Tata Steel, 5: Endelig Magnusseier!

Femte runde ble spilt i Alkmaar og Magnus brøt remisrekken på 21 remiser!
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019


Magnus vant i femte runde

I dag fyller Sjakkfantomet 50 år og min gave til leserne er et godt kommentert parti med Magnus Carlsen. Ja, for Magnus flesket til og vant i 5. runde av Wijk aan Zee. Jorden Foreest gikk etter ballene på vår mann og da slo Magnus beinhardt tilbake. Magnus sitt store problem så langt i turneringen er at han har fått opp stillinger fra åpningsfasen som han ikke har spilt på en så god måte som en forventer av en verdensmester. Åpningspreppen har ikke sittet eller har vært fraværende. Mot Jorden Foreest ble det aldri noe problem da den naive nederlenderen gikk rett inn i løvens hule – i Magnus sin VM-prepp – og der ble han spist levende. Det var ikke annet å vente og det var litt patetisk å se han ikke våge å ta bønder som sto i slag og ikke spille ut kortene han ble gitt på en god måte. Dette var det ikke klasse over og hjemmehåpet viste at han har plass i A-gruppen nettopp fordi han er en hjemmespiller.

Nepo og Ding Liren leder med 3.5 av 5

Ian Alexandrovich Nepomniachtchi og Ding Liren fra henholdsvis Russland og Kina leder i Wijk aan Zee. Begge har to seire hver og er tapsfri. De ligger dermed halvpoenget foran Magnus Carlsen og Anish Giri, Vishy Anand og Santosh Gujrathi Vidit. Det går nå mot ulvetider i Wijk aan Zee. De sterkeste Alpha-hannene skal utfordre hverandre om Caissa sin gunst og da går det hardt for seg. Magnus skal i de neste rundene opp mot Shak Mamedyarov med hvit, Vladimir Fedoseev med svart og Richard Rapport med hvite brikker. Det blir tre fine kamper og jeg gleder meg for her tror jeg Magnus vil slo knallhardt fra seg og kanskje tar han 2.5 av 3!? Vi får se.

 


Selv om det blir mange remiser er stemningen god i Team Carlsen
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Her er Magnus sitt knallflotte vinstparti fra 5. runde i Tata Steel 2019:

 

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene
Dennis Monokroussos sin blogg
Chessbase sin dekning av 5. runde
Lars Grahns blogg Inte Bara Schack
Partiene og tabell hos Chessgames.com
Chess24 har partiene med dataanalyser
Chessbomb har partiene med dataanalyser

10 tanker om “Tata Steel, 5: Endelig Magnusseier!

 1. Gratulerer med dagen! Et flott parti, og først og fremst et kampparti. All ære til hvitspilleren, som ikke skygget unna en skikkelig kamp og selv påstod at han glemte å møte opp til runden, og i stedet møtte opp til en god og lærerik sjakkleksjon…

  I så måte er det kanskje akkurat som du selv har nevnt i et tidligere innlegg, at Tata Steel har forstått bedre enn Norway Chess at en nittenåring på 2600-tallet kan få mye igjen for noen omganger med «juling» på dette nivået.

 2. Endelig Magnus seier etter by rekordrekke med remiser! 🙂 Spennende at Van Forest har Johann Sebastian Christiansen som sekundant, men akkurat i dette partiet så funket ikke dette… Men det skal jo noe til å spille mot Magnus sine VM-forberedelser da… 🙂 Håper ellers at du får en strålende dag med ditto fin feiring kjære Sjakkfantomet! 🙂

  • Spennende med norsk sekundant ja. Men for Magnus ble det barnesjakkrenn 😉

   Takk for hilsen på dagen. Hyggelig å se deg i kommentarfeltet til Sjakkfantomet!

 3. Hærlig parti!
  Gratulerer så mye med selve dagen gode venn, og ser fram til feiring på kalaset på lørdag. 🙂

  • Takk for det godeste Jan!

   Gleder meg masse til å feire meg deg og andre nære venner på lørdag og jammen har jeg ikke alt noen små ess i bakhånda – bare å gle seg 😉

 4. Gratulerer så mye med dagen, Sven!

  Ang. din kommentar til Magnus sitt 16. trekk i partiet ovenfor (0-0): Tror ikke han var overmodig eller ble tatt på sengen. Han tok en kalkulert risiko, jfr. hans kommentar etter partiet.

  • Takk for det Hans-Henrik!

   Mulig han tok en kalkulert risiko ved å rokere kort – men når han får fint spill uten å gi bonden, så tenker jeg at det var mer Magnus-stil. Han hørtes også litt tvetydig ut i intervjuet fra Wijk etter partiet der han blant annet sa at varianten var farlig for svart – at han risikerte mye.

 5. Gratulerer med dagen, Sjakkfantomet!

  Ny seier til Carlsen i går. Kanskje han endelig har funnet tilbake til god, gammel form?

  • Takk for det, Magnar!

   Jeg tror ikke det – jeg tror Magnus er i en forandring der han jobber enda mindre med åpninger enn før, der han jobber mer med et universelt spill og der han er i utvikling uten å vite helt hvor ferden går. Det er spennende – men også kanskje nødvendig med forandring for å være sharp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.