Kragerø Resort Chess 2018

GM Kjetil A. Lie tapte med hvite brikker mot Benjamin Arvola Notkevich i 3. runde
Foto: Anniken Vestby

For andre året spilles det en stor internasjonal turnering i lille Kragerø på Kragerø Resort der Magnus sitt VM-team i de to siste verdensmesterskapene har holdt hus. Sist med spillere som Vachier-Lagrave, Jan Gustafsson og Nils Grandelius. Nå spilles det altså en internasjonal turnering der i dagene 21.-25 februar. Turneringen startet på onsdags kveld med en enkelt-runde og så spilles det dobbeltrunder hver dag frem til søndag. Tøffe tak med andre ord!

Det er en rekke stormestre med i denne turneringen, som dermed er stormesterkvalifiserende. Det betyr at en spiller som møter tre stormestre i bunn og grunn tar en napp i stormestertittelen ved å klare en ratingprestasjon over 2600 på en og samme tid. Det er noen andre krav også – men dette er de to vanskeligste å innfri. Av stormestre i turneringen never jeg i fleng: GM Jon Ludvig Hammer (2622), GM Boris Chatalbashev (2571), GM Aloyzas Kveinys (2550), GM Tiger Hillarp Persson (2543) og GM Kjetil A. Lie (2523) og GM Tom Kantans (2487). Av våre egne er det verdt å nevne IM Johan-Sebastian Christiansen (2498) som har ett GM-napp, IM Espen Lie (2473) som har tre GM-napp, men som mangler en rating over 2500, IM Kristian Stuvik Holm (2448) og ikke minst Benjamin Arvola (2446) som jakter sitt andre GM-napp. Dette blir en interessant turnering å følge og det er håp om flere norske fremganger i Kragerø.

Espen Lie får automatisk GM-tittelen om han runder 2500 i rating!
Foto: Anniken Vestby

Det kryr av unge talenter i norsk sjakk for tiden. Magnus-effekten har slått inn med full kraft i skuta «Sjakk-Norge» som styrer fremover med stå kurs og stadig større fremdrift. Selvfølgelig hjelper det med foreldre som har råd til å sponse barna – vi lever i et sjeldent rikt land og det gir våre spillere sjeldne muligheter. Men i tillegg hjelper det med systematisk trening, sjakklinja på NTG, internasjonale turneringer i Oslo, Fagernes, Stavanger og nå Kragerø. De norske talentene får der prøvd seg mot stormestre som lever av å spille sjakk og de får både brynet seg og sett nivået disse ligger på- det er stimulerende

I de aldersbestemte klassene under 20 år gror det spesielt godt. Den 15 år gamle FM Tor Fredrik (2335) deltar også i Kragerø og han jakter på sitt aller siste IM-napp i akkurat Kragerø. Der tok han i fjor sitt andre napp – selv om han tapte kampen mot stormester Kveinys i siste runde og med det et topp-resultat. Allikevel har Tromsøgutten gode minner fra Kragerø – og i tredje runde av Kragerø Resort Chess 2018 vant Kaasen mot den bergensbosatte IM’en Jovanna Houska – sterkt! Kaasen har dermed 2.5 av 3 og han jakter på sin aller siste og avgjørende IM-norm. Allikevel er ikke dette målet for unge Kaasen som har et uttalt mål om å bli stormester 18 år gammel. I så fall tangerer han Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer – noe som selvfølgelig vil være svært oppsiktsvekkende for en unggutt fra det Høye nord som riktignok bor i Bærum nå – nær sjakkens oase i Norge.

 

Tor Fredrik Kaasen er Norges høyest rangerte spiller under 16 år!
Foto: Anniken Vestby

IM Espen Lie og IM Benjamin Arvola leder feltet etter tre runder med en perfekt score. De to Internasjonale mestrene i sjakk jakter begge GM-tittelen – men to to ulike måter. Espen Lie trenger flest mulig ratingpoeng og for han er det viktig å få dem på en solid måte slik at han minimerer risko for å gå på en stor smell. Derfor velger han ut turneringer med måte og prøve å gjøre sitt aller ypperste i hver eneste en. Ikke et hvileskjær. Benjamin trenger også en rating over 2500 for å bli stormester – men han trenger to nye napp først og det vil trolig ta litt tid, så her gjelder det å smøre seg med litt tålmodighet og slå til når formen er på topp! Jeg tror det er gode sjanser for at Benjamin tar sitt andre napp i Kragerø for han har imponert stort så langt og slått blant annet GM Kjetil A. Lie med svarte brikker i et pent parti.

GM Jon Ludvig Hammer er tross en remis mot IM Jovanka Houska feltets klare favoritt. Han er tross alt ratet 50 fete elopoeng over nestemann i feltet og vi vet hva som bor i Jon Ludvig når han får brikkene til å gli – det så vi periodevis i NM i fjor sommer der han ble Norgesmester for andre gang. Første gang var på Lillehammer i 2013. Men det er svært mange skjær i sjøen og det blir spennende å se hvordan Hammer takler det å være klart topp-rangert. Strengt tatt liker han vel utfordringer mot enda sterkere motstand enn dette gir, men det er en pen fjær i hatten om han vinner og premien for førsteplass er på 15.000 kr. Lykke til Jon Ludvig.

Mads Vestby-Ellingsen er et stort Tromsøtalent som er nr. 5 i Norge under 16 år
Foto: Anniken Vestby

De utenlandske stormestrene har ikke imponert så langt og best an ligger GM Tiger Hillarp Persson med 2.5 av 3. Det blir spennende å se om de kommer sterkt tilbake – jeg velger å tro det! Spennende blir det også å følge juniorene våre som er up and coming. Vi legger merke til at 15-åringene Andreas Tryggestad og Daniel Nordquelle fra Nordstrand har fått en superstart med 2 av 3 mulige og særlig Andreas har imponert så langt med en 2392-prestasjon. Også de to 15-åringene Jens E Ingebretsen fra Holmestrand og Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø har gjort sine saker bra – de har også 2 av 3 og Vestby-Ellingsen sitt tap kom i første runde i et remissluttspill, som dog var vanskelig å holde med bonde under mot GM Kveinys. Mads spilte her svart og fikk tidlig en fin fordel før partiet snudde som det ofte gjør mot de beste. Vi legger ellers merke til at svært unge spillere som Shazil Shehzad, Mathias Unneland og ikke minst Aksel Bu Kvaløy også deltar – dette er fremtiden i norsk sjakk som blomstrer når som helst og da ypper de seg på øvre halvdel av tabellen. Enn så lenge må de lære mer og det får de i så sterke turneringer som dette er.

Shazil Shehzad er nr. 2 i Norge under 12 år og en svært lovende spiller
Foto: Anniken Vestby

 

Dagens Nøtt:

Hva skjer hvis hvit slår på c6 i denne stillingen?

 

 

Aktuelle lenker:

Bilder av Anniken Vestby fra Kragerø Resort Chess 2018:
Del 1  |  del 2  |  del 3  |  del 4

Resultatlister i Turneringsservice

Partiene hos ChessBomb

Én tanke om “Kragerø Resort Chess 2018

  1. Tilbaketråkk: Tor Fredrik Kaasen er ny IM i sjakk! | Sjakkfantomet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.