Grenke Chess Classic 2018, R8: Fredsliljer, fredspipe og fredspris

Magnus Carlsen mot Vitiugov i 8. runde ble et antiklimaks
Foto: Georgios Souleidis

Så ble det fem trøstesløse remiser i 8. runde av Grenke Chess Classic med Magnus Carlsen. Dermed leder Caruana med ett halvt poeng før siste runde, men Magnus kan ta han igjen og få omkamp om tittelen ved flere scenarier. Nemlig det at Magnus vinner og Vitiugov slår Caruana – her blir det omkamp mellom Magnus og Vitiugov. Et annet scenario er at Magnus vinner og at Caruana spiller uavgjort – da blir det en drømmeomkamp mellom Magnus og Caruana. Her er det bare å glede seg til 9. runde selv om jeg har på følelses at vi også der får mange remiser da Magnus skal opp mot Anand med svart og Caruana spiller mot sterke Vitiugov med svarte brikker.

Magnus spilte remis mot den positive overraselsesmannen Vitiugov

Magnus spilte spansk åpning mot Vitiugov i denne runden og fikk en liten Magnus-edge som kulminerte i et bedre sluttspill med bedre struktur der svart både hadde en langt fremskredet c-bonde som kunne bli svak, en dobbeltbonde og en kantbonde mot en f-bonde der f-bonden var sterkere av to årsaker. Den dekket svakheten på e4 og den sto nærmere sentrum og dekket flere felter enn en kantbonde gjør. På tross av disse strukturelle fordelene, som gjorde at Vitiugov måtte spille et passivt forsvar, så fikk Magnus aldri noe mer til. Sluttspillet oppsto i trekk 31 og Magnus prøvde å vinne til over trekk 60, men i trekk 65 måtte han innse det åpenbare – dette lot seg ikke vinne.

Her er Magnus sitt hvitparti:

Caruana drepte partiet mot Aronian med hvite brikker

Når en spiller Berlinforsvaret er det ikke noe vinstforsøk fra svart. Hvit kan alltid velge den kjedelige symmetrivarianten og det gjorde Caruana mot Aronian i 8.runde. Caruana ledet jo feltet før runden og da hans to argeste konkurrenter slo hverandre i hodet i innbyrdes oppgjør var det en perfekt dag å redusere risiko på og spille på remis. Det gjorde Caruana og remis ble det etter kun 32 trekk i Berlinforsvaret. Dørgende kjedelig selvfølgelig, men akk så pragmatisk av Caruana som leder med 1/2 poeng før siste runde og han sitter dermed med hendene på rattet.

Remiser over hele fjøla

Det ble remiser over hele fjøla i resten av oppgjørene. Naiditsch ofret en bondeslamp mot Anand i en skarp italiensk åpning og vi fikk opp et spennende spill før Anand feiget ut og styrte partiet inn mot remis i stedet for å spille på vinst. Uansett sto han trolig aldri best og etter en dårlig turnering vil han nok helst hjem for å slikke sår. Hou Yifan har spilte mye bra sjakk og kanskje blitt for dårlig belønnet så langt. Jeg tenker da særlig på svartpartiet hennes i russisk mot Caruana der hun ikke fikk ballen i mål og et par sure tap. I dag ble det forsvarsjobbing mot George Meier i en katalansk åpning som svart. Men Yifan ga ikke en tomme, og hun spilte nok en remis. Dermed er hun på 3 av 8 – det samme som Anand og Naiditsch, mens George Meier har kun 2.5 av 8. Den siste remisen var mellom Matthias Bluebaum og Vachier-Lagrave der det ble spilt symmetrisk engelsk. Partene følte hverandre på tennene, manøvrerte en hel del og til slutt smelte Bluebaum til med remiskombinasjonen 42.Tc3! og han kan pendle med kongen og blokkere hele stillingen. Stockfish forstår slett ikke trekket og gir svart 2.1 i fordel – men et menneske skjønner straks at alt er blokkert – så partene tok remis i trekk 45.

Caruana leder før siste runde

Dermed ble det en kjedelig rundt som nevnt. Caruana ligger nå på topp med 5.5 av 8, mens Magnus og Vitiugov har 5 av 8. Seieren i Grenke Chess Classic 2018 står mellom disse tre der Magnus og Caruana spiller svart i siste runde mot henholdsvis Anand og Vitiugov. Vi gleder oss!

 

Her er tabellen etter 8. runde:

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.