Sjakkfantomets nachspiel – 5. VM-parti

   Magnus kom rustet til tennene med teori og var veldig fokusert i 5. matchparti
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana inn i de etablerte mediene i USA

Mens amerikansk main stream media har forstått at Fabiano Caruana har en klar sjanse til å dra hjem verdensmestertittelen i sjakk til USA for første gang på nesten 50 år – så piskes det nå sjakk-stemning i statene som aldri før etter Fischers opptur og fall – selv om det blir som smuler på en et fuglebrett sammenlignet med det brødberget av sjakkstemning som piskes i moderlandet vårt – Norge.

 

 

Sjakkspilllere skal være som folk flest…

Caruana skal helst være en normal kar – USA vil ikke ha en ny Fischer
Caruana sammenlignes naturligvis med Bobby Fischer – men det legges alltid vekt på at Caruana er en ganske normal fyr fra Brooklyn som har bodd i Europa og som har en ganske normal måte å være på og å leve livet sitt på. Bevis på normaliteten hans skal være at han elsker hiphop, driver med Yoga og er glad i å se på film. Normalhysteriet stemmer jo ikke alltid – men er ofte et press utenfra slik alle sjakkelskere vet. Som Grischuk sa det så har alle sjakkspillere litt asberger – og de i verdenstoppen er utvilsomt ikke normale – de er helt ekstraordinære mennesker og burde selvsagt være stolt av akkurat det.

 

GM Ian Rogers mistet jobben etter at han ikke bøyde av i en VideoGate-konflikt:

 

Caruana demoniseres litt av norsk presse – hvor mye hjelp har han fått?

Magnus og norske sjakkjournalister liker å demonisere Caruana
Magnus har i et intervju sammenlignet Caruana med en computer og det å være en maskin er ikke noe entydig positivt for å si det mildt. Jeg synes for øvrig at det er både misvisende og litt nedverdigende, men selvsagt ser jeg poenget hans. Caruana er regnesterk, har mye innlært kunnskap og er tidvis som en maskin til å spille sjakk der følelsene ikke deltar i spillet. Han prøver å ha fullt fokus time etter time. Men Caruana spiller selvsagt ikke som en computer. Han gir litt ved dørene i åpningene for å finne menneskelig stillinger som er spillbare og sjanserike. Han kan sågar levere en halvbløff eller han kan glemme en kritisk variant og gå seg litt vill. Alt dette har skje før. Han er altså et menneske som gjør feil og han kan både gjøre små blemmer og store bukker underveis i VM. Caruana er rett og slett en verdig VM-motstander og en fin fyr. At han er en broiler som har fått trening av russiske sjakktrenere hele livet er også en sannhet med visse modifikasjoner – Caruana har utvilsomt trent svært mye på egenhånd også – i likhet med Magnus liker han å tenke mye sjakk i løpet av døgnets 24 timer.

 


Fabiano Caruana er en fin fyr som representerer sjakken på en god måte!
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Matchen lever i beste velgående videre

Matchen lever i beste velgående etter en ny remis i 5. runde. Mange tror nå at Magnus har en viss kontroll, at han har to hvite på rad og at han vinner om det blir omspill. For meg blir det å bruke ordet kontroll her – mot en gigant som Caruana – i et spill som sjakk – noe misvisende. Litt som å si at Muhammed Ali hadde kontroll i kampen mot George Foreman etter 5 runder i The Rumble in the Jungle i 1975… Et slag mot hodet og treff – vips – kampen kan være over! En seier mot slutten for Caruana om matchen forblir uavgjort – og matchen kan være over… Det er fortsatt en match som lever og det er mange små og store slag som skal vinnes før en ny verdensmester skal kåret. Magnus ønsker seg rett og slett ikke en avslutning der det står 5.5 – 5.5 og Caruana server i siste parti. Da vil nervene og vilkårligheten komme, da vil de dårligere trekkene kunne komme og da vil alt kunne skje –også at Caruana vinner hele kongeriket. Magnus vil i stedet ha størst mulig sjanser i matchen totalt sett – og størst mulig sjanse får han om han spiller bedre enn Caruana over tid og at han samtidig får satt Caruana på prøve i mange trekk totalt sett – altså de store talls lover trer inn. Det er dette Magnus prøver på – men enn så lenge spiller Caruana sjakk på et skyhøyt nivå og lar seg ikke rikke en millimeter.

