VM i hurtigsjakk, dag 2: Magnus på slagavstand til å ta gull

Svidler mot en Magnus Carlsen i uforskammet godt humør
Foto: Arrangøren  |  King Salman World Rapid Championship 2017

 

Andre dag av VM i hurtigsjakk ble heller ikke det helt store for Magnus Carlsen. Som på første spilledag tok Magnus 3½ av 5 og med det er han oppe på 7 av 10 totalt. Det holder kun til en sjetteplass for Magnus som ligger et helt poeng bak russeren Vladimir Fedoseev og et halvt poeng bak Viswanathan Anand, Peter Svidler og Wang Hao. Vinneren, som kåres etter de fem partiene som spilles tredje dag, vil trolig bli en av disse fem! Vi krysser fingre for at Magnus da får sin beste spilledag og for at det ikke også i år avgjøres på kvalitetsberegning. Kvalitetsberegningen er nemlig også i år ratingprestasjon – der Magnus stiller svakt da han fikk en dårlig start og da han selv har en skyhøy rating som ikke teller med i egen sum.

Sjette runde:

La meg først skryte litt av gullgutten. Han startet nemlig dagen med et brak og to starke seire. Mot Sergei Movsesian, en meget skolert armensk sjakkspiller, spilte Magnus litt riskofylt med vitende og vilje og vant på det. Han fikk nemlig Movsesian ut av sin vanlige tralt og da det ble kompliserte avgjørelser å ta – misset armeneren stygt og Magnus fikk opp et drepende angrep mot hvits konge.

Det startet som en Nimzowitsch åpning der Magnus fikk Movsesian ut av de vanlige baner da han tok en overgang til Pirc via trekkrekkefølgen 1.e4 Sc6!? 2.Sf3 d6!? 3.d4 Sf6. Magnus spiller altså en sjakk av Sjakkfantomets hjerte som jeg ivrig har argumentert for i årevis. Nemlig å styre unna hovedvarianter mot svakere motstand, spille solid med svart mot sterk motstand og å satse med de hvite brikkene. Satse gjorde Magnus her med svart og da det ble spill mot motsatte rokadestillinger ble det riktig så livlig og Magnus tok snart føringen på dronningfløya der Movsesians konge hadde gjemt seg. Alt etter 21 trekk startet et avgjørende angrep med c5! og da angrepet slo igjen med full kraft få trekk senere fantes det ingen redning for hvit. Movsesian måtte frem med lanken etter kun 27 trekk som hvit – det skjer ikke ofte! Magnus sitt spill var litt rusete i starten og var ikke 10% men 7 stjerner var det verdt. Bra spill med andre ord!

Sjuende runde:

Wang Yue hadde i 2008 hele 85 partier på rad uten nederlag. Når en møtte han til dyst var det som å spille mot en sovende panda – det ble farlig straks en terget bjørnen til kamp. I sjakkverdenen ble det snakket om den kinesiske mur som ikke lot seg bryte ned av noe etter disse 85 partiene, men så knuste Magnus Wang Yue i Kings Tournament 2009 ved å spille Kings Gambit. At Magnus elsker slike ordspill vet vi godt og kanskje var det fordi han spilte i Kongeturneringen at det ble kongegambit. Det ble i hvert fall helt konge – for da Wang Yue tapte, så ble han i fortsettelsen en lett motstander for Magnus. Vår mann slo nemlig Wang Yue ytterligere 4 ganger i langsjakk og han har vunnet hele 5 ganger i lyn- og hurtigsjakk mot den kinesiske bamsen. Pent.

