer har en slik stor mester å bevise? Hva består skillepunktet i og hvorfor tenker Sjakkfantomet at det starter alt nå?

Jo, det er to ting som får meg til å tenke at vi står ved et sjakklig skillepunkt i Magnus sin karriere når vi går inn i 2018. Det ene er åpenbart. Magnus har hatt problemer i langsjakk og i godt over et år har det vært en turneringstørke der Magnus ikke har vunnet en eneste klassisk turnering om vi ser bort fra Isle of Man. Altså ikke en lukket superelite turnering. Slikt tærer. Magnus har noe å bevise igjen! Magnus er i en slags utfordrerposisjon og samtidig er han i en forsvarsposisjon i forhold til VM-tittelen. Der er det mye å tape og stort press i kulissene! Men er det mye å vinne for Magnus også? Ja, selvsagt. Skal Magnus vise at han hører hjemme øverst oppe blant de ypperste sjakkstjernene i historien – må han fremdeles bevise mye – og han vet det godt! Fischer, og ikke minst Garry Kasparov, ruver i sjakkhistorien og med sine seks tittelforsvar fra Kasparovs blir Magnus en spurv i tranedans i slik sammenligning med sine tre VM-matcher så langt. Kasparov har åtte! Magnus sin drøm er å forsvare tittelen fire ganger til og dette twitret han om etter forrige VM-match. I så fall vil han passere Kasparov i min bok i en ren sammenligning og ingen kan da si at Magnus ikke er størst.

Men for å klare det målet må Magnus takle motgangen han er inne i for øyeblikket og komme tilbake i langsjakkform også – det kan bli tøft. Magnus har altså ikke vunnet en langsjakkturnering siden i fjor om vi ser bort fra Isle of Man, de han kun møtte Caruana og Nakamura av de store kanonene, og det er ikke en verdensmester verdig. Det andre han må gjøre – som heller ikke er lett – er å holde de yngre på avstand. Magnus har så langt banket de eldre, slik alle verdensmesterne har gjort det før han og han. Han har også vist sine samtidige vintervegen, som mange av verdensmesterne har klart. Nå må han også prøve å banke den yngre generasjonen – og holde de borte fra livet! Det blir ikke lett. Jeg sier det fordi den første av dem, Wei Yi, har noe på gang for tiden. Han har ligget og vaket rundt 2750 i år og til neste år er han dermed voksen nok til å spise kirsebær med de store. Han skal da delta i Wijk aan Zee og jeg tror det blir spennende for både Wei Yi og for Magnus Carlsen. Som de fleste av dere vet har jeg fortsatt stor tro på at kineserne kommer i sjakk enda sterkere enn de alt har gjort – og spydspisser er Wei Yi og Ding Liren.

Fortsatt er likevel Magnus minst to nummer for stor for disse, så spørsmålet blir: Må vi vente helt til de unge kometene fra India kommer opp om 7-8 år? Jeg tenker på Nihal og Praggnanandhaa – de kommer nemlig susende inn i verdenseliten om ikke så mange år! Jeg tror faktisk ikke at vi må vente på mer spenning i verdenstoppen helt til det skjer. For jeg spår en meget hard VM-kamp for Magnus alt før den tid slik han fikk det av Karjakin i VM i 2016. Alt i VM i 2018 spår jeg at vi får nok en spennende match der alt kan skje og Magnus kan da komme til å tape VM-tittelen sin om han ikke får langsjakkspillet sitt på plass igjen før den tid. Hvis det derimot er der det var i 2015 er saken biff – da blir Magnus for sterk. Vi håper og tror på Magnus – men slikt er ikke opp til håp og tro – det er opp til hardt arbeid og noen små tilfeldigheter som må justeres og som ingen riktig rår over. Så vi går en spennende tid i møte.

I Wijk aan Zee i januar 2018 skal Magnus blant annet opp mot Fabiano Caruana (2794), Vladimir Kramnik (2794), Shakhryar Mamedyarov (2791), Wesley So (2788), (Viswanathan Anand (2783), Sergey Karjakin (2765), Anish Giri (2762) og Wei Yi (2740) – jeg gleder meg som et barn allerede. Men først skal Magnus få spillet sitt på plass igjen. Han skal sette seg i respekt og han skal vinne en turnering. Det skal skje i London nå i begynnelsen av desember og Sjakkfantomet skal følge han trekk for trekk og gi gode råd til blo’fansen underveis. Sammen skal vi heie Magnus frem her hos Sjakkfantomet og vi gleder oss til London folkens! Til klassisk sjakk med Magnus Carlsen og spill mot Nakamura, Lagrave, So, Caruana, Anand, Karjakin og folk – hold dere fast – Levon Aronian! Ja, for Aronian er det hete navnet for tiden og den vi ønsker Magnus skal kna hardest. Turneringen begynner allerede på fredag og Sjakkfantomets forhåndsomtale kommer torsdags kveld. Vi sees!

PS: Det er klart at det neste VM i sjakk spilles i London i november 2018. Herlig!

Magnus vant sist i London i 2015, vi tar en titt på finalepartiet mot Grischuk:

3 tanker om “En hyllest til Magnus Carlsen på 27-års dagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.