Gibraltar sjakkfestival 2018

Omspillsfinalen mellom Aronian og MVL gikk Aronians vei – Levon er mester!
Foto: De offisielle hjemmesidene for Gibraltar  |  (C) John Saunders

Den 16. utgaven av Gibraltar Masters er nettopp over. Turneringen ble som vanlig spilt på Caleta Hotell – i år fra 23. januar til 1. februar 2018. Det ble spilt 10 runder og med 276 deltakere på plass er dette en stor åpen turnering med et spennende startfelt. Tre av verdens topp-10 spillere var i år på plass: Nakamura, Aronian, Maxime Vachier-Lagrave. Nakamura er den store spilleren av åpne turneringer i verdenseliten og med hele fire seire på Gibraltar innehar han rekorden for denne turneringa som regnes som verdens sterkeste åpne turnering.

I år spilte altså en rekke 2700-spillere – jeg nevner i fleng; Levon Aronian (2797), Maxime Vachier-Lagrave (2793), Hikaru Nakamura (2781), David Navara (2749), Pentala Harikrishna (2745), Le Quang Liem (2737), Nikita Vitiugov (2732), Vassily Ivanchuk (2726), Jan-Krzysztof Duda (2724), Wang Hao(2711), Michael Adams(2709) og Richard Rapport(2700) i tillegg spilte en rekke kjente spillere som høyt oppe på 2600-tallet som Gelfand og Short slik at det alt i alt være et særs slagferdig felt vi fikk se.

Alt i første runde startet overraskelsene for 2700-folket. Gara-søstrene – Anita og Ticia vippet for eksempel Levon Aronian og Nigel Short av pinnen og klarte to remiser mot disse kraftspillerne. I runde 2 ble det enda flere overraskelser da Das Dabashis slo David Navara (2749), Shardul Gagare (2494) slo Nikita Vitiugov (2732) og Antoaneta Stefanova (2489) slo Wang Hao (2711)! For en bombe detonasjon i en og samme runde! Men de beste er best og 2700-gjengen la seg ikke ned og begynte å gråte av den grunn. For når turneringa var over tronet det hele 7 spillere på topp – og de var alle over 2700 i rating!

Sluttstillingen for de 10 beste på Gibraltar:

1. Levon Aronian 7.5 (vant stikkampen mot MVL, HN og RR)
2. Maxime Vachier-Lagrave 7.5
3-4. Hikaru Nakamura 7.5
3-4. Richard Rapport 7.5
5-6. Nikita Vitiugov 7.5
5-6. Michael Adams 7.5
7. Le Wuang Liem 7.5
8. David Howell 7.0
9. Abihijeet Gupta 7.0
10. Das Dabashis 7.0

La det være sagt med en gang – det var et sprakende omspill med mye nerver og enda mer slitasje hos spillerne etter en lang turnering og en lang da på jobben. Aronian kunne avgjort det hele mot Nakamura i det ordinære partiet sitt i turneringa der han hadde en kjempestilling før han gjorde en kjent, klassisk feil. Han startet et offerspill, der han visste han minst hadde remis i enden av tunellen, ved å ofre først og regne ved enden av tunellen. Da viste det seg at han kun hadde remis da Nakamura sitt motspill var for sterkt. Siden Aronian hadde en gullstilling før offerspillet startet – burde han altså tenkt seg to ganger om før han startet det. Det ergret armeneren i ettertid.

Pia Cramling må nevnes i en slik artikkel da hun ble beste kvinne på Gibraltar. Pia var den høyest rangerte kvinnen i verden i 1984 før Polgar-søstrene tok over og før den kinesiske kvinnebølgen kom. I de siste årene har Pia fått en ny vår med sitt posisjonelle spill og det var i år 4. gang Pia gikk til topps, eller delte førsteplassen, for beste kvinne på Gibraltar. Heia Pia! Det gledelige var selvsagt at 54 år gamle Pia vant en masse penger – ca. 164.000 norske kroner og at hun igjen vant etter 9 års tørke på Gibraltar der de yngre måkene har grafset til seg det som er av høye prispenger. Nå er Pia tilbake og det er godt for nordisk sjakk tenker jeg.

Det var endel artige partier i siste runde. Aronian vs. Nakamura er nevnt. Men vi avslutter med å se et oppgjør som fascinerte meg fordi hvit så konsekvent stengte igjen stillingen – c4, a4 og g4 og selv om han hadde fordel basert på tre prinsipper, så tenkte jeg til slutt: Har han stengt ute vinstmulighetene nå? Men nei, i stillingen under har hvit mer terreng, han har bruddmulighetene som finnes i stillingen og han har en offiser inne i svarts stilling – en sterk Ld5. Dette er nok til å vinne fra diagramstillingen under.

Hvit trekker og vinner:

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene til Gibraltar 2018
Chessgames.com med Gibraltar 2018
Chess-results med fulle resultatlister
ChessBomb med partianalyser

Dagens nøtt:

Magnus kunne her satt matt i 2 trekk:

2 tanker om “Gibraltar sjakkfestival 2018

  1. Synes vel at MVL også ville vært en verdig vinner – han slo tross alt ut Nakamura som har vunnet denne turneringen hele 3 ganger på rad. Aronian var jo ute i meget hardt vær mot Richard Rapport alt i første parti.

    Det ser ellers ut til at det blåser en Aronian-vind før kandidatturneringen – så får vi se om han innfrir der eller ei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.