Landsturneringen 2018 – Tid for Hammer

Hammer spilte remis mot GM Simen Agdestein under årets NM med hvite brikker
Foto: Anniken Vestby

 

Landsturneringen er sommerens vakreste sjakkeventyr her hjemme – selve solstrålen som gir liv og motivasjon til mang en sjakksatsing og selv spilte jeg 10 strake mesterskap før jeg fant ut at nok var nok og satset på andre hester. Jeg storkoste meg i årene 1988, da jeg vant klasse 2 med 8 av 9 mulige i Asker, til jeg avsluttet med spill i Eliteklassen i Stavanger i 1997 der jeg tok en 16. plass blant de 20 deltakerne dette året med 3.5 poeng av 9 mulige. Det var ikke det helt store, da var det mer fart over brikkene i 1989 i Randaberg der jeg delte førsteplassen med Lars Hjelmås som jeg attpåtil slo i innbyrdes oppgjør. Senere på høsten tapte jeg riktignok stikkampen mot Lars med 3-1, og dermed ble jeg aldri Norgesmester i noen brettsjakkdisiplin, men i 1995 ble jeg som kjent Norgesmester i postsjakk og det er noe det også.

 

Kristian Stuvik Holm ligger på en kjempesterk tredjeplass når to runder gjenstår…
Foto: Anniken Vestby

 

Forspilt sjanse mot Arvola Notkevich for The Hammer

I årets Landsturnering i Sarpsborg deltar det hele 542 deltakere fordelt på 14 grupper og 16 klasser da Junior A og Junior B spiller sammen og Kadett A og Kadett B spiller sammen. Det er mye tøff sjakk som spilles, og mange overraskende resultater som leveres og en og annen forventet utvikling skjer også – og da tenker jeg først og fremst på Eliteklassen der gullet ser ut til å stå mellom Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari når to runder gjenstår. Jon Ludvig har et klart overtak på rivalen, som han slo i innbyrdes oppgjør, og som han leder med et halvpoeng på – før de to siste rundene i NM. Allikevel er neppe Jon Ludvig helt strålende fornøyd så langt – spillet har riktignok sittet – men han fikk ikke skvist ut av vinst av et oppgjør mot Benjamin Arvola Notekvich i 7. runde der sistnevnte forregnet seg og gikk inn i en ren tapsvariant. Jon Ludvig styrte deretter spillet over i et vunnet sluttspill med kvalitet over, der han nok ble for ivrig, subsidiært feilvurderte stillingen, og spilte 42. e6? med mye tid igjen på klokka. Det var tid for trekktvang og seier i denne stillinga – for etter 42. Kc3! Ke7 43. h4 Kd7 44. Ta7+ Ke6 45. Kd4 er det trekktvang og hvit vinner i alle varianter selv om det tar litt tid. I stedet berget Arvola Notkevich seg og han kjemper først og fremst om sitt aller siste GM-napp. Det vil han etter alle solemerker oppnå om han tar 1.5 av 2 i de siste rundene og først ut på menyen står Aryan Tari med svarte brikker for Benjamin – remis her vil være mer enn en halv seier for Tromsøspilleren.

 

Jon Ludvig Hammer mot Benjamin Arvola under NMs 7. runde endte i remis
Foto: Anniken Vestby

Arvola Notkevich kjemper om GM-napp!

Benjamin Arvola er rå på sitt beste og har spilt noen fortryllende sjakkpartier i sitt unge liv som virkelig har imponert meg, og selv om han spiller bra under NM og knuste sterke folk som Rune Djurhuus og Johan Sebastian Christiansen, så er det spennende med Benjamin at han enten gjør det lekende lett, eller så går han ned som en sekk som i partiet mot Simen Agdestein. Det betyr nemlig at Benjamin har mye å gå på før han når potensialet sitt ved å tette bunn-nivået sitt. Mot Simen ble det for en for naiv og regnetung sjakk og der er jo Simen ram – han så et trekk lenger når Benjmin gikk ut på eventyr med kombinasjonsspill og moralen er – Simen regner du ikke ut så lett! Ellers har Arvola Notekvich slått Berge Østenstad, Rune Djurhuus og Johan-Sebastian Christiansen og med 4.5 av 7 så har han absolutt noe på gang – vi gleder oss til de to siste rundene og krysser fingre for et meget velfortjent stormesternapp som kanskje blåser Benjamins vei!? Han ligger ellers på 5. plass i Eliten blant 22 deltakere.