 

GM Rune Djurhuus klarte seg strålende i NRK-studio der han trivdes godt:

 

En seier blir mer og mer verdifull i VM – da komme nervene

Når matchen nå lever i beste velgående, så er en stadig mer viktig faktor nerver og egenskapen det er og ikke kjede seg. Det å ta det som kommer med stoisk ro blir viktigere og viktigere. Dette slår slik jeg ser det ut i Caruanas favør mer enn i Magnus sin favør. Magnus har på den annen side to hvit partier som han virkelig kan se frem til nå – og vi skal ikke male fanden på veggen. Jeg vil si at remisrekken er farlig lang for Magnus så langt, men at han har to fine scoringssjanser foran seg før vi skal justere sjansene hans nevneverdig. Jeg tror nemlig at Magnus skrider til verket med både pågangsmot, kampånd og mord i blikket i de to neste partiene – da kan også Caruana få sjanser med svart, men Magnus vil få sjanser med hvit. Han virkelig vil vinne i disse to oppgjørene. Det kan bli avgjørende for matchen og jeg tror fort at Magnus vinner minst et av de to neste oppgjørene. Det er Magnus som har den psykologisk bekvemme posisjonen i matchen og det er Magnus som eier momentum i øyeblikket. Jeg mener han for første gang i denne matchen er oppe i 60% sjanse i matchen sett under ett. Dette er et tall som vil justeres seg ned med 4-6% om Caruana skulle klare å stå imot i begge svartpartiene. Da kan han serve i det farlige 8. matchpartiet og det vil bli spennende fordi innsatsen hele tiden går opp i matchen – de spiller om høyere og høyere stakes. Dess færre partier som gjenstår – dess verre er det å slå tilbake etter et tap og dess mer betyr en seier alene.

 


Vil Magnus klare å bevare roen om vi får tre-fire remiser til?
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana sin fløygambit forsøkte å glefse Magnus oppetter leggen

Så fikk vi nok en kongebondeåpning fra Caruana og nok en sicilianer fra Magnus og nok en Rossolimo fra Caruana. Men utfordreren unngikk å slå tidlig på c6 slik enkelte kommentatorer har kritisert han for tidlig i matchen. Dette skaper riktignok stor ubalanse, men å oppgi løperpartet kan være farlig mot Magnus. I stedet gikk Caruana inn i en offensiv gambit med hvit, da han flesket til med en fløygambit som Antony Lein introduserte mot Mark Taimanov i turneringsspill i 1961 – nemlig 1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 g6 4. O-O Bg7 5. Re1 e5 6. b4!?. Akkurat denne fløygambit i siciliansk går under navnet Gurgenidze-varianten blant ekte sjakkjennere og er spilt i en rekke partier tidligere med god generell score som svart! Et skarpt våpen som tar roten ved ondet og forsøker å få til noe med substans fra start av med de hvite brikker. Caruana vil noe i VM og spiller ikke «pusesjakk» eller forsvarssjakk. Han forsøker.

 

Magnus sin reaksjon til 6.b4!? ble tatt bilde av:

 

Magnus kom rustet til tennene med tykk teori

Magnus møtte dette gambit-trekket for første gang mot Daniel Stellwagen fra Nederland i 2005 da han var 14 år gammel. Den gang svarte Magnus også ved å ta imot bonden, men med 6…cxb4!? – mens han i 2018 kom fullastet med moderne åpningsteori og i stedet spilte han nå 6…Sxb4! i VM. Magnus valgte i fortsettelsen å forsøke å nøytralisere Caruana sitt spill ved å ofre to bønder tilbake selv og den ene merbonden hvit nå hadde – ville gå tapt på sikt. VM har mer og mer blitt en kamp om å få initiativet, en kamp om å forsøke å føre spillet og en kamp der svart klarer seg bra! Svart sto etter å ha ofret to bønder helt greit – og trolig ville han vinne en tilbake selv om det ville koste noe tid for svart. Sesse og de sterkeste dataprogrammene mente da også at hvit kom best ut av åpningsspillet med en fordel på +0.25. Det saliggjørende skulle være 12.cxd6 Dxd6 13.d4! med en liten hvit fordel som tidligere spilt i partiet Polschikov – Anoshkin, Tsjekkia Open GMA, 2007.

