Landsturneringen: NM-spesial 2018

Jon Ludvig Hammer – Norgesmester 2018 – med en velfortjent kongepokal!
Foto: Kristoffer Gressli

Så er Landsturneringen over og vi har fått en svært verdig Norgesmester i sjakk. Jon Ludvig Hammer viste virkelig styrke under dette mesterskapet og han feide NM-grossist Berge Østenstad av brettet i siste runde med hvit da han tok sitt tredje Norgesmesterskap i sjakk. Det første vant Hammer tilbake i 2013 på Lillehammer, så slo han til igjen i fjor og i år vant han altså for tredje gang. Sterkt!

 

Hammer regjerte årets NM!

Hammer spilte en mer aktiv sjakk enn jeg har sett han gjøre på lenge. Sunt, sterkt posisjonelt spill i bunnen – men drepende aktivitet og sterkt spill på overflaten. Hammer knuste GM Leif Erlend Johannessen, GM Frode Olav Urkedal og ikke minst GM Berge Østenstad gjennom sterkt angrepsspill og alle de partiene bør du ta en titt på. Imponerende håndverk eller skal vi si åndsverk? I tillegg slo han IM Lars Oskar Hauge, GM Aryan Tari og IM Kristian Stuvik Holm på typisk Hammer-vis. Gjennom å frata motstanderen alt motspill for så å vinne sluttspillet ved sterkt trykkspill. Hammer er gullet vi har her hjemme og når Magnus ikke deltar i NM så er det strålende at en så sterk stormester som Jon Ludvig tar opp hansken og kjemper med våre nest beste om NM-hegemoniet.

Jon Ludvig slo på stortromma under NM i sjakk og viste hele arsenalet sitt!
Foto: Anniken Vestby

 

Aryan Tari er en sterk 2600-spiller!

Andreplassen gikk til vår juniorverdensmester i sjakk som virkelig våget i nest siste runde mot Benjamin Arvola Notkevich å by opp til dans. De to danset en tango for to som gikk i valsetakt. Den som førte ballet var lenge Arvola, men han ble valset ned da han ble for grådig. Tapet kom altså ikke uten kamp, så dette kamppartiet er ukas parti her hos Sjakkfantomet. Tari spilte mye god sjakk under NM, men hans store problem består – han er hard mot de svake, men mot sterk motstand får han sjelden mye til. Tari møtte forøvrig ikke Simen Agdestein, mens Jon Ludvig møtte alle de beste i toppen. Tari slo IM Arvola Notkevich, IM Stuvik Holm, FM Vestby-Ellingsen, FM Benjamin Haldorsen og IM Atle Grønn – men han møtte bare to stormestre og i disse oppgjørene ble det 1/2 av 2. Hammer var hard med de harde. I totalt 5 oppgjør mot stormestre slo han til og tok 4.5 av 5 mulige. Dette førte til at Hammer hadde 2766 i eloprestasjon mot Tari sin 2638 – det var rått parti under årets NM der Hammer vant med et helt poengs forsprang.

 

Aryan Tari bekreftet at han er en sterk 2600+ stormester under NM
Foto: Anniken Vestby

 

Benjamin Haldorsen ble første vestlending med GM-norm!

FM Benjamin Haldorsen fikk godt betalt under årets NM – men spilte også mye god sjakk og fortjente absolutt et toppresultat. Det startet alt i første runde der han etter godt forsvarsspill reddet en svært vanskelig stilling mot Simen Agdestein. Mot Leif Erlend kontret han en vanskelig stilling og nedspilte stormesteren med svart etter at Leif Erlend ukorrekt satset på et kongeangrep i midtspillet. Men i sannhetens navn må en si at Halvorsen, som ble årets lynsjakkmester, også hadde flere flotte nedspillinger underveis. Spesielt imponerende var franskpartiet mot FM Johannes Haug i nest siste runde i så måte. I sisterunden sto så Caissa Bergenseren bi – da Lars Oskar Hauge ikke klarte å vinne et vunnet sluttspill og gikk seg fast – så ville nemlig ikke Oslo-spilleren innfinne seg med situasjonen og han gikk hen og tapt en tidligere formidabel stilling. Dermed tok Benjamin Haldorsen både GM-napp – det første fra en vestlending melder Bergensjakk – og en strålende tredjeplass i turneringen!

 

Benjamin Haldorsen lot seg ikke be to ganger når sjansene bød seg… Sterkt!
Foto: Anniken Vestby

 

Mange normalprestasjoner hos resten av røkla

Jon Ludvig Hammer tok altså 7.5, Tari to 6.5 og Haldorsen tok sterke 6 poeng. På 5.5 av 9 finner vi IM Lars Oskar Hauge, GM Frode Urkedal og IM Benjamin Arvola Notkevich på plassene 4-6. Dessverre for IM Hauge om IM Arvola Notkevich var begge disse et halvpoeng fra GM-normen. Men med solide prestasjoner på henholdsvis 2554 for Hauge og 2575 for Arvola gjorde begge to sterke prestasjoner, mens Urkedal spilte et jevnt og godt NM og gjorde et normalresultat fra den kanten. Stormester Rune Djurhuus på 9. plass gjorde også et normalresultat elomessig, men med 9.plass så skjønner en hvor sterk denne Eliteklassen var – tidenes sterkeste! Det fikk rutinerte spillere som GM Berge Østenstad, GM Leif Erlend Johannessen og IM Frode Elsness alle smertelig erfare – de havnet alle utenfor topp-10.

 

IM Lars Oskar Hauge gikk mot GM-norm og tredjeplass da alt gikk over styr
Foto: Anniken Vestby


Simen skuffet stort

Du kan ikke hviske ut Simen Agdestein sin stusslige prestasjon i denne turneringen med et pennestrøk. Den står der og den viser at Simen slett ikke var i form. Når så du sist Simen spille på remis mot en IM i sisterunden og ta remisen etter rundt 10 trekk? Når så du Simen havne på 50% sist? Det er virkelig lenge siden! Simen sitt fall skyldtes først og fremst at han ikke utnyttet en god stilling mot Stuvik Holm i 6. runde og tapte dette smertefulle partiet! Når han så også tapte i 8. runde mot en sterktspillende IM Lars Oskar Hauge i en Benkøgambit som hvit – ved å fange sitt eget tårn på g4 – så ble det katastrofe til Simen å være.

 

GM Simen Agdestein skuffet i årets NM – men han har tross alt 7 NM-seire!
Foto: Anniken Vestby

 

Nye sjanser kommer rett rundt neste sving!

Men Agdestein kan fortsatt utrolig mye sjakk og i et godt øyeblikk er jeg ikke i tvil om at han fortsatt kan utfordre både Tari og Hammer i slike turneringer – men det blir nok sjeldnere og sjeldnere vi får se dette i praksis. Simen Agdestein skal forøvrig spille Xtracon Chess Open i København og der er også GM Jon Ludvig Hammer, GM Aryan Tari, GM Frode Urkedal, GM Johan Salomon, IM Benjamin Arvola Notkevich og IM Kristian Stuvik Holm påmeldt. Turneringen starter lørdag den 21/7 og spillere som Shirov, Jobava, Grandelius, Saric, Andreikin og ikke minst Nikita Vitiugov (2732) er også påmeldt. God sommer og god sjakk folkens!

 

Her er det sterke kampoppgjøret mellom Tari og Arvola Notkevich fra NM:

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.