Magnus Carlsen smeller til mot Giri

Magnus Carlsen vant Gashimovs minneturnering 2018 gjennom å slå Anish Giri!
Foto: De offisielle hjemmesidene

 

Magnus Carlsen er ikke bare verdens beste sjakkspiller – han er også verdensener i sjakk og en av de få spillerne i verdenstoppen som alltid kjemper og prøver å vinne sine partier. Kampånden er stor og ofte gir dette interessante partier. I Gashimovs minneturnering i april spilte Magnus opp til dans i mange partier, men han fikk ballen i mål kun i tre av dem. Eller skal vi si at han vant hele 3 partier i en turnering som hadde stor remistørke? Uansett spilte Magnus høyst variabel sjakk og selv i et par av vinstpartiene kunne han fort spilt bort en vinnende fordel om motstanderen hadde gitt han hardest mulig motstand på slutten av partiet når fordelen skulle realiseres. Dette er normalt Magnus sin beste side over sjakkbrettet – så det er litt overraskende at han ikke spilte hjem seieren med stø hånd slik han så ofte har gjort – og da tenker jeg særlig på partiet mot Anish Giri i åttende runde.

Traumatisk start på innbyrdes oppgjør

Anish Giri har alltid vært en vanskelig motstander for Magnus – det hele startet i Wijk aan Zee der historikken dem i mellom fikk en vondest mulig start for Magnus. Giri spilte opp til dans i en Grunfeld og Magnus var med på notene og spilte på vinst med hvit. Men alt i trekk 10 skar det seg for vår mann i det 11 trekket. Jeg husker at jeg så på partiet LIVE og at det gjorde vondt i øyene da Magnus spilte det fryktelige 11.Dd2? – han gikk da også ned som et lodd i kun 22 trekk, og Giri var kanskje den siste spilleren i verdenstoppen Magnus ville ha et tap mot, og å få det i første møtet gjorde vondt for Magnus. Jeg tror dette traumatiserende taper sammen med det faktum at Giri viste hvilke strenger han skulle spille på i fortsettelsen på mot Magnus – har ført til mange remiser dem imellom og at Magnus ikke har fått sin «rettmessige score» før nå. Ja, for Magnus er en bedre spiller enn Anish Giri og det bør gjenspeiles i en positiv score også mot nederlenderen. Nå har Magnus endelig kommet i pluss og det står 2-1 til vår mann dem i mellom.

Giri spiller på mange strenger

Giri er utvilsomt en svært smart fyr. Han behersker både mange språk og en sofistikert form for humor som Magnus ikke er like fortrolig med. Giri var da også en person som tok skolegangen mer seriøst enn Magnus og han har giftet seg i ung alder – han har aldri vært like dedikert til sjakken som vår mann. Allikevel holder han topp-10 standard og er blant de få spillerne i verden som utvilsomt ville kunne utfordre Magnus i en tenkt VM-match dem imellom. Giri sitt lodd over sjakkbrettet er likevel at veien til en VM-match er brolagt av turneringssjakk og der er han nok ikke like kvass som i matchspill vil jeg tro. Årsaken er at Giri spiller best når han spiller solid eller mot svakere motstand – mens han mot litt svakere spillere ikke klarer å vinne så mange partier som en skulle tro. Der kommer nemlig remisspøkelse og banker på døren. En stor spiller som likevel vil gå litt i glemmeboka i sjakkhistorien om han ikke får vrengt av seg remiskappen og tatt på seg seiersfrakken!

I ukas parti ser vi Magnus slå Anish Giri i Shamkir i april:

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Magnus Carlsen smeller til mot Giri

  1. Det var et bra parti selv om Carlsen misset litt før han fikk ballen i mål. Giri lå vel dårlig an på klokka, noe som kan ha påvirket Magnus.

  2. Å spille bort vinster på grunn av klokka er aldri en unnskyldning i ettertid… Den gyldne regel her er å aldri spekulere i motstanderens tidsnød om du står til gevinst, men å presse han på både tid og stilling om vinsten ikke er klar enda.

    Men mye flott sjakk var det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.