Sjakkfantomets VM-oppladning: Magnus’ seire mot Caruana – del 2

Tusen takk til Anita Marholm som har designet årets VM-poster!!

 

Magnus har slått Caruana 10 ganger!

I dagens spalte skal vi se på Magnus Carlsens fem siste seire mot Fabiano Caruana. Totalt har Magnus altså ti seire mot Caruana og for noen dager siden studerte vi sammen de fem første seirene mot Caruana. Vi konkluderte med at det ikke var noe entydig mønster i disse seirene – bortsett fra at en kunne sette varemerket «fortjent seier etter å ha spilt best» bak 4 av de 5 seirene, men den aller første seieren kom litt tilfeldig etter at Caruana bukket. Da hadde Caruana nettopp var fylt 19 år gammel. Målet bak denne serien av spalter delt i tre deler der vi studerer alle de 15 partiene som har fått en avgjørelse i klassisk sjakk mellom Magnus og Caruana er å se om vi finner noen mønstre – noen ting som går igjen – og noe vi kan lære noe av eller om vi kan forvente oss noe spesielt i VM-matchen. Svaret mitt finner du i konklusjonen.

Magnus vinner i angrep på flott vis

Magnus sin sjette seier mot Caruana kom i Wijk aan Zee 2015 og var noe utypisk. For det første spilte Magnus skarpt på seier med de svarte brikkene gjennom hele partiet, for det andre spilte han siciliansk, for det tredje svarte ikke Caruana med å skjerpe spillet ved å spille åpen sicilianer og for det fjerde så gjorde Caruana en uvanlig stor tabbe da partiet var i ferd med å snu – og tapte på en femøring. Magnus spilte altså siciliansk i dette oppgjøret og fikk Rossolimo-varianten mot seg som han besvarte med 3…g6. Jeg vet at GM Maxim Turov – som elsker Rossolimo-varianten alltid har ment at dette er en mindreverdig variant for svart og Caruana fikk da også opp en klassisk hvitfordel med den klassiske ideen slag på c6 fulgt av a3 og b4! Men så startet Magnus opp et spill på kongefløya som Caruana ikke klarte å holde nede. Magnus sitt kongeangrep begynte å ta form da han Magnus sitt brutt med 18…g4! og ble meget potent da Caruana gjorde en blemme med 21.Sh2? i en stilling som skrek etter 21.Tfb1 med ideen Kf1-e2 for å flykte med kongen. Magnus ville uansett hatt spennende muligheter – men maskinen sier da at Caruana kan forsvare seg med god margin. Etter partifortsettelsen vant Magnus i stor stil og dette var et rent angrepsparti fra Magnus der han ville vinne og der han vant. Uvanlig.

 

Magnus sin svært instruktive seier i Wijk aan Zee kom etter et motangrep:

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Magnus vant med svart:

Her en analyse av den sjette seieren til Magnus fra Lichess – klikk her

 

Magnus smeller til med de svarte brikkene nok en gang

På med sikkerhetsbelte og hjelmen for nå går det fort i svingene! Magnus byr nemlig opp Caruana til dans med de svarte brikkene noen få måneder etter forrige seier og vinner igjen på en svært lik måte som i forrige vinstparti. Caruana vil ha et roligere parti, starter med dronningbonden og får svar på tiltale da Magnus igjen er den som bryter symmetrien og igjen er det Magnus som drar nytte av resultatet av åpningsspillet. Ja, for Caruana finner ikke ut av Magnus sitt hollandske forsvar. Stonewall kan være et ypperlig vinstvåpen og hvit spiller ambisiøst, og Caruana prøvde å få til noe i dette partiet før han ble rammet av det sterke 17…Db4! fra Magnus. Da snudde partiet og Magnus kom senere inn i et sluttspill med aktivt tårn og sterk springer mot tårn og løper. Der boltret Magnus seg som fisken i vannet, trommet opp et angrep på kongefløya og spilte det hele hjem da Caruana begynte å forsvare seg svakt frem mot tidskontrollen ved trekk 40. Så hvorfor sikkerhetsbelte. Jo, fordi dette partiet er svært lærerikt og interessant spør du meg. Kan Magnus komme til å spille på vinst med svart i VM-matchen? Kan han komme til å spille ubalanserte åpninger for å stille Caruana på større posisjonelle utfordringer? Kan han komme til å spille angrepssjakk som har virket før fordi han ser at Caruana selv er bedre i angrep enn i forsvar? Spørsmålene er mange og svarene har Magnus sitt VM-team.

