Tata Steel, 10: Magnusekspressen fyker avsted


Det var spill i Leiden i 10. runde – Magnus vs. Anand – hvem er kongen?
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Magnus i førersetet – er tapsfri

Magnus fosser frem i Tata Steel 2019 etter seier mot Anand i 10. runde der inderen forregnet seg i et sluttspill der han sjokkerende nok unngikk å bytte av bønder i et sluttspill der avbytter var eneste rette strategi sammen med blokade. I stedet lot han Magnus beholde vinnende materiell på brettet og Magnus lot seg ikke be to ganger – han spiste inderen til lunch og koste seg hele veien til 7 poeng på tabellen og ensom ledelse. Magnus er god. Det artige var at Magnus nå var tilbake på det posisjonelle vinnersporet som gjorde han til en klar verdensener i årene 2012-2016.

Magnus spilte vidunderlig posisjonell sjakk

Magnus spilte det vi må kunne kalle en konseptorientert posisjonell sjakk der han tok opp ulike posisjonelle konsepter av verktøykassa og filte på dem. Anand hang lenge med på notene – men det var hele tiden Magnus som presset. Først påførte han inderen Anand en dobbeltbonde og brukte Capablancas regel til å få harmoni inn i stillingen sin – det å sette bøndene på motsatt farge av den gjenværende løperen – her på d3 og h3 – slik at han fikk opp en posisjonelt interessant stilling. Når så Anand tillot Magnus å bryte i sentrum med d4! – så oppnådde Magnus et klart strategisk mål – han fikk en bondemajoritet på kongefløya. Denne majoriteten brukte han til å skape en fribonde i f-linja – og når den bonden kom til f6, så knakk Anand sammen og tilsto. Men Magnus var ikke på hugget og da han ikke fant det sterke 29.Tg1!, som er klart vinnende ifølge Sesse, så Anand ut til akkurat å holde hodet over vannet. Det ville vært irriterende! Men Magnus kvernet og malte og han vant til slutt en bonde og presset videre for seier. Til slutt gjorde Anand den avgjørende feilen – en virkelig kardinalfeil! I sluttspill med få bønder er den viktigste strategien å bytte bønder – når Anand hadde sjansen til dette unngikk han på uforståelig vis avbytter etter en stygg regnefeil. Dette tapet må derfor ha svidd ekstra mye for Anand som er en spiller som bør heve seg over slike grove feil.

 


Anand gliste hele veien til runde 10, etter smeis fra Magnus forsvant smilet
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Endelig fikk Magnus ballen i mål med bonde over

Turneringen i Wijk aan Zee startet ikke så bra for Magnus som allikevel spilte mye interessant sjakk og stort sett kom materiell over i parti etter parti. Fire remiser ble det og flere av dem i overkant. Allikevel gjorde han endel klare feil i disse oppgjørene, som da han måtte gi kvalitet mot Nepo etter å ha tillatt et sterkt c4! Så kom forløsningen. Den herlige vinsten mot Mamedyarov som ble spilt ned før Magnus slaktet Jorden van Foreest som en reinkalv i slaktetida på Finnmarksvidda. Den tredje seieren kom i et flott oppgjør i 8. runde mot Richardt Rapport som fikk seg massasje i siciliansk til den store gullmedaljen. Flott levert av Magnus og hans beste parti i turneringen så langt. Men vi ser nå fremover etter seieren mot Anand og i glasskula ser jeg minst en seier til – dette blir gøy! Ja, for dette blir trolig gull for Magnus som leder alene når tre runder gjenstår og Giri er vi ikke redd for – eller er vi? – kanskje litt!

