Tata Steel 2019: En hyllest av vinneren Magnus Carlsen!

     Magnus var i perlehumør etter seieren og holdt tale under premieutdelingen!
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Magnus med ratingprestasjon tett på 2900

Tata Steel 2019 ble en stor suksess for Magnus som gikk til topps alene etter remis mot Anish Giri i siste runde. Magnus tok 9 av 13 mulige og han klinket dermed til med en prestasjonsrating i turneringen på hele 2888 – sterkt! Magnus storspilte tidvis i denne turneringen og han fikk god bruk for VM-preppene som har kostet han blod, svette og tårer. Vi vet godt at Magnus hater hardt arbeid. Han elsker lystbetont læring, leken og gleden ved sjakk – men det harde arbeidet hater han. Der skiller han seg sterkt ut fra andre norske idrettsstjerner og det er litt trist slik jeg ser det. Hardt arbeid adler mannen.

 


Magnus tar Giri hardt i hånda – her er det ikke noe kjære mor!
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

VM-preppen slo inn for Magnus

Allikevel har Magnus utvilsomt jobbet hardt med prepping før VM og ikke minst har teamet hans gjort en sjelden god jobb. Det så vi da Magnus i de to siste svartpartiene spilte 14…Kh8! i Sveshnikov og alt før det var en eneste lang analyse som fortsatte inn i midtspillet. Danill Dubov hadde spilt 14…Kh8 under hurtigsjakk-VM i desember og siden Dubov var hovedarkitekten bak Magnus sin VM-prepp i Sveshnikov er det forunderlige at konkurrentene til Magnus Radjabov og Giri ikke var bedre forberedt på dette. Giri spilte forferdelig sjakk i siste runde og rotet det til for seg selv slik at Magnus strengt tatt burde vunnet. Vår Magnus var dog mentalt innstilt på remis og remis ble det. Dette var godt nok for turneringsseier og suksess diskuterer du ikke med – Magnus sitt valg var klokt for i det lange løp kan en feile om en tar sjanser. På den annen side elsker vi jo Bobby Fischer nettopp fordi han var så kompromissløs – der blir Magnus en smågutt i matrosbukser til sammenligning med ulven Fischer.

 


Magnus speider utover salen med Anand speider ut på de første trekkene
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

Publikumsvennlig sjakk fra Magnus

Magnus spiller bedre, mer konkret dynamisk og publikumsvennlig sjakk enn på mange år. Vi må trolig helt tilbake til 2009 da Kasparov trente Magnus for å ha en lengre periode der Magnus spilte like festlig og kampfylt sjakk. Jeg elsker det selv om det er to motstridende prinsipper som begge er interessante og som begge kan forsvares av Magnus. Allikevel er jeg meget glad for at Magnus igjen spiller kampsjakk med de svarte brikkene og at han igjen har begynt å vinne mange partier – det lukter det svidd av! Magnus er utvilsomt inspirert av Alpha Zero og har forstått at «best uten dronning-sjakken» som mange eksperter har ment passet Magnus best – ikke er veien å gå om han skal få ny fremgang. Magnus jakter nå igjen på ratingrekord og 2900 i elorrating slik jeg ser det. Jobber han med sjakken bevisst slik han gjorde før VM, og sitter på mye god prepp, får han også opp gode stillinger som igjen kan omsettes i poeng. Å spille uten sverdslag går ikke i dagens toppsjakk. Spillere som Caruana, Giri og Ding Liren lar seg ikke pille på nesa. De sitter ikke rolig i båten og venter på Der Untergang – i stedet spiller de aktivt på motangrep og på Magnus sin kanskje eneste svakhet som sjakkspiller – det taktiske aspektet der det fremdeles er de som er sterkere enn han. Uansett utfordrer Magnus nå svakhetene sine, han utfordrer styrkene sine og han tar med seg sin gode spillforståelse inn i en aktiv og god sjakk som jeg altså ikke kan huske fra hans hånd siden 2009 i turneringer som M-Tel Masters 2009 og Nanjing 2009. Me like!

 


Magnus tenker strategisk mot Giri, er fornøyd med remis og setter aldri inn støtet
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

Magnus har fortsatt ambisjoner og fikk påfyll til sitt prosjekt

Magnus trengte virkelig en opptur i langsjakken og det fikk han under Tata Steel 2019. Det ga bensin på tanken og nye god vibrasjoner å få det til i Tata Steel. Det ga energi og nytt pågangsmot å vise verdenseliten at han fortsatt er best. Det ga selvtillit og ny styrke å vise Caruana at det er et stykke opp til Sjefen med stor S. Magnus hadde rett og slett gode oppleveleser i Wijk aan Zee og han klinket da også til med hele 9 poeng og en flott ratingprestasjon uten å få maksimalt ut av stillingene sine slik Giri fikk – det vitner godt for fremtiden. Magnus skal etter eget utsagn ikke spille sjakk før i slutten av april – det betyr at hans neste turnering er stipulert til å være Grenke Chess Classic i Karlsruhe og Baden Baden i Tyskland. Der stiller Magnus i så fall opp som stor favoritt – for nå er han virkelig tilbake i form etter to litt magre år turneringsmessig der høydepunktene har vært VM – men der mer kunne gått på skinner.

