Sjakkfantomets nachspiel – 3. VM-parti


Vi fikk nok et parti der det ble kjempet med nebb og klør under overflaten
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Magnus sine sjanser økte etter at Caruana ikke satte press på han med hvit

Magnus var på hviledagen søndag på Stamford Bridge og så Chelsea spille 0–0 mot Everton. Verdensmesteren hadde med seg fire kompiser og sekundanten Peter Heine Nielsen på fotballkampen og det så ut til å fungere fint for Magnus som fikk slappet av mellom rundene. Allikevel er det urovekkende at Caruana får opp en rimelig klar fordel tidlig i partiet der en skulle tro at Magnus fremdeles er inne i preppen sin. Desto bedre var det at Magnus klarte å få nøytralisert fordelen senere i partiet og sågar snudd det hele sin vei. Det viser en trend om at Caruana er helt avhengig av å vinne åpningsduellen for å kunne vinne VM – blir det mange og lange partier med mye posisjonell sjakk så fortsetter Magnus som verdensmester i sjakk. Sjansene for norsk VM-seier har økt markant etter at Caruana ikke fikk til noe med hvite brikker i dette kritiske tredjepartiet rent spillemessig selv om han fikk mye til i åpningen. Teamet hans må nemlig tenke nøye gjennom den valgte matchstrategien med moderat aggresjon etter dagens parti. Fungerer en slik strategi mot Magnus?

 

 

Å analysere en VM-match edruelig er mer krevende enn du skulle tro

Når jeg klekker ut analyser her hos Sjakkfantomet tenker jeg ikke som mange andre gjør – bakover i tid og legger til mer av det som har vært som en sannsynlig trend. I stedet for dette tenker jeg i ulike scenarier og tar høyde for at spillerne vil tenke nytt fremover i matchen. En må tenke på det som har vært – vurderer situasjonen fremover på bakgrunn av de forandringene vi har sett og på den trenden kan vi få ut nye faktorer som skaper det nye scenariet – og så regnes det litt. Det som har vært – har vært – og det som vil komme vil komme og sluttresultatet er en sum av dette. Karpov var utrolig til å nullstille seg i sin tid – det klarer ikke alle. Karpov nevnte i boka Den niende raden at det å spille sjakk er som å gå på en strand der fotavtrykkene i sanden hviskes ut av bølgene som når land. Men husk folkens, sporene i sanden har da ofte rukket å sette spor i sinnet til spillerne før de hviskes ut – spor som reproduseres. Spillets realiteter er slik at de ikke helt hviskes ut så lett heller – de må vris en annen vei om en ønsker forandring. Derfor må vi først analysere det som har skjedd og vurdere hvilken innvirkning har på fremtiden – for vi lager en simulering eller et estimat av det som kan skje fremover ved antatt «beste spill».

 

Norske journalister laget et stort poeng ut av om Magnus sa J’adoube eller ei…

 

 

Krevende for Caruana at Magnus har det sjakklige presset ut av teorien

Ut fra denne tankegangen har Caruana endel pluss så langt i matchen og han er fortsatt i scenario A om vi skal si det slik. Men Magnus har flere sterke pluss. Caruana har overlevd en nervøs start i 1. matchparti der han spilte svakt i åpningsfasen, men der han tross alt overlevde. Det kjennes mest godt ut. Han har spilt tre remiser uten å være i reell tapsfare i flere partier enn det første – det kjennes godt. Han fikk lagt press på Magnus og fikk inn preppen sin med svart i andre matchpari – det kjennes godt. Og han fikk snudd en dårlig åpning i 1. matchparti til en god åpning i 3. matchparti. Det kjennes veldig godt. Allikevel er den harde realiteten at Caruana har vært under klart hardest sjakklig press totalt sett. Dette var riktignok ventet i de tre første partiene selv om Caruana var hvit i to av dem, men to ting sliter Caruana med som reelt sett er store problemer, og der må han trolig gjøre noen endringer om han skal få ballen i mål.

 

Chess notes – et verktøy fra Pentagram og World Chess:

 

Caruana må prøve å vri spillet over i stillingstyper som passer han

Det ene er tidsbruken – han havner stadig under lett tidspress og da vil han feile om det ikke kommer justeringer. I tillegg har han havnet i stillingstyper som han ikke får spilt sin beste sjakk i så langt. Skal han sette Magnus på prøve må de taktiske fallgruvene være til stedet og han må klare å få opp angrepsstillinger. Jeg nekter nemlig å tro at Caruana kan slå Magnus i en lang kamp med mange jevne sluttspill. Caruana må derfor spille Caruana-sjakk med større kompleksitetsgrad og mer midtspilltendens.

