Sjakk-OL: Norge på 15. plass før siste runde!


Kina har andreplass i sjakk-OL med like mange lagpoeng som USA og kan vinne
Foto: Anniken Vestby

 

Norge slo Serbia og Benjamin Arvola er på hugget i OL!

Norge er i ferd med å gjøre et fantastisk resultat i sjakk-OL og vi går inn i en meget spennende kamp mot Østerrike på sjakk-OLs siste dag – fredag. Norge ligger før runden opp på en 15. plass og det er realistisk å klarte til en plass blant topp 10 om alt klaffer i siste runde. Mest spennende for mange er likevel Benjamin Arvola Notkevich sin kamp for å bli stormester. Den kampen fikk en kraftig down i oppgjøret mot England der Benjamin tapte, men etter seieren mot Serbiske Milan Zajic (2497) med hvite brikker i en Breyer-spansk kunne Benjamin tenne et nytt håp om tittel under OL. Han vil nemlig med seier mot østerrikske GM Andreas Diermair (2501) gjøre øye her hjemme stort og vått og ta hjem den første nordnorske GM-tittelen ever. Det vil selvsagt være enormt stort – men oppgaven er formidabel og Benjamin må spille sin beste svartsjakk for å mestre en slik oppgave. Og da snakker jeg ikke bare om god sjakk med de svarte brikkene – men trolig med litt svart Benjamin-magi slik han har gjort det så mange ganger før. Sette brettet i brann og så være den modigste og sterkeste i komplikasjonene som oppstår.


I toppen av OL knives Kina og USA – mens Polen har god kvalitet

Kina banket OLs store overraskelse Polen hele 3-1 i 10. runde. USA på sin side gjordejobben sin mot sterke Armenia og vant 2.5 – 1.5 etter at Samuel Shankland vant på fjerdebordet til USA over GM Hrant Melkumyan (2660). Det er ulvetider i Batumi og bare det sterkeste laget overlever siste runde og tar hele kaka. Ja, for det sies at Alfred Hitchcock har regien for årets finale i sjakk-OL. Der møtes altså USA og Kina til kamp og dersom disse spiller uavgjort har Polen gode sjanser til å bli olympiske mestre om de slår sterke India ledet av eksverdensmester Vishy Anand. Husk at runden starter 09:00 norsk tid nå i dag, fredag.

 


Den polske laglederen GM Bartosz Soćko i samtale med Jan-Krzysztof Duda
Foto: Anniken Vestby

 

Norges herrer best i Norden

Norges herrelag er fortsatt best i Norden og de ligger på en fortryllende 15. plass med hele 14 lagpoeng. Sterkt! Aryan Tari sto over mot Serbia og har etter rapportene fått en liten forkjølelse som setter han litt ut. Når Benjamin Arvola så ble matchvinner mot Serbia og trenger ett poeng til for å ta stormesternapp lå det i kortene at han også ville få spille sisterunden. Dette til tross for at Norge kjemper om et av tidenes OL-resultater! En småsyk Aryan Tari lot det skinne igjennom at det var greit at han også sto over 11. runde – og det ble resultatet da lagleder Ole Christian Moen tok ut laget torsdags kveld. Dette tror jeg er et klokt valg for alle. Aryan har gjort et kjempesterkt OL og er vår stjerne med en ratingprestasjon på hele 2670 – han har gjort jobben sin ved å ta 5.5 av 8.5 og nå lar han resten av laget få sjansen til å skinne i siste runde. God lagånd spør du meg!

 


Det norske vinnerlaget fra oppgjøret mot Serbia der Arvola tok hjem pokalen!
Foto: Anniken Vestby

 

Historisk resultat med seier i siste runde

Dermed spiller Urkedal på 1. bordet til Norge mot Marcus Ragger (2686), Johan-Sebastian Christiansen spiller hvit mot Valentin Dragnev (2508), Benjamin Arvola spiller svart mot GM Andreas Diermair (2501) og Johan Salomon spiller hvit mot David Shengelia (2512) i denne skjebnekampen i sjakk-OL. Vi kan altså bli blant de 10 beste for andre OL’et på rad! Jeg minner her om den legendariske 13. plassen fra sjakk-OL i Havanna i 1966 med Svein Johannessen på førstebordet og den svært sterke 11. plassen fra Haifa i Israel i 1976 der Leif Øgaard tronet på førstebord. I tillegg har altså Magnus Carlsen klart den bragden å lede Norge til en 5. plass under sjakk-OL i Baku 2016! Nu kjør vi gutter!