I VM i hurtigsjakk spilte Magnus nå ned Wang Yue med en slik letthet, en slik eleganse og en slik presisjon at det så ut som om han aldri har gjort noe annet. Magnus spilte med de hvite brikkene et løperspill som kjennetegnes av 2.Lc4 i et kongebondespill. Et meget godt valg og en åpning jeg har vært talsmann for i mine partikommentarer da den kler Magnus godt! Magnus vant tidlig løperparet og han dristet seg til å rokere langt og ga jernet mot kineseren som er så nådeløs hvis han får festet grepet – men som er overkommelig om han kommer i forsvarsposisjon. I forsvarsposisjon kom Wang Yue tidlig og da han rotet fælt med å få ut hvitfeltsløperen sin – viste Magnus seg fra sin beste side og knuste det kinesiske forsvaret til Yue. Yeah, Yeah – dette var Magnus sitt beste parti på dag 2 og et instruktivt posisjonelt parti sjakk. Partiet fortjener hele 9 stjerner og stor applaus!

Åttende runde:

I åttende runde ventet den ferske russiske mester i sjakk, Peter Svidler. Han er åtteganger russisk mester nå – et storhet av de helt sjeldne med andre ord. Magnus var svart og han ville igjen noe og spilte sin kjære Pirc via en mer normalt trekkrekkefølge. Igjen kom 6…Sc6 og etter 7.d5! svarte Magnus 7…Sb8! et trekk jeg minnes at Rune Gåsemyr spilte mot med i et postsjakkparti med en noe annen trekkrekkefølge. I det partiet fikk han overtaket og senere vant Gåsemyr NM i postsjakk 1993 der jeg ble nr. 3. Siden jeg ikke fikk fordel har jeg alltid lurt på hva jeg gjorde feil – og i dag fikk jeg altså svaret da Peter Svidler, etter mitt skjønn, spilte meget sterkt i selve åpningsspillet frem til trekk 14 da sjablongtrekkene begynte å dukke opp. Svidlers største svakhet er nettopp at han kan så mye sjakk at det litt for ofte blir sjablongtrekk – som ikke inneholder den nødvendige kreativiteten og tar hele stillingens krav innover seg – i stedet for presisjonstrekk slik som Magnus ofte gjør trekk etter trekk. Allikevel fikk Svidler opp en liten fordel som varte helt til trekk 28 der han spilte det merkelige 29.Lg5?! – etter det ble det likt spill og Magnus forserte raskt remisen ved å ta ut en evigsjakkressurs.

Det er artig å se Magnus spille flankeåpninger og ikke kun Berlinforsvaret og Laskervarianten i dronningambit – altså ursolide åpninger. Magnus begynner nå å få en virkelig tungtslående posisjonell forståelse for disse strukturene og kanskje blir prisen han har betalt for å spille alternativt en periode – betalt tilbake til han med renter og renters rente når historia om Magnus Carlsen skal skrives til ende. Ja, for Magnus kan virkelig sin Pirc nå – bare Kramnik i verdenstoppet er like hissig på grøten i denne åpningen og mot Svidler fikk han raskt opp helt akseptable sjanser. Dette reduserer nemlig remisvinduet og selv om han øker tapsvinduet noe – øker han vinstvinduet sitt mye mer. Det har praksis vist. Magnus får 9 stjerner i boka for partiet mot Svidler som var en sterk svartremis!

Niende runde:

Så måtte det gå åt skogen til slutt også på dag 2. Magnus skulle opp mot sin tidligere rival, Vishy Anand og igjen spilte Magnus et åpning etter mitt hjerte! Det er bare å la seg begeistre. Magnus ville nemlig vinne dette oppgjøret og inviterte til Nimzoindisk mot Anand – en meget krevende åpning som eks-verdensmesteren valgte å gå inn i. Dermed ble det mye godt og gammel teori før Magnus fikk opp et lite press etter ca. 25 trekk. Den lille fordelen jeg mener å se besto i løperparet og en farligere plan enn svart hadde – nemlig et kongeangrep. Magnus spilte sterkt og godt lenge, men Anand spilte et utsøkt parti hele veien og lot seg ikke rikke en halv tomme. Så da begynte Magnus og se seg om etter en remis-exit og da han trodde han fant den – så ga han i stedet Anand seieren i gave ved et trivielt enkelt kvalitetsoffer som både jeg og du ville funnet over brettet. Trist.