 


Magnus var strålende blid etter seieren – ikke rart når julenissen kom på besøk!
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Toppoppgjøret Magnus Carlsen vs. Anish Giri kommer i siste runde

Magnus har to klare scoringssjanser i de to neste rundene før han avslutter turneringen med svart mot Anish Giri der soliditet trolig vil stå i høysetet. I 11. runde spiller nemlig Magnus Carlsen svart mot Teimour Radjabov en spiller han historisk har +7 mot – altså en meget god score på. Magnus har slått Radjabov i skarpe oppgjør i dragen med svart og i skotsk som svart – i tillegg vant han med svarte brikker mot Radja i et parti det fortsatt går gjetord om – nemlig oppgjøret i kandidatturneringen i London i 2013. Der knakk ikke Radjabov før det var spilt 80 trekk – men knakk, det gjorde han. Nå er det på høy tid med en ny seier over Radja – la oss håpe den kommer alt fredag! I 11. runde lørdag, venter så Jan Krysztof Duda og da spiller Magnus hvite brikker og skal ha en klar scoringssjanse – vi gleder oss! Så kommer den store finalen – hjemmehåpet mot favoritten, tøffelhelten mot superman – Anish mot Magnus! La oss håpe at de er på skuddavstand – at det smeller og at vår mann kommer ut av røyken som seierherre! Jeg gleder meg – gjør du?

 


Magnus leder alene på 7 av 10 mulige – blir det 9 av 13 mon tro?
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Lederne ga fra seg poeng

10. runde var en herlig runde! Ikke bare fikk vi hele 5 avgjorte partier – vi så også to av tet-mennene spille innbyrdes remis slik at Magnus stakk fra dem. Bra! Anand gikk altså ned på et heller sedat vis. Jeg skjønner ikke helt hva Vishy holder på med. Først bruker han et halvt liv på å lære seg Najdorfvarianten på fingerspissene – så våger han ikke å spille den i kritiske situasjoner. Forstå den den som kan. Mot Magnus burde Vishy visst at et mer taktisk spill gavnet han – mens et slappere spill gavnet Magnus. Hvorfor hjelpe til og samtid blir Mr. boring? Ding Liren spilte nok en remis og er hur solid som helst – men kan ikke fanden sende han en av sine tjenere og skremme han litt. Hvis det ikke blir noe fet angrepssjakk blir det smekk på lanken – klar beskjed! Ja, for Ding Liren er djevelgod, men må våge mer for å få ut hele potensialet tenker jeg. Magnus våger nesten hele tiden, Mamedyarov har funnet en fin miks selv om også han tidvis er litt sedat – men Ding? Hva med Dingeling! Jo – han presset Mamedyarov i dag – men ikke slik at aserbajdsjaneren ble skremt. Liren kan ende opp som en evig toer – en kar som når verdenstoerposisjonen og holder den i årevis – men jeg tror ikke han blir en kar Magnus skal frykte – i hvert fall ikke i turneringer. Kanskje Ding Liren er en djevel i matchspill – det gjenstår å se – han er i hvert fall vanskelig å bryte ned og det er en god start.

 

Anish Giri vil noe med svarte brikker

Anish Giri spiller ikke bare Berlineren i spansk, han vil noe nå om dagen – han vil vinne. 50 Percent ble han kalt og vitsene om han er mange. The Artist er han også kalt – og en artist var han da han malte Fedoseev utover brettet med store strøk og grov kvern. En klassisk sicilianskseier der d-bonden til svart seiret – pent spill av Anish dette og det er godt å se han spille frisk sjakk igjen 🙂 Anish slo altså Vladimir Fedoseev i denne runden og dette var han fjerde seier. Han startet turneringen med et stygt hvittap mot Ian Nepomniachtchi – men etter det har han vært på jakt etter gull. Først forærte Kramnik han en seier slik at han vant med svarte brikker alt i andre runde – det må ha gitt en herlig boost. Andre seier kom med svarte brikker mot Richardt Rapport i 4. runde, mens Duda gikk ned i 6. runde og igjen var Giri svart. Black is OK! Fire seire med svarte brikker for Giri – sterkt!


Anish Giri folder hendene – bevisst eller ubevisst? Han trenger nok Caissas gunst
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Vidit og van Foreest vant med hvite brikker