 


Magnus er fortsatt i meget godt humør og det er først og fremst et godt tegn
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana med nytt trekk først

Caruana spilte i stedet det ny i forhold til min database 12.De2, og selv om han nevnte på pressekonferansen at hans 13. Dc4 trolig var et helt nytt trekk i denne varianten – så var Magnus trolig ikke på helt bar bakke riktig enda. Caruana har helt sikkert rett i sin antakelse – og du verden for noen lange åpningsforberedelser både han og Magnus hadde i dag! Jeg er imponert hele veien til Rom. Magnus fant nemlig det sterke 13…Da5! raskt – trolig fortsatt innenfor preppen sin basert på mimikk, tidsforbruk og det som kom frem på pressekonferansen. Det er likevel ikke åpenbart at Magnus var inne i preppen sin helt til trekk 13 – han er truende til å spille fort om han ser forserte trekk og litt bråkjekk på pressekonferansen mente han at partiet i dag ikke inneholdt så mange vanskelige avgjørelser. Etter 13…Da5 kom partene over i et sluttspill der de utvilsomt sto på bar bakke teoretisk sett – og der Caruana gjennom 17.Td1 kunne bevart en viss åpningsfordel. I stedet forsøkte han seg på 17.c3?! – for å slippe springeren på b1 ut i frihet og et svært naturlig trekk – men Magnus var ikke samarbeidsvillig og startet et sterkt spill som la endel press på Caruana. Magnus ble stadig støende ørlite bedre med sitt løperpar og sin aktive konge og svakheter å spille mot. Men da Caruana spilte 20.d3?!, i en allerede fordelaktig stilling for svart, svarte Magnus med en ørliten feil tilbake straks – 20…Kb6 ga kongen til svart et vanskelig liv etter det sterke 21.Ld2! med ideen 21.Le3+!, som Caruana selvsagt spilte. 20…b5! kunne i stedet gitt svart en mer langvarig fordel i følge computerne, noe som virker å være rett da svakheten på b4 er til å ta og føle på.

 

Caruana sitt 6. b4!? var nevnt på fora de siste dagene og teamet spilte Fischer:

 

 

Caruana finner hele tiden aktivt motspill der Karjakin lette etter fort

Med en litt for aktiv konge fant Caruana ut at det var rett medisin å la svarts konge gå hele veien inn i hvits stilling – for så å angripe den der. Caruana ofret med dette for øyet to bønder og fikk et svært aktivt tårn tilbake! Dermed var det han som var bonde under – og selv om dette var tvingende nødvendig om hvit ikke ville havne under press, er det imponerende å se det spilt på brettet allikevel. Den regnesterke Caruana fornekter seg ikke under VM og han er i form. På dette tidspunktet var Caruana sitt aktive tårn så sterkt at han hadde meget god kompensasjon og når han fikk sydd noe som startet å ligne på et lite angrep mot hvits konge – så trakk Magnus i nødbremsen. Han fikk kongen hjem ved å ofre en bonde og avsluttet dermed alle egne vinstforsøk. Partiet var som computeranalysen viser veldig balansert, veldig velspilt og ikke spesielt severdig. Allikevel var det en svært hard kamp og et fint gjennomført parti fra begge parter.

 

Kommentator Anna Rudolf viser deg spillestedet:

 

 

Magnus har momentum i matchen

Da står vi ovenfor to hvit partier for Magnus i 5. og 6. matchparti – der skal han forsøke å feste grepet om matchseieren. Magnus er nå relativt klar favoritt i matchen før sine to hvitpartiene og han er utvilsomt sugen på å få noe til der selv om han ikke er villig til å ta mye risiko. Drømmen er å få opp stillinger fra start der han kan spille på kun to resultater. Vinst eller remis. Magnus har vært som en jeger på Finnmarksvidda som har jaget storvilt i timevis, men som ikke har fått skutt noe bytte. Han jager på, kreftene vil ta slutt en dag og vil ikke være like sterke i morgen. Han ønsker så inderlig sterkt å få nedlagt viltet sitt før kvelden kommer, og nå er det to timer og to sjanser igjen på første dag / første del. Dette blir spennende!

 


På pressekonferansen sa Magnus at «Magnus 23 år» var hans favoritt-VM-spiller…
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana er kald som fisken i vannet

Caruana på sin side føler seg ikke som noe vilt. Han vet at normalresultatet er remis i sjakk, han vet at svart har klart seg finfint i matchen så langt og han vet at det er mange små og store piler som også peker hans vei i VM så langt. Mer av det samme som Caruana har bydd på så langt kan gjøre susen. Godt forsvarsspill – og prepper med hvit og plutselig for han napp hos stortorsken fra Norge. Da gjelder det å sveive inn. Caruana venter tålmodig på sin sjanse med medium aggresjon slik han alltid spiller stillingene. Han lar regnemusklene gjøre jobben, han tar litt risiko og håper på en god prepp, men mest av alt spiller han solid og han unngår å havne under langvarig press. Da avblåser han heller små vinstsjanser og avvikler til remis i stedet for å søke noe i ellers jevne stillinger. Magnus er Magnus og han er farligst om han får opp et langvarig press.

