VM i hurtigsjakk, dag 1: Treg start for Magnus

Magnus gikk på en mine mot Bu fra Kina alt i første runde…
Foto: Arrangøren  |  King Salman World Rapid Championship 2017

 

Verdensmesterskapet i hurtig- og lynsjakk spilles i perioden 26. – til 30. desember 2017 i Riyadh. Magnus Carlsen leder der et meget sterkt felt der det riktignok er en rekke spillere som mangler – hovedsakelig på grunn av det valgte spillestedet. Mesterskapet spilles nemlig i det sterkt kontroversielle Saudi Arabia. Et land der menneskerettigheter brytes over en lav sko, der kvinner må ha en mannlig verge for å utføre enkle ting som å søke pass, reise til utlandet eller å gifte seg. Landet har ikke religionsfrihet, pressefrihet, ytringsfrihet eller demokrati og de er i en nådeløs krig med Jemen for tiden – og har selv Sharia-lover som skal etterfølges. Mennesker som deg og meg lemlestes rett og slett for sine frie liv – ved at de hugges av alt fra en hånd til hele hodet foran skuelysne. Dette skjer ofte like ved ulike kjøpesentra i landet uten at verden bryr seg nevneverdig om akkurat det. Dette er en av mange bisarre ting i dette landet i en verden der dette virkelig er et no-no-land å reise til for de som yter frihetens nådegaver. I hvert fall om du har en moralsk ryggrad du ønsker å ta vare på.

Magnus Carlsen stiller seg dessverre helt på siden i alle slike spørsmål som virkelig betyr noe i den helt store sammenhengen her i verden. Heldigvis har sjakkverdenen flere spillere som boikotter mesterskapet frivillig, og nesten like mange som er utestengt fordi de ikke får visum… Ja, for det er ikke bare de kvinnelige sjakkspillerne som må te seg i Saudi Arabia, og kle seg på en spesiell måte, oppføre seg slik kvinner skal oppføre seg, og følge strenge regler hele veien. Det er også slik at spillere fra Israel og Iran ikke fikk innreisetillatelse, mens spillerne fra Qatar ikke fikk innreisetillatelsen sin før det var for sent for hurtigsjakken. De vil likevel trolig delta i lyn.

På bakgrunn av dette vil jeg hylle spillere, som den doble verdensmesteren Anna Muzychuk fra Ukraina, og verdensstjernen Hikaru Nakamura fra USA, som boikotter mesterskapet til tross for at det koster dem mye økonomisk – og som høylytt protesterer mot FIDE som lar mesterskapet gå på et slikt sted! FIDE sier sågar at de tenker å la mesterskapet gå der tre år til ende – for en skam og et knefall for makt og penger! Ja, for at makten og pengene rår er tydelig for pengepotten er i år fem ganger høyere enn i Berlin for 2 år siden. FIDE får sine 20% og kan le hele veien til banken. Allikevel er det mange som ikke vil ha disse blodpengene. I hvert fall er hele den amerikanske troppen med Nakamura, Caruana og So fraværende. Det samme er Kramnik og Dominguez – men ellers er det sørgelig få som har en moralsk ryggrad til å motstå Mammons gavedryss fra dette landet som vi absolutt bør aksjonere mot. Selv har jeg vurdert nøye om jeg skulle boikotte hele VM og ikke skrive et eneste ord om mesterskapet – men jeg har til slutt falt ned på å dekke dette mesterskapet selv om det satt langt inne. Ganske enkelt fordi jeg er svak nok til å følge med og da blir det hyklersk å late som noe annet. Så her er mine tanker så langt.

Første runde:

Magnus startet første dag av mesterskapet ved å tape mot Bu Xiangzhi alt i første runde. Akkurat som i World Cup spilte Magnus hvit mot kineseren og igjen sa Bu, Bø, og spilte skremmende angrepssjakk som satte en støkk i Magnus som snart gikk seg vill i variantjungelen. Heftig angrepsspill er egentlig ikke kineserens varemerke – som mange sikkert tror etter partiene mot Magnus – men han har skjønt hvordan en knekker Magnus-koden. Sterkt angrepsspill er tingen – og ikke posisjonelt pysespill på like vilkår. Der taper du kampen mot Magnus hvis du ikke heter Valdimir Kramnik, er høy og mørk og spiller en fortryllende posisjonell sjakk.

