Natten i Moskva der skapet ble satt på plass…

Bobby Fischer var den som oppfant det geniale spillet Fischer Random sjakk!
Tegning av Rolf Klaudiussen i Sjakkfantomets eie

 

Forhåndsomtale av matchen mellom Magnus Carlsen og Nakamura

Til helga spiller Magnus Fischer Random mot ingen ringere enn Hikaru Nakamura. Dette var to av 00-tallets store håp og fansens to største yndlinger. Lille Norge mot store USA. Lommedalingen Magnus mot verdensmannen Nakamura. Innadvendte Magnus mot utadvendte Nakamura. De to hadde hver sin arena for å piske stemning og for å gjøre seg kjent. For Magnus var det brettsjakk som gjaldt. Det var der den største prestisjen, de største utfordringene og de største pengene lå og han tok snart Nakamura igjen i denne disiplinen og passerte han i spillestyrke og berømmelse så det holdt til tross for at Nakamura er 3 år eldre. Allikevel var fansen til Nakamura tro mot sin helt nesten hele veien til Rom. Men en natt skjedde det noe – noe som fikk selv den ivrigste Nakamurafansen til å skjønne tegninga – og det skjedde i Moskva.

Historien om lynduellen over 40 partier mellom Naka og Magnus

Vi skriver 2010 sent om kvelden den 18. november. Hverken Nakamura eller Magnus er i storslag – Aronian har nettopp blitt verdensmester i lynsjakk med 24.5 av 38 mulige og Radjabov ble nr.2. De to store heltene til sjakkfansen klarte ikke å stoppe de to sterke øst-europeerne. Det norske håpet ble nr.3 og USAs kjempe og Internetts beste lynsjakkspiller på den tiden, Hikaru Nakamura, ble nr. 5. Det er tid for å gjenvinne kraft til egoet. En mann skal reise slukøret hjem – en annen skal sette sin rival på plass – en gang for alle.

Ja, for når avslutningsseremonien er over, og Aronian har fått sin gullmedalje, har ikke Magnus fått nok sjakk. Han setter seg ned på hotellet og spiller tandem-hurtigsjakk (annet hvert trekk) sammen med Russlands visestatsminister Alexander Zhukov. De spiller mot eks-verdensmester Vladimir Kramnik and Arkady Dvorkovich, som i 2012 blir visestatsminister i Russland. Carlsen og Kramnik elsker sjakk, og selv om de har spilt timevis med lynsjakk i VM, er det enda ikke slutt på en lang dag. I forlengelsen av disse vennskapelige hurtigsjakkpartiene skal Magnus til å dra tilbake til hotellrommet, da han blir spurt om planene for kvelden. Magnus nøler, sier han ikke har noen planer og sier så at en 100-partiers match mot Nakamura i lynsjakk hadde vært noe. Han blir ikke tatt på alvor først, motparten tolker det hele humoristisk etter en lang dag, men skjønner så at det er alvor og match på gang. De forhandler så frem en avtale der Nakamura og Magnus blir enige om å spille en kamp på hotellrommet over 40 partier. En kamp som viser seg å vare langt utover natten – helt til 04:30 – før hele matchen endelig er over og en vinner er kåret.

Partene var så vidt jeg vet enige om å la resultatet i matchen forbli hemmelig en periode – allikevel var representanter for pressen tilstede. Senere rapporterte både Macauley Peterson hos USChess.org, og Dirk Jan ten Geuzendam hos New in Chess, om hendelsen. Magnus var totalt overlegen i denne matchen – han vant med sifrene 24.5 – 15.5, men dysset selv ned betydningen av hendelsen i en blogg post etter at han kom hjem. Allikevel må hendelsen ha satt varige spor i Nakamura, som så Magnus på toppen av pyramiden i alle disiplinene, og som ble satt så ettertrykkelig på plass. Etter hvert skulle Magnus også overta domenet i online-sjakk – i oktober 2016 skulle nemlig fansen på Chess.com få ti-årets sjakkmatch online da Magnus møtte Nakamura til dyst over et tidsrom på 3 timer. Magnus vant denne kampen 14,5 – 10,5 og senere har han slått Nakamura igjen i flere slike internett-kamper.

I langsjakk ble Nakamura en slagen mann…

Men der sårheten sitter dypest er utvilsomt i langsjakk der Magnus har scoren 12 – 1 mot Nakkis i avgjorte partier. Totalet har de spilt 23 remiser i tillegg. Dette gjør vondt for en av verdens beste spiller, som heller ikke klarte å kvalifisere seg til kandidatturnering i 2018. Kanskje ville Naka blitt verdensmester i sjakk om han ikke hadde hatt en nemesis ved navn Magnus Carlsen. En nemesis som satte han så ubønnhørlig på plass i Moskva i 2010, og som gang på gang hevder sin rett som verdens beste sjakkspiller og som Nakamura-dødaren.

Et annet av vestens store håp for 30 år siden hadde et noe tilsvarende forholdt til Garry Kasparov som Nakamura har til Magnus Carlsen. Nigel Short, født i 1965, levde nemlig i skyggen til Garry Kasparov, født 1963, et helt sjakkliv. Short ble aldri verdensmester – men hadde han bare blitt født inn i en annen tid, ville mulighetene trolig vært mye større for det. Kasparovs livslange score på Nigel Short i avgjorte partier ble 22-2 – nemesisen lettet aldri på grepet og var nådeløs.

Nå gleder vi oss til oppgjøret mellom de to kambattantene i Oslo i Fischer Random – vil Nakkis få sin oppreisning? Jeg tror ikke det. Det skal totalt spilles 16 partier med Fischer Random sjakk over 5 dager der det spilles hurtigsjakk og lynsjakk i denne noe spesielle disiplinen. Premiepotten er på hele 1.5 millioner kroner med en svært lav premiestruktur og vinneren vil kåret som uoffisiell verdensmester i Fischer Random sjakk. Uansett er dette en stor happening – vi gleder oss!


Aktuelle lenker:

Video på YouTube av nattsjakken mellom Magnus og Nakamura i 2010

Bakgrunnsartikkel av Macauley Peterson hos www.uschess.org

Nakamura vs. Magnus Carlsen hos Henie Onstad kunstsenter


Programmet for Fischer Random-kampen:

Fredag: To hurtigsjakkpartier med start kl 17 (45 minutter på de første 40 trekkene, med 15 minutter på resten av partiet per spiller per parti).

Lørdag: To hurtigsjakkpartier med start kl. 17.

Søndag: To hurtigsjakkpartier med start kl. 17.

Mandag: To hurtigsjakkpartier med start kl. 17.

Tirsdag: Åtte lynsjakkpartier (10 minutter + 5 sekunder pr. trekk per spiller per parti) med start kl. 17.

Alle kampene går direkte på TV hos NRK med Torstein Bae og Atle Grønn i studio

Kl. 16.30-18.50 på NRK1 og fra 19.40-22.00 på NRK2

3 tanker om “Natten i Moskva der skapet ble satt på plass…

  1. Ja dette blir moro, men jeg vet ikke helt om jeg liker at de skal bruke pulsmålere – det får da være måte på å gjøre seg tilgjengelig?

  2. Pulsmålere er fint – men er svært ambivalent til at Magnus stiller opp på dette innerst inne og litt skremt for konsekvensene det kan få om han taper. Tror rett og slett ikke Magnus er så godt forberedt som han burde være og at Fischersjakk ikke er hans greie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.