 

Benjamin Arvola Notkevich spiller en fargerik sjakk som vi setter pris på!
Foto: Anniken Vestby

 

Jon Ludvig har fått vind i seilene – vil båten bære Danmark også!?

Hammer altså – trodde han skulle få seg en sjakklig knekk av å rase nesten 100 elopoeng rett ned i 2600-gulvet for noen år siden og se seg forbigått av Aryan Tari mediemessig. Men Jon Ludvig har bitt tennene sammen, innrømmet at han trolig aldri helt hadde 2700-nivået inne, at en streak førte han opp i høyden – og så har han startet klatringen på nytt! I NM imponerer virkelig Jon Ludvig. Å se han posse ned Aryan Tari som den største selvfølge i verden imponerer, men å se han knuse Leif Erlend Johannessen med kaldblodig angrepsspill og senere se han harve over kongestillinga til Frode Urkedal – gjorde at jeg skjønte hvor god Jon Ludvig egentlig er. Han kan nemlig spille på alle spillets strenger og sitter roen, selvtilliten og formen på en og samme tid så er det ingen tvil om at dette er en 2700-spiller. Så kunsten består i å mane frem det rette sinnelaget når det virkelig gjelder. I NM gjelder det og den regjerende mester kan ta med seg kongepokal nr. 3 med hjem på lørdag om det meste klaffer også mot slutten. Vi ønsker Hammer lykke til med prosjektet sitt og håper han lykkes også i Xtracon Open 2018 i Danmark der han skal delta. Der skal han kjempe mot kraften til slike folk som Nikita Vitiugov 2734, Dmitry Andreikin 2702, Ivan Saric 2689, Nils Grandelius 2668 samt de to kraftspillerne Baadur Jobava 2644, Alexei Shirov 2637. Det skal også Simen Agdestein og Aryan Tari – vi gleder oss!

 

Jon Ludvig Hammer har en enorm viljestyrke og har heist seg opp etter et fall…
Foto: Anniken Vestby

 

Aryan Tari har blitt voksen og kjemper om gull

Aryan Tari, ja – udelt andreplass når to runder gjenstår, 5 av 7 mulige, og 1/2 poeng opp til Jon Ludvig. Den luken kan det tenkes at Aryan tetter før siste runde – han har tross alt hvit og kommer til å presse Arvola Notkevich i 8. runde. Hammer har solide Stuvik Holm, som er i meget god form, som motstander i 8. runde. Det blir fort en spennende runde og spenning vil vi ha før sisterunden – det er det som får LIVE-sjakk til å svinge. Heie på dine menn, se den ene gå ned med mann og mus, mens den andre stiger opp mot himmelen som en vinner. Tari har så langt vunnet hele 4 partier og han har nedlagt vanskelige folk som IM Stuvik Holm og FM Benjamin Haldorsen som begge spiller fin sjakk opp mot stormesterstyrke i vinddragene. Ja, de kan i teorien begge ta stormesternapp – men dette er mest reelt for Stuvik Holm, for Halvorsen er IM-napp det han spiller for og det vil han ganske sikkert oppnå.

