Aryan Tari svinger pisken i Moskva

Aryan Tari, her under VM i hurtigsjakk 2015, er på tokt i Moskva i disse dager
Foto: Regani  |  Wikipedia Commons

Aeroflot Open – smak på navnet! Turneringa ble lenge kalt verdens sterkeste åpne turnering – og det er lett å forstå hvorfor. Grunnen er ikke den suverene toppen – andre turneringer har sterkere topp. Grunnen er ikke stjernene – andre turneringer har større stjerner. Nei, grunnen er den knallsterke bredden. Her er det crème de la crème som gjelder! Ja, for i hver eneste runde møter en knallsterk motstand om en tar turen til Moskva for å spille Aeroflot Open selv om turneringen ikke er det samme i våre dager som den engang var.

Det er ikke noe tull når russerne arrangerer sin sterkeste åpne turnering i året. Da får vinneren en plass i den prestisjetunge Dortmund-turneringen og rating-grensen for å være med er på hele 2500. Allikevel er det over hele 60 stormestre på plass i Moskva, er par WGMs og 27 IMer og noen få supersterke FMer. Totalt deltar det 92 spillere i Moskva og de gutta og jentene kan spille sjakk! Blant disse ulvene finner vi i år våre egne stormestre Aryan Tari (2597) og Johan Salomon (2503). De to unge guttene skal opp mot overmakten. De skal prøve å skape sensasjon i et land med store sjakktradisjoner som strekker seg helt tilbake til 1800-tallet. Du har vel hørt om Mikhail Chigorin? Han ble født inn i det russiske Tsar-velde i 1850 da Tsar Nikolai I regjerte og han kan kalles russisk sjakks farfar. Det var han som la grobunnen for populariteten russisk sjakk har i dag. Allikevel var det den russiske sjakkens far – Mikhail Botvinnik som virkelig var Gudfaren i russisk sjakk. Han ble verdensmester og trakk i trådene slik at russisk sjakk er det den er i dag. Det oser altså sjakkultur av Russland og i Moskva og nå er våre gutter på tur for å lære mer sjakk i sjakkens Mecca. Kall det gjerne en pilegrimstur i sjakkens tjeneste.

Magnus Carlsen var der i 2004. Han spilte opp til dans og hans legendariske oppgjør mot Sergey Dolmatov gikk verden rundt etter at Magnus nedla den tidligere VM-kandidaten Sergey Dolmatov etter alle kunstens regler. Dolmatov var trent av verdens beste sjakktrener – Mark Dvoretsky – men Magnus sprettet stillingens han opp med kniv og spilte en herlig form for voldssjakk som ga en miniatyr i 19 trekk i resultat. Kasparovs trener Nikitin rappet et av noteringsskjemaene og viste folk i salen etter partiet hvor godt det var – «This is the game of a genius!» skrek Niktin heseblesende og rystet av hvordan en tidligere verdensstjerne gikk ned mot den nye vinen.

Tari og Salomon håper selvsagt at de er den nye vinen i vår tid. At de kommer opp og frem på bekostning av tidligere verdensstjerner som stiller velvillig opp i Moskva for å få sin bit av det store premiefondet. Her finner vi nemlig tidligere storheter som Khalifman, Kamsky og Bologan til start – men stort sett finner vi yngre spillere som alle har en felles drøm om å kunne leve av sjakken. De aller mest talentfulle i feltet er de aller yngste – slik er det ofte med en så høy grense som 2500 i rating. Når en klarer å komme over i en alder av 12-13 år har en virkelig talent og da snakker vi selvsagt indere. Ja, for både Nihal og Praggnanadhaa er med i Moskva og sistnevnte kan bli historisk. Det er de som er den nye vinen!

Ja, for Pragg er nå blitt 12 år og 6 måneder gammel og han har i Moskva sin aller siste sjanse til å slå Karjakin sin legendariske rekord fra 2002. Karjakin ble som kjent stormester i en alder av 12 år og 7 måneder dette året. Om han faktisk vil klare det gjenstår å se, for Pragg har ikke fått en flying start og med tre remiser og et tap på de fire første rundene, inklusive tap mot GM Igor Lysyj – så det skal bli tøft å stå hele løpet ut og lande det med en 2600-prestasjon. Dette er som kjent kravet til en GM-norm i sjakk. Uansett spiller 12 år gamle Pragg og 13 år gamle Nihal Sarin fra India storslått angrepssjakk og de to unge guttene kommer til å presse grenser, så gjenstår det å se om de når 2700 eller ei. Vi husker at landsmannen deres Parimarjan Negi aldri klarte å nå 2700 selv om han klarte å slå seg inn mellom Karjakin og Magnus da han i 2006 ble stormester bare 13 år gammel. I dag har Negi oppgitt sjakkdrømmen sin og studerer IT i USA – det skal være tøft å bli verdensmester i sjakk.

I denne settingen spiller altså Aryan Tari og Johan Salomon, og med Salomon har fått en tøff start – så har Aryan Tari fått en helt grei start i Moskva etter en flott seier i en spanjol som hvit der Marshallangrepet ble spilt. Tari kruset inn til en flott seier med mattangrep på slutten etter et meget velspilt parti mot armenske Arman Mikaelyan (2486). Dermed er grunnlaget lagt i de fire første rundene til å få enda hardere og bedre motstand gjennom de siste 5 rundene. Der skal Aryan først og fremst lære for i øyeblikket er han en student av spillet og en læregutt som blir bedre og bedre dag for dag.

Her er Aryan Tari sitt flotte parti fra 4. runde!

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene på engelsk

Chess24 sine dekning med tabell og partier

Chessbomb med partier

Chess-results har tabeller og ratingutregninger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.