 


Magnus hadde en 2888-prestasjon i Wijk aan Zee og tok 9 av 13 mulige
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Anish Giri var heldig og fikk dermed en klar andreplass

Anish Giri hadde sjelden gli i denne turneringen og en blir nesten litt pissa forbannet over at poengene trillet så lett inn hos Nederlenderen. I 12. runde klarte han å vinne mot Samuel Shankland som ga opp i en remisstilling som er godt kjent fra studienes verden. Alle som har analysert det berømte førstepartiet mellom Bobby Fischer og Boris Spassky kjente også til remismekanismen for den var helt sentral i det partiet. Ja, du husker det sluttspillet der Fischer slo på h2, fikk fanget løperen og tapte. Fischer kunne berget dette sluttspillet ved korrekt spill – på en studieaktig måte – og remisveien var altså lik den Shankland måtte finne. Uansett – Shankland så seg blind på at kongen måtte til a8 for å få remis og da han ikke fikk den dit og Giri hadde et triks i ermet – så spilte Giri trikset sitt b6! med stor pondus, så steinhardt på Shankland som ga opp på stedet uten å spille videre. Hadde han spilt ville han sett at dette også var remis! Synd! Når så Giri gir en hel kvalitet på slett vis mot Magnus og ikke før stryk for det – så blir det for enkelt for han. Magnus burde straffet Giri sitt risikable spill ikke minst for å sette seg i ordentlig respekt – en respekt han ikke har fullt ut hos Nederlenderen. Dette var sjansen til gull og da tenker jeg at en bør gå for det!

 


Giri fikk smake på Sveshnikoven til Magnus – en åpning Sjakkfantomet etterlyste
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Stakkars Kramnik og Mamedyarov

Når fikk sist en ex-verdensmester 6 tap i samme turnering? Har neppe skjedd! Trist å se! Kramnik fikk nemlig på blanke messingen og han la seg villig vekk klar for slag på slag. Det var noe riv ruskende galt med spillet til Kramnik i denne turneringen. Han spilte romantisk angrepssjakk, men på en skjødeløs måte. Ofte kom ikke egen konge i sikkerhet, ofte var partiene rotete og ikke forankret i gode posisjonelle prinsipper. Dermed ble det en taktisk ladet sjakk med mange feil. If you live by the sword you die bye the sword og som Gunlaug Ormstunge ville sagt det, så stilte Kramnik seg lagelig til for hogg og kongehodene ruller altså i hele seks oppgjør. Trist å se. Mamedyarov var heller ikke på hugget – han var rett og slett totalt ute av form og da blir slike topptunge turneringer svært krevende. Mamedyarov tapte 3 partier og han vant ikke et eneste oppgjør på 13 partier. Når skjedde det sist for den sterke aserbajdsjaneren, mon tro? Tilsammen gikk de to kjempene ned over 50 elopoeng på 26 partier! Kramnik gikk ned 24 elopoeng i Wijk aan Zee, mens Mamedyarov gikk ned 27. Snakk om å få bank! Ellers håper Magnus å få spille noe før april – det håper vi også løser seg. Det måtte i så fall være at Zurich Chess Classic eller Shamkir-turneringen kommer opp og går. Her kan du se en turneringskalender som er relativt oppdatert.


Amatørene sitter som sild i tønne i Wijk aan Zee – sjakk spilles på alle nivåer
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Her er Magnus sin velspilte og viktige posisjonelle seier over Jan-Krzysztof Duda:

 

Du finner partiet maskinkommentert hos Lichess

 

Her ser du en grafisk fremstillingen av utviklingen i partiet og presisjonsnivået:

Wijk aan Zee er en småby ved Nordsjøen ut mot storhavet:

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene
Dennis Monokroussos sin blogg
Chessbase sin dekning av 13. runde
Lars Grahns blogg Inte Bara Schack
Partiene og tabell hos Chessgames.com
Chess24 har partiene med dataanalyser
Chessbomb har partiene med dataanalyser
Bergensjakk sin dekning

2 tanker om “Tata Steel 2019: En hyllest av vinneren Magnus Carlsen!

  1. Enig i det meste her. Har også tenkt at VM, inkl forberedelser, nødvendigvis må ha gjort Carlsen til en bedre sjakkspiller, ikke minst i åpningsspillet. Dette kombinert med trademark boa-klemming (russerne som brukte slangen som bilde på Carlsens sluttspillferdigheter) gjør Magnus nærmest uslåelig. Ble litt skuffet da han ikke prøvde å gå for seier mot Giri i siste parti, men men. Denne turnering var et langt skritt forover!

    • Denne turneringen var et langt skritt fremover – men den viste også svakhetstegn fortsatt. Jeg tenker da først og fremst på åpningsspillet der han mot spillere som Ding Liren og Nepo tidlig i turneringen kom dårlig forberedt. Å tillate c4! fra Nepo i slike kongeindiske strukturer var sjokkerende og måten han ga kvalitet på er vanskelig å tro på – særlig rart blir det når Nepo hadde et parti med svart mot Aronian i samme kongeindiske variant. Jaja, tenker jeg – sjakk er vanskelig og selv verdensmesteren har et lite forbedringspotensiale og kanskje skal vi være glad for akkurat det? På sjakken vegne tenker jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.