Tata Steel, 1: Hard fight i Wijk aan Zee


I kommentatorsalen var det smekkfullt slik det alltid er i Wijk aan Zee
Foto: De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Magnus ofret materiell for fin kompensasjon

Så fikk vi en spennende førsterunde i Wijk aan Zee og i førersetet for spenningen var spillere som Magnus Carlsen, Vishy Anand, Vladimir Kramnik og ikke minst Ian Nepomniachtchi som slo Anish Giri i rundens parti! Magnus først. Han spilte et kjempespennende parti der partene forfriskende nok gikk ut av teorien etter kun 5 trekk og der begge sto på bar bakke etter dette. Alt kunne skje og mye skjedde. Magnus ofret en hel kvalitet for stor posisjonell kompensasjon. Men hvor mye posisjonell kompensasjon kan en ha når hvit har en hel kvalitet for herligheta? Svaret blir ikke eksakt matematikk – men trolig hadde Magnus fullgod kompensasjon helt til han tok bonden på b2. Etter det fikk hvit gradvis åpnet opp stillingen og den lukkede strukturen der tårnene ikke hadde noe å bite i endret seg. Ding Liren spilte kjempesterkt frem til trekk 25 der han feilet slik at Magnus kunne styre partiet inn mot remis med fikst kombinasjonsspill. Et svært interessant oppgjør.


Magnus Carlsen er stilfull både på og utenfor sjakkbrettet for tiden
Foto: De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Nepo knuste Giri

Ian Nepomniachtchi spilte Pirc mot Anish Giri med svart og fikk tidlig opp en kjempestilling etter at Giri ikke forsto stillingens krav. Nepomniachtchi stilte seg opp litt som i en Tiger modern – altså slik Tiger Hillarp Persson gjør i sine bøker om åpningen modern. Giri begynte altså å drifte posisjonelt med 12.Lg5?! og 13.De3?, men først etter 18.exf5?? var det fullstendig tapt. Dette partiet og Magnus sitt oppgjør viser det Sjakkfantomet alltid har sagt. Hvis en spiller virkelig våger å gå ut av allfarvei – blir det ofte interessant sjakk og en må tenke selv tidlig. Nepo knuste Giri i dette oppgjøret med svart og inntar en tidlig ledelse i turneringen.

 


Anish Giri var selvdestruktiv i første runde og fikk dermed en forferdelig start
Foto: De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Vishy Anand gikk opp i en tidlig ledelse i Wijk

Vishy Anand viste at han fremdeles kan bite fra seg i oppgjøret mot Jorden van Foreest. Vishy spilte Caro Kann med svart – han unngikk dermed forberedelser i siciliansk og i kongebondespill som han normalt spiller og feltets eneste junior – van Foreest valgte en solid oppstilling med hvit som ble populær i 1970 etter at Fischer brukte den til å slå Petrosian i et berømt oppgjør. Anand lekte seg dog til seier etter fint, komplisert og spennende spill. Vishy viste at han fortsatt er sterk i angrep og at han vil noe i denne turneringen. Så vil tiden vise om han har baller av stål også i oppgjørene mot noen av de beste.

 


Vishy Anand smilte som en sol etter sin svartseier i Caro Kann i 1. runde
Foto: De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Kramnik var rundspilt – men klarte remis

Det siste partiet jeg vil trekke frem er oppgjøret mellom Teimour Radjabov og Vladimir Kramnik. Her spilte rett og slett Radjabov Kramnik ned og da Big Vlad var i store strategiske problemer prøvde han å løse disse ved taktisk spill som slo tilbake på han selv. Det var et italiensk parti etter læreboka fra Radjbabov – men i tidsnøden begynte det å skorte på ferdighetene. I det 40 trekket gjorde så Radjabov trekket som spilte bort vinsten – synd for aserbajdsjaneren som hadde spilt så godt. Men vi andre ønsker oss en Kramnik høyt oppe som leverer den publikumssjakken vi sårt trenger. Etter første runde er det kun Ian Nepomniachtchi og Vishy Anand som har fått ballen i mål – men det ble spilt mye kampsjakk i første runde og vi gleder oss til fortsettelsen.

 


Radjabov vet han står godt og kjekker seg ved brettet
Foto: De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

De unge håpene i Challengers fikk det tøft i første runde

I Challengers-klassen ble det hele 4 avgjorte partier og mye kamp. Vi så blant annet at Praggnanandhaa fikk posisjonell massasje av rutinerte Evgeeny Bareev og vi tenker tilbake til Magnus på 14 år som allerede begynte å herje med verdensstjerner som Dolmatov og Shirov. Pragg er ikke enda helt der. Unge Parham Maghsoodloo ble også for lett da Anton Korobov med svart i en Najdorf spilte hjem en svært overbevisende seier mot iraneren. I det heltyske oppgjøret mellom Elisabeth Paehtz og Vincent Keymer ble det remis. Ellers vant Erwin l’Ami med svarte brikker og Maksim Chigaev med hvite brikker i Challengers. I 2. runde møter Magnus ledermannen Ian  Nepomniachtchi med hvite brikker. Dette er en spiller som også er født i 1990, men som Magnus har en forferdelig score mot i klassisk langsjakk. Magnus har faktisk tapt hele 4 oppgjør mot Nepo – på tide å sette skapet på plass?

Praggnanandhaa mot Bareev i et oppgjør der den rutinerte russeren vant
Foto: De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Her er Magnus sitt parti fra 1. runde, kommentert av Sjakkfantomet:

 

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene
Dennis Monokroussos sin blogg
Chessbase sin dekning av 1. runde
Lars Grahns blogg Inte Bara Schack
Partiene og tabell hos Chessgames.com
Chess24 har partiene med dataanalyser
Chessbomb har partiene med dataanalyser

4 tanker om “Tata Steel, 1: Hard fight i Wijk aan Zee

  1. Interessant analyse! Kramnik ser for øvrig ut til å ha sprukket totalt. Er det tilfeldige faktorer som spiller inn, eller kan det rett og slett være helse og alder? Anand har jo fått en fin start, men han har heller ikke slitt så mye med helsa som det Kramnik har gjort.

    • Jeg tror ikke det er tilfeldig – det er henger nok sammen med noen mentale faktorer. Kramnik virker rett og slett mer skjødesløs. Kanskje regner han ikke like mye og godt som før, kanskje spiller han mer på autopilot? Ikke vet jeg – men jeg tror han ikke er like «inne i det» som før. At han ikke brenner like mye for å gjøre det godt – og når ilden slokner blir ikke sjakken like het.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.