 

Magnus var ikke bekvem med åpningsspillet sitt:

 

Det betyr mer dynamikk og mer aggresjon

Derfor er konklusjonen etter at Caruana igjen spilte Rossolimo med hvit, i stedet for åpent siciliansk med 3.d4, at han burde vurdere å svitsje til plan B som sannsynligvis inneholder mer aggressivt spill alt i femte matchparti. Caruana spilte den planen jeg etterlyste i mine analyser av parti 1 nå i 3. matchparti. Nemlig a3 og b4 med press på dronningfløya. Hele Magnus sitt 3…g6 har av en rekke stormestre, som er eksperter på Chebanenko-siciliansk innenfor Rossolimo-konglomeratet, altså 4.Lxc6, et litt frynsete rykte og i dag sa Magnus på pressekonferansen at han slett ikke var fornøyd med åpningsspillet sitt. Det er da også åpenbart at hvit har en litt bedre struktur, en litt bedre løper og en bekvem fordel etter selve åpningsfasen der han også har en viss fleksibilitet – altså noe dynamikk igjen i stillingen. Svart er mer statisk. Men Caruana feilet raskt med sitt 15.Ld2?!. Mye sterkere var 15.Txa5! Da5 16.Ld2 Dc7 17.Da1 med en press-stilling for hvit som han kan spille lenge på. Når Caruana ikke så dette og spilte et par slappe trekk til, var det Magnus som igjen kom i førersetet med svarte brikker. Det var svært viktig for matchutviklingen og psykologien i matchen spør dere meg.

 


De dårlige nyhetene var at Caruana fikk hvitfordel – de gode at Magnus presset
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Magnus lar seg ikke posisjonelt nedspille av noen

Ikke det at det forandret så mye i Magnus sin mentalitet – men mest at det må ha forandret noe hos Caruana. Hvis Fabiano Caruana trodde han kunne slå Magnus ved å spille sitt normale spill med medium aggresjon, så er han nå mer i tvil om at det fortsatt kan være VM-oppskriften. Han var nemlig aldri i nærheten av å få satt skruene på Magnus slik at han kunne sette press på han over tid. Å få åpningsfordel er altså en ting – å få en åpningsfordel som passer deg og som varer over tid og som du dermed klarer å utnytte mot Magnus – er noe helt annet! Etter å ha sett parti tre er jeg derfor litt overrasket om teamet til Caruana ikke velger bort Rossolimoen i neste parti – og i stedet spiller noe der Caruana heller prøver å få opp vinnende fordel i midtspillet enn i sluttspillet. Det høres ut som en farligere plan og en strategi som bør prøves ut før VM er over – altså åpen siciliansk.

 

Grischuk spøkte med at dronningen er Magnus sin aller beste brikke:

 

Magnus tok dagens stikk tross åpningsproblemer

Ja, for Magnus tok et lite mikro-stikk med svarte brikker ved å være i førersetet på slutten av dette oppgjøret. Han viste at han i sluttspill kan nøytralisere hvits fordel og sågar å kontre og å få opp fordel med svart slik han gjorde det mot Anand en rekke ganger. Han kan også være fornøyd med at partene kom ut av teorien så tidlig som i trekk 6-8 og at Caruana fikk opp en stillingstype som ikke passet han. Men det viktigste så langt er at Magnus tross alt har hatt oppe en vinststilling og aldri vært i reell fare selv. Han har i to partier stått klart dårligst, men noen big deal har det ikke vært. Magnus har nå brent to av Caruana sine 6 hvite server under den klassiske delen i London og han virker sterk – men ikke på sitt beste. Caruana skal spille svart i neste oppgjør og der får vi mange nye svar. Er han så godt forberedt som han var i parti 2. i neste svartparti også? Vil han få opp en typestilling som passer han bedre enn Magnus? Vil han nok en gang spille skarpt? Tiden vil vise!

 

Magnus hadde tenning under partiet og ville spille hardt på vinst:

 

 

Jeg tenker at særlig fire ting er særdeles viktige i denne VM-matchen

Jeg tenkte før denne matchen at den ville bli avgjort på hovedsakelig fire ting. Formen spillerne har under VM, evnen til å få opp de stillingstypene som passer dem selv spillemessig best, evnen til å holde nervene i sjakk, eller hvem som beholder roen og sindigheten lengst om du vil, om evnen til å omstiller seg best når det er på tide å svitsje – altså hvem som har de rette plan B, C og D. Til nå virker Caruana minst preget – han er faktisk rolig som skjæra på tunet. Magnus har så langt hatt størst evne til å få spillet inn i sitt farvann, men det skyldes kanskje at det er spilt et oddetall med partier der Magnus som svart i to spill har dikterer mest så langt. Allikevel var det en viktig beskjed Caruana fikk i dag – som han ikke ønsket å få. Nemlig at det ikke hjelper å få gode åpningsstillinger og tro at han skal posisjonelt nedspille Magnus. Det er en beskjed han må ta med seg videre og dekode. Teamet til Caruana må maksimere hvitsjanser ved å finne den spillemåten som passer Caruana best mot akkurat Magnus – ikke best mot Hermansen – og de to tingene trenger ikke å henge tett sammen!