 

Aryan Tari har spilt 1.e4 på 2. bord og han jager rivalen Jon Ludvig Hammer
Foto: Anniken Vestby

 

Simen Agdestein tapte mot Stuvik Holm…

Simen Agdestein er ikke helt seg selv i årets NM – den gamle kjempen sliter med å få go’stillinger opp og ballen i nettet. Vi så det alt i første runde der han spilte remis fra en god stilling mot en hardt kjempende Benjamin Haldorsen. Det var Benjamin vel unt, men normalt scorer Simen i slike situasjoner. Han er seig. Men Simens fall i kampen om gullet kom i 6. runde der han ikke spilte like sterkt i angrep som den Simen vi kjenner bruker å gjøre. Simen har lært alle sine elever – i alle år – Fischer sitt gamle mantra: Dersom du kan vinne materiell, gå for det. Dermed gikk han inn i en variant der han spisteen bonde på h7, noe som i ettertid virker å være en spennende mulighet, men da må den følges opp med 23.Dg6! i stedet for 23.Ld3? som ble for passivt og som kostet mye tid. Dette trekket bidro til at Stuvik Holm fikk litt av et spill. Agdestein ble formelig feid av brettet! Flott spill av Stuvik Holm som har imponert under NM og som ligger på en finfin tredjeplass.

 

Simen Agdestein vant NM for 30 år siden med 8.5 av 9 i Asker – ikke like lett i dag!
Foto: Anniken Vestby

 

IM Lars Oskar Hauge imponerer

IM Lars Oskar Hauge fikk den selsomme gleden av å spille mot Jon Ludvig Hammer i første runde – der tapte den unge Oslo-spilleren mot sin kollega fra OSS, men etter det har poengene trillet inn. Tre hvitseiere og tre remis er fasit og dermed 4.5 av 7 mulige og en fjerdeplass mellom Stuvik Holm og Arvola Notkevich. Sterkt av Lars Oskar som bruker mye tid på sjakken, men som likevel ikke regnes som like seriøs som flere andre av de unge IMene våre, men som er et stort talent!

 

IM Lars Oskar Hauge er en lynhai som har slått Magnus Carlsen i offisiell lynsjakk
Foto: Anniken Vestby

 

FM Haldorsen er årets NM-navn

GM Frode Urkedal gjør det omtrent som forventet med 4 av 7, mens en solstråle i mesterskapet er Benjamin Haldorsen på 8. plass med 4 av 7 han også. Halvorsen har spilt remiser mot Simen og Hammer og kun tapt for Tari. Seirene hans kom mot IM Sebastian Mihajlov og GM Leif Erlend Johannessen – en GM som er helt ute av det under dette Norgesmesterskapet. Likevel en sterk prestasjon av Haldorsen som kommer til å bli Norges neste IM i sjakk – han har allerede innfridd IM-kravet selv om han skulle tape i de to siste rundene. Han er den største bomben i dette Norgesmesterskapet og kanskje får han sitt absolutte gjennombrudd på nasjonalt toppnivå under dette NM – et første skritt mot GM-drømmen…

 

Benjamin Haldorsen fra Bergen SK har tatt IM-napp og går mot et stjerneresultat
Foto: Anniken Vestby

 

De gamle er eldst, men ikke best lenger

Rune Djurhuus og Berge Østenstad så ut til å dele skjebne med Leif Erlend og særlig Berge synes jeg litt synd på siden han har spilte bort et par svært gode stillinger – verst var det mot Benjamin Arvola Notekvich – og han kunne fort hatt flere velfortjente poeng. Men det har skjedd et generasjonsskifte i norsk sjakk, nivået har hevet seg med to hakk og selv om Rune Djurhuus presterer på 2480-nivå – så holder det ikke til mer enn 9.plass i årets sterke Eliteklasse. Hvor sterk den er, ser en av det faktum at GM Leif Erlend Johannessen ligger nede på 16.plass med sine 3 poeng av 7 mulige. Det går mot en spennende avslutning på Eliteklassen i NM – hvem er forresten dine favoritter i år?

 

Juniorkampen!

Gunnar Lund og Andre Nielsen ligger i tet i klasse junior
Foto: Anniken Vestby

Nordnorsk sisu i juniorklassen!