Anand spilte altså et stjerneparti til 10 av 10 mulige stjerner. Han utviste ikke den samme redselen som under VM til å gå inn i regnekritiske varianter – i stedet utfordret han Magnus på skarp sjakk, ga ikke en tomme og regnet de kritiske variantene best. En velfortjent seier for Anand i et sterkt parti fra inderens hånd. Allikevel var ikke dette det beste partiet til Anand – som kjemper helt i toppen under VM og som er tapsfri! Anand spilte nemlig et nydelig spanskparti mot Peter Leko som det fortsatt går gjetord om i Riyadh. Har du ikke sett det partiet – finn det straks og njut! Magnus sitt spill sto ikke til troende mot Anand og selv om mye var bra – ble slutten så flau at jeg har 4 stjerner å gi verdensmesteren for dette oppgjøret.

Tiende runde:

En god sjakkspiller skal reise seg etter å ha blitt slått i bakken og den edle kunsten kan Magnus. Å riste av seg tapet, kaste seg ut i krigen igjen og å yte sitt beste der! Motstander var Ian Nepomniachtchi og Magnus hadde dermed hvit mot en tradisjonelt vanskelig motstander på samme alder som seg selv. Magnus taklet den sicilianske åpningen på forbilledlig vis ved å sette seg opp med et b3-system og spille den posisjonelt og uteoretisk. Dermed fikk Magnus sin overlegne posisjonelle forståelse fullt spillerom og han nedspilte Nepomniachtchi etter alle kunstens regler. Men akkurat når seieren virket klar i et dronningsluttspill – glapp Magnus sin konsentrasjon i et trekk der Nepo fikk sjansen til å redde remis ved evigsjakk i trekk 41. Som du ser om du studerer partiet blir det remis hvis Nepo spiller 41.Dd4+ – men slike miss kan selv en verdensmester påkoste seg. Det er nemlig menneskelig å feile. Allikevel var feilen så stor at det ikke blir mer enn 8 stjerner til Magnus for dette partiet.

Det er ikke et VM om det ikke snakkes noe om de andre partiene. Så vi tar en kort liten prat om det som har skjedd ellers i turneringa. Den største snakkisen er selvsagt de unge, russiske kometene som kjemper helt i toppen med 15 år gamle Andrey Esipenko og 19 år gamle Vladislav Artemiev i spissen. 15 år gamle Esipenko er kun FM – men han har innfridd alle kravene til GM-tittelen og vil trolig bli utnevnt til stormester med det første. Dette er et navn i må lære oss straks. Russeren knuste Karjakin i et himmelsk angrepsparti nå i VM og etter 9 runder lå han likt med Magnus Carlsen da begge hadde 6 av 9 mulige! For en spiller! Karjakin er forresten en blek skygge av seg selv og han startet turneringen med to strake tap – blant annet ble han feid av brettet i en sicilianer av en jordansk spiller. I say no more.

Noen av oss la nå merke til Vladimir Fedoseev for et par år siden da han begynte eventyret sitt med utsøkte resultater i blant annet Dubai Open. Da han i år vant Aeroflot Open i Moskva fikk noe alle virkelige sjakkelskere opp øyene for den sterke russeren som har eksplodert og strålet som en sol i hele år. Han slo blant annet ut Nakamura av World Cup og ledet det russiske mesterskapet før Svidler plukket han ned i et jevnt sluttspill nå i vinter. Fedoseev har spilt storslått sjakk i hele mesterskapet i Riyadh – men i de tre siste rundene av mesterskapet har det blitt remiser – så farten han var oppe i lenge – ser ut til å ha slakket av. Allikevel er det viktig at Magnus ikke har møtt han enda i mesterskapet og det skjer tidligst i 12. runde da Magnus møter Pantsulaia fra Georgia i 11. runde av VM som spilles over tre dager med totalt 15 runder.

Fedoseev er altså ledermannen med 8 poeng, Anand, Svidler og Wang Hao har altså 7.5 med Magnus er en av 6 spillere på 7 poeng. Slutten kommer til å bli en thriller – vi gleder oss!

 

Her er Magnus sitt praktparti mot Wang Yue med hvit:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.