 

Her en analyse av Magnus sin stilrene svartseier fra Shamkir 2015:

 

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Magnus vant med svart:

Her en analyse av den syvende seieren til Magnus fra Lichess – klikk her

For tredje gang går Caruana ned med hvite brikker på kort tid

Drøyt 8 måneder etter det sjelsettende tapet i Wijk aan Zee med hvite brikker for Caruana – går han ned med svarte brikker nok en gang. Denne gang spiller Magnus spansk, men han spiller en mer dynamisk variant enn Berlinforsvaret og bryter symmetrien ved å spille Arkhangelsk-varianten. Begge spiller lenge på et skyhøyt nivå. Dette er tross alt et av toppårene til begge spillerne, som begge hadde over 2800 i rating. På litt uvanlig vis trommer Caruana opp et meget farlig angrep på dronningfløyen og når han for andre gang dette året er i ferd med å posisjonelt bake kaka av Magnus – så spiller Magnus igjen sin tricky angrepssjakk med de svarte brikkene og lar offiserene begynne å peke mot kongefløya. Magnus får d-linja for tårnene sine og når han kommer inn på d2 er Caruana i tidsnød og har ett trekk igjen til kontrollen i trekk 40 og da kommer den store bukkene Bruse på besøk. Caruana bukker – Magnus takker og tusen takk – det var det! Dette partiet er interessant fordi Magnus ikke drar i nødbremsen mot Caruana når han står dårlig – han går til motangrep på kongefløya med dynamisk spill i stedet for å prøve å stabilisere situasjonen med forsvar, forsvar forsvar – slik er russisk skolegutt ville gjort det. Så kanskje forteller disse tre svartseirene sammen med neste parti en historie – at motangrep med svart er viktigere enn å spille et stabiliserende forsvar – om en ellers har et jevnt valg mellom de to ondene.

 

Her er Magnus sin interessante seier der Caruana bukket under i 2015:

 

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Magnus vant med svart:

Her en analyse av den åttende seieren til Magnus fra Lichess – klikk her

 

Magnus vinner på nytt med et skarpt partiopplegg som svart

Magnus vinner igjen med svarte brikker i Isle of Man 2017. Igjen spiller Magnus aggressivt med svarte brikker, igjen er det Arkhangelskvarianten som Magnus velger og denne gang er Caruana enda bedre forberedt enn sist. Han får opp en nytt angrep på dronningfløya, spiller et vidunderlig spille lenge og har det sterke 22.Sf5! som trolig er vinnende for hvit i stillingen merket med en liten ring i grafikken under partiet. Men når alarmklokkene begynner å ringe og Magnus må forsvare seg og denne gang slår han til i sentrum og på dronningfløya der han snapper opp en bonde. Når sentrumet brytes opp er ikke Caruana på høyden og Magnus retter så brikkene mot kongefløya og vinner i stor stil. Dette er altså den femte svarte seieren for Magnus på rad om vi ikke ser på remisoppgjør og tap – og han får den på en dramatisk måte etter å ha stått til tap underveis – og etter gradvis å ha blitt nedspilt nok en gang. Dette er interessant for det viser at tapene til Caruana kommer etter at han på sett og vis har overspilt gode stillinger. Det er også interessant fordi det viser at Magnus sitt aggressive svartspill provoserer Caruana til å spille på vinst – og at sjanser da oppstår.

