Grenke Chess Classic 2018, R9: Caruana viser muskler før VM-matchen!

Magnus Carlsen mot Vishy Anand med svarte brikker i 8. runde ble et spennende
Foto: Georgios Souleidis

Så ble det Fabiano Caruana som sto på toppen av seierspallen under Grenke Chess Classic 2018. At han vant var fullt ut fortjent for det er ingen tvil om at han spilte best sjakk under Grenke Chess Classic i år. Allikevel gjorde Magnus en jevnt god turnering og hadde han slått Caruana i innbyrdes oppgjør i første runde – der han hadde en studie-artet vinstvariant – ville turneringen trolig sett helt annerledes ut. Dette ble et skremmeskudd for baugen på Magnus Carlsen før VM-matchen i London i november. Caruana vil noe, Caruana er kapabel til å gjøre det og Caruana er klar for fight. Vi gleder oss!

Magnus spilte på vinst mot Anand – et godt forsøk

I siste runde måtte Magnus spille på vinst mot en vaklende Vishy Anand for å legge press på Caruana som spilte svart mot Vitiugov. Etter et flott åpningsvalg av Magnus som tok Anand på senga – klassisk siciliansk – fikk Magnus opp en spennende hvitstilling med sjanser til begge parter. Hvit sto objektivt sett best, men Magnus hadde betydelige bedre vinstsjanser enn han ville fått i en spansk åpning. Godt forsøk av Magnus! Anand valgte å ikke gå for noen skarpe varianter, og når han valgte å bytte dronninger i stedet for å pleie en liten fordel gikk det mot remis. Det skal ikke være lett å bryte ned Anand med svarte brikker når alt han vil er å spille remis.

Her er Magnus sitt spennende forsøk på å vinne mot Anand i siste runde:

Caruana vant i siste runde

Caruana på sin side valgte å spille på remis ved å åpne med russisk forsvar. Det eneste fornuftige han kunne gjøre! Hvorfor? Fordi han ledet turneringen og da er det soliditet som gjelder i en sisterunde. Det er nemlig Magnus som måtte bevise at han kunne slå Anand med svart – ikke Caruana som måtte bevise at han kunne slå Vitiugov med svart. Caruana spilte altså på de gode kortene han satt med på hånda og hadde Magnus vunnet og Caruana spilte remis – ville vi fått omkamp om tittelen i Grenke. Det fikk vi ikke, for Magnus vant ikke – men det gjorde jammen meg Caruana! Ja, for amerikaneren smelte til når han først sto til gevinst ved tidskontrollen ved trekk 40 og spilte videre på vinst på tross av at remis sikret turneringsseier. Han «kunne ikke» tape – og da er det greit nok å spille videre og erobre en suveren førsteplass og elopoeng i banken. Caruana er etter Grenke Chess Classic oppe på 2818 som nr. 2 i verden og han skal fra den 18. mars spille det amerikanske mesterskapet i Saint Louis. Der er det nær 200.000 dollar i pengepremier og de 12 beste i landet skal møtes i en Berger-turnering slik seg hør og bør. At Caruana som den eneste i feltet nedla Vitiugov er imponerende og førte til at han og Magnus var de eneste to spillerne – ved siden av Aronian som slikket sår med 8 remiser og en seier – som ikke tapte noe parti.

Her er Caruana sitt overbevisende parti mot Nikita Vitiugov i sisterunden:

De kjempet en løver og en… anakonda!

Er ikke du imponert over Caruana – så er jeg det! Caruana spiller også en sjakk som ligger hjertet mitt nær – så det blir en spennende VM-match med blandete følelser her i gården. Vil favoritten min Magnus holde stand – eller vil sterktspillende Caruana slå i bordet med voldssjakk og halleluja-stemning? Vi får se. Ser vi bak resultatene – ser vi to spillere som har vidt forskjellige turneringer. Begge kjempet likevel som ville dyr det meste av veien – men de gjorde det på to vidt forskjellige måter. Magnus prøvde som en anakonda å klemme byttet sitt sammen – mens Caruana ville spise det levende. Magnus spilte 54 trekk i snitt per parti og prøvde å skru til posisjonsskruene mer og mer for å vinne lange sluttspill, mens Caruana spilte i snitt 46 trekk og han var mer angrepshissig og søkte en større kompleksitetsgrad i mange av partiene sine for å sette motstaderen på prøve. Dette lyktes han så til de grader med og ser vi på data-analyser av alle trekkene til Magnus og alle trekkene til Caruana – nær 1800 trekk totalt med motstandenes trekk i regnet – får vi et spennende tallmateriale til grunnlag for analyse.

La oss se på litt statistikk av verditap per trekk:

Hva er et veridtap per trekk? Det er rett og slett et gjennomsnitt av feilene som begås totalt i forhold til Stockfish sitt førstevalg – et såkalt centipawn loss. Gjør du en feil på 0.13 i følge Stockfish i alle trekk i et helt parti – vil du spille på 13 i verditap i dette partiet uansett om partiet er på 20, 30 eller 40 trekk. Det er jo uansett snittet.