Det var nesten overtydelig fra start at Magnus ble litt satt ut av å møte kineseren Bu, som han jo hadde et mareritt av et parti mot i World Cup, alt i første runde. Magnus spilte nemlig rett og slett tamt i en engelsk åpning – og etter et par og tjue trekk valgte han en forfeilet plan som ga kineseren vann på vinstmølla. Bu ba seg ikke be to ganger, men bygget opp en drepende angrepsstilling og han fant de kritiske trekkene fra trekk 34 til angrepet kulminerte med at Magnus gikk matt og tapte på tid i nærmest en og samme stund. Han tapte for ordens skyld på tid like før kineseren fikk utført matten!

For å si det rett ut. Magnus virker litt for likeglad under VM i Riyadh. Tap og vinn med samme sinn har aldri vært Magnus sin greie før – og det er heller ikke greia til virkelige vinnere. Allikevel ser TV sitt inntok i toppsjakken ut til å ha forandret noe i Magnus – han må forholde seg til en mediehverdag som setter spor i han. Stadige intervjuer og stadig en påtatt mine. Et tankekors der altså. Magnus nærmest fjaset bort tapet mot Bu på direktesendt kamera og jeg savnet faktisk litt av den fandenivoldske smerten som Magnus før har vist i slike situasjoner. En verdensmester skal hate å tape! Magnus ble regelrett knust av Bu og han spilte strengt tatt et meget svakt sjakkparti i dette oppgjøret. På en skala fra 1 – 10, der 10 er best, får Magnus kun 3 stjerner for dette partiet.

Andre runde:

Den russiske bussjåføren fra Moskva, GM Vladimir Dubrov, har rundt 2500 i rating. Han har omtrent identisk rating i langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk og han er med det en solid stormester, men ikke noe mer. Dette er altså en spiller Magnus skal spise levende til frokost, middag og kvelds i hele sitt sjakkaktive liv – og det gjorde vår mann – altså spiste Dubrov levende opp. Han gikk til verket med en fandenivoldsk innstilling i en hybrid mellom Katalansk og Bogo-indisk spilte Magnus flott sjakk og nedspilte sin motstander etter alle kunstens regler.

Russeren ble nok overrasket over Magnus sitt sterke 8…Dc8 i åpningsspillet og allerede etter 11 trekk begynte han å bruke veldig mye tid og han så ingen annen løsning enn å gi en bonde og det snappet vår mann og spilte hjem til seier med forbløffende presisjon. Sterkt svartspill av Magnus og 9 stjerner av 10 mulige for dette partiet som virkelig var en verdensmester verdig.

Tredje runde:

Pavel Eljanov er ingen tullebukk – faktisk var han den første virkelige verdensstjernen Magnus møtte i VM og det ble meget hard kamp i tredje runde mellom Ukraina sin storspiller og vår egen verdensmester. Det startet med kongebonden til Magnus som gikk to felter frem og etter at Eljanov spilte Berlinforsvaret i spansk spilte Magnus en liten Carlsenspesialitet – nemlig 5.Lg5!? som fikk Eljanov til å tenke. Dette har Magnus spilt i lynsjakk på nettet – blant annet i matchen mot Wesley So – men Eljanov virket helt blank. Allikevel taklet han åpningen fremdragende på brettet – men han kom tidlig etter på klokka. Etter å ha følt hverandre på tennene i midtspillet så var det Magnus som blunket først – eller bukket under for presset om vi skal være mer presis med språkføringen. Med 38.Tf3? gikk det nedover med Magnus som sto til tap i flere trekk rundt trekk 40 – men som berget seg da Eljanov ikke hadde så mye tid igjen på klokka til at han fikk regnet ut de nødvendige, presise trekkene som satte den siste spikeren i likkista. Magnus slapp dermed med skrekken i dette tungvekts-oppgjøret i god posisjonsspill.

Allikevel var det et lite faresignal siden Magnus var hvit, siden han ble stående til tap og siden motstanderen het Pavel Eljanov som Magnus har et meget godt tak på fra før. Ja, Magnus har totalt slått Eljanov 6 ganger i langsjakk og en skulle tro at slikt satte spor. Men Eljanov spilte et kjempeparti og ville fortjent 10 stjerner for sitt storspill av 10 mulige om han hadde funnet vinsten og spilt partiet hjem! Magnus får allikevel hele 8 stjerner for dette partiet som ble spilt på et meget høyt nivå.

