Kina til topps i sjakk-OL i begge klasser!


Kina vant i begge klasser – her fra avslutningsseremonien i kvinneklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Så er eventyret over – sjakk-OL er slutt for denne gang og Kina vant for første gang begge klassene under sjakk-OL. De var jo så nær ved å ta «The double» i Tromsø i 2014 der Russlands kvinner likevel tok gullet hjem, men denne gang skulle altså Kina lykkes for både herrer og kvinner. Vi gratulerer!

Kinesisk sjakk har blomstret de siste 40 årene

Det er slik at kinesisk sjakk har kommet sigende mer og mer de siste 50 årene. Gudfaren i kinesisk sjakk heter IM Liu Wenzhe og han slo GM Nikolai Krogius i et kjent parti fra 1965, men det skulle enda ta 13 år før Kina var klar til å spille sjakk-OL. Det skjedde for 40 år siden der Kinas herrer slo pent fra seg som debutanter i sjakk-OL i Buenos Aires i 1978. IM Liu Wenzhe knuste der GM Jan Hein Donner i en berømt miniatyr som bærer historisk sus over seg om hva som skulle komme. For den kinesiske sjakkstormen var umulig å stoppe og utover 80-tallet kom først kvinnene som en stormvind og så kom etter hvert herrene etter. I 1998 vant de kinesiske kvinnene sitt første OL-gull – det er bare 20 år siden. Tilsammen har de nå 6 gull for kvinner og 2 gull for menn i sjakk-OL – 8 tilsammen. Det er stort av en nasjon som for 50 år siden hadde få om noen store sjakktradisjoner.

 

Kina sin sjakktradisjon er ikke lang – de ble først med i sjakk-OL fra 1978
Foto: Anniken Vestby

 

En hyllest til Benjamin Arvola Notkevich som ble ny stormester

Den siste runden av OL ble svært spennende og en skarve nordlending – med det fagre navnet Sjakkfantomet – satt med en liten tåre i øyekroken og fikk ikke med seg all spenninga der og da. I stedet la han fra seg alle dagens arbeidsoppgaver og valgte å hylle gutten fra Kirkenes med det store sjakktalentet som gikk for gull. Det gjorde jeg rett i for Benjamin spilte hjem stormestertittelen i aller siste runde av sjakk-OL på en historisk dag for nordnorsk sjakk! Dette er stort. Det blir enda større når du forstår at han er den første og eneste nordlendingen som har tatt noe stormesternapp i sjakk gjennom de over 100 årene med organisert sjakkliv i Nord-Norge. Men virkelig stort blir det først når du lar det sive inn at Benjamin Arvola Notkevich faktisk er den eneste nordmannen som er stormester i sjakk som ikke kommer fra Østlandet. Sjakkfantomet bøyer seg i støvet for Benjamin Arvola og hyller den nye mesteren fra nord – du kan lese Sjakkfantomets Arvola-hyllest spesial hos Tromsø sjakklubb.

 


Benjamin Arvola blir Norges 16. stormester i sjakk
Foto: Anniken Vestby

 

2-2 mellom USA og Kina ga et slags lotteri om sluttseieren

I siste runde følte Kina og USA hverandre på tennene og spilte en tight match med remis som resultater der lite – eller ingenting – ble gitt i svingene. Det spesielle i denne matchen var at 2. og 4. bordet til Kina – som begge hadde hvite brikker – gikk inn i samme variant i katalansk og svart fulgte den opp på samme vis helt til trekk nr.17 der variasjonen kom for hvit. Dette fikk meg til å minnes den berømte kandidatturneringen i Gøteborg i 1955 der skjebnen ville at fem russere møtte fem argentinere i samme runde – fire av partiene utviklet seg deretter helt likt og Efim Geller tok ledelse for den strategiske krigføringen til russerne med et offerspill fra en annen verden. Varianten han fant ved brettet der og da gjendrev den såkalte Gøteborg-varianten og russerne gruset det argentinske mannskapet. Du kan lese mer om denne fantastiske hendelsen i sjakkhistorien i en av mine tidligere artikler.

 


USA tok til slutt sølvet i sjakk-OL
Foto: Anniken Vestby

 

Kina ble mestre i 2018!