 

Her det dramatiske partiet der Magnus snudde nederlag til seier i 2017:

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Magnus vant med svart:

 

Her en analyse av den niende seieren til Magnus fra Lichess – klikk her

 

Magnus vinner med hvit i prestisjeoppgjør 1/2 år før VM

Den aller siste seieren mot Caruana er en posisjonell perle fra Magnus. Igjen spiller Magnus 1. e4 som vi forventer at han skal spille i VM-matchen, og igjen unngår han russisk ved å spille en noe udde oppstilling – en løperåpning, noe han utmerket godt kan komme til å spille i VM! Etter mitt beste skjønn finnes det tre typer Magnussjakk og to av dem er underkommunisert. Trykkspill med skvis er det alle kjenner fra Magnus, og der er han kanskje aller best. Hans andre favorittvåpen er ubalanserte posisjonelle perler. Det er altså partier der Magnus spiller på et «dypt» posisjonelt konsept som motstanderen ikke fullt ut forstår alvoret bak. Den tredje varianten er «kom å ta meg sjakk» – altså provoserende sjakk der han gir goder mot å få ubalanse og andre goder på en litt søkt måte. Mot Caruana i dette partiet var det den dype posisjonelle sjakken som jeg elsker fra Magnus, som var konseptet. Det å gi hvit to sentrumsbønder mot at hvit fikk to fribønder på dronningfløyen. Magnus sitt poeng var så at han fikk blokkert bøndene til svart på svarte felter, mens han egne bønder var mer dynamiske. Hva er så dypt med dette da undrer du deg kanskje? Jo, det var at Magnus ofret en bonde for å blokkere bøndene på utsøkt vis og at dette offeret på ingen måte var opplagt i inngangen til forviklingene. Magnus kunne så på kjent vis spille hjem seieren i et dronningsluttspill der han spilte god teknisk sjakk ved å bygge sten på sten og ta det trinnmessig. En flott nedspilling av Caruana som lover godt før VM-matchen.

 

Den stilrene seieren som kom etter en løperåpning med hvit:

Her er en grafikk som viser utviklingen i partiet som Magnus vant med hvit:

Her en analyse av den tiende seieren til Magnus fra Lichess – klikk her

 

Et første forsøk på en forklaring av de fem siste partiene

Magnus sine seire mot Caurana kommer i fire av fem partier etter at han spiller skarpt svartspill med stor ubalanse og han er på grensen til undergang i mange av dem – dette er trolig ikke måten å gjøre det på i 2018 etter at Caruana har vist at han er mer stabil spillemessig, etter at han har vist at han kan føre frem en vunnet stilling til et tilfredsstillende resultat gang på gang og etter at han og Magnus er jevngode på verdensrankingen. Allikevel går det en faen i meg – en liten flamme blusser opp og det forteller meg at aggressivt motspill kan være det rette når stillingen ellers blir prekær – ikke hardnakket forsvarsspill. Dette vet selvsagt Magnus 1000 ganger mer enn meg om – han er mannen bak den auraen som russisk forsvarssjakk har fått – og han er mannen som liker å bryte ned passivt forsvar selv. Allikevel er det noe herlig bak alle disse svartseirene som bygger på provokatorisk angrepsspill, friske åpninger og mye bra motspill. Vil vi få se et slikt motspill i VM – jeg tror det om situasjonen der Magnus er i krise oppstår! Vil vi får se friske svartåpninger fra Magnus? I utgangspunktet tror jeg ikke han våger det – jeg tror han vil søke tryggere havner enn i disse vinstpartiene. Men det blir spennende å se og det er en spennende spillemåte om Magnus tar opp f.eks. siciliansk. I det tiende og siste partiet får vi så se det jeg tror blir VM-sjakken i år. Trygt trykkspill og mye godt posisjonelt spill underveis. Her er Magnus i sitt ess og her kommer Magnus til å score mye om han får opp disse stillingstypene!