 


Magnus likte seg ikke så godt tidlig – men så snudde det mer og mer…
Foto: World Chess | https://www.facebook.com/pg/theworldchess/photos/

 

Dagens parti

Caruana spilte altså moldoveren Chebanenko sin idé i Rossolimo varianten i siciliansk med 4.Lxc6!? nok en gang og selv om han fikk opp en tydelig fordel på brettet – er jeg slett ikke sikkert på at dette vil skje igjen. For større fordel enn det Caruana fikk i dag – får han ikke med hvit i dette systemet. Caruana spilte på planen a3 og b4, som er standardplanen med hvit som jeg fortalte om før partiet. Deretter unngikk han å snappe en bonde med 10.bxc5! eller 11.bxc5! – og spilte i stedet en rolig posisjonelt spill videre. Problemet med denne strategien er altså at Magnus er sterkere enn Caruana posisjonelt sett. Det er Magnus som håper på at denne matchen vil inneholde 400 posisjonelle beslutninger og få taktiske utregninger. Hvis Caruana ikke forstår dette faktumet – forstår han heller ikke hvilken matchstrategi han skal velge videre og da taper han en match som denne på samme måte som Anand gjorde det i 2013 og 2014 – helt uten reell kamp.

 

NRK2 hadde supre seertall på fredag under første matchparti:

 

Tre gyldne sjanser til en mer varig åpningsfordel for Caruana

De tre gyldne sjansene som her ble nevnt 10.bxc5! eller 11.bxc5! eller sågar det logiske 15.Txa5 fulgt av 16.Ld2 og 17.Da1 ville gitt et visst varig press ved nøyaktig spill. Det siste sparer inn et slags tempo og svart dras da inn i passivitet på grunn av e5-bondens svakhet og hvit har mulighet til å spile på dronningfløya. Men Caruana ble i stedet rolig presset tilbake, og så presset over i en stilling som ble ubehagelig for han. Dessverre fant ikke Magnus en rolig måte å pleie sluttspillfordelen på og derfor forserte vår mann begivenhetene i en stilling ved trekk 37 der han spilte det avklarende 37…fxe4 38.dxe4 c4 39. Sd2 Sc6!? 40.Lxc5! Lxc5 og hvit klarer seg. Magnus valgte dette for å gi Caruana et vanskelig valg – om han skulle slå på c5 innenfor tidsrammen til trekk 40 – men denne gang fungerte ikke dette da Caruana spilte svært godt. Dermed var bondesluttspillene remis om Caruana ofret på c-bonden til Magnus og likviderte på kongefløya. Det skjedde og remis ble resultatet. Litt synd at Magnus ikke fikk et mer langvarig press, men samtidig svingte den psykologiske pendelen Magnus sin vei. Det er han som har et hvitparti mer, det er han som har vist noe og fått opp vinstspill så langt og Caruana må innse at han må spille litt fortere og samtidig unngå for mange posisjonelle beslutninger og få flere regnekrevende stillinger på brettet om han skal ha sjanser til VM-gull – ellers vinner vår mann klart.

 

Grischuk spøkte med at alle sjakkspillere er litt autister:

 

Spiller Magnus 1.e4 i 4. matchparti?

Nå venter vi spent på fjerde matchparti der jeg tror det er klokt å spille 1.e4 – og der jeg tenker at det vil være helt på sin plass å komme med et tidlig avvik for å få opp et ortodokst spill, og for å unngå russisk. Caruana er i en fase av matchen der jeg mener han må svitsje gir, fra moderat aggresjon til medium sterk aggresjon. Altså bør han spille skarpere og mer regnekrevende sjakk med høyere kompleksitet. Han gir litt ved å ta større risiko – men han får i tillegg fordi det ikke er uten risiko for Magnus. Et gammelt ordtak sier at dersom du ikke endrer på noe – blir alt slik det alltid har vært. Hvis du endrer på noe – kan alt skje. Magnus vil gjerne ha mer av det som har vært – det bør altså ikke Caruana gå med på! Han bør ville ha noe nytt og han vil ha det nå mens det enda er handlingsrom i matchen. Det handlingsrommet kan være brukt opp etter Magnus sine to hvite på rad i parti 6. og 7 er ferdigspilt. Det er derfor viktig for Caruana å spille hardt på vinst med hvit i parti nr. 5 spør dere meg.