Amerikanerne sto derimot imot i katalansk med svarte brikker mot det kinesiske trykket og da endte matchen 2-2 – mange trodde nok at USA skulle stikke av med seieren i OL siden etter dette siden det var de som ledet OL før siste runde. Men Caissa ville det annerledes og da heller ikke Polen klarte mer enn 2-2 i sin match mot India var saken etter hvert klar. For resultatene i de andre kampene gikk også Kinas vei slik at deres kvalitetsberegning bedret seg og amerikanske skribenter på nettet begynte å klage over systemet og hvordan kvaliteten egentlig er regnet ut i stedet for å innrømme at USA var i posisjon til å vinne før siste runde – men at de virkelig ikke gjorde noe særlig forsøk på å gjøre det. Dermed vant Kina sjakk-OL foran USA i Åpen klasse med Russland på tredjeplass. Polen kom på fjerdeplass og England på en svært gledelig femteplass! Alle de tre lagene som tok medalje fikk 18 lagpoeng mens Polen og England tok 17. Husk er at uavgjort gir ett lagpoeng i OL, mens seier gir to.

 


Kineseren på podiet nyter stunden alene!
Foto: Anniken Vestby

 

Lag som Polen, Vietnam og Sverige gjorde det sterkt! 

Det er mye morsomt på tabellen. Slik som at Vietnam – rangert som nr. 27 – tok en finfin 7. plass og at Sverige kostet i mål på en strålende 11. plass og at Mongolia tok en utrolig 22. plass. Men det var også triste skjebner under sjakk-OL og da tenker jeg på Polen – som ledet hele ballet etter ni runder, men som ble valset ned på slutten fra gullplass til en plass utenfor pallen. Enda verre gikk det med fjerde-rangerte Aserbajdsjan som ledet det meste av veien. De ledet helt til runde 8 startet – for etter tapet i denne runden falt de både på plassering og på selvtillit. Det ble tap resten av veien inn! Aserbajdsjan endte dermed på en 15. plass.

 


Russland tok hjem tredjeplassen etter en heroisk sluttspurt…
Foto: Anniken Vestby

 

Norge avsluttet svakt mot Østerrike

Norge sin skjebne var også litt dyster. Vi tapte knepent 2.5 – 1.5 mot Østerrike i siste runde og falt fra plass nr. 15 til plass nr. 29. Sjakk-OL siste runde er hur viktig som helst og dermed smatt Sverige forbi oss, med god margin, og ble beste nordiske land. Norge hadde virkelig sjansen til å slå Østerrike selv om Aryan Tari sto over etter en liten forkjølelse. For Johan-Sebastian Christiansen spilte en solid remis på sitt bord mot GM Valentin Dragnev (2508) og Benjamin Arvola slo GM Andreas Diermair (2501) slik at alt var opp til GM Johan Salomon som spilte hvit mot David Shengelia (2512). Etter mye hulter til bulter fikk så Salomon en gylden sjanse i stillingen under.

 

Johan Salomon har sjansen til å avgjøre med hvit for Norge:

 

Hvit trekker og vinner:

Her spilte hvit 21. Txe1??.

Til seier førte: 21. Dxh8+! Kd7 22. Df6!! Lxf6 23. Sxf6+ Kc6 24. Sxd5 Kxd5 25. Txe1 med offiser over og vunnet stilling.

 

Forkjølet Aryan Tari sto over de to siste rundene

Herren gir og herren tar sier man og Salomon gikk videre og tapte dette oppgjøret mot Østerrike – slikt skjer. Uansett endte vi opp 9 plasser over forhåndsrangeringen og det unge norske laget slo fra seg på imponerende vis! Jeg vil trekke frem særlig tre spillere på det norske landslaget selv om alle fortjener ros! Stormester Aryan Tari tok lederskap og var klippen i det norske laget. Han scoret sterke 5.5 av 8 og da han ble litt forkjølet i de to siste rundene lot han lagkamerater som var i meget god form ta over stafettpinnen. Dermed fikk Benjamin Arvola Notkevich sjansen til å spille de to siste rundene og han kvitterte ved å vinne dem begge mot et snitt på ca. 2500! Aryan Tari sin individuelle prestasjon var den klart høyeste på det norske laget – hans TPR var på hele 2670 og vi savnet han virkelig i kampen mot Østerrike på 1. bord! Johan-Sebastian Christiansen imponerte også stort med 6 av 9 og en 2600+ prestasjon – sterkt. Det samme hadde Benjamin Arvola Notkevich, 6 av 9 og en effektiv eloprestasjon godt over 2600 selv om den reelle var på 2591. Vi takker det norske laget for innsatsen og er glad vi fikk være med på ferden sammen med så flotte gutter!