Fjerde runde:

Så overrasker Magnus med – jeg følte liksom at noe skurret i Magnus sitt spill tidlig på dagen – men i de to siste rundene spiller Magnus som en ekte verdensmester: Stor posisjonssjakk og med stor presisjon i spillet! Dette er vintage Magnus – hans beste spill. Motstander var Salem Saleh fra De forente arabiske emirater som spilte en dronningambit mot Magnus som svarte med å spille avslått dronningambit. Dette ble et lærebokparti fra Magnus. Tema: Den isolerte bonde erobres gjennom tålmodig spill! Mange sjakkeksperter har mange ulike innfallsporter til å forstå Magnus. Lahlum mener han er best i alt – sånn omtrent. Gausel mener han er best på fighteregenskaper og Grønn mener han er den beste sportsmannen og pragmatikeren i verdenstoppen i sjakk. Selv mener jeg at Magnus sine tre fremste egenskaper er kampånden, forståelsen og ikke minst tålmodigheten i spillet hans som har den perfekte balansen mellom det å være passiv og det å være aktiv for hans spillestil og hans fremste egenskaper.

Dronninggambiten ble altså et utsøkt parti fra Magnus som først fikk full kontroll over feltet foran bonden, så aktiviserte seg ellers på brettet for så å likvidere bonde med et taktisk slag. Det er artig å se Magnus spille med de svarte brikkene i VM – da storspiller han! Flere hvitspillere spiller på vinst mot han og da åpner sjansene seg og Salige Salem fikk smake pisken til Magnus i dette partiet etter at den isolerte bonden viste seg å kun være svak. 10 av 10 stjerner til Magnus for dette partiet – bedre kan det ikke gjøres!

Femte runde:

For et par års tid siden begynte Magnus å eksperimentere med en ny spillestil. Kall det gjerne flankestilen. Egentlig startet det alt i 2010 under sjakk-OL der han mot blant annet Mickey Adams spilte Nordsjøforsvaret – en uglesett spillemåte som slo tilbake på Magnus selv i midtspillet mot Adams, selv om åpningen var helt OK. Magnus fortsatte å eksperimentere med flankespill i 2015 og etter det har vi sett hollandsk, Modern, Pirc og andre flankeforsvar fra Magnus. Sågar med hvit har han spilt The Polar Bear – som ikke må forveksles med Birds forsvar selv om begge starter med 1.f4. Henry Bird spilte nemlig sitt f4-system på en helt annen måte enn det Magnus gjør. Magnus har i fotsporene til Henrik Danielsen og spiller en form for Bird som altså kalles The Polar Bear. Hvilken flankeåpning valgte Magnus så mot Rustam Kasimdzhanov i femte runde?

Det ble en moderne hybrid av Taimanov og Keresangrepet. Keresangrepet er noe en spiller tidlig i siciliansk når svart har spilt Sf6 for å jage springeren fra dens beste felt. I Taimanov-varianten utsettes Sf6 – men hvit spiller likevel ofte g4! for å ta terreng, for å hindre Sf6 og for å få en langsiktig spilleplan med angrep på svarts konge om den rokerer kort eller står i sentrum. Denne problematikken ble aktuell i oppgjøret mot den tidligere FIDE-verdensmesteren Kasimdzhanov. Magnus spilte nemlig kongebonden frem, gikk inn i åpen sicilansk – bravo! – og spilte så et fremragende spill som ledet til et avgjørende mattangrep.

At jeg applauderer at Magnus spiller skarp sjakk betyr ikke at jeg mener at han alltid bør gjøre det – tvert imot! Magnus sin forse er posisjonsspillet og skulle han henge med kroppen og bena ut av 101 etasje i Empire State Building – og han kun kan redde seg med en sjakkparti og en seier mot Kasparov for å ikke falle ned – ja, så bør og skal han spille et sunt posisjonelt parti med 1.d4 og presse stakkars Garry rett ned. Men all den tid Magnus hygger seg med lynsjakk og hurtigsjakk – og eller også for den saks skyld – så er variasjon tingen. Både for å gjøre det vanskeligere å forberede seg mot han for konkurrentene og for å vise og erfare at han mestrer det taktiske spillet som sjakk tross alt egentlig er. Å holde muskler intakt er en viktig del av en god sjakkspillers hverdag.

Så Magnus spilte 1.e4, åpen siciliansk med 3.d4 og så freste han på med 6. g4! og 7. h4! og så seg aldri tilbake. Et flott sjakkparti fra Magnus som innledet et offerspill med sitt 20.Le3! – et trekk som bar hele veien til Rom da Kasimdzhanov spiste mer materiell enn stillingen hans kunne tåle. Magnus fikk raskt opp et drepene angrep og en preget eks-verdensmester fra FIDE måtte kaste håndkleet inn etter kun 25 litt flaue trekk! Magnus får kun 7 stjerner for dette partiet som strengt tatt var litt rufsete og der motstanden ikke var all verden. Dermed ble dagens parti – etter mitt skjønn – det flotte oppgjøret mot Salem. Vi tar en titt.

Her er Magnus sin instruktive svartseier mot Salem:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.