Hvordan bruker Magnus å spille?

Magnus bruker å spille på 13-14 i verditap i de turneringene jeg har oversikt over (ikke så mange).

Hvorfor er tallene så interessante?

Er ikke dette mest en måling av hvem som spiller mest lik en computer?

Ikke bare. Det viser en klar statistisk sammenheng mellom hvem som gjør flest feil og det interessante her er også hvem som skaper seg største edge. Tallene over tid sammenlignet med andre spillere sier også noe om spillestil. Når så mye som 1800 trekk analyseres – blir denne sammenhengen både viktig og klar.

Sjakkfantomet bakgrunnstall for analyser

Jeg har tatt meg bryet verdt og laget en automatisk analyse av alle disse 18 partiene med nær 1800 trekk og her er noen av slutningene vi kan dra. Magnus spiller på klart lavere verdier enn Caruana. 15.7 i snitt verditap for Magnus mot 17.2 i snitt verditap for Caruana der perfekt spill fra Stockfish ligger på 0.0 – mens Magnus i en rekke turneringer over tid ligger på ca. 14 i sitt verditap. Men så kommer det interessante som gjør at Caruana likevel spiller best. For de samme motstanderne (inklusive innbyrdes oppgjør der begge spilte på 18 i verditap) spilte på 18.1 i verditap mot Magnus og total edge for Magnus ble dermed 2.4. En relativt liten edge/luke. Caruana sine motstandere spilte på hele 24.4 i verditap, og dermed hadde han en edge på hele 7.2 – altså MYE større enn Magnus, og han fikk da også et helt poeng mer ut av stillingene sine. Hva forteller dette oss?

Magnus liker forenklinger – Caruana liker større kompleksitet

I bunn og grunn ikke noe annet enn det Sjakkfantomet har skrevet i årevis. At Caruana spiller med mye større kompleksitetsgrad enn Magnus – derav Magnus sine relativt sett lavere verdier på verditap-målingene. At motstanderne da må opp i verdier som de taper i forhold til perfekt spill – dess vanskeligere stillinger dess mer går tapt. Og at Caruana selv med økt kontroll som følge av økt spillestyrke drar nytte av følgende av dette. Dette gir også grobunn for en spennende VM-match. For det er ikke mulig å tenke seg en VM-kandidat i dag som slår Magnus med Magnus-spill. Altså seige sluttspill, små fordeler og temme, klemme-strategi. At en angrepsspiller med store evner i kompliserte stillinger kan slå Magnus er mer sannsynlig og derfor skrev jeg for mange år siden at den som til slutt vil vippe Magnus av tronen – er en kar som spiller angrepssjakk.

 

Gi oss noen eksempler på turneringer med verditap for Magnus?

OK, her er noen analyseresultater fra Stockfish 8 på Lichess:

Norway Chess 2016: Carlsen vant med 6 av 9 mulige:

1: Magnus Carlsen (23cp) vs. Pentala Harikrishna (48cp)
2: Veselin Topalov (6cp) vs. Magnus Carlsen (5cp)
3: Magnus Carlsen (10cp) vs. – Nils Grandelius (19cp)
4: Li Chao (4cp) vs. Magnus Carlsen (3cp)
5: Magnus Carlsen (4cp) vs. Anish Giri (4cp)
6: Vachier-Lagrave (6cp) vs. Magnus Carlsen (6cp)
7: Magnus Carlsen (9cp) vs. Vladimir Kramnik (30cp)
8: Levon Aronian (9cp) vs. Magnus Carlsen (28cp)
9. Magnus Carlsen (13cp) vs. Pavel Eljanov (41cp)

Magnus Carlsen: 11.2 i cp-loss / verditap
Motstanden: 18.6 i cp loss / verditap

Norway Chess 2017: Carlsen tok 4 av 9 mulige:

1: Magnus Carlsen (7cp) vs. Wesley So (6cp)
2: Fabiano Caruana (4) vs. Magnus Carlsen (4)
3: Magnus Carlsen (10) vs. Hikaru Nakamura (8)
4: Levon Aronian (11) vs. Magnus Carlsen (39)
5: Magnus Carlsen (6) vs. Anish Giri (6)
6: Magnus Carlsen (6) vs. Vachier-Lagrave (5)
7: Vladimir Kramnik (15) vs. Magnus Carlsen (42)
8: Magnus Carlsen (11) vs. Sergey Karjakin (25)
9: Vishy Anand (7) vs. Magnus Carlsen (6)

Magnus Carlsen 14.6 i cp loss / verditap
Motstanden: 9.7 cp loss / verditap

PS: Det er verdt å merke seg at normalt sett gir en forskjell på 3 cp’s overvekt et vunnet parti. Det vil si at spiller hvit på kun 8 i verditap og svart på 11 i verditap – vinner normalt hvit.

