Magnus og sjakken

Magnus Carlsen og Veselin Topalov har ukas parti – her fra fotballen i Shamkir
Foto: De offisielle hjemmesidene til Shamkir Chess

 

Vi går nok et spennende halvår i møte med VM-match og fortsatt mange turneringer der Magnus skal spille. Først ut er Norway Chess som starter den 27. mai og som varer helt til 8. juni. Det blir fort en sjakkfest med spillere som Caruana, Mamedyarov, Vachier-Lagrave, Ding Liren, Karjakin, So, Nakamura, Aronian, Anand i feltet i tillegg til Magnus. Sterkt felt på papiret, men dessverre er arrangøren i Stavanger veldig statiske i sine veivalg og de velger konsekvent et høyest mulig ratingsnitt i stedet for å komponere en best mulig turnering med mye interessant sjakk. Dem om det. 23. juli til 1. august skal Magnus ut i ilden igjen i Biel – en turnering der han har mange gode minner fra. Der skal Magnus spille mot Mamedyarov, Vachier-Lagrave, Svidler, Navar og Georgiadis. Vi gleder oss til Magnus sine neste sprell og ser frem til mer god sjakk fra verdensmesteren vår.

Det slår meg når Magnus spiller at han er i ferd med å legge to nye dimensjoner til sitt spill slik jeg ser det. Vi har sett dette over tid der Magnus har eksperimentert mye med blant annet flankespill, men åpninger som i utgangspunktet ikke passer han som teorijunglene i Najodorf og i kongeindisk og vi har sett en tendens til at Magnus går for åpninger med mye gjenstående spill i – og derav mange brikker igjen på brettet. Magnus utvikler seg og hovedarenaen og blomstringsåkeren for nybrottsarbeidet ligger i lynsjakk på nettet. Der er Magnus ram og han får mye fin input også til langsjakken sin via lange økter med mye sjakk.

Kort fortalt innbiller jeg meg at Magnus nå spiller en sjakk med noe høyere kompleksitetsgrad enn i perioden 2013-2015 da han var på topp. Det er færre rene «Magnus-partier» å spore der han får en liten fordel og presser den hjem i sluttspillet etter 6 timers trykkspill – og mye manøvrering. Denne utviklingens skyldes nok vel så mye at motstanderne nå er mer klar over Magnus sine styrker og svakheter enn noe annet – og at de derfor søker skarpere stillingstyper og mindre avklarte situasjoner. Vi har sett at enkelte spillere har hatt stor suksess med denne oppskriften mot Magnus og da tenker jeg f.eks. på Bu Xiangzhi som slo Magnus ut av World Cup med mye flott spill.

Magnus får altså mer erfaring i kompliserte stillinger enn på lenge og det gjør nok godt i enden av tunnelen. Både for kreativiteten hans, for årvåkenheten hans og som matchtrening inn mot Caruana-matchen som utvilsomt vil bli styrt inn i et mer komplisert landskap av Fabiano Caruana enn det Magnus er vandt til. Det er nemlig der Caruana kan slå Magnus. Når regnemuskelen får slå ut i full blomst og tilfeldighetene går noe opp grunnen vanskeligere beslutninger og dermed større feilrate fra begge parter. Jeg gleder meg stort til denne matchen og tror den er mer åpen det det bookmakerne er klar over. Derfor har jeg satset tungt i år – så får vi se hvor langt det bærer eller om jeg får odds på Magnus på et senere tidspunkt som lar seg forsvare en innsats på han.

I Shamkir vant Magnus tre partier i april slik vi husker. Mot Radoslaw Wojtaszek, Anish Giri og Veselin Topalov og i denne ukas spalte er det seieren mot Veselin Topalov vi tar en titt på. Magnus og Topalov står godt til hverandre og ofte blir det spennende partier dem imellom. Det står 9-5 med 10 remiser i avgjorte spill i Magnus sin favør i deres innbyrdes oppgjør og dette er som indikert ofte publikumspartier med mange sprell og mye interessant sjakk! Magnus gikk ut med et brak mot Topalov og slo han allerde i Morelia-Linares-turneringen i 2007 der Magnus som kjent gjorde sitt store internasjonale gjennombrudd. Et annet minneverdig spill var Magnus sin seier i Nanjing i 2009 i kongeindisk der Magnus spilte et klokt psykologisk spill som fikk Topalov inn i baner han ikke var kompfortabel med. Vi husker også alle hvordan Topalov vant på tid i tapt stilling i Norway Chess 2015 der Magnus ikke kjente tidskontrollen ordentlig og gjorde en kjempeblemme. Det er altså mye fin historikk disse spillerne imellom, så se og lær av ukas parti.