I juniorklassen jager to av de nordnorske sjakkessene for juniorer i tospann med sterke 5.5 av 7. Det er selvfølgelig Gunnar Lund og Andre Nielsen jeg snakker om. De var i favorittsjiktet før start, men med uberegnelige Eivind Olav Risting, som kan riste hvem som helst, men som også kan bli ristet – var det et tøft felt de skulle opp mot. Særlig da Noam Aviv Vitenberg fra 1911 viste sine supermann-krefter fra start og sopte til seg 5 av 5 før han fikk smake melkesyra og gikk på en dobbelt smell. Det er tøft – det vet jeg selv da jeg var i samme situasjon i NM i Randaberg i 1989 i klasse Junior. Jeg ledet feltet med 1.5 poeng og så Caissa stå der oppe ved himmelporten for mine øyne med pokal og det som bedre er – men det ville seg ikke – en dobbeltsmell og vips var alt åpent igjen! Mye kan enda skje i årets juniorklasse – men jeg heier på de nordnorske kortene som er i 15-årsalderen og sabla god i sjakk og store forbilder der de kommer fra. Det blir en desto mer om en vinner et junior-NM som går helt til under 20, i en alder av kun 15 år.

 

Andre Nielsen fra Alta ble Lilleputtmester i 2015 i Oslo – vinner han junior i år?
Foto: Anniken Vestby

 

Normsjanser:

Kristoffer Gressli i NM kan melde følgende:

Alle på H: Hauge, Haldorsen, Holm – og Haug trenger 1,5 poeng for å oppnå sin norm. Da tenker en GM-norm for de tre første og IM-norm for Haug. For et par av dem kan det holde med ett av to om de møter Hammer eller Tari eller Simen i siste runde. I tillegg kan Levi Andre Tallaksen også ta IM-norm med 1,5 av 2 og som nevnt i denne rapporten trenger Benjamin Arvola også 1,5 av 2 for GM-norm. Det er de 6 med nappsjansene som er i mesterskapet.

 

 

Vi tar først en titt på Benjamin Arvola sitt råe angrepsspill:

 

Så gir Jon Ludvig Hammer oss en leksjon i god sjakk med svarte brikker:

 

Aktuelle lenker:

6 tanker om “Landsturneringen 2018 – Tid for Hammer

 1. Hei!
  Grundig og flott oppsummering av eliteklassen i Landsturneringen!
  Hadde vært moro hvis Arvola klarer GM-tittelen😊 Første fra Nord Norge.

  Moro å se Hammer og spillet hans mot Urkedal. Var nesten litt utypisk Hammer med slik angrepssjakk med sort. Han pleier jo ikke å være så hardhendt?😉
  Mulig Urkedal gikk rett inn i noe Hammer kjente godt til…?

 2. Takk for hyggelig kommentar Jonny, godt å se at du følger bloggen tett.

  Hammer er faktisk en angrepsløve når han først blir provosert til å jage vilt. Han har spilt et par av sine beste partier med spektakulær angrepssjakk – f,eks, husker jeg partiet i hurtigsjakk med hvit mot Movsesian i World Cup 2013 i Tromsø godt. Men dette er unntaket som bekrefter regelen om at Hammer først og fremst er en god posisjonsspiller, ja.

 3. Mye solide betraktninger her, Sven. I partiet Agdestein-Stuvik Holm sier dog Fritz 16 at Lxh7 var et godt trekk og at oppfølgeren Dg6 hadde gitt fortsatt solid hvit fordel.23. Ld3? er feilen som gjør at partiet snur i sorts favør og burde vært erstattet med 23.Dg6! med fortsatt fordel for Agdestein.

 4. Enig Joachim, ingen grunn til å klandre trekket 22.Lxh7+ som kanskje er det beste forsøket i stillingen. Stockfish 9 gir tre trekk like muligheter – 0.00 – men i praktisk spill ville 22.Lxh7+ fulgt av 23.Dg6! bydd svart på problemer. Takk for innspill og takk for din årvåkenhet 🙂

 5. Takk for oppdateringen. Jeg har ikke fått lest den før nå, men i morgen skal jeg koble av og kose meg skikkelig med siste runde i Landsturneringen. Jeg heier på Hammer, det er godt å se at han er i form igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.