Hvordan ser analyseresultatene ut for Magnus og Caruana i Grenke Chess Classic 2018?

Magnus Carlsens CP-statistikk:

Motstander – Magnus-CP – (Motstanders CP / verditap)

Caruana 28 – (28)
Hou Yifan 15 – (20)
Bluebaum 6 – (6)
Vachier-Lagrave 6 – (7)
George Meier 18 – (18)
Levon Aronian 10 – (11)
Arkadij Naiditsch 38 – (52)
Nikita Vitiugov 7 – (7)
Vishy Anand 13 – (14)

15.7 vs. 18.1 : Total edge 2.4

Fabiano Caruanas CP-statistikk:

Motstander – Caruanas-CP – (Motstanders CP / verditap)

Carlsen 28 – (28)
Bluebaum 7 – (7)
George Meier 34 – (65)
Arkadij Maiditsch 21 – (33)
Vishy Anand 13 – (13)
Hou Yifan 13 – (13)
Vachier-Lagrave 12 – (21)
Levon Aronian 8 – (7)
Nikita Vitiugov 19 – (33)

17.2 vs. 24.4 : Total edge 7.2

 

Takk for nå!

Håper dere har hatt glede av dekningen her hos Sjakkfantomet, og så gratulerer vi Caruana med seier i Tyskland! Kommentarer tas i mot med takk. Magnus sin neste turnering er Shamkir i Aserbajdsjan som starter den 19. april! I Shamkir møter Magnus blant annet Mamedyarov, Kramnik, Giri, Ding Liren og Karjakin. Vi gleder oss!

 

Sluttabellen i Grenke Chess Classic 2018:

Aktuelle lenker:

13 tanker om “Grenke Chess Classic 2018, R9: Caruana viser muskler før VM-matchen!

 1. Takk for den interessante dekningen av Grenke-turneringen, Fantomet.

  Ingen tvil om at den kommende VM-matchen blir interessant. Carlsens fjerde kamp om det gjeveste reviret i sjakken. Jeg tror det var greit å få en påminnelse om at Caruana er en reell trussel. Håper Carlsen-leiren har et godt opplegg for oppkjøringen.
  Skal bli artig å se hvilke lanser som melder seg til tjeneste for utfordreren.

  • Takk for det Dagobert.

   VM-kampen har så mange spenningsmomenter og den lever nesten sitt eget liv. Blir fantastisk spennende og veldig interessant – en opplevelse å se frem til!

 2. Interessant. Men av og til gjør selv stormestre en skikkelig brøler, uten at dette nødvendigvis betyr at stillingen er spesielt kompleks. Slike tabber, som gir stor uttelling på cp-skalaen, fører vel til at tolkning om kompleksitet ut fra cp statistikk må bli litt usikker.

  • Ja, Håkon – det er en klar usikkerhet tilstede. Men husk at det er gjort så mye som 900 trekk per side, at brølere statistisk skjer mye oftere i vanskelige stillinger enn i enkle og at en klar brøler ikke gir større sving i et parti over 50 trekk enn at en feil på hele 2.2 i et enkelttrekk får cp-enheten til å sprette opp med ca. 0.4 i et parti på litt over 50 trekk. Dette tynnes ytterligere ut i et større statistisk materiale.

   Men for all del, dette er ikke eksakt vitenskap på noen som helt måte – det erbare en god indikator med mange fallgruver.

 3. Veldig lærerik artikkel og en fin opptakt til det som skal skje i november! Har du gjort deg noen tanker om det en del hevder er Caruanas svakhet; nemlig at han er noe ustabil? Takk for en flott artikkel!

 4. Jeg vil si at ustabil kanskje er feil ordvalg – Caruana er en veldig stabil person. Han er variabel i resultatene – de er ustabile, men det skyldes ikke så mye psyken hans som en kanskje legger vekt på om en sier at noen er ustabil 😉

  Jeg har mange tanker om Caruana og jeg tror at bookiene denne gang ga alt for gode odds på han da han sto i 3.5 – så da kjøpte jeg meg grovt inn på Caruana-aksjer. Han er verdt mer.

  • Takk for svaret 🙂 «Variabel» er nok et bedre ord enn «ustabil», ja. Det finnes jo nok av eksempler på ustabile sjakkspillere opp gjennom historien.

   Din objektive vurdering / tips (umulig øvelse, selvsagt): Hva blir resultatet – klarer Caruana å slå MC? Får vi en ny verdensmester i november…. ?!

 5. Jepp – mine analyser er som kjent svært omfattende… Jeg har i tillegg truffet spikeren på hodet i alle verdensmesterskapsmatchene siden 2006 i forhold til vinner! Alt publisert i god tid før mesterskapene startet 🙂

  Beat that one 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.