Her er partiet mellom Magnus og Topalov i Shamkir med Magnus som hvit:

 

Aktuelle lenker:

10 tanker om “Magnus og sjakken

 1. Tidligere norgesmester J. Tisdall skrev vel nylig at Magnus forlater teorien mindre enn tidligere. Dette innebærer vel at han ikke er like kjapp til å hoppe ut av enhver kjent teori. Skal han kunne øke kompleksiteten i spillet sitt, må han vel også få inn mer av den tunge teorien sjakkfantomet snakker om, slik som Najdorf og kongeindisk. Er dette riktig forstått?

 2. Jon,
  Jeg skal ærlig innrømme at mye av sjakktiden min har gått til spillet backgammon i det siste slik at jeg ikke er like oppdatert på Magnus som jeg bruker å være. Har gjort et lite comeback og lista der er lavere enn i sjakk.

  Så det blir mer synsing og antagelser basert på hukommelsen enn normalt – mye av Sjakkfantomets suksess er vel at jeg etterprøver ting, sjekker antagelser, styrker synsingen ved å hente inn mer info etc. Så denne gang skal jeg ikke være for bombastisk.

  Men tror du er inne på essensen. Magnus går nå inn i noen av de mest teoritunge landskapene i sjakk, der teorien går langt og lenger enn langt, men der han ikke nødvendigvis må sette seg inn i hele jungelens kart. Han velger seg ut områder der han ønsker å ferdes og utforsker disse og leter etter «Magnus-idéer» og «Magnus-spill». F.eks. har vi sett han spille klassisk siciliansk mot Anand og der tror jeg han hadde en helt spesiell variant på lager i midtspillet som er lett å lære for svart – mens Anand måtte kunne hele konglomeratet med hvit…

 3. Backgammon? Nei, dette var triste nyheter. Hadde håpet det ville rykke litt i foten nå før Norway chess. God oppfølging og fingeren på temperaturmåleren. Nerve og trøkk. Du er og blir en bauta for norsk sjakk. En flaggbærer. Et fyrtårn.

  Kan tolerere kombinasjonen bunad og burka, men ikke sjakk og terningspill/hasard 😉

  Håper lista om litt ligger høyt og godt plassert som alltid når det braker løs.
  mvh thvs

 4. Huff, må ærlig innrømme at det er døgeniktene og slappfiskene, lasaronene og slabbedaskene som spiller backgammon og at jeg er en av dem. Lista for all høy standard er tatt ned og jeg koser meg faktisk litt med det…

  Vant i dag det vi kan kalle en slags ligafinale i 1. divisjon – toppkampen mot nr. 2 av 14 spillere i backgammon-sportens høyeste divisjon her hjemme og har alle muligheter til å bli seriemester. Det er da noe!? I sjakk vinner jeg jo knapt nok et parti selv og skryter kun av Magnus 😉 Nei, lykken er to terninger og et godt håndledd 😉

  • Haha, godt svar. Allikevel litt skuffende.

   Du har et analysehode milevis over den gjennomsnittlige sjakkommentaor. Og hjertet tror jeg banker mer for 64-ruter, noe dine tidligere partier mildt sagt bærer vitne om. Har studert tidligere sjakkfantomet-partier med analyse og er mildt sagt imponert

 5. Takk for tilliten, kanskje blir det en spalte eller to fra Norway Chess etter slik ublyg skamros 😉

  Selv ei blind høne kan finne korn, så selv Sjakkfantomet har noen partier som tåler en analyse 😉 Og ja, hjertet banker utvilsomt mer for de 64-ruter og historiene rundt sjakken – ingen tvil om det.

 6. Hei, dersom du skal kommentere den pågående turneringen i Norge med Magnus Carlsen: Kan du – om du har opplysninger om det – orientere om det er gjort forskjell på Karjakin og Caruanas anledning til å trekke seg fra turneringen etter at det ble klart at de ble Carlsens VM-mostander. Jamfør at Karjakin fikk trekke seg uten konsekvenser (dersom jeg husker rett), men Caruana ble utsatt for langvarig overtalelse (14 dager) og deretter gikk med på å stille likevel, selv om han ønsket å trekke seg. Har reglene/kontrakten blitt skjerpet siden Karjakin fikk trekke seg, eller er det gjort forskjell på de to?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.