 

Torstein Bae har laget en liste over hvem som er tidenes største basert på år med tittelen i beltet:

 

 

Dess lengre match – dess mer press – dess mer nerver blir det

De pilene som peker Magnus sin vei er at han har en totalt bekymringsfri reise med svart tross et par svartpartier der Caruana rent åpningsteoretisk har fått en liten fordel. Caruana klarer ikke å feste grepet med fordelene sine – og klarer han ikke det hele veien inn, blir han kun verdensmester om Magnus gjør en blemme som kan straffes. Magnus har også flere hvite igjen og han har altså det mye omtalte omspillet om det står 6-6 ved fulltid. I tillegg har Caruana bekymringene med at enkelte VM-åpninger er blåst i sosiale media og at Magnus nå vet hvilke hovedvåpen han har med svart – om han ikke var sikker på dette fra før. Dette er ikke et stort tema slik jeg ser det – men det kan spille inn i en ellers jevn match. Caruana sine piler oppover er at han spiller med den samme lave feilraten som Magnus – han gjør ingen klare feil etter at førstepartiet var over der Magnus burde vunnet etter grove feil fra en preget Caruana. En annen pil som altså går Caruana sin vei er at han er så rolig og tar et parti om gangen. Han lar seg ikke stresse eller vippe av pinnen og det er viktig om en skal slå klodens beste sjakkspiller Magnus Carlsen. Nerver vil spille en stor rolle på slutten og det bekymrer med lett.

 


Det var kjempestemning på pressekonferansen med Daniel King på jobb!
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Neste parti spilles på fredag 16.11

Ellers gleder jeg meg nå til fortsettelsen av matchen som lever videre i dagene som kommer. Det spilles altså VM-sjakk både fredag og søndag, mens lørdag er fridag i London. Fortsatt godt sjakk-VM folkens!

 

Her et klipp fra pressekonferansen der Magnus nevnte seg selv som sin favorittspiller:

 

Femte VM-parti grafisk fremstilt:

 

Femte VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

Her er det 5. matchpartiet som var velspilt og helt uten de store feilene:

 

 

Ønsker du at VM-blogging skal fortsette med fullt trykk? Støtt Sjakkfantomet!

 

Aktuelle lenker:

 

2 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 5. VM-parti

 1. Det er en som sitter og ser på alle partiene og det er Postmannen. Han møtte opp til det første partiet i NRK i studio på Marienlyst Oslo. Han kom først til studioet litt etter klokka 18 og møtte en stengt dør. For oppmøte er klokka 15 må vite. Men en Postmann må jobbe så derfor hadde han avtalt at han skulle komme sent til åpningsfesten. Postmannen slapp med kun og ringe en gang før han ble hentet ved publikums inngangen og geleidet opp trappen til studioet. Da var Magnus så vidt begynt å bygge opp sin stilling på brettet og snart ble stillingen bare bedre og bedre. Rett før tidsnøden var Pila opp i 3 og publikum klappet for nå må Tg3! vinne. Men nei, Magnus ville ikke før han hadde passert trekk 40 og da hadde han bare en liten fordel. Men partiet varte og rakk ut hele fredagskvelden før første partiet ble remis.

  På lørdag var det andre parti og nesten fullt i publikum i Studio på Marienlyst. Det ble et sjokk når Td8!?
  kom og Magnus ikke svarte Sd2 og Pila gikk over på feil side men Magnus kjempet inn remisen.

  På Mandag var det damenes dag blant publikum i Studio. Postmannen var en av de få mennene som satt og så på. Men remis ble det igjen.

  På tirsdag var det ikke så mange som møtte opp i studio. Postmannen hadde eget bord. Men så kom noen godt voksne NRK medarbeidere i samme vektklasse som Postmannen så vi fylte godt opp. Men det ble jammen meg remis igjen .

  På torsdag var Postmannen på Stockholm Schacksällskap og her var det invitert til parti fem med kommentarer av IM Axel Ornstein. Det var ikke mange som hadde funnet veien dit.

  Men vi som var der fikk sett et nytt remis parti.

  I dag går Postmannen på nytt i Stockholm Schacksällskap sine salonger og det er GM Ralf Åkesson som skal kommentere. Blir det endelig en Magnus seier med de hvite brikkene idag eller på søndag?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.