Aryan Tari tok 5.5 av 8 og hadde en eloprestasjon på hele 2670 under sjakk-OL!
Foto: Anniken Vestby

 

En enkel gutt fra fjellandet Peru ble OLs beste spiller med 2925 i eloprestasjon!

Eloprestasjonene er alltid morsom å kikke på under et OL. På førstebordet ble Ding Liren en velfortjent vinner som OLs reelt sett beste spiller. Han ledet Kina til seier, spilte svart mot Caruana i siste runde og han er nå tapsfri i 88 strake partier i sjakk siden sommeren 2017. Hans eloprestasjon under OL var på hele 2873. Caruana tok sølv på førstebord med TPR på 2859, mens Anish Giri tok bronsen for Nederland med 2814. På andrebord ble det GM Ngoc Truong Son Nguyen som tok kaka med 8.5 av 10 og en TPR på 2804. Russiske Ian Nepomniachtchi tok sølv med TRP på 2790, mens Teimour Radjabov tok bronse med TPR på 2788 på andrebordet. På tredjebordet fikk vi OLs høyeste TPR da GM Jorge Cori tok 7.5 av 8 – hans TPR var på svimlende 2925! Vladimir Kramnik tok sølv på dette bordet med en TPR på 2770, mens Polens Kacper Piorun tok bronsen med en TPR på 2765. På fjerdebord tok GM Daniel Friedman fra Tyskland gull med TPR på 2814, Bu Xiangzhi fra Kina hadde TPR på 2774 og tok sølv, mens Rauf Mamedov hadde TPR på 2740 på bronseplass. På femtebord ble det Anton Korobov som tok gullet med TPR på 2773, GM Ilia Smirin hadde 2746 mens bronsen gikk til Christian Bauer på 2743. Det var jevnt på mange bord!

 


Jorge Cori fra Peru til høyre er stolt over å bli utpekt som OLs aller beste spiller
Foto: Anniken Vestby

 

Kina vant kvinneklassen for sjette gang

I kvinneklassen så det hele ut til å ha Russlands vei i oppgjøret mot Kina slik at Ukraina stakk av med gullet. Kina ledet før siste runde slutten men hadde nevnte Ukraina i hælene før sisterunden. For Russland var det mest ære de spilte for i siste runde – og de ledet etter en stund 2-1 mot Kina og stillingen på 1. bord så da svært remispreget ut når ca. 70 trekk var spilt av dette partiet. Her spilte eks-verdensmester Alexandra Kosteniuk mot regjerende verdensmester fra Kina Ju Wenjun. Men i sluttspillet ville ikke Ju Wenjun innfinne seg med en plassering som toer i OL. Hun utfordret skjebnen og spilte hardt på vinst i et dronningsluttspill og ble rikelig belønnet for sitt mot. Slik skal det gjøres – Kina klarte brasene og la USA bak seg i herreklassen og Ukraina bak seg i kvinneklassen. Bedre kan det knapt gjøres. Beste kvinne i mesterskapet ble selvfølgelig Ju Wenjun som tok 7 av 9 og en TPR på 2661. Vi er imponert!

 


Midtens rike – Kina – gikk av med seieren i begge sjakk-OL – for en bragd!
Foto: Anniken Vestby

 

Svart sisterunde for både de norske kvinnene

Norges lagt klappet sammen på sørgelig vis i siste runde der kun Ellen Hagesæther klarte å ta poeng slik at vi tapte 0.5 – 3.5. Hos kvinnene var utvilsomt Edit Machlik savnet – hun tok to 2300+ prestasjoner i forkant av OL og var virkelig i OL-form i år med fikk altså ikke spille av sjakkforbundet. Jentene som spilte ble dermed mer ujevne enn det godt var – og de to som gjorde det best ble våre 1. og 2. bordspillere WGM Olga Dolzhikova (2369) som var i en særstilling på TPR – hun tok sterke 6 av 9 mulige. Ellen Hagesæther tok også 6 av 9, men mot mye svakere motstand – noe hennes TPR gjenspeiler. Den ble på helt greie 2204. Norge endte som nr. 51 i mesterskapet og det faktum at de ble beste nordiske land – fem plasser foran Sverige – forteller mer om at nivået i Norden er svakt enn at Norge gjorde det bra. Vi endte faktisk tre plasser under forhåndsrangeringen og vi bør utvilsomt ha høyere mål enn dette.