I 10. runde vant inderen Vidit sitt andre parti i turneringen. Den første seieren kom mot Jorden van Foreest i 4. runde i et ekte kampparti. Denne gangen var det Kramnik som spilte offerlam og som villig ble lagt på offeralteret til Vidit og ofret til Caissa. Ja, for inderen vant enkelt etter at Kramnik nok en gang spilte overdrevet inspirert sjakk. Han brøt med en rekke prinsipper for godt posisjonsspill og endte opp helt uten sentrum og med en dynamisk bondemasse for hvit ble det spill mot ett mål – Kramniks. Det hadde ingen målmann heller – så 2-0 til Team India over Kramnik. Ja, for dere husker vel at Anand ga Big Vlad et nådestøt som han sent vil glemme. Tapet mot Vidit svei også og nå er Kramnik ned 26 elopoeng og han er i ferd med å rample ned under 2750 for første gang siden tidenes morgen. Vidit derimot er oppe over 2700 og fryder seg! Hjemmehåpet Jorden van Forrest smelte til i en Najdorf mot Ian Nepomniachtchi der han Ian tapte et tempo i en kjent teorivariant der selv jeg visste at det han gjorde var teoretisk høytvilsomt. Det seier alt for teori i sjakk er ikke min sterke side. Nepos tap hektet han av tetstriden som altså nå står mellom Magnus på 7 av 10 og Giri på 6.5 av 10. Nepo, Anand og Ding Liren har alle 6 av 10 mulige på delt tredjeplass.

 


Kramnik blør rating – når tapte en ex-verdensmester sist 5 partier i en turnering?
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Rapport ga Duda to tette og ei badehette!

At Richard Rapport er en av de mest begavede taktikerne i den unge generasjonen har verden allerede visst i mer enn et tiår. Rapport ble U-10 Europamester i 2010 og etter det lekte sjakklivet for han til sommeren 2016 da han passerte 2750 i elorating som verdens beste junior i sjakk – kun 20 år gammel! Dessverre for Rapport – som har hatt selveste Beliavsky som trener – så ble det etter dette en total stagnasjon og i dag har Rapport 2731 i rating og der ser han ut til å forbli også etter Wijk aan Zee. Ja, for dette var Rapport første vinst i Tata Steel 2019 – han har to tap i tillegg, mot de to beste Carlsen og Giri! Men når Duda spilte favorittåpningen til Rapport med motsatt farge – Trompowsky – så svarte Rapport med å gi Duda et rapp over fingrene og to tette og ei badehette. Det ble nemlig voldssjakk på slutten der Rapport fikk til en forrykende flott avslutning med både offerspill og vakre mattvendinger. Vi ble imponert!

 

Magnus preker god sjakk i Nederland og meningheta liker det de får servert!
Foto: Alina l’Ami  |  De offisielle Facebooksidene  |  (c) Tata Steel 2019

 

Her er Rapport sin flotte seier med en fyrverkeri av en avslutning!

 

Her er en graf over partiutviklingen med presisjonsnivået fra Lichess:

 

Du kan se partiet på Lichess med analyser her

 

Aktuelle lenker:

De offisielle hjemmesidene
Dennis Monokroussos sin blogg
Chessbase sin dekning av 10. runde
Lars Grahns blogg Inte Bara Schack
Partiene og tabell hos Chessgames.com
Chess24 har partiene med dataanalyser
Chessbomb har partiene med dataanalyser
Bergensjakk sin dekning

7 tanker om “Tata Steel, 10: Magnusekspressen fyker avsted

 1. Tilbaketråkk: joasol – Tata Steel: Magnus går mot seier

  • Tusen takk Lars – fint å ha lesere som gir slik en positiv tilbakemelding.

   Forresten har Nye Sjakkfantomet nå passert 1000 kommenterer siden oppstarten 12/11-2017.

 2. Flott og underholdende innlegg. 70. … b5 gjorde det verdt bryet å sitte oppe til klokka 03.00 (Ligger sju timer foran Norge.)

  • Skjebnens ironi ville ha det til at jeg etter 70.a5 konkluderte med at det ble remis og dermed fikk jeg ikke med meg den kritiske fasen.

   Ellers gleder jeg meg til avslutningen – tror Magnus fort tar 2.5 av 3 😉

 3. Fin spalte Sven! Likte partiet og ikke minst avslutningen. Kramnik ser ut til å oppleve sin største krise. Fadesene hans skyldes neppe bare alderen siden enda eldre Anand enda henger greit med i svingene.

  • Takk for det Pål! Enig – Kramnik er skyld i egen undergang. Han eksperimenterer med en livlig sjakk – kanskje er han oppildnet av Alpha Zero, ikke vet jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.