 

En lang remisrekke kan frustrere Magnus mener Tisdall:

 

Tirsdag spiller Magnus hvit og skal presse – onsdag er det fridag

Men før det er det en hviledag på onsdag og en spilledag alt i morgen – altså på tirsdag – der Magnus i parti nr. 4 er hvit. Skal vi tro på en spesialvariant i russisk – snekret for VM og ikke alt for mye spilt før, der? Jeg tipper det. Magnus er uansett i førersetet nå og Caruana må se om matchstrategien skal forandres. Det står nå 1.5-1.5 til 12.

 

 

Tredje VM-parti grafisk fremstilt:

Tredje VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

Her er det 3. matchpartiet der det kritiske øyeblikket var etter svarts 10. trekk:

 

 

Støtter du Sjakkfantomet?

 

Aktuelle lenker:

 

8 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 3. VM-parti

 1. Enig i at Caruana må satse på taktiske forviklinger. Etter 3 partier mener jeg at bare Magnus kan vinne matchen. Selv da Caruana fikk inn en prep i 2. parti holdt Magnus lett remis. Det må være frustrerende for Caruana. Jo mer jeg ser på 1. partiet jo bedre forstår jeg Magnus’ beslutning om ikke å gå inn i de skarpe variantene: Det finnes mengder av fallgruber der! Der kunne Caruana ha boltret seg. Over brettet er det lett til at man overser noe og vips står man til tap. Magnus har alt å vinne på å spille mange remiser. Caruana vet at han faller i hurtigsjakken hvis det står 6-6 etter 12 partier. Han er påfallende svak i hurtigsjakk og enda svakere i lynsjakk. Han kommer derfor til å bli mer og mer nervøs ettersom matchen skrider fram med remis etter remis, og kommer til å ta stadig større sjanser. Magnus ligger på lur og kommer til å straffe det!

  • Jeg skjønner hva du mener og jeg er enig i at Magnus er stor favoritt i hurtigsjakken og at det er et viktig element. Jeg er likevel ikke enig i din analyse. Magnus må drepe vinnende spill for å vinne VM-matchen, han har ikke råd til at Caruana plutselig tar føringen med 1-0. Det vil gi et stort utslag på skalaen. Du skriver: «Magnus har alt å vinne på å spille mange remiser.». Jeg tenker at Caruana da får for farlige sjanser med hvit i 10. og 12. matchparti til matchseier. Magnus ønsker ikke en jevn match – han ønsker en trygg seier. Selv om Caruana objektivt sett kommer nærmere et omspill der han har dårlige sjanser ved remiser, skaper remiser også matchpsykologisk frustrasjon hos mesteren Magnus.

 2. Mange tak for kommenteringen. Dog synes jeg du bruger svært meget tid på at analysere hvodan Caruana skal vinde matchen fremfor at analysere hvordan Carlsen skal vinde den.

  • Det er alltid mest spennende å se på matchpsykologien og matchstrategien fra underdogens side. Da får vi mest nyttig informasjon. Grunnen er at mesteren vil fortsette med det samme han bedriver, mens underdogen må prøve å styrke sjansene sine ved å angripe fra ulike vinkler.

 3. Jeg tror Caruana er mye mer fornøyd så langt. Han har kommet seg gjennom de mest nervøse partiene uten tap. Til og med har Caruana fått opp to gode stillinger. Carlsen viste i parti en at han er villig til å ta store sjanser, noe som passer Caruana utmerket. For meg er Carlsen fortsatt klar favoritt pga tiebreak-fordelen men litt mindre klar enn ved kampstart.

  Jeg lurer også på hva Carlsen har planlagt etter 1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4. Kanskje Sveshnikov-varianten, som Carlsen spilte for en del år siden?

  • Jeg mener at dynamikken i det tredje partiet var et turning-point Dag – ellers hadde vi vært enig. Turning-point fordi det viste seg at den type fordel Caruana er ute etter – ikke er hans sterkeste side å spille mot Magnus med. Du slår ikke mesteren ved å bruke mesterens egen medisin mot han.

   Jeg tror ikke Magnus ville valgt Sveshnikov – selv om det er nærliggende å tro. Har en hunch, men vil ikke røpe den.

 4. Det ville være interessant hvis Magnus går efter at spille accelereret dragevariant. Han har jo tidligere spillet dragen i siciliansk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.