 

Da avslutter vi med noen flere bilder fra Anniken:

 


FIDE-presidenten Arkady Dvorkovich har nå store forventninger på sine skuldre
Foto: Anniken Vestby

 


Det kinesiske damelaget vant foran Ukraina og Georgia
Foto: Anniken Vestby

 


Ukraina ble nr. 2 i sjakk-OL for kvinner foran Georgia men bak Kina
Foto: Anniken Vestby

 


Kyrgyzstan ble nr. 48 og var rangert som nr. 86 – det ga en vinnerpris i kategori C
Foto: Anniken Vestby

 


Den var blant annet sang på avslutningsseremonien
Foto: Anniken Vestby

 


Ding Liren har nå 88 partier uten nederlag, han ble OLs aller beste spiller for Kina
Foto: Anniken Vestby

 


Hanna B Kyrkjebø var OL-debutant – her sammen med Monika Machlik
Foto: Anniken Vestby

 


Olga Dolzhikova klarte ikke IM-napp etter tap i siste runde men tok 6 av 9 med TPR på 2369
Foto: Anniken Vestby

 


Monika Machlik hadde en 2068-prestasjon og tok 4 av 9 mulige i OL
Foto: Anniken Vestby

 


Hanna B. Kyrkjebø hadde en 1906-prestasjon og tok 4 av 9 i debuten i sjakk-OL
Foto: Anniken Vestby

 


Ellen Hagesæther spilte mye god sjakk i og tok 6 av 9 med en TPR på 2204 i OL
Foto: Anniken Vestby

 


Schååål! Urkedal trengte vann før runden og han tok 5 av 9 med TPR på 2560
Foto: Anniken Vestby

 


Remis i siste runde for Johan-Sebastian Christiansen – 6 av 9 gav TPR på 2602
Foto: Anniken Vestby

 


Johan Salomon tok 5.5 av 9 og 2554 i TPR – han tapte siste runde
Foto: Anniken Vestby

 


Norge tapte 1.5-2.5 mot Østerrike i siste runde der Arvola Notekvich vant
Foto: Anniken Vestby

 


Benjamin Arvola Notkevich tok 6 av 9 og scoret en GM-norm og ble stormester
Foto: Anniken Vestby

 


India mot Polen endte 2-2 slik at Polen tok 4. plass i sjakk-OL
Foto: Anniken Vestby

 


IA Karl-Johan Rist fra Alta dømmer kampen mellom USA og Kina i siste runde
Foto: Anniken Vestby

 


Chief Arbiter for OL  IA Takis Nikolopoulos sammen med IA Karl-Johan Rist
Foto: Anniken Vestby

 


Norge tapte stort i siste runde og falt mange plasser etter tap 0.5-3.5 mot Colombia
Foto: Anniken Vestby

 


Mange av dommerne under sjakk-OL
Foto: Anniken Vestby

 


Vi takker Anniken Vestby for alle bilder – her sammen med en dommer fra Albania
Foto: Anniken Vestby

 

Her er et Lørdagsintervjuet med Benjamin Arvola fra 2017 laget av Sjakkfantomet

 

Her er partiet som ga Benjamin stormestertittelen med svarte brikker:

 

Se gjennom alle Norges kamper hos Chess24

 

Aktuelle lenker:

5 tanker om “Kina til topps i sjakk-OL i begge klasser!

 1. Fantastisk med ny norsk stormester! Gratulerer Benjamin Arvola Notkevich!

  Men både de norske og svenske kvinnelagene ble svekket av svake lag uttak.
  At vi skulle hatt med Edit Machlik er klart. Men enda klarere skulle svenskene hatt med Pia og Anna Cramling!

  Hva er galt med de som tar ut kvinnelagene i Norge og Sverige?
  Og hvordan kan vi unngå slike uttak neste gang?

  • Jeg skal ikke spekulere i det, men kanskje er noen og enhver av oss tidvis litt for firkantet og bokstavtro. Ørlite vett må det være lov å utvise hvis forskjellen på spiller A og spiller B er på flere hundre poeng tenker jeg.

 2. Veldig mye å glede seg over her sett med norske øyne.
  En stor takk for glimrende innsats og lykke til i fortsettelsen.

 3. Takk for nok en grundig og god rapport. At en syk Benjamin klarte å vinne de to siste partiene med sort viste hva som bor i gutten. Norge hadde fortjent et bedre sluttresultat i begge klasser.

  • Takk. Ja, vi falt etter store tap i siste runde. Synd. Men mye godt spill og mange interessante tilløp som Aryan Tari sin sterke prestasjonsrating gir håp for fremtiden 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.