Korte analytiske tanker rundt de 10 seirene til Magnus

De 10 seirene til Magnus er ikke så ulike som en skulle tro ut fra de to analysene. To av partiene kommer etter at Caruana knekker og bukker etter standhaftig spill fra Magnus – som takker og bukker. En lang rekke av seirene kommer etter provokativt spill der Magnus spiller på ting som ubalanse, kongefløyspill og motangrep. Han er likevel best når det kommer til det dype posisjonelle spillet med trykkspill som hvit – der vinner han flere overbevisende seire og setter Caruana på prøve. Særlig etter noe uortodokse åpninger som hvit der vi har sett han spille kongeindisk angrep og løperspill. Så oppskriften til VM er klar. Spille Magnussjakk med trykkspill eller dypt posisjonelt spill med hvit og velg litt uortodokse oppstillinger der det kommer en klar overraskelse alt før trekk 8. Med svart virker det som om Magnus spiller best med stor ubalanse i stillingen – seirene hans kommer der, men det vil allikevel være en tornefull og farlig vei å gå å spille slik i VM. Derfor tror jeg en må se på de mange remispartiene for Magnus og lage en analyse av dem for å konkludere med hva som er best med svart. En slik analyse er for vidtgående å gjøre for meg her hos Sjakkfantomet – men er Magnus sitt team seriøst – er analysen alt gjort hos dem og spilleplan er valgt. Mitt tips er at Magnus velger Karpov-strategien. Altså å presse hardt med hvit og å være såre fornøyd med solid spill og remiser som svart.

 

Livia og Magnus under et arrangement i Oslo i oktober 2016 – Magnus deltar!
Foto: Anniken Vestby

 

Noen siste strategiske tanker rundt analysene av alle de 15 partiene

Caruana sin siste seier kom i 2015, det er lengesiden nå. Samtidig har Magnus kun to seire på de siste tre årene! Det er ikke mye. Dette vitner om at vi kan få en jevnere, mer remispreget VM-match enn alle kommentatorene hittil har ment. Et annet moment er at Magnus ser ut til å klare seg meget godt i komplikasjoner mot Caruana – det vil si at Caruanas beste kort nødvendigvis ikke er å spille en komplisert, regnekritisk sjakk slik jeg har tenk før analysen ble gjort. I stedet ser moderat aggresjon ut til å være veien å gå. Der Caruana får brukt angrepsmusklene, regnemusklene – men der han ikke mister grepet og spiller en så komplisert sjakk at intuisjonen til Magnus slår inn og har større overblikk over komplikasjonene enn det Caruana kan får ved utregning. Slik blir det fort når det blir veldig komplisert – for da klarer ingen å regne til bunns i noe. Caruana er litt som Korschnoi og Magnus er litt som Karpov. Men når Caruana er litt tammere enn Korchnoi, så er Magnus litt sprekere enn Karpov. Med det tenker jeg at Magnus har et større verktøyskrin enn det Caruana har. Det hadde ikke Karpov i forholdet til Korchnoi. Så Magnus sitt beste vinstvåpen er å bruke hele arsenalet sitt og se hva som fungerer.

Kasparov tese

Det er to faktorer som vinner en VM-match sa Kasparov i filmen «The Closing Gambit» som går torsdags kveld på NRK 2, kl. 19.45:

1. Hvor raskt man lærer seg å lese motstanderen og tilpasse spillet deretter.
2. Hvor sterk du er til å bevare roen under press.

Jeg tror at begge er sterke på å bevare roen under press, men Caruana har best historikk på dette området slik jeg ser det. Han er rolig som sjura på tunet og viste dette blant annet under kandidatturneringen 2018. Magnus viste under kandidatturneringen i London i 2013 ekstreme nerver, det samme utviste han mot Karjakin i matchen deres der og da han spilte førstematchen mot Anand i 2013. I tillegg så vi han skjelve på hånda og være rimelig emosjonell da han utviste sitt stunt under Caruana-partiet i Sinquefield Cup der han tok fingeren til munnen. Magnus er et følelsesmenneske og intuisjonen kan få seg et puss om matchen ikke går slik han vil. Når det gjelder å tilpasse spillet underveis tror jeg Magnus stiller sterkest. Han har størst verktøyskrin, han er den som tjener mest på at begge er et «moving target» og han er den som elsker å «lese» motstanders svakhet. Caruana er altså mer avhengig av at VM-forberedelsene sitter og at de har truffet Magnus sitt svake punkt.