 

Kvinnene vår vant komfortabelt mot Sør-Afrika

Sør-Afrika er ingen målestokk for det norske kvinnelandslaget vårt og ble slått sønder og sammen 3.5 – 0.5 etter at Norges mest rutinerte spiller, WIM Sheila Barth Sahl, så seg fornøyd med remis på denne dagen. Sheila startet sin OL-karrière for Norge alt i 1990 og hun er den store kontinuitets-bæreren i det norske laget. Det er selvsagt også et stort svakhetstegn at yngre krefter ikke for lengst har vippet Sheila av tronen – men enn så lange er hun godt kvalifisert. Hun spiller sitt 12 sjakk-OL i år, men endelig banker yngre krefter på døren og det spørs nå hvor lenge skuta vil bære. Uansett leverer hun i årets OL også med sine 5 av 8 og en prestasjonrating over 2100.

 


(Olga), Ellen, Sheila og Hanna spilte for Norge da de slo Sør-Afrika hele 3.5 – 0.5
Foto: Anniken Vestby

 

Utrolige Olga Dolzhikova er opp mer enn 50 fete elopoeng!

OLs store spiller hos kvinnene våre er utvilsomt WGM Olga Dolzhikova som har levert varene hele veien. Hun er nå oppe på 6 av 8 og har slått svært sterke spillere på Norges 1. bord. Dette betyr at sympatiske Olga går opp mer enn 50 elopoeng og at hun har en elo-prestasjon på hele 2437! Olga har en doktorgrad i sjakkpedagogikk fra Ukraina og hun har bodd en lengre periode i Norge der hun satser på fulltid som sjakkprofesjonell med selskapet sitt Stormester & Stormester og Dragulf. Vi er glad som har en slik flott ambassadør for sjakken i våre rekker og ønsker kvinnene våre lykke til mot Colombia i siste runde. Dette er et lag som står godt til Norge i det de er noe sterkere og en fin utfordring selv om det vil bli blytungt. Kina leder kvinne-OL foran Ukraina, USA og Armenia – men de har en utakknemlig oppgave i siste runde der de møter Russland – så alt er fortsatt åpent her.

Anniken Vestbys flotte bilder med omtale av Sjakkfantomet:


Baadur Jobava er en høyt elsket sjakkspiller som må skrive mange autografer
Foto: Anniken Vestby

 


Ser ut som Englands lagleder GM John Nunn legger lite imellom i tale med IA Karl Johan Rist…
Foto: Anniken Vestby

 


De kinesiske jentene, med verdensmester Ju Wenjun (2561) til venstre, spilte 2-2 mot USA og leder fortsatt sjakk-OL alene med 17 poeng
Foto: Anniken Vestby

 


Englands storhet GM Luke McShane i samtale med Sri Lanka sin lagkaptein – den 62 år gamle legenden Jon Speelman
Foto: Anniken Vestby

 


USA og Wesley So spiller en slags finale i Sjakk-OL mot Kina på siste spilledag – der topper amerikanerne laget og lar Nakkis spille – Kina har satt ut Wei Yi…
Foto: Anniken Vestby

 


To irske landslagsspillere våget seg frempå – Caruana føler en forpliktelse til å være en god ambassadør for sjakken har han sagt – og stiller opp!
Foto: Anniken Vestby

 


Englands Luke McShane, David Howell og Gawain Jones er klar for å få stryk av Russland!
Foto: Anniken Vestby

 


Halstabeletter må til – Benjamin Arvola var ikke mer syk enn at han ble matchvinner mot Serbia!
Foto: Anniken Vestby

 


Det hviterussiske laget er ungt og lot seg villig ta bilde av – flotte sjakkambassadører!
Foto: Anniken Vestby

 


Straks Jobava ser vår fotograf rykker det i øyekroken og han blunker og smiler og prøver å imponere – hjemmebanespilleren er en storsjarmør i sjakkens rike
Foto: Anniken Vestby

 


Dagens blinkskudd – denne skjønnheten vet å posere for kamera…
Foto: Anniken Vestby

 

Her er Benjamin Arvola Notkevich sin uhyre viktige seier mot Serbia:

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Sjakk-OL: Norge på 15. plass før siste runde!

  1. Diermair er noe i nærheten av en drømmemotstander. Han er ratet akkurat høyt nok, men ratingprestasjonen hans så langt i OL er på noe mer beskjedne 2340. Litt synd at Arvola har svart, men dette er faktisk overkommelig motstand. Jeg er forsiktig optimist.

  2. Jeg er sterkt optimist i øyeblikket og har vært det hele veien egentlig. Dette er et klassisk Arvolaparti!

    Ut som en sau – i mål som en ulv. Ulv i fåreklær med andre ord. Og mens jeg skriver disse ordene så gjøre østerrikeren sist feil – ser det ut til i mine øyne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.