 

Det som taler for Caruana tross Magnus sine bedre kort på hånda

Har du lest denne analysen rett – ser du at Magnus sitter på den beste pokerhånda før floppen kommer. Ingen vet hva floppen vil gi og der ligger spenninga. Likevel er det en forskjell i Caruana sitt spill vi ikke skal kimse av. Han lærte mye i oppgjørene mellom seg og Magnus i årene sommeren 2011 – da han fikk sitt første tap mot Magnus – til høsten 2015 da han fikk tap nr. 8. I disse fire årene tapte han altså hele åtte partier, men trenden er sterkt nedadgående! Caruana har kun tapt to partier de siste 3 årene. Det er nærmest nada. Hva har endret seg? Jo, Caruana har sluttet å tape partier med klare bukker i og han leser Magnus bedre. Riktignok bukket han under i Isle of Man i vunnet stilling etter å ha overspilt stillingen – men dette er unntaket som bekrefter regelen. Caruana remiserer i stedet for å tape for han er kjent med Magnus sitt skvisspill og han unngår det ved å spille et dynamisk spill selv – men samtidig er han en spiller som ikke er skyggeredd. Med det mener jeg at han våger å forsvare en dårligere stilling passivt i timevis – hvis han vet at den lar seg forsvare – og han gjør det stort sett med bravur hele tiden. Derfor kan han komme til å forsvare seg dynamisk med russisk i VM – og gjøre det sterkt der selv om jeg holder en knapp på at Magnus hoster opp en brygg som vil gi Caruana både kikhoste og halsbrann om så skjer. Da gleder vi oss til VM-matchen som altså starter kl. 16 på fredag. Be hipp and be there!

 

Før VM gjenstår det to poster:

Thomas Robertsens: «It´s like déjà vu all over again» – del 3
Sjakkfantomets VM-analyse: Carlsen vs. Caruana head to head

Jeg gjør oppmerksom på at det står en donate-button på forsiden i høyre ramme – den vil avgjøre om Sjakkfantomet gir jernet under VM eller ei!

 

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomets VM-oppladning: Magnus’ seire mot Caruana – del 2

 1. Interessante tanker. Tror x-faktoren til Magnus er at han oftere enn Caruana får folk til å måpe kjeven ut av ledd. Gjøre ting få eller ingen andre gjør etter ham.

  Selvsagt er Caruana en spiller av skyhøy kvalitet, men jeg klarer ikke se at the Fabster besitter magi av dette slaget: Evnen til å forvandle motstanderens grønne enger til tornekratt… uten at man i etteranalysen kan påpeke akkurat hvor det skjedde, man klør seg i hodet og bortefansen i forfjamselse roper «flaks» gang på gang. Som om kartet ikke stemmer med terrenget.

  Om Harry Potter retter ut brillene og tar permanent kan han kanskje likne på Caruana, men noen magiker av en viss klasse fra Lommedalen ser jeg ikke.

  • Det er vidunderlig herlig å ha deg med på denne VM-ferden Thomas v.s. Håper du er med hele veien fra Tromsø til London og videre til Vladivostok om så.

   Enig med deg i at Magnus er bedre enn Caruana i de tingene du beskriver. Men Caruana har annen magi – han er en kjøter etter å finne de rette akupunkturpunktene og stikke nålene inn på de rette stedene til rett tid. Han er altså både en mann for anledningen og en mann med timing på sin side. Dette kan fort bli veldig skummelt.

   Jeg har nettopp fullført analysen min som avgjør hvem som jeg har som favoritt i år. Den bygger på et langt, vondt estimat med mye matematikk og enda mer kunnskap ervervet gjennom 12 år som Magnus-kjenner og 8 år som Caruana-kjenner. Har ikke slått inn tallremsa på kalkulatoren enda – så vet ikke hva det blir selv 🙂

   Dette blir spennende – regner med at den spalten er ute sent i morgen kveld, men før det mer om Magnus sin angrepssjakk med Thomas.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.